Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
sterownik centralnego zamka.
Autor Wiadomość
gary 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 27-03-2006, 19:46   sterownik centralnego zamka.

Witam.

Kiedys zamontowalem sobie centralny zamek oczywiscie uniwersalny. Cos takiego [KLIK] tylko ze mam jeszcze 4 silowniki sterowane z dwoch drzwi. No ale chcialbym sobie zamontowac pilocik... np. cos takiego [KLIK]
Ale mam pytanie jak zamontowac cos takiego ? z tego co ptrzylem do mojego zamontowanego sterownika tam nie ma miejsca na podpiecie jeszcze jednego pudeleczka... !!

Auto Na Ktore Trzeba Miec Pieniadze ... Na Naprawe :P

Adam1971 

Wysłany: 27-03-2006, 20:04   

Musisz sobie sprawdzic u swojej centralki do ktorych kabelków jest podawany minus zamykający i minus otwierający. Wtedy podepniesz pod te kabelki wyjscia sterujace z centralki na pilota. I powinno wszystko dzialac.

gary 

Wysłany: 27-03-2006, 21:01   

o kurcze :| ale jaja ale jak ja mam to sprawdzic ? :| ... Tz. ze jak znajde te dwa kable to co w tego ? odpiac je od tego mojego sterownika bez pilota i podpiac te dwa kabelki do sterownika od pilota tak ? ja kw zestawie tez sa jakeis KABLE ! :|

Adam1971 

Wysłany: 27-03-2006, 22:00   

Juz ci mowie jak ja mam u siebiepodłączone.

Siłownik master (ma 5 kabelkow) podaje minus do zamykania lub minus do otwierania do centralki. Znajdziesz je mierzac miernikiem. Przekrecaj kluczyk w lewo lub w prawo wtedy powinien pokazac sie impuls na ktoryms kabelku przy silowniku. Te kabelki podlaczone sa do centralki, ktora odpowiednio zamyka lub otwiera zamek. I pod te kabelki podpinasz sterowanie z centralki na pilota. I po zawodach. Ja zrobilem tak u siebie i dziala.

Znalazlem stary schemat i tak pewnie kolory beda sie roznic ale bedziesz mniej wiecej wiedzial co jak

Czarny minus
brazowy to jest to sterowanie
bialy to jest to sterowanie
zielony i niebieski podlaczony rownolegle do pozostalych silownikow

i wlasnie pod brazowy i bialy doczepiasz sterowanie z centralki na pilota

gary 

Wysłany: 29-03-2006, 19:00   

aha ok dzieki :) ... juz zamawim sobie :D

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 29-03-2006, 23:43   

i tak i nie... różne centralki bywały...
ogólnie do samej centralki od zamka centralnego wcodzi wiadomo zasilanie, wychodzi zasilanie (impulsy) do siłowników drzwi, i wchodzi do niej jeszcze sygnał z siłowników master (czyli tych co mogą np przez kluczyk czy wciśnięcie 'guzika'/blokadki w drzwiach);
siłowniki slave (np na tylne drzwi) mają tylko 2 kable (na zasilanie, +/- lub -/+ pojawia się na chwilę w zal czy zamyka czy otwiera) a master (zazw. przód, pod drzwi z kluczykiem) mają 4 przewody, 2 z nich to też zasilanie +/- -/+ połączone równolegle z tylnymi (zazw przewody niebieski i zielony) a 2 to zazw. biały i brązowy gdzie pod wpływem nacisku / wyciągania na siłownik master (poprzez kręcenie kluczyka w drzwiach lub wciśnięcie blokadki/cypelka) przez siłownik idzie impuls do zamknięcia / otwarcia do centralki a ta odpowiednio na zielony i niebieski podaje +/- lub -/+...
impuls z siłowników to może być + lub -, różne są centralki...
od biedy można by się tu podpiąć , ale normalne centralki (większość) prócz tych w/w kabli (tj 4 na siłowniki: zielony i niebieski zasilające siłowniki, wspólne dla wszystkich siłowników, oraz biały i brązowy, tylko z siłowników master do centralki, oraz kable zasilające centralkę, to w sumie mamy już 6 różnych kabli :D )
mają też wyprowadzone DODATKOWE kabelki do zewnętrznego sterowania, zaprojektowane właśnie pod to by np w aucie sobie dołożyć przycisk lub wpiąć tu centralkę odbiorczą od pilota; te dodatkowe mogą mieć inne kolory, różnie tu jest.
[ opis centralki, jakiś pseudo schemat wyprowadzeń zdobądź najlepiej , choćby może na google znajdziesz po symbolu , nazwie , modelu centralki ]
Moja centralka OD ZAMKA ma wyprowadzone typowe zielony i niebieski do zasilania siłowników, ma kable od siłowników master do niej, ma zasilające ofkozzzzz i także ma kable 'zewnętrznego' sterowania a nawet kilka ich: do jednych mam podłączoną centralkę ODBIORCZĄ z pilota a do drugich przycisk w aucie (full wypas, sterowanie z kluczyka, z pilota i z przycisku w kabinie jak to normalnie mają autka dziś);
przy tym wszystkim w opisie mojej centralki jest zaznaczone na które kable co można podawać (czy + czy -) do sterowania, też na którym kabelku podając ten + lub - się zamknie a na którym otworzy a ponadto jest przystosowana do różnych gotowych zewnętrznych centralek np od pilota - bo takie mogą dawać tylko impulsy - lub tylko + lub zbocza;
sygnały sterujące można podzielić najprościej na impulsy - na drucie nie masz nic, pykniesz go na chwilę do - -> impuls -, a na chwilę do + -> impuls +, wiadomo, w stanie 'jałowym' nie jest ani do + ani do -;
a także na zbocza - wtedy w stanie jałowym masz np -, a jako impuls na chwilę z tego - przekładasz na + (zbocze narastające) i powrót do - (opadające) albo na odwrót;
musisz wiedzieć na jakich kablach się do twojej centralki możesz doczepić, a potem czy masz nimi cykać do + czy do - a może zbocza podawać;jak to wiesz to pozostaje odpowiednio dobrać/ustawić centralkę ODBIORCZĄ od pilota i ją połączytć z centralką od ZAMKA na odpowiednich kablach;
ponadto zarówno centralki od zamka jak i centralki od pilota można ustawiać czy mają reagować na impulsy - czy na impulsy + czy na zbocza i na jakie, a te 'pilotowe' co mają wysłać/podać, czy + czy - czy zbocze i ile musi ono/impuls minimalnie trwać (np 3 sek) by centrlka od zamka zdążyła zajarzyć;
konfigurację masz w instrukcjach od nich; zazw przełożyć zworki czy luty 'przestawić'/przelutować inaczej (z rysunkami jest).
Po to te różności, bo w sumie nie było standardu i niektóre autka (nie mówię tylko o T/T oczywiście teraz) miały już fabrycznie wbudowane centralki od zamka ale nie miały centralki od pilota; te fabryczne niektóre były sterowane + , niektóre - a jeszcze inne tylko zboczem; dlatego centralki od pilota są przygotowane na możliwość konfiguracji, by dopasować je do każdego auta;
podobnie jak masz fabryczy alarm z opcją sterowania zamkiem centralnym ale tego z kolei nie masz - może być alarm który na centralny zamek (który może być domontowany później) podaje + albo - albo zbocza - wtedy dokładając centralny zamek, by się z takim alarmem dało go zgrać - centralkę od zamka też można konfigurować - by przyjmowała + albo - albo zbocza, to co alarm podaje...

to chyab cała filozofia...

poniemaja?
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

gary 

Wysłany: 08-04-2006, 10:28   

ale jaj mam teraz zamontowalem na poczatku ... potem zdemontowalem oczywiscie chodzi o centralke od pilota ... no i pojechalem do fachowca... i podobno zjaralem sterownik jakis przekaznik ... poszlo to do elektronika ... da rade to naprawic ? chodzi o jakies tam przekazniki podobno pltka jest ok :P nie znam sie na tym. A jak sie da naprawic to ile to moze kosztowac ? :>

unknown 

Wysłany: 08-04-2006, 10:47   

przekaźnik jeśli zjaraeś, czy to styk czy cewkę t nie problem, nowy przekaźnik nawet porządny u mnie koszt od 1,50 do 3zeta, zależy czy np 3A, 5A czy więcej ma wytrzymywać na złączu; jeśli płytka OK to to nie problem przekaźnik wylutować i dać inny;

a to co Ci pisałem (post zniknął, forum się zj...) o programowaniu centralki przyciskami z pilota, samouzbrojeniu (auto-lock) co samo zmienia stan po czasie i przełożeniu kabli zam/otw zrobiłeś? nie otwierają się same po czasie już? mogą się jedynie po czsie same zamknąć jeśli nie przeprogramujsze centralki, czy to zworami czy z pilota; instrukcję potrzebujesz...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

gary 

Wysłany: 08-04-2006, 11:17   

narazie nic nie zrobie bo u elektronika jest sterownik ... jak gosc naprawi ... to bedize super... to juz w tedy bede sie bawil jeszcze !

unknown 

Wysłany: 08-04-2006, 17:32   

to miłej zabawy :) mimo, że post się poszedł paść to pamiętasz chyba o co chodzi? zam i otw musisz zamienić i przeprogramować pilotem centralkę (wyłączyć auto-zamykanie po czasie) albo znaleźć, może jednak ma wejście deaktywujące auto-zamykanie gdy np przekręcisz kluczyk; przekaźniki o ile pamiętam nie były tam na dużą obciążalność, może z 5A góra, jeden taki to z 2,5 zeta, a przelutować nowy w miejsce starego to momencik... ciekawe jak mogłeś taki spalić :D ? by cewkę spalić to sam sterownik musiałby paść, a by styki które przekaźnik zwiera już sam to naprawdę dobre zwarcie... ;D

assistance   Moneta

gary 

Wysłany: 09-04-2006, 10:02   

ja sam nie wiem jak sie to stalo ... podpialem + do + i - do -. No a potem Ja glupi stwierdzilem ze nic sie nie powinno stac !! ... i - do + i + do - ... i moze to w tedy sie grzalo ... !! cholera wie ... czasem mam odchyly zeby zrobic cos innego ... eh ...

Odpowiedz do tematu