Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kable od radia
Autor Wiadomość
Woks 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 11-06-2007, 19:09   

no i kabelki wymienione wsztstko ladnie gra i wogole ale narazie mam mp3 podlaczona i lipa bo ma tylko 128 mega :(

Adonay 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 12-06-2007, 07:31   

No ja muszę kabelek w lewym głośniku zamocować jeszcze raz, bo się naderwał i z kilku włókien przymocowane są tylko trzy :P Ja też mam mp3 w sensie playera. Nadaję przez transmitter i wszystko hula aż miło (kupiłem sobie takiego starszego blaupunkta tylko radio). Jednak 2 dni temu chyba za głośno słuchałem i zaczął jeden głośnik trzeszczeć (FIRST) na mp3, na radiu chodzi ok, nawet jak dam głośniej niż mp3... :? Nie wiem o co chodzi, fale się nie pokrywają. Pytanie czy warto wymieniać głośniki na blaupunkty, czy to, że przy głośnym słuchaniu harczą i się dławią (przy sprawnym głośniku) to nadal wina radia

** Dodano: 12-07-2007, 14:13 **
Teraz to już w ogóle nie wiem co jest grane. Nie da się podłączyć głośników pod kable z kostki oznaczone jako "rear" ani jedne ani drugie. Próbowałem tam podpiąć głośniki, które mam z tyłu i gwizdki i żadne nie grają. Zanim wymieniłem radio (też na używkę) to głośniki z tyłu też były podpięte pod "front". Sprawdziłem na inne kostce i jest to samo :?
Teraz mam podpięte głośniki z tyłu pod kable z kostki od radia "front" i gwizdki do tych samych kabli :P Czyli np od +front leci kabel do gwizdka i do + z tylnego głośnika (3 kabelki splecione razem). Zostawiłbym to tak jak jest, ale pojawia się inny problem. Przy wyłączonym aku wszystko pięknie i czysto gra, a jak przekręcę kluczyk to pojawiają się szumy. Podobno jest jakiś filtr na to, ale nie mam pojęcia czego szukać :sciana: HELP !

** Dodano: 12-07-2007, 14:20 **
Czy to takie coś mam podłączyć ?

http://www.allegro.pl/ite...v_kod_2909.html

rozumiem, że skoro mam rozcięte kabelki i tylko splecione z zasilania i masy z kabelkami z kostki, to w miejsce rozcięcia podpinam ten filtr ?
     Moneta

Hipo 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 13-07-2007, 19:16   

Filtr wstawiasz pomiedzy zasilanie z instalacji a radio.

JCB 3CX Contraktor

Adonay 

Wysłany: 13-07-2007, 19:53   

Dzięki Hipo, filtr zamontowany. Może teraz mi ktoś poradzić czemu nie mogę podpiąć głośników pod te kable "rear" ?
     Moneta

Hipo 

Wysłany: 13-07-2007, 20:04   

Nie wiem czy wiesz ale standard ISO mimo że to niby standard to producenci czasem stosują swoje wyprowadzenia kabli i możliwe stąd że właśnie przez to nie chce Ci tył grać. Gdzieś tam wyżej podawałem adres stronki któa jest największym magazynem wiedzy o schematach podlaćzeń kabli w car audio. popatrz tam, może wystarczy czasem zamienić kabel, albo dwa i wszystko ruszy wreszcie jak należy.

JCB 3CX Contraktor

unknown 

Wysłany: 13-07-2007, 20:37   

1) co to masz za radio
2) ma na pewno koskę ISO typową?
3)jak ma IOS i 4 kanały to na tylnych musisz mieć sygnał; daj najwyżej cicho i bezpośrednio głośniczkiem na kawałku drutu przy wtyczce podepnij i sprawdź czy piny 'tylnych' działają, mając schemat kostki iso w ręku lub schemat (rozpis) kostki Twego radia jeśli nietypowe
4)prozaiczne... w radiu samum w ustawieniach tyłu nie masz go wyciszonego etc?
5)w 99,9% radiów przód jest przodem osobnym, a właśnie pod tył, tylne kanały jest podczepione i poprowadzone wyjście m.mocy na zewnętrzny wzmacniacz czyli zazwyczaj 2 kable cinch L i P do podłączania osobnego wzmaka zewn. Te właśńie kable są brane tylko z tylnych kanałów jako równległa 'odnoga' po odpowiednim zmniejszeniu jeszcze w radiu poziomu ich mocy, bo nie zawsze jest na tej odnodze przedwzmacniacz (tania ekonomia); jak ktoś coś podłącza i zjara to to często zjara od razu tylne kanały...

ale prawdopodobnie coś pomieszałeś; poszukaj pinout | rozpis | opis yprowadzeń | connector | conection diagram od wtyczki Twego radia, znajdź gdzie na pewno są tył lewy i prawy we wtyczce, podepnij na krótkim drutku do wtyczki na te piny głośnik i sprawdź czy gra już z saemgo radia ten tył; jak gra to proste - Twoje druty w aucie i głośniki;
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Adonay 

Wysłany: 13-07-2007, 20:55   

1) Więc radyjko wygląda tak (nie śmiać się, takie właśnie chcę :P )

2) Kostka ISO raczej typowa, ta która była w aucie jest nadal (dodana przez poprzednika), ale próbowałem na nowej kostce i to samo - nie grało.

3) Tak 4 kanały (4 pary kabelków). Podpinałem bezpośrednio do jednej i drugiej kostki do kabelków "rear" kabelki z tylnych głośników (skręcałem je) i tweetery i żadne nie grały. Czy to znaczy, że w radio jest padnięty pin ?

4) Jak widać na rysunku nie ma takich skomplikowanych opcji :P

5) No ja nie mam żadnych chinchów bo wszystko jest podpinane (tzn głośniki) do kabelków z ISO na zasadzie skręcania

unknown napisał/a:
podepnij na krótkim drutku do wtyczki na te piny głośnik

aha czyli bez kostki...rozumiem, że jak nie będę grać to padnięte piny. Tylko nie mam rozpiski z samego radia :( Będę się posiłkował rozpiską z kostki, bo chyba nie jest możliwe, że kostka miała gdzie indziej wyjście na konkretne głośniki niż samo radio ?
     Moneta

Hipo 

Wysłany: 13-07-2007, 21:03   

No właśnie to Ci posałem w poprzednim poście że czasami radio ma piny gdzie indziej niż kostka. Czy instalacja działa Ci poprawnie sprawdź najlepiej na innym radiu które napewno gra na 4 kanały. W ten sposób będzie najprościej i będziesz wiedział czy to wina instalacji czy radio ma tylne wyjscia kaput.

JCB 3CX Contraktor

unknown 

Wysłany: 13-07-2007, 21:15   

akurat muszę gdzieś teraz lecieć i nie mam czasu szukać, ale wejź na bodajże studio24.prv.pl czy poszukaj po podanych wcześniej przeze mnie słowach kluczowych i modelu radia w googlach rozpisy złącza tego Twego radia (pinout najczęściej zwany rozpis),
bo Blaupunkty o ile wiem nie miały typowych kostek ISO ;
często miały w nich albo piny zamienione miejscami albo miały dodatkowe w swych kostkach piny do np. zest. głośnom. wyciszania, innych dupereli i kto wie czy nie obsługi tyłu bądź zewn. wzmacniacza.... poszukaj więc opisu byś wiedział czy podłączasz do tych pinów w kostce od radia co trzeba... tylko radio i jego kostka, kawałek drutka do niej bez wtyczki, do próbowania i głośnik...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Hipo 

Wysłany: 13-07-2007, 21:22   

Tutaj jest rozpiska ISO dla różnych producentów http://studio24.prv.pl/ dział kalbomania

Najlepiej jeszcze jakbyś zrobił fotke tego swojego ISO

JCB 3CX Contraktor

avenger85 

Województwo: Świętokrzyskie
Ostrzeżeń:
 10/3/5
Wysłany: 13-07-2007, 22:19   

magi nie ma iso to iso i zawsze ma wyprowadzenie na 4 kanały (czyli 8 kabelków ) ale.....
nie znaczy to że twoje radio jest 4 kanałowe .... widziałem już patenty typu w radio w chodzi standardowe iso ale sygnał idzie tylko na 2 kanały mianowicie front....

możliwość że jest ubita końcówka mocy w radiu też odpada bo wtedy była by cisza na wszystkich kanałach ....
upewnij się że czy radio jest 4 kanałowe i czy np. tak jak wspominał unknown nie masz w ustawieniach radia wyciszonego tyłu czarów tu nie ma to ma grać :)

** Dodano: 13-07-2007, 23:28 **
Hipo napisał/a:
Tutaj jest rozpiska ISO dla różnych producentów http://studio24.prv.pl/ dział kalbomania

Najlepiej jeszcze jakbyś zrobił fotke tego swojego ISO

powinno to wygłądać tak ( występuje też wersja połączona tych kostek ale to i tak to samo )

zielone = prawy tył
fioletowe = lewy tył
białe = prawy przód
szare = lewy przód

i na każdym kanale powinien być sygnał chyba że radio dwu kanałowe albo ustawienia w radiu coś skopane albo radio uszkodzone ... proponuję podłączyć pod ta kostkę jakieś inne radio jeśli jest taka opcja

Adonay 

Wysłany: 14-07-2007, 11:10   

Dzięki panowie, dzisiaj się za robotę zabiorę. Tak się składa, że mam jeszcze poprzednie radio (nie wiem czy na 4 kanały), no ale zobaczymy. Dam znać czy coś się udało zrobić

** Dodano: 15-07-2007, 11:21 **
Nie no muszę się inaczej za to zabrać. Mam tyle kabli, łącznie z filtrem przeciwzakłóceniowym, że postanowiłem wszystkie kable z auta wsadzić do kostki a nie za każdym rozrywać łączenia i podłączać pod kostkę z radia.
Teraz to na pewno przyda mi się jakich schemat. Poszukam po tych, o których czytałem wcześniej na forum. Robocizna zatem trochę się przedłuży
     Moneta

magi-marcin 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 17-07-2007, 17:57   

avenger85 napisał/a:
magi-marcin napisał/a:

Pisalem w swoim poscie ze jak ktos chce posłuchac konkretnego dzwieku to niech przyjedzie na odsłuch.
Zadko komu tak w domu gra. na takim niezbyt profesjonalnym pomiaze mialem 115dB

zadko komu tak gra ? 115db ? to mówisz o głośności czy o jakości ?

btw mocno się nie zgadzam że jakiś tam boschmann zagra lepiej niż np kolumny tonsila( nawet jeśli mają 15 lat ) czy chociaż dobra wieża sony chyba że ktoś ma w domu 20 letniego "jamnika" to wtedy może boschmann będzie grał lepiej :)

Ja przy tym robie i dlatego tak pieknie mi gra.
Chodzi mi o oc ale jakoscią tez ni pogardze.
A zapas mocy mam bardzo wielki

** Dodano: 17-07-2007, 18:59 **
avenger85 najpierw dowiedz sie na czym jest boschman robiony., chodzi mi o podzespoły.
Przykładowo nawet głosnik TYRANT. zobacz jego parametry

Adonay 

Wysłany: 28-07-2007, 11:46   

Panowie a czy da się sprawdzić czy głośniki są sprawne w domu podpinając do wieży ? :P Bo chyba jednak mam spalone piny w radiu na przednie głośniki. Dzisiaj próbowałem podpiąć zamiast gwizdków normalne dwudrożne i żaden nie chciał grać. Na podłączenie pierwszego radio nie zareagowało, przy drugim żaden głośnik (nawet tylne nie grały). Wyłączyłem i znowu włączyłem radio i grały tylko tylne. Możliwe, że jak podłącze 2 głośniki 50W (teoretycznie) do jednego kabla to ich nie "udźwignie" ? No i właśnie teraz nie wiem, czy głośniki czy ta kombinatoryka się nie sprawdza. Głośniki Firsta używki od kumpla, który nie pamięta, czy działają.
     Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 28-07-2007, 11:53   

Możesz wziaść i sprawdzić pod wierzą. Tylko nie podgłaszaj za mocno. Lekko podgłoś, aby sprawdzić czy grają.

To, że np. wieża daje 100W, a głośnik jest na 25W to nieznaczy, że odrazu musi się wszystko popalić. Po to jest potencjometr, aby regulować głosność, a tym samym moc. Radio cały czas nie daje 100W ;)

rafal22bb 

Wysłany: 28-07-2007, 12:36   

Adonay napisał/a:
Panowie a czy da się sprawdzić czy głośniki są sprawne w domu podpinając do wieży ? :P Bo chyba jednak mam spalone piny w radiu na przednie głośniki. Dzisiaj próbowałem podpiąć zamiast gwizdków normalne dwudrożne i żaden nie chciał grać. Na podłączenie pierwszego radio nie zareagowało, przy drugim żaden głośnik (nawet tylne nie grały). Wyłączyłem i znowu włączyłem radio i grały tylko tylne. Możliwe, że jak podłącze 2 głośniki 50W (teoretycznie) do jednego kabla to ich nie "udźwignie" ? No i właśnie teraz nie wiem, czy głośniki czy ta kombinatoryka się nie sprawdza. Głośniki Firsta używki od kumpla, który nie pamięta, czy działają.

Możesz sprawdzić pod wieżą, a nawet pod walkmanem, sprawdź ilu ohm-owe są te głośniki, a jaki radio powinno mieć opór na wyjściu, zasada przy doborze głośników jest prosta moc wyjściowa ze wzmacniacza razy liczba pi wartość która wyjdzie to minimalna moc moc głośników jakie powinny być założone aby był dobra charakterystyka dźwięku.
Sprawdzając głośniki na wieży czy na jakimś innym urządzeniu nie jest to w pełni miarodajne gdyż po cichu głośniki mogą działać normalnie podłączone do wierzy, a przy podgłośnieniu mogą w samochodzie mogą charczeć dzieje się tak dlatego, że może być minimalne uszkodzenie membrany i przy głośniejszej muzyce zacznie bardziej wibrować, inna kwestią jest impedancja głośników jeżeli radio jest 4 ohm-owe a podepniesz głośniki 8 ohm-owe radio początkowo będzie słabsze jednak z czasem może dojść do uszkodzenia końcówki mocy gdyż zacznie się bardziej nagrzewać. W drugą stronę czyli mniej ohm na głośnikach a więcej na radiu może dojść do uszkodzenia głośników.

Pozdrawiam
     assistance

slavol 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 29-07-2007, 00:23   

rafal22bb, tak delikatnie mówiąc bzdury piszesz. Głośniki w samochodzie powinny mieć 4ohmy, bo do takiej impedancji przystosowane jest każde radio. Moc głosników niema tu nic do rzeczy, bo i tak jest większa niż moc wzmacniacza radia (do 22W) , jak dasz mocniejsze to co najwyżej nie wykorzystasz ich zalet. 8ohm spowoduje nie większe nagrzewanie końcówek a wręcz odwrotnie, dwa razy mniejszy prąd pobierany przez głośnik. Radio uszkodzić można przez podłączenie np. 2ohm obciążenia (choć scalak ma zabezpieczenie) to i tak po pewnym czasie może paść.
Adonay, to radio ze zdjęcia ma analogowe sterowanie głośnością i tonem i nie widzę tam fadera więc na 90% może być dwukanałowe, a jeżeli podłaczyłeś równolegle dwa głośniki to podałeś na radyjko 2ohm a tego żadne radio nie pociągnie.
Jeden głośnik na kanał i sprawdź czy gra,jeżeli tylko dwa zagrają to tak musi być, jeżeli żaden to uwalona końcówka i tyle.

Adonay 

Wysłany: 29-07-2007, 09:32   

slavol napisał/a:
nie widzę tam fadera więc na 90% może być dwukanałowe, a jeżeli podłaczyłeś równolegle dwa głośniki to podałeś na radyjko 2ohm a tego żadne radio nie pociągnie.
Jeden głośnik na kanał i sprawdź czy gra,jeżeli tylko dwa zagrają to tak musi być, jeżeli żaden to uwalona końcówka i tyle

Noooo to teraz wiem co jest grane :D Dzięki, bo bym się zakombinował na śmierć ;)
     Moneta

rafal22bb 

Wysłany: 30-07-2007, 10:00   

slavol, Producentem car-audio nie jestem więc nie byłbym taki przekonany, że każde ma 22W jak piszesz (zazwyczaj paczę na dane techniczne radia), natomiast załóż sobie do radia 22W głośnik 20W i załóż 40W zobaczysz który będzie lepiej grał, następnie podłącz np słuchawki od walkmana do wierzy i sprawdź co pierwsze się uszkodzi słuchawki czy wzmacniacz (to taki praktyczny sprawdzian tego co napisałem).
slavol, niestety nie zawsze teoria idzie w parze z praktyką, warto o tym pamiętać.

Pozdrawiam

Pierwszy niezależny dziennik internetowy redagowany przez Was http://trybunaludu.info
     assistance

slavol 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 30-07-2007, 17:26   

rafal22bb, Napisałem do 22w większość radyjek ma mniej. Jeżeli wyłączymy wszystkie ulepszacze dźwięków i nie bierzemy pod uwagę jakości głośników ani ich efektywności lepiej zagra 20w głośnik. 8) Słuchawki maja dużo większą impedancję niż głośniki, pozatym współpracują z wzmacniaczem słuchawkowym, więc o czym mam się przekonać podłączając je do wieży.
Po prostu nie bierzesz pod uwagę impedancji, a ona ma tu decydujący wpływ.

avenger85 

Województwo: Świętokrzyskie
Ostrzeżeń:
 10/3/5
Wysłany: 30-07-2007, 19:00   

na ogól radia samochodowe faktycznie mają moc ok 20W nawet jeśli jest na nich napisane 4x45 ... kiedyś miałem okazje rozebrać sobie uszkodzone radio sony znalezione na szrocie... na panelu widniał napis 4x50 zaś po rozkręceniu radiu i odkręceniu radiatora zobaczyłem oznaczenie końcówki mocy TDA 7381 ... ( 4x18W) :lol:

http://tme.pl/katalog/ind...j=tda7381&idp=1

a pozatym odsłuch mocy rzędu 40W na samym radiu jest po prostu nie możliwy ze względu na duże zniekształcenia przy większym wzmocnieniu ... co z tego że na radiu mam skale do 40.... kiedy podgłaszam do powyżej 28 słychać już charczenie i wcale nie jest to spowodowane za małą mocą głośników ...tylko zniekształceniami sygnału ....

btw do radia samochodowego zawsze idą głośniki 4 ohm-owe .... a wszelkie kombinacje typu "podłącze 2 głośniki pod jeden kanał " mogą doprowadzić do śmierci końcówki mocy ( ewentualnie 2 głośniki każdy po 8ohm połączyć równolegle wtedy nic się nie stanie ale będą one grały ciszej) kolejna sprawa jeden 8ohm-owy głośnik pod 4 ohmowe radio można podłączyć ale będzie on grał trochę ciszej niż powinien a i końcówka będzie się mniej grzała ...........szkodliwe jest podłączanie głośników o mniejszej impedancji ( oporności ) niż końcówka mocy ( wzmacniacz)

schab 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 31-07-2007, 07:22   

avenger85 napisał/a:
na ogól radia samochodowe faktycznie mają moc ok 20W nawet jeśli jest na nich napisane 4x45 ... kiedyś miałem okazje rozebrać sobie uszkodzone radio sony znalezione na szrocie... na panelu widniał napis 4x50 zaś po rozkręceniu radiu i odkręceniu radiatora zobaczyłem oznaczenie końcówki mocy TDA 7381 ... ( 4x18W)

Dobrze gada - wódki mu dać !
A wynika to z fizyki : jeżeli instalacja w aucie pracuje na 12V i podłączymy opór 4ohmy - to popłynie prąd 3A , co daje moc ( teoretyczną ) 36W na 1 kanał . Dlaczego teoretyczną ? - Wzmacniacz nie ma 100% sprawności , ma straty np. na ciepło . Powstają też w obwodach spore spadki napięcia ( zwłaszcza kiedy mocno grają basy ) , co też rzutuje na moc wyjściową i zniekształcenia dźwięku . Dlatego w rozbudowanych instalacjach audio stosuje się na zasilaniu b.duże kondensatory niwelujące chwilowe spadki napięcia , oraz przetwornice -podbijające napięcie nawet do 50V - do zasilania dużych wzmacniaczy .
     assistance

Adonay 

Wysłany: 02-08-2007, 09:08   

Dobra, zastosowałem się do Waszych rad - wybrałem lepsze głośniki i przerzuciłem do przodu. Dopiero teraz zorientowałem się, że poziom zakłóceń odbieranych stacji przy przekręconym kluczyku zależy od położenia kabli idących do głośników :sciana:
Kable (audio - Thomsona) pociągnąłem nowe od samej kostki. Jak zmieniam położenie kabli (bo zrobiłem lekki zapas) to zmienia się szum. no to co mam zrobić ? Da się to jakoś dodatkowo odizolować czy coś ?
Założyłem też filtr przeciwzakłóceniowy - może i działa na radio, ale nie na kable :roll:
     Moneta

Odpowiedz do tematu