Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Nawigacje
Autor Wiadomość
Karol 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 11-11-2009, 20:09   Nawigacje

Witam serdecznie
Ostatnich czasy postanowiłem nabyć nawigacje do samochodu. Niestety duży wybór, duży problem. Nawigacja nawigacji nie równa. Ogromny wybór nie łatwo wybrać to co nam będzie odpowiadało, ponieważ łatwo jest wybrać nawigacje która po 10 minutach będzie nas irytować a zarazem będziemy chcieli ją wyżucic za okno
Dlatego chciał bym założyć temat co zrobić, aby nie kupić złej nawigacji to znaczy jakie macie, jak się sprawują, co polecić czego unikać, sprawdzone porady, problemy.

Wiem że jest dużo stron o podobnej tematyce ale niema jak to dobra porada znajomego klubowicza.
     assistance

Młody 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 11-11-2009, 20:17   

Karol, ja w tamtym roku kupiłem Garmin-a z Automapą i jest rewelacyjny. Jeszcze nigdy się nie zdarzyło żeby mnie oszukała. Z resztą koledzy ze śląska mogą to potwierdzić u których byłem w tą sobotę i trafiłem do nich bez żadnych problemów.

egon 

Województwo: Wielkopolskie
Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 11-11-2009, 20:22   

Młody napisał/a:
z Automapą

To akurat jest mało wazne, bo zawsze mozna ją wgrac, chyba, ze chce sie miec oryginał wtedy lepiej szukac juz z tą mapą ;) Ja mam Akire Guepard, oryginalnie z z mapą Teleatlas, potem przezemnie rozblokowana i wgrana własnie Automapa i tez nie narzekam, osobiscie mi nic innego nie jest potrzebne ;)

Tak mało, a tak może pomóc ;) Składka Klubowa
     assistance   Moneta

Młody 

Wysłany: 11-11-2009, 20:40   

egon., no właśnie ja mam tak w oryginale i mam na to papiery a to ważne bo ostatnio psy się czepiają.

Luczu 

Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 11-11-2009, 20:41   

Karol, a ile masz $ na wydanie ?

Problem z navi polega na tym, że tanie mają mapę do du*y która człowieka do białej gorączki doprowadza. Dopłacając np. 300 zł do tego samego modelu navi masz już z lepszą mapą. Z tego co kojarzę to większość tanich navigacji ma wgraną " MapaMap". Później jest chyba lepsza odmiana tego oprogramowania. Najdroższe są z automapą.

Możesz zainstalować pirata ale policja coraz częściej sprawdza legalność oprogramowania.

** Dodano: 11-11-2009, 20:43 **
Słyszałem też o takich wałkach że wgrywasz na kartę pirata i na nim jeździsz. W razie kontroli szybko wyjmujesz kartę z piratem walisz restarta i uruchamia się z pamięci wew. urządzenia oryginalna fabryczna mapa.
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

Młody 

Wysłany: 11-11-2009, 20:44   

Luczu, Mój Garmin z Automapą kosztował 550zł także myślę że to nie jest dużo.

Karol 

Wysłany: 11-11-2009, 20:48   

Znaczy ja nawigacje kupiłem już dawno testowałem NAWIGACJA GPS LARK 43.1 REAL 3D SDHC MAPMAP 3D no była można powiedzieć że tragedia z nawigowaniem ale do celu też się dojechało, teraz posiadam spv m650 z automapą 4.0 no jestem o wiele bardziej zadowolony (mimo zbyt słabego podświetlenia, nic nie widać w dzień) niż z poprzedniej mam zamiar zainstalować 5.3 i zobaczymy jak będzie się sprawować.
A temat założyłem aby pomóc tym którzy zamierzają kupic lub czegoś ciekawego się dowiedziec
Pozdrawiam
     assistance

egon 

Wysłany: 11-11-2009, 20:52   

Karol napisał/a:
mam zamiar zainstalować 5.3 i zobaczymy jak będzie się sprawować.

Ja ją własnie mam i naprawde polecam, nie miałem jeszcze z nią problemów ;)

assistance   Moneta

Karol 

Wysłany: 11-11-2009, 20:55   

Ja czuje że będę mial problem z zainstalowaniem (bo jak czytalem instrukcje to czarna magia) ale w chwili wolnego będę się bawił
     assistance

egon 

Wysłany: 11-11-2009, 20:57   

Karol, jesli niemasz rozblokowanej navi, to maopy nie wgrasz (chyba) a jesli niemasz rozblokowanej i niewiesz jak to dokładnie zrobic, to raczej sie sam w to nie baw, bo łatwo mozna navi zepsuc ;)

assistance   Moneta

schab 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 12-11-2009, 08:37   

Jedno jest pewne - LARK-a omijajcie szerokim łukiem . Dostałem takiego "wynalazka" za free , więc mała strata - ale na tym się nie da jeździć ! Gubi sygnał , nowe trasy przelicza godzinami . Za to Garmina mogę polecić - alternatywne trasy przedstawia po kilku sekundach , nie gubi się .
     assistance

Leśniczy 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 12-11-2009, 10:46   

schab napisał/a:
Jedno jest pewne - LARK-a omijajcie szerokim łukiem . Dostałem takiego "wynalazka" za free , więc mała strata - ale na tym się nie da jeździć ! Gubi sygnał , nowe trasy przelicza godzinami . Za to Garmina mogę polecić - alternatywne trasy przedstawia po kilku sekundach , nie gubi się .

no nie złe bzdury :) też mam larka 43.1 ok pół roku. byłem z nim pare razy w trasie. celem były blokowiska w większych miastach oraz domek na wsi. zaprowadziła mnie pod sam dom zaś w mieście na parking obok bloku. w pamięci wewnętrznej wgraną ma mapemap easy zaś na karcie mam załadowaną automapę 5.3. jechałem z nią 2 razy do wrocławia i z powrotem czyli 2x 700km ( raz autostradami dołem polski , drugi raz górą przez piotrków trybunalski )
połączenie straciła tylko raz i to na parę sekund. zgodzić sie mogę jedynie że na mapiemap faktycznie kiepsko sobie radzi z przeliczaniem nowej trasy po "złym skręcenie" dlatego lepiej wyłączyć opcje przeliczania i trzymać się właściwej drogi. na automapie problemów żadnych nie ma.
lark nabawił się kiepskiej opinii gdyż ludzie nie mający nigdy wcześniej kontaktu z takim sprzętem samodzielnie biorą się za wgrywanie nowych map, odblokowywanie systemu itp.
a wszystko z instrukcji zawartych w necie. niestety ale sam widziałem na jakimś forum procedurę która, miała odblokować larka, a prowadziła do jego uszkodzenia.bardziej markowe sprzęty nie mają takich problemów, gdyż są lepiej zabezpieczone i ludzie boją się kombinować bo po pierwsze tracą gwarancje, a po drugie jak ma byc dobrze zrobione to trzeba zanieść do kogoś i zapłacić.

egon 

Wysłany: 12-11-2009, 11:53   

Jak to kiedys ktos napisał... "Nawigacja jest tyle warta, ile mapa w nią wgrana" ;) Oczywiscie zostaje jeszcze kwestja, gubienia/nie gubienia zasiegu itp. ale wg. mnie nie warto przepłacac ;)

assistance   Moneta

schab 

Wysłany: 12-11-2009, 12:06   

Leśniczy napisał/a:
lark nabawił się kiepskiej opinii gdyż ludzie nie mający nigdy wcześniej kontaktu z takim sprzętem samodzielnie biorą się za wgrywanie nowych map, odblokowywanie systemu itp.

Piszę o oryginalnym sprzęcie , bez żadnych prób odblokowywania , z oryginalną mapą - wgraną fabrycznie ! Może miałem mniej szczęścia niż ty ...
W Garmnie ( a mam go dłużej ) nigdy nie miałem żadnego problemu !
     assistance

Luczu 

Wysłany: 12-11-2009, 13:01   

też mam larka 43.1

Na razie mapa standardowa - totalna porażka - doprowadziła mnie parę razy do białej gorączki hehe. Co do zasięgu... Ostatnio na dyst. 150 km zgubiła tylko raz i to na parę sekund. Mam nadzieję, że jak włożę mu jakąś normalną mapę będzie bardzo dobrze i bezstresowo prowadził do celu.

Zapewne napiszę do kogoś obeznanego w temacie wgrywania mapy z forum TTT :)
Jest
     Moneta

pawka35 

Województwo: Zachodniopomorskie
Wysłany: 12-11-2009, 16:49   

Z całym szacunkiem ale jakieś straszne rzeczy piszecie.Mam Larka 35.6 od maja i praktycznie od tego czasu na nim jeżdże a wszystkie palmtopy sprzedałem,chodzi mi to bardzo szybko i płynnie ,żadnych dziwnych zawieszań jak w palmach.Nie wiem ,może w 43.1 jest jakiś inny soft bo w moim nic nie trzeba odblokowywać tylko wystarczy poszukać oprogramowania na WinCE 5.0 CORE/bo na takim systemie pracuje/ i wszystko ładnie chodzi.Od maja do dzisiaj zrobiłem ok.30tys.km z Larkiem i jak dla mnie jest OK
     Moneta

yoyo 

Wysłany: 12-11-2009, 17:10   

Ja używam Mio moov 300, sprzętowo ok, całkiem szybko przelicza trasę, ma duży czytelny ekran.
Mapa to miomap 2009, niestety bardzo kiepska, mnóstw błędów, mimo wybrania opcji "najkrótsza trasa" często prowadzi dookoła.

Największym mankamentem jest "przesuniecie" o ok 5 - 20 metrów (różnie to bywa) - chodzi o to, że ja jestem już na wysokości zakrętu, a mio pokazuje, że mam jeszcze kawałek, zdarza się, że dojeżdżam do skrzyżowania i nie wiem, który pas mam zająć, wybieram na czuja np. pas do skrętu w lewo i dopiero jak stoję pod samym sygnalizatorem, mio nagle wypala "skręć w prawo" :sciana: Niew wiem czy to wina mapy, czy sprzętu, ale myślę, że raczej mapy.

Rajek 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 12-11-2009, 17:41   

To i ja dodam coś od siebie. TOMTOM GO630

ZALETY:
- duży czytelny ekran
- prosty w obsłudze
- przydatne funkcje dodatkowe jak "asystent pasa ruchu" itp.
- 2 letnia darmowa aktualizacja mapy Polski
- ( w moim przypadku i cena, szukałem do 800 zł a ten był akurat w promocji za 700)

WADY:
- potrafi nawet 5-6 s przeliczać nową trasę co troszkę irytuje

Teraz jest trochę tańsza bo kupowałem ją ok 4-5 miesięcy temu ale pod względem technicznym polecam
     Moneta

zenopol 
witamy nowego

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 12-11-2009, 18:07   

ja tam kupilem navi same i tylko am z neta i smiga :)

Achim 

Wysłany: 18-11-2009, 17:00   

mio p560 palmptop z windowsem 6 duzy ekran automatyczne sciaganie lokalizacji satelit duza pamiec wew 2gb ,moze wejsc naraz navigo auto mapa i mapamap i kilka filmuw i muzyki obsluguje karty sdhc do 32gb wi fi bluetooth i inne bajery a jesli chodzi o mapy to automapa ma platne aktualizacje navigo jest dokladna tylko w przypadku polski i ma darmowe aktualizacje srednio 2 na miesiąc czasem co pul roku jesli chodzi o navigo to korzystam od trzech lat i musze przyznac ze sie oplaca aha najlepiej kup starą wersje 2 orginal i wtedy masz prawo zeby sciągac najnowszą 9i ktura jest 3 razy drozsza

Alfa Romeo 147 1.9 JTDm 120KM-daily
     assistance

Bdm 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 10-12-2009, 21:00   

http://allegro.pl/item848...nsmiter_fm.html

Panowie, co sądzicie o tej navi? Jest teraz w media i wychodzi coś koło 10-15 zł więcej niż na allegro, a miałbym gwarancję na miejscu?

SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE
     Moneta

Piotrek_Bukowno 

Wysłany: 10-12-2009, 23:08   

Pytanie z innej beczki. Jak z zasilaniem w GPSach? Czy (oczywiście) oprócz gniazda do zapalniczki jest akumulatorek? Czy można z niego korzystać beż zapalniczki? jak tak to czy wszystkie mają taką funkcje?

BYŁ: Fiat Tipo 1.4, Rok 1995 :placz:
Fiat Tipo 2.0 Granturismo, Rok 1992 :placz: :placz:
Ford Mondeo 1.8 TD
JEST: FSM CC 704 S
     assistance   Moneta

Luczu 

Wysłany: 11-12-2009, 02:02   

Bdm$ka, mapa standardowa czyli DUPA.

Piotrek_Bukowno napisał/a:
Jak z zasilaniem w GPSach? Czy (oczywiście) oprócz gniazda do zapalniczki jest akumulatorek?

z tego co wiem to we wszystkich normalnych navi masz baterie. Można z niej korzystać bez zapalniczki.
Jest
     Moneta

schab 

Wysłany: 11-12-2009, 10:37   

Piotrek_Bukowno napisał/a:
Pytanie z innej beczki. Jak z zasilaniem w GPSach? Czy (oczywiście) oprócz gniazda do zapalniczki jest akumulatorek? Czy można z niego korzystać beż zapalniczki? jak tak to czy wszystkie mają taką funkcje?

Jest tylko ograniczenie czasowe - z reguły nie wytrzymują na wbudowanych bateriach więcej niż 3 godziny pracy .
     assistance

Odpowiedz do tematu