|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Błedy klimatyzacji. |
Autor |
Wiadomość |
egon
Pomógł: 57 razy Wiek: 42 Dołączył: 17 Paź 2007 Posty: 5516 Skąd: Pleszew
Województwo: Wielkopolskie
Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: 03-03-2013, 15:44 Błedy klimatyzacji.
|
|
|
Siema. korzystając z okazji, ze zrobiło się cieplej podłączyłem dzisiaj Lybre pod kompa i ku mojemu zdziwieniu wyskoczyło parę błędów klimatyzacji Oto one:
1: B0012 - Przekaźnik 1 (dodatkowe ogrzewanie)
No help available
Powodem tego błedu jest fakt, że ECU odebrało bardzo wysoki sygnał z czujnika. Błąd obecnie jest aktywny. Podejmij stosowne działania by usunąć usterkę. Kontrolka na desce nie została włączona przez ten błąd.
2: B0013 - Przekaźnik 2 (dodatkowe ogrzewanie)
No help available
Powodem tego błedu jest fakt, że ECU odebrało bardzo wysoki sygnał z czujnika. Błąd obecnie jest aktywny. Podejmij stosowne działania by usunąć usterkę. Kontrolka na desce nie została włączona przez ten błąd.
3: B0018 - Nastawnik recyrkulacji powietrza
No help available
Powodem tego błedu jest fakt, że ECU odebrało nieprawidłowy sygnał z czujnika. Błąd obecnie nie jest aktywny ale został zapisany w pamięci. Skasuj błędy i obserwuj czy nie powrócą. Kontrolka na desce nie została włączona przez ten błąd.
4: B0015 - Nastawnik mieszalnika (prawy)
Anomaly on the signal towards the indicated motor-positioner, the signal is not plausible.
Powodem tego błedu jest fakt, że ECU odebrało nieprawidłowy sygnał z czujnika. Błąd obecnie jest aktywny. Podejmij stosowne działania by usunąć usterkę. Kontrolka na desce nie została włączona przez ten błąd.
Moje pytanie, to gdzie szukać tych przekaźników o których mowa w dwóch pierwszych błędach
Co do trzeciego błedu, to wiem o co kaman
W czwartym błedzie wiem o co chodzi, ale pojecia nie mam jak to naprawic |
_________________ VW Polo 9N 1,2 12V - żony
LANCIA LYBRA 1,9 JTD 115KM
Tak mało, a tak może pomóc Składka Klubowa |
|
|
|
|
Bdm
Pomógł: 39 razy Dołączył: 26 Lip 2007 Posty: 1999 Skąd: RDM
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 03-03-2013, 16:05
|
|
|
A klima w ogóle działa? Jak tak to trzeba było usunąć błędy włączyć klimę i podpiąć kompa jeszcze raz, może to stare błędy, spowodowane brakiem czynnika/zawieszeniem się sterownika/sprężarki. |
_________________ Pomoc Drogowa Radom okolice, możliwe dłuższe wyjazdy, holowanie + naprawa w warsztacie, zabudowa 4.60 łagodna, długie najazdy, atrakcyjne ceny tel: 531-165-551
SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE |
|
|
|
|
egon
|
Wysłany: 03-03-2013, 16:07
|
|
|
Klima działa, błedy powracają |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 03-03-2013, 20:36
|
|
|
egon, a czym Ty to odczytałeś z klimy
B0012 i B0013 mogą dotyczyć dodatkowego ogrzewania świecami żarowymi płynu chłodniczego.Na ścianie grodziowej powinny być dwa przekaźniki i moduł który tym steruje.Może padł jakiś bezpiecznik na zasilaniu.,
B0018 to błąd silniczka obiegu zamkniętego.Po wyjęciu filtra pyłkowego powinieneś zobaczyć jak zasłania wlot gdy naciśniesz przycisk (zakaz zawracania hehe) strzałki.
B0015 to błąd silniczka jak napisałeś z prawej strony.Problem w tym że po prawej są aż trzy takie silniczki i nie wiem do którego odwołuje się ten błąd.
Musisz włączyć nawiew i sprawdzać czy działa Ci ogrzewanie po obu stronach tak jak ustawisz i czy zmienia Ci się kierunek nawiewu.
Wymieniałem u brata w Lybrze jeden z lewej i chyba jeden z prawej.Wiem że jeszcze jeden coś nie działa |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
egon
|
Wysłany: 03-03-2013, 20:56
|
|
|
No juz mi prezes wytłumaczył wszystko, nie dziala silniczek z prawej strony od mieszania powietrza (temperatury)
Błędy odczytałem MultiEcuScanem, ze sterownika Hella Climate (o ile sie dobrze wyraziłem) |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|