|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Obawa |
Autor |
Wiadomość |
Stalin
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 21-05-2006, 20:45 Obawa
|
|
|
Mam radio panasonica 4x50W.. mam na półce na jajka pioneera 240/40W dzisiaj kupilem tube aktywna.. moc wzmacniacza 400W.. Jak podłacza jajka i tube po radio ładnie wszystko wytrzyma? moze dla niektorych pytanie głupie/oczywiste ale dla mnie nie.. prosze o pomoc.. Mam nadzieje ze dobry dział.. |
_________________ Fiat Tipo 1.9 TD GT
http://www.fotosik.pl/pok...t681c6ifgb.html - w dieselku w dieselku..:) |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 22-05-2006, 08:45
|
|
|
Tuba aktywna, czyli ma swoj wewnetrzny wzmacniacz. W radiu powinienes miec wyjscie (szukaj wyjsc typu "czincz") do subka. I tam podlaczasz wzmaczniacz od tuby. To jest prawidlowe podlaczenie. A co do jajek, to zobacz ile maja mocy w R.M.S., radio pewnie bedzie mialo coś koło 20-25W w R.M.S. Mozesz podlaczyc i zobaczyc jak chodzi, ale pewnei zeby wyciagnac "duza" moc z glosnikow to by trzeba je i tak pod oddzielny wzmacniacz podlaczyc. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
nessuno
Pomógł: 1 raz Wiek: 63 Dołączył: 20 Gru 2005 Posty: 170 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 23-05-2006, 19:56
|
|
|
Przede wszystkim powinieneś pomyśleć o prawidłowym zasilaniu całego tego sprzętu.Nie korzystaj z fabrycznej instalacji do zasilania radia,tylko połóż solidne przewody idące bezpośrednio z akumulatora nie zapominając oczywiście o bezpieczniku.Przekrój przewodów jak największy,jaki da się tam upchnąć.Może to być 6mm2 albo i więcej.Dopiero przy takim sposobie zasilania jesteś w stanie wykorzystać moc,jaką ten zestaw oferuje,szczególnie zaś w zakresie tonów najniższych.pozdrawiam. |
_________________ Tempra 1.6 SXie kat.SW 159A3.046 |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 27-05-2006, 20:04
|
|
|
dokładnie, osobno pociągnięte grubsze porządne przewody, idealnie jak wprost z puszki pod maską gdzie się plus rozdziela...
radio pewno typowe jak ostatnie na rynku, niby 50W ale mają ok czterdzieciparę W RMS, choć jak żyłujesz blisko ich max mocy (mocy wew wzmaka radia) to zniekształcenia jakości dość słyszalne mogą być, a w totalnie tanich radiach druk słabej jakości (płytka) się sypnie....
naprawiałem koledze swego czasu radio z mp3 podobne więc wiem ile z tym nerwów potem przy lutowaniu i szukaniu co jeszcze siadło; chyba , że masz naprawdę porządniejsze markowe...
jak masz radio wprost do gośników i/lub jajek to z tym OK jest, ale max mocy nie wyciskaj z tego, bo i tak będzie charczenie przez zniekształcenia a lepiej nie przemęczać, chyba , że jajka masz super jakości dużej mocy to do nich osobny wzmak między nimi a radiem lepiej...
co do tuby - radio powinno mieć wyjście m.mocy no tubę zazw na cinch'ach (czincze) białym i czerwonym zazwyczaj, one są równolegle z tylnymi kanałami radia 4 kanałowego (zdublowany tył) zazwyczaj, chyba , że masz radio z możliwością wielu ustawień...
do tuby masz osobne zasilanie (do jej wzmacniacza) więc tylko o takie zadbaj na porządnych kablach by Ci się nie pojawił wq..cy przydźwięk z alternatora na zasilaniu (zakłócenie - pisk o częstotliwości równej obrotom , więc jak dodasz gazu to piszczy wyżej... naprawdę wqr... zjawisko a możesz na to trafić), a na przydźwięk rzadko nawet filtry pomagają zakładane na torze m.mocy (sygnału audio z radia do tuby)...
hmmm... tak ogólnie to chyba wsio, w razie konkretów/czego pytaj... |
|
|
magi-marcin
Pomógł: 2 razy Wiek: 44 Dołączył: 20 Maj 2006 Posty: 323 Skąd: Huta Czechy
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 30-05-2006, 12:25
|
|
|
Ja moze napisze tak jak zrobiłem u siebie.
Radio Pioner DEH-2000R 4*45W (4*27W RMS) nie jest to nic nadzwyczajnego
Wzmacniacz Mac Audio Mac Energy 8000
Tuba 300mm
Głośniki:
Przód: GMS 7462 (4"x6") 60W + dwa wysokie PG 394 (są super)
Tył: elipsy Kenwood KFC-6963 100W + dwa wysokie PG 398
Zasilanie:
Radio przewód 6mm + bezpiecznik 20A w oprawie pod maską
Wzmacniacz przewód 14mm + bezpiecznik 60A w oprawie pod maską
Głosniki przód przewód 2*2,5mm miedz beztlenowa
Głośniki tył przewód 2*4mm miedz beztlenowa
Załączanie wzmacniacza przewód 2,5mm
Sygnał 2*2 RCA niepamiętam jakiej firmy (płaciłem ok 18zł za jednen komplet)
O czym należy pamiętać.
Należy pamiętać że bardzo ważna jest masa.
Powinna być gruba i w miarę możliwości krótka, ale też dobrze zamocowana.
Przewody RCA należy prowadzic po prawej stronie a nie po lewej.
Po lewej prowadzimy przewody zasilające i głośnikowe.
Unikamy w ten sposób ewentualnych zaniekłuceń które mogą wynikać
z głównej wiązki elektrycznej która jest prowadzona lewą stroną.
Z przodu kosz, gdzie są zamocowane głośniki, całe wnętrze wylkejamy bit-gumą.
Unikamy w ten sposób dziwnych dzwięków jakie oddaje plastik.
Na rant gdzie mocujemy głośniki (do okoła) dobrze jest nakleić podkłatke silikonową.
To by było na tyle.
Niestety z bagażnika musiałem wyjąć parę żeczy ponieważ potrzebny mi do pracy.
Któregoś dnia podłącze wszystko, zrobie pare zdjęć i je umieszcze.
Pozdrawiam |
_________________ Tipo 1.6ie DGT bez LPG --- Już należy do TempraWG
LPG - dobry do zapalniczek |
|
|
|
|
moley
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Gru 2005 Posty: 486 Skąd: Gdynia
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 31-05-2006, 08:58
|
|
|
krótko mówiąc to powinieneś położy nowe przewody pod głośniki 1,5 albo 2mm
dodatkowo nowe przewody zasilające oraz mase coś jak 6mm albo więcej + bezpiecznik w komorz silnika tak 15cm od aku ale taką oprawke na duży bezpiecznik 30A.
Podpinanie tych jajek pod radio będzie doś kiepskim rozwiązaniem gdyż tracisz moc i efektywnoś tychze głośników. stracisz całą frajde z ich kozystania gdyz radio jest za słabe. będziesz musiał głośno nastawiac radio żeby dobrze grało ale przy niskich ustawieniach basu - z przodu nie bedziesz tego slyszal ale z tylu jak usiadziesz bedziesz slyszal takie pukanie stukanie glosnikow i tym to je predzej zabijesz i wyrzucisz troch kasy w bloto. do nich najlepiej dokup wzmacniacz zeby je pogonił , tanio stoją teraz blaupunkty 199zł ktory pogoni 4 x150.
dodatkowo polecam założy kondensator 0,5F lub 1F ale to jak juz bedziesz mial tube aktywną + wzmacniacz pod głośniki zeby napięcie ci nie spadało i nie obnizało efektywnosci wzmacniaczy .
3m sie |
_________________ Fiat Tempra 1,6S ' 94 - sprzedane
Peugeot 205 1,8d aka Tygrys '85 |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|