Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

 SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Tylnia wycieraczka nie działa
Autor Wiadomość
mateusz123 
witamy nowego


Dołączył: 25 Lut 2008
Posty: 5
Skąd: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 16-08-2008, 11:27   Tylnia wycieraczka nie działa

Cześć mam problem.
Tylnia wycieraczka nie działa od momentu gdy kupiłem autko, nie miałem czasu aby naprawić lecz chce jak to zrobic ponieważ nie mam zielonego pojęcia, jak to powiinno byc podłoczone (prosze o zdjęcia) czy jest to możliwe aby silniczek był spalony?
Płyn do spryskiwaczy z tyłu leci ale tylko się skrapla jagby był zapchany wężyk
pliska o pomoc.
_________________
Matek
  
 
Kajlon 



Pomógł: 38 razy
Wiek: 32
Dołączył: 05 Sty 2008
Posty: 1367
Skąd: Trzebinia
Województwo: Małopolskie
Wysłany: 16-08-2008, 11:37   

Silniczek prawdopodobnie jest sprawny, sprawdź przewody pod gumową osłonką w górnej części klapy bagażnika, lubią się w tym miejscu przecierać lub łamać :/
     assistance   Moneta
 
 skype
 
Sucre79 



Pomógł: 30 razy
Wiek: 38
Dołączył: 20 Kwi 2008
Posty: 1051
Skąd: Gdynia
Województwo: Pomorskie
Wysłany: 16-08-2008, 11:39   

mateusz123, jest możliwe że silniczek padł ale będziesz miał pewność jak sprawdzisz miernikiem lub próbnikiem kable czy dochodzi prąd jak włączysz wycieraczkę. Często kable lubią się złamać na połączeniu klapy z resztą auta. To samo dotyczy wężyka. Na tym łączeniu mógł się zagiąć i dlatego nie leci.
_________________
Mój Chomik GSM

  
 
tipacz 



Pomógł: 85 razy
Wiek: 32
Dołączył: 07 Cze 2007
Posty: 3093
Skąd: Andrychów/Zagórnik
Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 5
Wysłany: 16-08-2008, 13:59   

mateusz123 napisał/a:
Płyn do spryskiwaczy z tyłu leci ale tylko się skrapla jagby był zapchany wężyk


Co do wężyka to sobie zobacz pod maske bo tam jest (powinien byc) taki mały zaworek i może tam sie zapowietrza. Znajduje sie on pomiedzy aku a zbiorniczkiem.
_________________
Tipo 1,4 SX LPG 1994r quartz metalic engine 160A1.046 - odjachało...

jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...

     assistance   Moneta
 
 skype
 
mrk69 



Pomógł: 31 razy
Wiek: 31
Dołączył: 25 Maj 2006
Posty: 1884
Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
Wysłany: 16-08-2008, 14:16   

Poza tym co pisze Sucre79, i Kajlon, to w ostateczności mogła sie rozwalić manetka, ale raczej kable w klapie.
_________________
     Moneta
 
Sucre79 



Pomógł: 30 razy
Wiek: 38
Dołączył: 20 Kwi 2008
Posty: 1051
Skąd: Gdynia
Województwo: Pomorskie
Wysłany: 16-08-2008, 15:45   

mrk69 napisał/a:
w ostateczności mogła sie rozwalić manetka


ale to sprawdzi jak sprawdzi miernikiem kable. jak nie będzie prądu przy silniczku to możliwe że manetka poszła, ale szczerze jeszcze się z tym nie spotkałem.
_________________
Mój Chomik GSM

  
 
drobek 



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 15 Paź 2006
Posty: 192
Skąd: tychy
Województwo: Śląskie
Wysłany: 23-08-2008, 00:44   

Ostatnio ćwiczylem ten sam temat. Najpierw sprawdz kable w gumowej oslonie w prawym górnym rogu klapy(wady tych wozow bo czesto sie tam łamia ) jesli nIe pomoze to rozwalasz klape i sprawdzasz czy prad dochodzi jak tak to wyciagasz silniczek i go rozkrecasz . Silnik na ostro do akusia jak chodzi to na 90 % zatarte prowadnice i do wymiany jedyna dioda na przekazniku. wszystko czyscisz zeby elegancko sie slizgalo,smarujesz montujesz. W srodku jest jedno kolo zebate na ktorym od wewnatrz sa ściezki wyczysc je ze smaru i zostaw tylko minimum tyci tyci.
_________________
Poldek Borek 79r LPG 2.0 8v 122 KM
Alfa 164 95r LPG 2.0 8vts 148 KM
Tipo Sedici 92r LPG 2.0 16v 147 KM
Opel Omega 95r ----- 2.0 16v 136 KM
BMW 320 R6 92r LPG 2.0 24v 150 KM
Opel Omega 95r LPG 2.5 v6 170 KM
  
 
madmax777 
witamy nowego


Dołączył: 01 Sty 2008
Posty: 2
Skąd: oświęcim
Województwo: Małopolskie
Wysłany: 30-01-2010, 00:05   

Ja mam podobny problem lecz mi wycieraczka chodzi nawet przy wyłączonej manetce.Nie potrafię jej wyłączyć! Czyżby smar na stykach? Jak się dobrać pod spód zębatki?
  
 
tommy77 


Wiek: 40
Dołączył: 25 Kwi 2008
Posty: 16
Skąd: Legnica
Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 17-02-2010, 20:16   

Witam u mnie po kupnie auta tez tylna wycieraczka nie działała,wziąłem schemat i po kablach doszedłem do silniczka w klapie,który okazał się spalony-na szrocie kupiłem za 40zł i problem rozwiązany.A kable w górnej części tylnej klapy też warto obejrzeć,u mnie dwa się przetarły i na desce na check panel robiło mi choinkę-poizolowałem i gitara.
_________________
THOMAS
  
 
mikee72 



Pomógł: 2 razy
Wiek: 46
Dołączył: 11 Lis 2012
Posty: 550
Skąd: Poznań
Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 20-06-2013, 17:45   

Nie zakładam nowego posta, bo problem mam podobny..
Kilka miesięcy temu tylna wycieraczka przestała działać - najpierw reagowała z opóźnieniem na włączenie, a potem wcale..
Spryskiwacz na tył działa cały czas.
Dzisiaj zacząłem od sprawdzenia kabli przy klapie. Wszystkie miały nadłamania, niektóre już były kiedyś lutowane..
Przeciąłem i zrobiłem wstawki, oczywiście ładnie polutowane i na koszulkach. Kiedyś zrobię to może inaczej i wymienię całą wiązkę, na razie jest tak:

Niestety wymiana kabli nic nie pomogła.
Sprawdziłem kostkę przy silniku wycieraczek i jest na niej na stałe 12V (po załączeniu stacyjki) tak jak poniżej.

Ta wartość się nie zmienia przy załączaniu na manetce.
Na trzecim kablu nie ma napięcia, niezależnie od załączania manetki.

Jakieś wskazówki, co dalej sprawdzać? Bezpieczniki sprawdzałem jakiś miesiąc temu i były ok..
Czy przy bezpiecznikach jest jakiś przekaźnik od tej wycieraczki?
     Moneta
 
D@wIdS 



Pomógł: 6 razy
Wiek: 25
Dołączył: 11 Maj 2010
Posty: 1362
Skąd: Jastrowie/ Złotów
Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 20-06-2013, 22:34   

A sprawdzałeś czy silnik jest ok?
_________________
OPEL ASTRA BERTONE 2.0T
     assistance   Moneta
 
 
mikee72 



Pomógł: 2 razy
Wiek: 46
Dołączył: 11 Lis 2012
Posty: 550
Skąd: Poznań
Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 20-06-2013, 22:41   

D@wIdS napisał/a:
A sprawdzałeś czy silnik jest ok?

Na wtyczce (zdjęcie) mam cały czas, niezależnie od ustawienia manetki: 1.mase 2.12V 3.nic
Na logikę, to nie jest wina silnika.. i jak mam go sprawdzić - przyłożyć 12V na tą 3. złączkę? I wtedy powinien ruszyć?
     Moneta
 
D@wIdS 



Pomógł: 6 razy
Wiek: 25
Dołączył: 11 Maj 2010
Posty: 1362
Skąd: Jastrowie/ Złotów
Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 20-06-2013, 22:59   

Kurde nie mam schematu, nie pamiętam który do czego tam jest, ale tak czy inaczej silnik po podłączeniu na krótko powinien zadziałać. A skoro mowa o logice to przecież silnik nie może cały czas być pod prądem bo po przekręceniu zapłonu włączała by się"na zawsze" wycieraczka. Na jakimś przewodzie musi pojawiać się impuls po przekręceniu manetki. Tyle mogę Ci powiedzieć na ta chwile :P A jak by co to mam silniczek. Wczoraj demontowałem z tipo które dziś poszło na złom :( Szkoda że wcześniej nie napisałeś to bym jeszcze sprwdził jak to z tym pradem jest.
_________________
OPEL ASTRA BERTONE 2.0T
     assistance   Moneta
 
 
Lasgo07 



Pomógł: 7 razy
Wiek: 29
Dołączył: 14 Wrz 2008
Posty: 1802
Skąd: Pułtusk
Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 20-06-2013, 23:44   

mikee72, Sprawdź na krótko. Ten trzeci kabel to właśnie jest kabel sterujący silniczkiem. Musisz go ominąć i do plusa i minusa podpiąć bezpośrednio zasilanie. Jeśli ruszy tzn że silnik jest ok i przyczyna leży gdzieś w kablach.

** Dodano: 20-06-2013, 23:45 **
P.S. U mnie też nie działa :) ale nic z tym jeszcze nie robiłem. Możliwe że u mnie to wina tylko kabli łączących klapę i nadwozie.
_________________
FIAT COUPE 2,0 16V 139KM
     assistance   Moneta
 
 skype
 
D@wIdS 



Pomógł: 6 razy
Wiek: 25
Dołączył: 11 Maj 2010
Posty: 1362
Skąd: Jastrowie/ Złotów
Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 21-06-2013, 00:14   

Ja bym stawiał albo na manetkę albo na przekaźnik :P

** Dodano: 21-06-2013, 00:16 **
Czyli ten trzeci daje impuls. No dobra, wiec do sprawdzenia tak jak napisałem przekaźnik, przewód i manetka ;) Zaczął bym od skrzynki bezpieczników :)

** Dodano: 21-06-2013, 00:19 **
O ile tylna wycieraczka jest na przekaźniku i zakładając że jest on dobry to powinno dać się słyszeć cykanie po przekręceniu manetki. Jak silnik jest ok to wtedy kabel. Jak nie cyka to manetka nie włącza przekaźnika i ją trzeba sprawdzić ;P Szkoda że nigdy nie grzebałem przy tym bo nie mam pewności że jest to zrobione tak jak myślę :P
_________________
OPEL ASTRA BERTONE 2.0T
     assistance   Moneta
 
 
mikee72 



Pomógł: 2 razy
Wiek: 46
Dołączył: 11 Lis 2012
Posty: 550
Skąd: Poznań
Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 21-06-2013, 07:02   

OK, czyli najpierw przyłożyć +12 na trzeci styk - pytanie tylko, czy na tą chwilę zdjąć napięcie z drugiego styku?
Zakładam, że silnik jest w porządku - nie chcę go zepsuć podając w zły sposób napięcia.
Obstawiałbym przekaźnik, ale który to jest? Pod wieczór spróbuję jeszcze podłubać.
     Moneta
 
Lasgo07 



Pomógł: 7 razy
Wiek: 29
Dołączył: 14 Wrz 2008
Posty: 1802
Skąd: Pułtusk
Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 22-06-2013, 11:42   

mikee72, W momencie włączenia wycieraczki cyka coś delikatnie w kabinie ? jeśli nie to musisz odszukać ze schematu który to przekaźnik w skrzynce steruję silniczkiem bo najprawdopodobnie to on padł. Manetki tak często nie siadają więc ją wykluczam.

U mnie jest tak że nic nie daje znaku życia. Nic nie cyka, także do sprawdzenia również mam przekaźnik.
Dzisiaj się z tym pobawię ;)
_________________
FIAT COUPE 2,0 16V 139KM
     assistance   Moneta
 
 skype
 
mikee72 



Pomógł: 2 razy
Wiek: 46
Dołączył: 11 Lis 2012
Posty: 550
Skąd: Poznań
Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 22-06-2013, 12:57   

U mnie zegarek cyka tak głośno, że nic innego już nie słychać :) ale spróbuję się wsłuchać..
Ja też podejrzewam przekaźnik - tym bardziej,
że jak już wcześniej pisałem - wycieraczka nie padła od razu, tylko przez jakiś czas załączała się z opóźnieniem..
Ktoś wie, który przekaźnik odpowiada za wycieraczkę tylną? Jakiś symbol.. umiejscowiecie.. cokolwiek..?
     Moneta
 
Lasgo07 



Pomógł: 7 razy
Wiek: 29
Dołączył: 14 Wrz 2008
Posty: 1802
Skąd: Pułtusk
Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 22-06-2013, 21:31   

mikee72, Też chętnie się dowiem który to przekaźnik :D
_________________
FIAT COUPE 2,0 16V 139KM
     assistance   Moneta
 
 skype
 
krzysiek82 



Pomógł: 12 razy
Wiek: 35
Dołączył: 08 Wrz 2008
Posty: 237
Skąd: Mikołów
Województwo: Śląskie
Wysłany: 23-06-2013, 15:05   

Panowie, za "przerywaną" prace przednich jak i tylnych wycieraczek odpowiada przekaźnik oznaczony symbolem E9 - w białej obudowie, pierwszy od góry Jest o wyższy i posiada więcej złącz i po tym można go odróżnić od innych przekaźników ;) .
Zaznaczyłem go na zdjęciu:


Ostatnio wymieniałem u siebie i założyłem z Alfy 146 - jest identyczny. Dodatkowo posiada on funkcje zwłoki po włączeniu spryskiwaczy szyb (zarówno przedniej i tylnej) - najpierw psika płyn na szybe, a po paru sekundach włączają się wycieraczki :D
W standardowym przekaźniku tej funkcji u mnie nie było...
mikee72, Jak coś to mam taki przekaźnik na zbyciu- - daj znać czy potrzebujesz ;)
_________________
FIAT TIPO 1.4i.e. DGT 1990r.
     Moneta
 
 
mikee72 



Pomógł: 2 razy
Wiek: 46
Dołączył: 11 Lis 2012
Posty: 550
Skąd: Poznań
Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 23-06-2013, 17:51   

Dzięki krzysiek82 za bogate info i za propozycję sprzedaży. Wstępnie jestem zainteresowany - daj znać co byś chciał za to cudo.
Ciekawi mnie, czy to możliwe że w moim przekaźniku poleciała jedynie tylna wycieraczka..?
Przednie chodzą bez problemu (nie słychać cykania z przekaźnika), spryskiwacze tył i przód też chodzą..
Może spróbuję jeszcze pobawić się samym przekaźnikiem z miernikiem i małym aku 12V, ale trzebaby jakiś schemat dorwać..

krzysiek82 napisał/a:
posiada on funkcje zwłoki po włączeniu spryskiwaczy szyb (zarówno przedniej i tylnej) - najpierw psika płyn na szybe, a po paru sekundach włączają się wycieraczki

u mnie najpierw sika i po chwili startują wycieraczki, to znaczy że mam wypasioną wersję he he
     Moneta
 
pit14 


Pomógł: 13 razy
Wiek: 50
Dołączył: 15 Maj 2013
Posty: 463
Skąd: Kraśœnik
Województwo: Lubelskie
Wysłany: 23-06-2013, 20:07   

sprawdź połączenie od przekaźnika do wycieraczki - może jest inne pęknięcie którego nie zauważyłeś

** Dodano: 23-06-2013, 20:07 **
http://forum.tempra.org/imgshack/_f/f_0016756.jpg
     assistance   Moneta
 
 skype
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum

Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Tanie klucze do gier, cd keye, prepaidy

Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść.
Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.

Server uptime: 350 days
Network load