Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
ZAMKI
Autor Wiadomość
Miras 

Wysłany: 06-05-2005, 20:10   ZAMKI

Słuchajcie mam problem
wziołem się sam za wymiane zamków w drzwiach ale dzrwi właśnie stawiają mi opór. Poodkręcałem wszystko co można (schowek, rączkę do odkrecania szyb) ale nie moge zdjąć obudowy klamki wew. jak ją zdjąć?

CZy wogóle jest sens żebym sobie zawracał głowe sam z wymianą tych zamków (mam obawy czy sam sobie poradze) skoro chcę założyć zamek centralny i alarm.
same zamki (także stacyjka) kosztuje mnie to ok 200 zł

firma zajmujaca się CZ i alarmem za całość - robota CZ i alarm chce ok 600 zł czy nie chcą czasami ze mnie za dużo zedrzeć?? razem z zamkami osiem paczek???

Jacacenty 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 06-05-2005, 20:31   

Co do mocowania panelów drzwi. Są one na wciski. Nic na chama - wszytko młotkiem.

Hemi 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 06-05-2005, 21:18   

Jacacenty ma rację. Osłona wewnętrzna klamki jest na wcisk (mi zeszła bez problemu), sama klamka też jest na wcisk (nie dawno wymieniałem). Gdzieś na forum już pisałem zdejmowaniu tapicerki drzwi.
VW Golf 3 GT 1.8
jest:
Opel Vectra B Kombi 1.8 16V
     Moneta

dziura.arek 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 06-05-2005, 22:17   

Musisz delikatnie podważać i sama wyskoczy.

Co do ceny to wydaje mi się że goście poszybowali. W krakowie za montaż średniej klasy alarmu z centralnym zamkiem cena waha się ok 300 zł. Za 800 to ja mogę do Ciebie przyjechać i to zrobić. HE HE
=D>

Jeśli jest to alarm z powiadomieniem i jakimiś tam cudami to i tak za drogo. Ja za LegendForda z czujnikiem ruchu dałem 130 i obsługuje mi 2 zewnętrzne czujniki i steruje centralnym. Dodatkowo ma 13 funkcji włanczanych w zależności od wymagań uzytkującego.
     assistance   Moneta

rhoody 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 06-05-2005, 22:20   

kieszeń klamki podważ lekko od góry śrubokrętem - od razu wyskoczy - tylko ostrożnie co byś zaczepów nie złamał... 8)

P.S.
arek podaj mi namiary na ten alarm, o którym piszesz...

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 07-05-2005, 11:41   

.ja już tesh się udzielałem co do demantażu, poszukaj ew na forum... wszystko w miarę proste, choć czasem na chama trza :-) uważaj tylko potem z foliami wewnętrznymi (pisałem gdzieś) bo szkoda potargać, a stare już są łatwo- rozdzieralne.....
klamka - osłonka wyskakiwała, zatrzaski tylko, podważyć, ale i tak potem o ile pamiętam klamki nie wyciągniesz, tylko mając tapicerkę całą zdjętą, wiszącą na klamce możeszo 90' obrócić i przesunąć wtedy klamkę (lekko odchyloną jak do otwierania) przez szparę w osłonce, to jest jeden ze sposobów..... jak to zdejmiesz to sam zobaczysz jak można drugie drzwi... ja drugie jakoś inaczej rozbierałem nawet, łatwiej... poczytaj na forum , gdzieś takie cuś było, o centralnym.....
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Jadodada 

Wysłany: 08-05-2005, 18:45   Miseczka klamki.

Miras

Masz do wyboru dwie metody.
Łatwiejsza kupujesz nową do każdych drzwi, a zamontowane wycinasz.

Druga metoda trudniejsza to demontaż.

Klamka jest osadzona w ramce plastikowej. W tej ramce są otwory umieszczone stosownie do zaczepów w miseczce.

Miseczka ma trzy zaczepy na dłuższych bokach z tego jeden na górnym boku (od strony szyby) i dwa na dolnym boku. Dodatkowa para zaczepów (na jednym ramieniu) jest tylko na jednym krótszym boku, który jest bardziej pochylony od przeciwnego boku krótszego.

Kolejne czynności:
1. Wkładamy płaski śrubokręt od strony krótszego nachylonego boku miseczki i popychamy ramię pary zaczepów. To ramię znajduje się mniej więcej w środkowej części boku. Miseczka delikatnie odskoczy i należy ja przytrzymać w tym położeniu.
2. Wkładamy płaski śrubokręt od strony dłuższego boku zawierającego jeden zaczep ( czyli od strony okna). Zaczep jest mniej więcej w środkowej części boku. Jeżeli odczujemy opór tzn jeżeli końcówka śrubokrętu jest pomiędzy miseczką a krawędzią ramki klamki to przekręcamy śrubokręt i zaczep powinien delikatnie wyskoczyć z ramki.
3. Następnie obracamy delikatnie miseczką do góry i wyjmujemy z dwóch pozostałych zaczepów na dolnym boku.
4. Odpowiednio obracając względem klamki wyjmiesz ją swobodnie. Zapamiętaj jednak jak to zrobiłeś.
5. Teraz możesz zobaczyć jak miseczka wygląda od strony niewidocznej.

Uwaga: Przy ponownym montażu tapicerki zachowaj kolejność odwrotną do demontażu. Miseczki nie da sie założyć jeżeli wcześniej zamontujesz uchwyt do zamykania drzwi.

USER4 

Wysłany: 12-08-2010, 16:00   

Panowie,
Centralny mi nie chodzi,czyli nie zamykaja sie wszystkie dzrzwi za pomoca kluczyka co moze byc przyczyna? bezpiecznik, przekaznik ? nie mam pojecia .Moze ktos mial cos podobnego lub jakis schemat,prosze

Maciek 

Wysłany: 12-08-2010, 16:47   

jeśli od strony pasażera też nie zamyka , to sprawdź przekaźnik. Przekaźnik od centralnego jest najwiekszy wiec się nie pomylisz , a bezpiecznik też znajdziesz bo na skrzynce bezppieczników masz ikonki .
Nouva Delta 1/6 mjet - taty
Fiat Tempra SW 1.8 LPG - moja
Fiat Tempra SW 2.0 4x4 - na części
     Moneta

USER4 

Wysłany: 12-08-2010, 20:28   

Tak kolego, wszystkie drzwi sie nie zamykaja na centralnym tylko pojedynczo kluczykiem trza zamykac.Poszukam jutro jak bedzie czas bo zniwa, moze sie uda zlokalizowac co tam grane!!! Pozdrawiam i dzieki za odpowiedz

** Dodano: 15-08-2010, 14:42 **
gdy pozamykam recznie dzwi od srodka (wcisne te dzydzelki) i wyciagne bezpiecznik , potem go wloze to zadziala przekaznik i wyciagnie w gore te wichajstry i otworzy zamki(wszystkie). ale nie da sie zakmnac drzwi centralnym. dorwe kiedys przekaznik , to napisze co grane,

Odpowiedz do tematu