Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Montaz anteny
Autor Wiadomość
VEndriuV 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 02-03-2012, 20:09   Montaz anteny

Witam, mam pytanko co do montażu anteny.

Chodzi mi głównie na co zwrócić uwagę.
Gdyż po podłączeniu nowej antenki czasem traci sie sygnał, do tego czasem jak złapie ręką za antenę to traci sygnał (dziwne?).

Słyszałem, że bat lub łatwiej bolec który wystaje po odkręceniu bata nie może mieć połączenia z masą. Sprawdziłem i jest ok (brak połączenia). Druga sprawa to podstawka z ząbkami (blaszka) pewno jest po to, aby drugi przewód antenowy był podłączony do masy tak ? (czyli podczas montażu blaszka dotyka karoserii auta).
Dodatkowo przy wtyczce antenowej doprowadziłem dodatkową masę podłączoną do śrubki, która wystawała z karoserii. Sprawdzone wszystko miernikiem przejście masy także poprawne. Oczywiście doprowadziłem do wtyczki , ale po jej zewnętrznej stronie - tak by nie dotykała w środku tego bolca.

Czy tak zamontowana antena powinna dobrze działać ?

Kable sprawdzone, lecz nie po całej długości. Dlatego jak bede okazja gdzieś przedłużkę antenową kupić w pobliżu wymienię na całej długości (antena w błotniku przy bagażniku).

Zastanawiam sie nad wzmacniaczem sygnału, ale ma to sens ? I gdzie lepiej zamontować jak juz przy radiu czy przy samej antenie ?

Odbiera czasem dobrze wszystkie częstotliwości, a po chwili tylko "mocne" stacje i tak dosć słabo. Więc jak kabel wymienie to pozostaje radio, które dzisiaj wyczyściłem w środku i mocno wygrzałem (farelką :D ) tak by pozbyć się wilgoci i w minimalny sposób poprawić luty ;)

Dodam iż stara antena była automatyczna... nie odbierał w ogóle na niej, stąd ten montaż bo 2 lata bez radia tylko same mp3.
     Moneta

lynx 

Wysłany: 02-03-2012, 21:23   

Sprawdź połączenia we wtyczkach kabla. Ja nie mam anteny, tylko kawałek drutu wsadzonego do gniazda i położonego na tunelu za konsolą środkową i z odbiorem nie mam problemu.
     Moneta

Bdm 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 02-03-2012, 21:32   

Jak lubicie druciarstwo to polecam jeszcze, słuchawki takie do uszne, w chodzą w gniazdo antenowe w radiu, łapią nawet całkiem dobrze, zwłaszcza jak sie na podszybie podciągnie.

SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE
     Moneta

lynx 

Wysłany: 02-03-2012, 22:38   

Bdm napisał/a:
Jak lubicie druciarstwo

Nie lubię ale mam do wyboru brak radia, albo demontaż całej podsufitki w celu montażu nowej anteny :sciana:
     Moneta

shagger78 

Wysłany: 03-03-2012, 01:40   

U mnie gra na samym przewodzie antenowym-za radiem podpiolem tylko maly wzmaciacz antenowy i lapie wszystkie stacje tak ze lepiej juz nie potrzeba.
A;ternatywa jest tez montaz anteny doklejanej wewnatrz u gory do szyby(za lusterkiem)Takowa tez ma zmacniacz wiec bedzie ok a montaz latwy na tasme dwustronna:)
- FIAT TIPO 1.6 I.E. 8V 75 KM 1994 BLEU PETROL
-SMART F2 0.8 cdi 41 KM rok 2001 BLACK
-BMW E46 TOURING 2.0 D 136 KM 1999 SILVER
     assistance   Moneta

VEndriuV 

Wysłany: 03-03-2012, 09:16   

shagger78, próbowałem to i dziękuje za taką wewnętrzną :D

Wole zewnętrzne, na błotniku jest ok, ale w sumie na dachu mogłoby być jeszcze lepiej. Tak więc wychodzi na to, że chyba z radiem mam coś nie tak. Jakby własnie brak jakiegoś wzmocnienia na antene czy coś.
     Moneta

shagger78 

Wysłany: 03-03-2012, 16:55   

Ale mialem na mysli wewnetrzna antene ze wzmacniaczem.Ona ma dodatkowy przewod zasilajacy wzmacniacz ktory podpinasz pod +12V.Wtedy dopiero dziala jak nalezy.Sam mialem taka na szybe kiedys.To byla plaska listewka dlugosci 10 cm przyklejona za lusterkiem i bylo b.dobrze.Moze rzeczywiscie masz cos z radiem nie tak.Na zwyklym przewodzie pojedynczym wtyknietym zamiast anteny tez mi gralo i bylo wiecej niz polowa z dostepnych stacji.
     assistance   Moneta

VEndriuV 

Wysłany: 03-03-2012, 18:04   

dzisiaj montowałem juz na gotowo wszystko i póki co hula ok, jednie co to po odpaleniu chwile trzeba poczekać, bo nie łapie stacji, ale nie gubi zasięgu itd :) a i ładnie sie prezentuje :)
     Moneta

Leśniczy 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 04-03-2012, 22:27   

VEndriuV, ekran z masy auta dla anteny to nie najlepszy pomysł. bo zamiast ekranu ( masy ) który ma chronić przed zakłóceniami wpinasz sie w miejsce gdzie cała elektronika auta jest uziemiona, łącznie z dmuchawą , wycieraczkami itp które to mogą generować zakłócenia.

w tipo z nową dobrą anteną plus wzmacniaczem łapałem stacje z ukrainy ( 200 km do granicy )
innym razem montowałem koledze taka antenke jak kolega shagger78, i sprawowała sie wyśmienicie. na najgorszych zadupiach zbierała lepiej niż zewnętrzna. a koszt jakis śmieszny bo ok 12zł

VEndriuV 

Wysłany: 05-03-2012, 06:05   

Leśniczy, wydaje mi sie, że z tą masą to w każdym aucie tak jest, bo nawet gdybym jej nie dał to ta blacha przekręcana jest bezpośrednio z karoseriią. Do tego ma takie jakby ząbki pewno po to by sie wbić w blache lepiej. Więc mimo wszystko brałby mase z blachy.
Mogę pociągnąć nową mase, ale czy to coś da.
     Moneta

Leśniczy 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 05-03-2012, 12:03   

jeśli gra dobrze to nie ma co kombinować :P

shagger78 

Wysłany: 06-04-2012, 11:42   

lynx napisał/a:
Bdm napisał/a:
Jak lubicie druciarstwo

Nie lubię ale mam do wyboru brak radia, albo demontaż całej podsufitki w celu montażu nowej anteny :sciana:

Ja ostatnoi zakladalem oryginalna antene i podsufitki zdejmowac nie trzeba a samo przykrecanie anteny trwalo minute :)
     assistance   Moneta

lynx 

Wysłany: 06-04-2012, 15:30   

Ja nie mam szyberdachu, i żeby dostać się do anteny trzeba zdjąć podsufitkę. Bez tego jedyne dojście jest przez otwór na oświetlenie kabiny, ale dojście blokuje kątownik pomiędzy otworem a anteną.
     Moneta

Odpowiedz do tematu