Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Instalacja audio od nowa
Autor Wiadomość
15Hz 
witamy nowego

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 24-03-2010, 10:45   Instalacja audio od nowa

Witam ponownie ! Niedawno zakładalem temat z prośbą o pomoc w ogarnięciu kabli od radia :) porzuciłem ten pomysł i postanowiłem położyc całą instalacje od nowa. Teraz czas na pytanie. Jakie kable i od czego poprowadzic. Od głosników już położyłem, kabel antenowy już mam co jeszcze?

Znalazłem na elektrodzie opis kostki iso. Czy mam podłączyc do niej przewody bezprośrednio? Tak jak jest opisane? Co to jest ta pamięc oraz autoantena? Kabel plusowy mogę podłączyc bezprośrednio od akumulatora czy mogę poprowadzic go np od zapalniczki? Minusowy skąd?

DARREK 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 24-03-2010, 14:16   

hmm standardowo radio jest podłączone na ten sam bezpiecznik co zapalniczka.
Ja jak robiłem u siebie, to plusowy pociągnąłem bezpośrednio z akumulatora, oczywiście przez bezpiecznik (tak w razie w)
Pamięć i plusowy spiąłem razem.

Jeżeli chcesz aby radio grało tylko podczas zapłonu to musisz się podpiąć pod stacyjkę przez przekaźnik najlepiej.
JA tak nie chciałem, więc zmostkowałem czerwony z żółtym.

Możesz też +12 wziąć bezpośrednio ze skrzynki bezpieczników.
Jeśli chodzi o masę to wokół jest jej pełno. U mnie akurat padło na minus od zapalniczki bo był najbliżej. (nawet już tak miałem)

15Hz 
witamy nowego

Wysłany: 24-03-2010, 14:42   

DARREK, bardzo mi pomogłes :) powiedz jeszcze co z tą autoanteną. I gdy polutuje kable bezprośrednio do kostki to taką ISO moge śmiało wpinac do radia?

Luczu 

Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 24-03-2010, 14:51   

oprócz + pod aku walnij sobie dobrym kablem porządną masę ;) O niebo lepsza jakość niskich tonów przy większej głośności i radio nie przygasa
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

albert1991 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 24-03-2010, 14:52   

15Hz, tak mozesz wpinac a ta antena to jest wzbódzenie jak masz elektrycznie wysówana antene w samochodzie tak jak w astrach naprzykład czyli w TT nie podłaczasz wogole

DARREK 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 24-03-2010, 14:53   

Auto antena to podłączasz tam w to miejsce "dzyndzel" od anteny samo wysuwanej. jeżeli takiej nie posiadasz to nie podłączasz i wkładasz antenę w normalne złącze (druga strona radia)

Jeżeli wszystko dobrze połączyłeś i zabezpieczyłeś luty taśmą izolacyjną (nie aż takie dobre) lub koszulkami termokurczliwymi to wpinasz kostkę i gra muzyka...

15Hz 
witamy nowego

Wysłany: 24-03-2010, 15:29   

No to świetnie :) . Własnie wrocilem ze sklepu i mam kosteczki ISO. Wiesz może od czego jest kabel w kostce zasilającej z kolorem pomarańczowym (pisze na nim ILLU MINATION). W kostce znajduje się on pomiędzy masą a pamięcia.

Aaa i jak to jest z zapamiętywaniem zapisanych stacji przez radio? Czy bedzie zapisywać?

Leśniczy 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 24-03-2010, 17:49   

pomarańczowego nie będziesz do niczego wykorzystywał i możesz go śmiało odciąć. w kostce iso przewód czerwony i żółty łączysz ze sobą i do nich doprowadzasz 12v np. z zapalniczki. wtedy radio bedzie ci grało nawet kiedy silnik jest zgaszony i nie będzie traciło pamięci.
kabel niebieski służy do wysuwania elektrycznej anteny, której zapewne w tipo nie masz. wykorzystuje sie go również do włączania wzmacniacza. jesli nie posiadasz ani elektrycznej anteny ani wzmacniacza zostawiasz niebieski w spokoju ( po prostu go zaizoluj taśmą )
kompletna instalacja ISO to : 12v na przewodzie czerownym i żółtym , masa na czarnym oraz 4 głośniki i tyle

Odpowiedz do tematu