|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Wzór reperaturki progów Tipo 3D |
Autor |
Wiadomość |
RetX
Pomógł: 1 raz Wiek: 29 Dołączył: 28 Sty 2015 Posty: 56 Skąd: Łódź
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 13-11-2015, 00:27 Wzór reperaturki progów Tipo 3D
|
|
|
Witam, mam zamiar zrobić progi w Tipolocie 3D, ale nigdzie nie idzie zdobyć reperaturki do tego. Wiem, że są ludzie którzy dorabiają na podstawie rysunku technicznego i właśnie mam pytanie. Ktoś, coś względem reperaturki progów do Fiata Tipo 3D?
Ewentualnie myślałem żeby wziąc kawałek drutu, podnieść auto, odgiąć pod kształt progu i dać komuś taki cud techniki jako wzór, myślicie, że to dobry pomysł? |
_________________ ---------------------------------------------------------------
Mam nowe 'stare' Tipo! 1.6ie Suite z klimą <3 |
|
|
|
|
Kajlon
Pomógł: 39 razy Wiek: 39 Dołączył: 05 Sty 2008 Posty: 1421 Skąd: Trzebinia
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 13-11-2015, 09:35
|
|
|
RetX, ja gdzieś 50cm progu giąłem i klepałem z blachy 1mm. Zawsze można kupić próg od 5d i zrobić przeszczep na wysokości zagięcia dokąd sięga konserwacja na boku progu |
_________________ Tempra 1.6 gaźnik + LPG
Tipo 1.4 ie mono RIP
Tipo 1.6 ie - swap na 2.0 8v - swap na 1.6 Hf Turbo
Lancia Lybra 2.4 jtd
Fiat Marea 1.9 jtd |
|
|
|
|
RetX
|
Wysłany: 13-11-2015, 20:26
|
|
|
Dzięki za odpowiedź, właśnie tak będzie to robione, to jest najprostsza możliwa droga żeby przerobić próg z 5D. Napisałem, bo miałem też gdzieś w głębi duszy nadzieję, że ktoś może ma patent na gotową reperaturkę :-D
Problem solved |
_________________ ---------------------------------------------------------------
|
|
|
|
kamilsitek1983
Pomógł: 13 razy Wiek: 41 Dołączył: 02 Mar 2006 Posty: 757 Skąd: sanok
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 13-11-2015, 22:28
|
|
|
prosta operacja,sam z blachy sobie możesz to ogarnąć,najlepiej z 0.8 bo fajnie sie wygina.Tipo ma prosty próg,bez zaokrągleń itd
** Dodano: 13-11-2015, 22:30 **
w 3d najlepiej dorobić to dzieląc to na 2 czesci,na forum były już fotki(brat chyba dodawał STIVIhouse)
** Dodano: 13-11-2015, 22:37 **
te nowe progi to lipa fest,ciniutka chińska blacha. |
_________________ aktualnie 406 kombi 2.0 16v+lpg |
|
|
|
|
RetX
|
Wysłany: 14-11-2015, 14:25
|
|
|
Niby tak, ale przy samym końcu progu, przy tylnim kole po obu stronach wyczulem jakies specyficzne złobienie w litere U. Coś na ten kształt, patrzą na próg od dołu (tylne koła na górze):
_
U
| |
| |
--
Dlatego zacząłem się zastanawiać czy to aby na pewno dobry pomysł tak samemu to doginać, bo tamtego fragmentu nie powtórzę. Chyba, że to po prostu efekt rdzy był...
Natomiast z ta jakością blachy reperaturek trochę mnie zasmuciłeś... Ale jak dobrze zabezpieczę to chyba będzie luz, a no i masa spadnie, przyśpieszenie wzrośnie |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|