|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Otwieranie maski ... :( |
Autor |
Wiadomość |
gary
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 21-03-2005, 16:19 Otwieranie maski ... :(
|
|
|
Kolejny problem ...
Przypomnialem sobie ze jak pociagne ta wajche pod kierownica do otwierania maski... uslysze ze tam cos wyskoczylo ide otwozyc i musze baaaaardzo duzo sily uzyc zeby wogole odzkoczyla ta maska... zeby przycisnac ta wajche przy masce... ! kurcze tez tak macie ? z takim trudem ? |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 21-03-2005, 17:19
|
|
|
Trudno to opisac 2ma zdaniami.
Jak widzisz jest tam taka sprezyna w masce, na koncu tego bolca masz "rowek" Wez srubokret i wykrec troche ta sprezyne. Mozliwe cos to pomoze.
Po drugie nachyl sie mocno az za "ta czarna blache" pod ktora jest schowany mechanizm. Zobacz na linke do czego podchodzi - jest ona na takiej blaszce przyspawanej. Odegnij ta blaszke w kierunku prawej strony, kombinerkami musisz to zrobic - troche sie musisz nagimnastykowac. Mozesz zdjac atrape bedzie latwiej.
Ale nie wyginaj za mocno bo kalpa moze sie nie zamykac.
To juz glownie zalezy od Ciebie jak sprezyne wyregulujesz i ta blaszke do ktorej przychodzi linka. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Tomilee
Pomógł: 5 razy Wiek: 46 Dołączył: 14 Sty 2005 Posty: 598 Skąd: Opole
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 21-03-2005, 21:08
|
|
|
Rozwiązanie na minutę weź WD40 jak otworzysz już maskę to napsikaj na bolec ten co jest w masce na nim jest sprężynka i ona się przycina - czasem |
_________________ Tipo 1.8 GT
Fiat Ducato 2,5 D - fura z sianem |
|
|
|
|
Robson
|
Wysłany: 22-03-2005, 10:49 otwieranie maski
|
|
|
Miałem podobnie, przyczyna była zbyt długa linka i nienasmarowany mechanizm. Linke powinno sie wymienic ale nie chce mi sie szukać po warsztatach. Podłozyłem pod kierownica zawleczkę, która skróciał linke o 0,5cm i nasmarowałem mechanizm. Teraz się lepiej otwiera ale też nie jest idealnie.
Może ktoś wie , gdzie kupic w W-wie linkę do maski ? |
_________________ TIPO 2,0 ie GT
Robson |
|
|
|
|
Jagi
Pomógł: 2 razy Wiek: 44 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 252 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 23-03-2005, 08:24
|
|
|
W Auto-Lince w Jankach dostaniesz linki wszelkiej maści
Link do strony Auto Linki
Jak nie maja to ci zrobia jak wzorcowa przyniesiesz...
Nie wiem jak z cenami ... bo ostatnio tam byłem z moją Bemką i bylo drogo, ale w niej zawsze za znaczek płaciłem ... montaż maja na miejscu na poczekaniu ... zadzwoń i się dowiedz. |
_________________ KIA Clarus 1.8 SLX DOHC |
|
|
|
|
Robson
|
Wysłany: 23-03-2005, 12:03
|
|
|
Dzięki za informację |
_________________ TIPO 2,0 ie GT
Robson |
|
|
|
|
Grześko
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 25-03-2005, 20:17
|
|
|
Ceny może mają nie najniższe, ale linka od nich będzie zawsze lepsza nawet od linki orginalnej (fabrycznej). Wieżcie mi, parokrotnie korzystałem z ich pomocy (do różnych samochodów) i wynik był zawsze ten sam - idealnie działająca linka! |
_________________ Była Tempra 1.6 SX 94',
był VW Passat GL 2.0 16V automat 92',
jest STILO 1.6 16V Dynamic 3D 03'
oraz Alfa Romeo GT 2.0 JTS 04'.
Przed Temprą było jeszcze 14 innych autek w tym 3 Fiaty (Tipo, Uno i 124). |
|
|
|
|
GRAFIT
Pomógł: 4 razy Wiek: 40 Dołączył: 17 Gru 2004 Posty: 719 Skąd: Poznań
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 25-03-2005, 21:04
|
|
|
Jak już mowa o linkach to może ktoś regulował od podnosników szyb??
Mam tego typu sprawe mam na korbki szyby chodzą super.Ale.. linki w tych metalowych prowadnicach mi drżą na nie równosciach to jedna rzecz która mi hałasuje w kabinie.
Czy to się reguluje?? czy da się zmniejszyć te hałasy ,może smar wstrzyknąć?? |
_________________ Była Tempra gaźnik 1.6 jest BMW coupe 318i
Było Bmw jest Mondeo |
|
|
|
|
Tobi
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 19-10-2006, 17:15
|
|
|
A ja mam inne pytanie - wajcha do otwierania maski - może ktoś cyknąć fotkę jak to jest zamocowane? U mnie to wylatuje i wożę to w schowku Widzę tam miejsce gdzie końcówka wajchy powinna się trzymać ale chyba mi czegoś brakuje bo wypada. |
_________________ Tempra 1.6S gaźnik + LPG
Zamawiaj jedzenie przez internet.
Moje domeny na sprzedaż. |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 19-10-2006, 22:42
|
|
|
jak masz źle ustawioną linkę i przestawiony 'prętozaczep' pod maską (zatrzask?) to będzie Ci wylatywać jeśli ją zaczepisz źle, czyli na górny a nie dolny 'ząbek'. Dolny jest 'glębszy', ale by w nim dobrze chodziła musisz mieć linkę OK...... |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|