Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Głośniki 165mm Pasmo
Autor Wiadomość
Tipo-14000 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 05-06-2008, 22:43   Głośniki 165mm Pasmo

Witm , mam proste pytanko , czy pasmo przenoszenia 45 - 21.000 w głośniku 165 mm firmy Magnat bardzo będzie odstawało od pasma np 35 - 21.000 ? Cena głośników jest raz droższa albo i więcej , dlatego wole spytać , czy jakość jest proporcjonalna do ceny ? Podłączone będzie to w systemie 4 x 165mm w drzwiach , napędzane mocnym Alpinem .

Dodam ,że 4 głośniki z pasmem 35 - x są 3 razy droższe od tych 45 - x , czy isę opłaca tyle dać ?

Drugie pytanie , Sweepery , mam na nie miejsce i nawet jakieś są w aucie . Czy te głośniczki coś dają w połączeniu z tymi 45 - x ( mozna kupic w komplecie 2 x 165 mm + 2 x 13mm sweeper ) , czy poprostu przy tak niskim przedziale cenowym jest to o du**pe rozbić ?

Zależy mi na obiektywnej ocenie , wiem , że 35 - x są lepsze ale czy warto dawac za nie 3 razy więcej ?

Pzdr

mrk69 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 05-06-2008, 23:00   

Tipo-14000 napisał/a:
dawac za nie 3 razy więcej
szczerze mówiąc to jeżeli chcesz mieć wypas audio z najwyższej półki to zawsze się bierze nie patrząc na cenę, a jak chcesz mieć "do dobrego" posłuchania to weź te tańsze. Różnica dla niewprawionego ucha będzie żadna.

Lepiej brać zestawy odseparowane, bo np. jak Raku kupił Helixy. Zamontuje je w drzwi, a tweetery wyżej i dobrze, bo po co ma zintegrowany z mid wooferem tweeter grać w nogę? Skoro powinien być skierowany na mniej więcej wysokość głowy.

Tweetery sporo dają. Niby małe głośniczki, ale się przydają, a przekonasz się o tym jak już je zamontujesz i w czasie odtwarzania czegoś je podłączysz.. Pamiętać trzeba jeszcze o zwrotnicy bo np. tweetery basu puszczonego z radia nie odtworzą, a sygnał będzie już zakłócony. Tweetery nie są jakimś niewiadomo jakim wydatkiem i raczej kupowanie ich droższych nisz reszta głośników mija się z celem.

Tipo-14000 napisał/a:
napędzane mocnym Alpinem
czyli ile W? moc to pojęcie względne, szczególnie przy większych średnicach.

Tipo-14000 

Wysłany: 06-06-2008, 16:08   

4 x 50 W , mocnym chodziło mi o klase radia , może źle się wyraziłem :)

Zdecydowałem się na :

Rodzaj: głosniki 2 drożne
Rozmiar: 165 mm
Moc Max: 120 W
Moc RMS: 60 W
Skureczność: 90 dB
Impedancja: 4 ohm
Pasmo przenoszenia: 35 - 21.000 Hz
Podział częst.: 4000 Hz

200 zł za 4 nowe :)

Co do klasy głośników , to iem co i jak i oglądałem dziś takie ładne za 600 zł :)

Trzeba tylko mieć to 1200 zł na głośniczki :P

Dzięki i Pzdr

Stivi 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 06-06-2008, 16:39   

Tipo-14000 napisał/a:
4 x 50 W , mocnym chodziło mi o klase radia , może źle się wyraziłem :)

Zdecydowałem się na :

Rodzaj: głosniki 2 drożne
Rozmiar: 165 mm
Moc Max: 120 W
Moc RMS: 60 W
Skureczność: 90 dB
Impedancja: 4 ohm
Pasmo przenoszenia: 35 - 21.000 Hz
Podział częst.: 4000 Hz

200 zł za 4 nowe :)

Co do klasy głośników , to iem co i jak i oglądałem dziś takie ładne za 600 zł :)

Trzeba tylko mieć to 1200 zł na głośniczki :P

Dzięki i Pzdr

4x50.. tylko nie mow ze bedziesz to pedzil radiem... dla przypomnienia powiem Ci ze 4x50 to moc tzw marketingowa.. a konkretnie maxymalna. Przecietne radyjko po odliczeniu wszystkich ubytko ma czyste 4x20w rms. Czyli za duzo nie wykorzystasz... A co do glosnikow to jesli chcesz miec cos porzadnego to kup powerBassy Es-6c. Uzywane mozna dostac za okolo 300zl a nowe 370. Midbassy tweetery i zwrotnice no i jakosc....
Stilo 1.6 16v LPG

jest.. Peugeot 106 s16 TU5J4
     assistance

unknown 

Wysłany: 07-06-2008, 22:19   

no, jak ja 2 zestawy helixów podpiąłem do radyjka 4x50 (wiem, jakie ma końcówki i że w realu pewno 4x30 wyciągnie) to radio zdechło.. znaczy grało to ale słabo i płytko... faktycznie tylko wzmak jest dobrym rozwiązaniem
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu