Sterownik lusterek - pytanie |
Autor |
Wiadomość |
Hipo
Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 24-06-2007, 22:24 Sterownik lusterek - pytanie
|
|
|
Witam.
Mam sterownik lusterek do Tipka który miał tylko jedno lusterko elektrycznem czy jeśli zechce podłaczyć dwa to na tym sterowniku to będzie działać czy też muszę mieć sterownik z auta gdzie były dwa lusterka elektryczne. |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 24-06-2007, 22:35
|
|
|
A to były sterowniki? W Temprze jest bezpośredna instalacja. Dżojstik - kable - silniki w lusterkach. Nie wiem jak w Tipo, ale wydawało mi się, że jednak też jest taka instalacja.
Zrób foto i wrzuć na forum, obejrzymy |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
gepard
Pomógł: 2 razy Wiek: 43 Dołączył: 21 Sty 2006 Posty: 306 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 24-06-2007, 22:36
|
|
|
A masz na sterowniku przełącznik a raczej suwak mogący się przesunąć w lewo lub prawo?
Bo jeżeli nie to niestety nie da rady. On odpowiada odpowiednio za lewe i prawe lusterko. |
_________________ Moja duma: Tipo 1.9 TD-sprzedane
Coupe 2.0 16V+, Audi A3 1.6 też
Jest Czarne A6 1.8T i tego się trzymamy
http://forum.tempra.org/t...ard-vt11007.htm |
|
|
|
|
mrk69
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 24-06-2007, 23:41
|
|
|
Sterownik, czyli jak się domyślam dżojstik do kręcenia lustrami? Jeżeli masz blokadę odsuwaną tylko w jedną stronę to tylko jedno lustro możesz, no chyba, że podepniesz 2 i będziesz sterował równocześnie Ale lepiej zacznij szukać dżoja od Temperówki, albo drugiego singla, bo z tego co pamiętam to seryjne Tipole o ile miały, to miały tylko prawe lustra elektryczne, więc dżojstik nie potrzebował podziału na 2.
Swego czasu sam zadawałem to pytanie i po tym jak napisałem "sterownik" wątpliwości były podobne. Dla mnie sterownik to coś do sterowania, a to o czym miszko piszesz to mogłaby być ewentualnie centralka, albo jakiś przekaźnik. Joystick=sterownik, drążek sterowy (definicja ze słownika ) |
|
|
Hipo
|
Wysłany: 25-06-2007, 07:14
|
|
|
Sorki za zamieszanie, oczywiscie miałem na myśli joystik. Ma on przesuwke lewo prawo ale jak sie go przesunie w prawo czyli do regulacji prawego lusterka bo pojawia sie taki znaczek co jest wymalowany na obudowie pod tą przesuwką, natomiast jak dam w lewe położenie to nic nie ma. Czyli rozumię że trzeba jeszcze tego joya kupić od wersji z dwoma lusterkami ? Regulacja dwóch luster jednoczesniej nie wchodzi w grę bo sie nie siedzi centralnie w samochodzie. |
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
gepard
|
Wysłany: 25-06-2007, 09:24
|
|
|
Hipo, Rozbierz joystik. Być może ma założoną tylko blokadę w środku. U mnie tak było jak kupowałem inny bo mój był uszkodzony. Blokadą o ile dobrze pamiętam jest taka mała kwadratowa kostka jak ją wyjmiesz to "przesuwka" będzie miała możliwość dalszego przesunięcia się i pojawi się ten ów znaczek na obudowie. |
|
|
|
|
KRT
Wiek: 38 Dołączył: 31 Sty 2007 Posty: 397 Skąd: Kraków - NH
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 25-06-2007, 10:01
|
|
|
Właśnie ja mam też jakiś joystik ( jak wy to mówicie ) obok ręcznego i jest przełączenie na prawe i lewe no i na środku żeby nic sie niedziało , ale działa mi tylko prawe od strony pasażera i niewiem czy po prostu coś się popsuło przy tym lewym albo czy ono wogóle ma połączenie z tym niewiem sam i jak mam to oblukać rozkręcić lusterko czy co |
_________________ NieCh MoC BędZie Z waMi WaRiAtaMi Tipo 2.0 8v <-rozbity Calibra C20NE |
|
|
|
|
gepard
|
Wysłany: 25-06-2007, 11:33
|
|
|
KRT, Być może nie ma dobrego styku na płytce od joya u mnie tez coś to szwankuje. Rozkręć przeczyść ewentualnie spróbuj czymś zewrzeć styki bezpośrednio na płytce. Konstrukcja tego jest naprawdę prymitywna. Dopiero potem jak to nic nie da rozkręć lusterko, sprawdz instalacje.
Swego czasu chciałem zamontować sterownik z PANDY ale nie wiem jak przerobić kostkę. Nie mam także pomysłu jak wkomponować to w tunel. Wieczorem wrzucę zdjęcie jak to wygląda. |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
|
Wysłany: 25-06-2007, 12:04
|
|
|
A jeżeli jest padnięty to popatrz tu. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
Hipo
|
Wysłany: 26-06-2007, 22:08
|
|
|
Kolejna dobra nowina, wtyczka koło lewarka jest pełna czyli instalka na oba lusterka powinna być |
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
Radke
Pomógł: 8 razy Wiek: 48 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1240 Skąd: Błonie k/W-wy
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 27-06-2007, 07:07
|
|
|
Hipo napisał/a: | Kolejna dobra nowina, wtyczka koło lewarka jest pełna czyli instalka na oba lusterka powinna być |
No to zabieraj się za montaż.
No, chyba że tylko Ty jeździsz autem; w tym przypadku elektryka lusterek pozostaje "bajerem".
U siebie bym nie montował ale moja "małżowina" bardzo często korzysta z auta i przestawia wszystkie lusterka. A mnie się nie chce sięgać kilka razy do prawego aby je poprawnie ustawić. Teraz tylko joystick, parę bzyknięć silniczków i wszystko jest OK... |
_________________ Pozdrawiam
Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:
* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d
zapraszam na: www.trade-r.pl |
|
|
|
|
Hipo
|
Wysłany: 27-06-2007, 14:30
|
|
|
Czekam na jedno elektryczne lustereczko i montuje. Samochodem nie jeżdże tylko ja ale jeszcze moja mama więc jest ciągła "walka" z tymi lusterkami. Joystik z tego co dziś oblokałem jest przystosowany do przesuwania w obie strony tylko jak zostało to napisane powyżej - ma blokadke. Lewe lusterko ma dwie wtyczki ? którą podłączyć czy też obie bo z tego co widziałem to chyba tylko jedna wtyczka jest w instalacji. |
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|