|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
pomóżcie mi to poskładac:( |
Autor |
Wiadomość |
SlaVo
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 24-09-2008, 09:31 pomóżcie mi to poskładac:(
|
|
|
Witam mam problemik montuje sobie jakieś granie i teraz mam prośbe zrobił by ktos mi schemat instalacji co do czego co i jak a chce to zbudować z (przód) 2x tweetery 2x głosniki 4x6" (tył) 2x głosniki 6x9"(półka),wzmacniacz 4 kanałowy+skrzynia. I teraz mam problem bo wiem ze trzeba zwrotnice ale co gdzie i do czego tego juz nie wiem wiec prosiłbym o taki maly schemacik:( jak co gdzie polaczone:( Z góry bardzo dziekuje |
_________________ Jest VW Passat B3 Variant 1.8 '90 i jest Tipo 1.4 '94 |
|
|
|
|
tipacz
Pomógł: 85 razy Wiek: 38 Dołączył: 07 Cze 2007 Posty: 3093 Skąd: Andrychów/Zagórnik
Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 5
|
Wysłany: 25-09-2008, 11:39
|
|
|
Po pierwsze podpinasz zasilanie i ewentualnie "funkcje specjalne" jesli radio takowe posiada. Z reguły radio ma 4 wyjścia głośnikowe wiec przód tweeter i głośnik spinasz razem i pod jedno wyjście w radiu tak samo druga strona. W zależności ilu kanałowy masz wzmacniacz możesz tylne głośniki podpiąć pod wzmaka lub pod radio (proponuje pod radio). Do wzmacniacza ciągniesz grube kable zasilające i na plusowym kablu w pobliżu aku dajesz bezpiecznik. Minus możesz podłączyc pod karoserie tylko musi byc pewna masa. |
_________________ Tipo 1,4 SX LPG 1994r quartz metalic engine 160A1.046 - odjachało...
jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...
|
|
|
|
|
Fresher
Pomógł: 1 raz Wiek: 34 Dołączył: 16 Kwi 2007 Posty: 45 Skąd: Radom
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 25-09-2008, 14:17
|
|
|
Kolega ma generalnie racje, mimo wszystko proponuje dac minus z aku (wydaje mi sie ze jest pewniejszy, a zaklucenia z alternatora nie powinny sie wnosic) Jezeli twoje radio ma 2kanaly chinch (2 czerwone +2 biale wyjscia chinch z tylu) to ze wszystkich ciagniesz kable do wzmacniacza. Jezeli radyjko ma 2 wyjscia glosnikowe to przod tweetery i elipsy male spinasz ze soba po 2 (tweeter + elipsa) rownolegle (bron cie "..." szeregowo ) czyli + z + i - z - Tak spiete podpinasz pod 2 kanaly radia. Jezeli ma 4 wyjscia glosnikowe (jak wiekszosc radyjek) to podlaczasz kazdy glosnik osobno. Co do wzmaka: Podpinasz wczesniej poprowadzone chinche, kable zasilajace + i - oraz remote, ktore musisz z radia tez przeciagnac. Gdy zasilanie bedzie gotowe wlaczajac radio wzmak sam zastartuje. 2 tylne elipsy podlaczas pod 2 kanaly (jezeli masz filtry gorno/dolnoprzepustowe to proponuje elipsy puscic od 100-150 HZ w gore aby nie wysiadaly przy glosniejszej muzie), suba natomiast podpinasz pod pozostale 2 kanaly ktore musisz zmostkowac (czyli najczesciej + suba pod 1 kanal i - suba pod drugi pozostaly). W przypadku filtrow suba przycinasz do 150-200 Hz (wedle uznania) i regulujesz glosnosc calosci. Ja robie to tak, wyciszam na maxa wzmaka, wlaczam jakas pioseneczke na radyjku, ustalam na volume radia jakis max, powyzej ktorego przednie glosniki zaczynaja wymiekac, nastepnie zostawiajac tak podgloszone radio zaczynam krecic wzmakiem. Ustawiasz sobie filtry wedle uznania, a glosnosc dostosowywujesz do radia (czyli dajesz power na wzmaku az do tad az glosnik zacznie wymiekac). W ten sposob masz max glosnosci na radiu np 25 (zalezy do ilu masz skale) i spokojnie do 25 tej glosnosci mozesz dawac czadu. W przyszlosci polecam dodatkowy wzmacniacz np 2 kanalowy i wlozyc jakies glosniczki do drzwi, najlepiej 16cm... bedzie to ladnie gralo
ps. Pochwal sie co za sprzeciory tam wkladasz |
|
|
|
|
tipacz
Pomógł: 85 razy Wiek: 38 Dołączył: 07 Cze 2007 Posty: 3093 Skąd: Andrychów/Zagórnik
Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 5
|
Wysłany: 25-09-2008, 14:24
|
|
|
Dzieki za uzupelnienie mojego postu. Pisalem go na szybko i przeoczylem kilka zagadnien ;-) |
_________________ Tipo 1,4 SX LPG 1994r quartz metalic engine 160A1.046 - odjachało...
jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...
|
|
|
|
|
SlaVo
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 26-09-2008, 05:51
|
|
|
hehe dzieki chlopaki juz wiem co i jak pochwale sie jak Złoze i bedzie fajnie grało xD |
_________________ Jest VW Passat B3 Variant 1.8 '90 i jest Tipo 1.4 '94 |
|
|
|
|
Fresher
Pomógł: 1 raz Wiek: 34 Dołączył: 16 Kwi 2007 Posty: 45 Skąd: Radom
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 26-09-2008, 11:22
|
|
|
Ciesze sie ze moglismy pomoc Powodzonka w instalacji.
BTW:D dzisiaj kolejna tempre naglasniam |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|