|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Instalacja radiowa i dziwny bezpiecznik |
Autor |
Wiadomość |
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 06-07-2008, 15:26 Instalacja radiowa i dziwny bezpiecznik
|
|
|
Luknijcie na fotki i powiedzcie mi, czy tak wygląda instalka u Was w Tipkach.
Montowałem radio Mamie i zadziwiła mnie dziwna czarna kostka i bezpieczniki na przewodach, których ja w Temprze nie miałem.
Poprzedni właściciel to był "Pomysłowy Dobromir" z zakresu elektryki więc stąd moje pytanie.
Dziwne jest to, że walnął mi bezpiecznik na przewodzie żółtym i radio nie działało pomimo, że na przewodzie czerwonym, czyli plusie, bezpiecznik jest OK.
Żeby było śmieszniej po wyciągnięciu bezpiecznika jak przeczytałem jego parametry to zrobiłem
Jego dane to: 1A 250V 312
Co może robić bezpiecznik o takim napięciu w instalce i jak mógł się spalić
Jeszcze jedno pytanko mam, rozumiem że mimo wszystko jest bezpiecznik w skrzynce od instalacji radiowej bo na razie w miejsce tego bezpiecznika rurkowego, wsadziłem wkręt bo nie dało się go zalicować, a w żadnym markecie dziś nie znalazłem takiego wynalazku
Nie wiem też czemu radio działa mi bez włączenia stacyjki w pozycję mar. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
yoyo
Pomógł: 44 razy Wiek: 41 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 2256 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 06-07-2008, 16:28
|
|
|
też miałem takie kostki w poprzednim radyjku, na moje oko to żółty kabelek będzie np. od podtrzymania pamięci stąd bezpiecznik na nim, może masz coś uszkodzone i prąd tylko przez niego idzie do radyjka
to czy działa bez pozycji MAR to już kwestia podpięcia, u mnie też działa bez stacyjki
a ten bezpiecznik wolałbym wstawić cienki drucik na oko niż ładować cokolwiek co mi w ręce wpadnie, ale gość faktycznie musiał być pomysłowy |
_________________ Niegdyś: Tempra S.W. 1,6 SX i.e LPG DGT "Grigio Nickel M.S."
Aktualnie: Marea 1.9 TD 100 ELX |
|
|
|
|
Hipo
Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 06-07-2008, 19:53
|
|
|
Emf napisał/a: | Co może robić bezpiecznik o takim napięciu w instalce i jak mógł się spalić |
Normalnie mógł się spalić to nie napięcie odpowiada za spalenie tylko prąd jaki przeplynie przez bezpiecznik. A ta czarna skrzynka to prawdopodobnie filtr wyłapujący zakłócenia z zasilania, często przy starszych radiach taki był, ale nie jest to napewno element fabrycznej instalacji. |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
Sapphiron
Pomógł: 9 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 1395 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|