Pytanie o centralkę |
Autor |
Wiadomość |
yoyo
Pomógł: 44 razy Wiek: 41 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 2256 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 03-02-2008, 22:16
|
|
|
ja miałem straszny problem żeby znaleźć jakąś dziurkę w przegrodzie (przy okazji centralki montowałem coś innego), po długiej walce z latarką prawie dałem z wygraną ale stwierdziłem, że przecież gazownik musiał się jakoś przebić, wprawdzie zrobił to fachowo pod wytłumieniem i w sumie do tej pory nie wiem dokładnie gdzie jest otworek, ale jak pchnąłem swój przewód wzdłuż wiązki od centralki gazu to jakoś się przebił do komory silnika. |
_________________ Niegdyś: Tempra S.W. 1,6 SX i.e LPG DGT "Grigio Nickel M.S."
Aktualnie: Marea 1.9 TD 100 ELX |
|
|
|
|
dcfan
Pomógł: 5 razy Wiek: 36 Dołączył: 28 Paź 2007 Posty: 660 Skąd: Reda
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 04-02-2008, 00:15
|
|
|
No właśnie jakoś się tak zastanawiam co jak i gdzie... I nie mam pomysłu, a kabel do syreny jakoś poprowadzić przeca muszę... |
_________________ Tipo 1.6 + skrzynia 1.4 '89 DGT gaźnik + Digiplex2 + LPG Fotele Recaro, boczki Sedicivalvole, MOMO
Daewoo Nubira kombi '99 1.6 16V 110KM |
|
|
|
|
tipacz
Pomógł: 85 razy Wiek: 38 Dołączył: 07 Cze 2007 Posty: 3093 Skąd: Andrychów/Zagórnik
Zaproszone osoby: 5
|
Wysłany: 04-02-2008, 11:22
|
|
|
dcfan,
Wystarczajaca ilość miejsca masz nad pedałami jak otworzysz maske to spokojnie zobaczysz z autka prześwitujące światło. |
_________________ Tipo 1,4 SX LPG 1994r quartz metalic engine 160A1.046 - odjachało...
jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...
|
|
|
|
|
yoyo
|
Wysłany: 04-02-2008, 16:08
|
|
|
no u mnie to nie było takie proste - mimo, że wrzuciłem żarówkę 60W (pokojową na kablu) między pedała to nie widziałem żadnego przebicia do komory, ale tak jak pisałem dałem radę |
|
|
|
|
tipacz
Pomógł: 85 razy Wiek: 38 Dołączył: 07 Cze 2007 Posty: 3093 Skąd: Andrychów/Zagórnik
|
Wysłany: 04-02-2008, 22:59
|
|
|
yoyo,
Jak jutro bede miał czas to podskocze do garażu i zrobie fotke któredy ja mam przepuszczony kabelek. |
_________________ Tipo 1,4 SX LPG 1994r quartz metalic engine 160A1.046 - odjachało...
|
|
|
|
|
dcfan
|
Wysłany: 09-02-2008, 14:17
|
|
|
A ja ciągle czekam aż te chamy mi przyślą moj towar... |
_________________ Tipo 1.6 + skrzynia 1.4 '89 DGT gaźnik + Digiplex2 + LPG Fotele Recaro, boczki Sedicivalvole, MOMO
|
|
|
|
yoyo
|
Wysłany: 09-02-2008, 14:51
|
|
|
podejdź na pocztę i spytaj u mnie dość często bywa tak, że czekam 2 tyg i nagle przychodzi drugie awizo (pierwszego nigdy nie było), kobieta na poczcie powiedziała mi, że paczki z innych miast idą do odbiorcy z głównej sortowni i jak gościowi się nie chce gdzieś jechać to wpisuje, że niby adresata nie zastał i dopiero do nich na pocztę odwozi, a oni po tygodniu awizują drugi raz, skargę przyjęła (zresztą ponoć nie pierwszą) i dalej to samo. |
|
|
|
|
tipacz
|
Wysłany: 09-02-2008, 18:51
|
|
|
dcfan,
Ja czekam na przekaz pieniężny od jednego klubowicza już od 19.01.08r i nadal jej nie widac. A z kolei jak ja kupiłem brewki na allegro to czekałem na paczke tylko 2 dni. |
|
|
|
|
|
Sapphiron
Pomógł: 9 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 1395 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 09-02-2008, 19:09
|
|
|
A więc tak panowie... zapytam się ja was tak... a dokładnie Ciebie tipacz bo ty masz już to... powiedz ty mi, jak mam syrenę, okablowanie itp po starym alarmie to będę też mógł podpiąć ten ster do centrala co ty masz i będzie alarmiak działał? |
|
|
|
tipacz
|
Wysłany: 09-02-2008, 19:44
|
|
|
Sapphiron,
Jak tylko masz centralny zamek to wszystko podłączysz. |
|
|
|
|
|
Sapphiron
|
Wysłany: 09-02-2008, 19:49
|
|
|
no mam wszystko... pozostałości po dawnym alarmie też... tylko że w pierwszych dniach po zakupie rypnęło coś, zwiesił się i trzeb było wyciąć sterownik od alarmu... reszta została...
bo chodzi o to, że mam oryginalny central, syrenę i resztę pierdół a nie mam stera do centralnego bo był razem ze sterownikiem do alarmu...
i drugie pytanie... jakie ma zabezpieczenia ten ster co masz go? i jakie funkcje posiada? |
|
|
|
tipacz
|
Wysłany: 09-02-2008, 19:54
|
|
|
Sapphiron,
Jest to bardzo prosty alarm typu otwarcie drzwi i pokrywy silnika sa tez podłaczenia na dodatkowe czujniki ale ja ich nie mam. Mi chodziło głównie o to żeby otwierać autko z pilota i miał byc to tylko sterownik a okazało sie ze jest to prosty alarm.
tu masz podobny
http://www.allegro.pl/ite...pel_i_fiat.html |
|
|
|
|
|
Sapphiron
|
Wysłany: 09-02-2008, 20:03
|
|
|
jest podłączenie na czujniki ale takie jak są takie pizdraki w kabinie przy słupkach czy jakieś inne? |
|
|
|
tipacz
|
Wysłany: 09-02-2008, 20:04
|
|
|
Sapphiron,
Z tego co sprzedajacy pisał to ultradzwieki i przechyleniowe. |
|
|
|
|
|
Sapphiron
|
Wysłany: 09-02-2008, 20:17
|
|
|
a co z zabezpieczeniami jeśli chodzi o sygnał itp? ktoś może otworzyć z innego pilota czy jakoś zczytać? |
|
|
|
tipacz
|
Wysłany: 09-02-2008, 20:34
|
|
|
Sapphiron,
Z innego pilota odpada bo każdy pilot jest strojony do danego egzemplarza sterownika. |
|
|
|
|
|
Sapphiron
|
Wysłany: 09-02-2008, 20:35
|
|
|
czyli mówisz że kupować taki jaki ty masz? to ten do którego teraz dawałeś linka? |
|
|
|
tipacz
|
Wysłany: 09-02-2008, 20:39
|
|
|
Sapphiron,
Jeszcze zobacze bo gdzies mam pudełko z niego to zobacze jaki to jest model. Ja na niego nie narzekam i osobiście polecam.
dodano:
Niestet nie ma na pudełku zaznaczonego modelu, ale napisz do sprzedającego że potrzebujesz sterownik i wyslij mu ten skan z instrukcji co jest na 2 stronie tematu. |
|
|
|
|
|
dcfan
|
Wysłany: 09-02-2008, 21:48
|
|
|
yoyo u mnie na poczcie na szczęście nie robią takich numerów, poza tym mam tam znajomego to paczuszki ładnie do mnie przyjechały zawsze, widać sprzedający sobie w ciula leci
Sapphiron a nie lepiej naprawić centralkę? |
|
|
|
|
Sapphiron
|
Wysłany: 09-02-2008, 22:00
|
|
|
dcfan, dałem do znajomego elektronika i powiedział że złom totalny... więc innego wyjścia nie mam już... |
|
|
|
dcfan
|
Wysłany: 10-02-2008, 01:34
|
|
|
Nie ma czegoś takiego jak złom totalny... Zawsze można odłączyć funkcje alarmowe i zostawić działający central. |
|
|
|
|
dakota
Pomógł: 2 razy Wiek: 38 Dołączył: 30 Sie 2007 Posty: 63 Skąd: Zielona Góra
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 15-02-2008, 18:32
|
|
|
Sapphiron,
Przypadkowe otwarcie z innego pilota jest jak 1:500.000.000 lub więcej...
Nagrać można wszystko... nawet kody dynamiczne.
Zamiast kupować jakieś biedne centrali z napisem Fiat, polecałbym uniwersalne, które są sterowane minusem, lub plusem z uwzględnieniem drobnych przeróbek...
http://moto.allegro.pl/18...er=t&view=gtext
Poza tym Twój znajomy, który nazywa się elektronikiem, zna się na tym co robi... jak kot na gwiazdach...
Jak chcesz to podeślij mi tą centralkę, naprawie Ci za free ->PW Tylko najpierw proponuje Ci, żebyś zobaczył, czy jakaś czujka nie robi zwary... |
|
|
|
|
|
Sapphiron
|
|
|
|
|
dakota
Pomógł: 2 razy Wiek: 38 Dołączył: 30 Sie 2007 Posty: 63 Skąd: Zielona Góra
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 15-02-2008, 18:45
|
|
|
Sapphiron, Ja do Ciebie uprzejmie z pomocą... a Ty mnie z buta...
W elektronice siedzę 7 lat i może olbrzymiej wiedzy nie mam w tym zakresie, ponieważ to jest tylko moje hobby. Jednak jak słyszę, że "elektronik" mówi, że coś jest kupą złomu, to traci w moich oczach szacunek. |
|
|
|
|
dcfan
|
Wysłany: 17-02-2008, 20:53
|
|
|
dakota szacunek, ja mam tak samo. serwisuję laptopy i często gęsto dostaję takie kwiatki co odwiedziły już nawet serwis autoryzowany i twierdzą, że złom, a okazuje się spalony MOS na układzie AT....
** Dodano: 09-03-2008, 20:29 **
Więc, ponieważ dzisiaj słonko świeciło i było 15 stopni postanowiłem trochę zrobić bajerów.
Założyłem nowe audio do samochodu przy okazji poprawiając partacką elektrykę tego co zrobił poprzednik, no comment - z samochodu wyszło jakieś 10m kabli niepotrzebnych zupełnie a walających się gdzie popadnie.
Oprócz tego zrobiłem alarm:)
Zajęło mi to 3h niecałe łącznie z szukaniem przyczyny niedziałania szyb elektrycznych - na końcu zobaczyłem dyndającą się złączkę czerwoną która się "wypięła" z plusa wchodzącego na skrzynkę, ot psikus.
W alarmie podpięte wszystko oprócz wyłączników drzwiowych (znalazłem przyczynę niedziałania kontrolek w electronic check - ktoś jakiś debil na przewody zamontował diody prostownicze w kierunku zaporowym i ot nie działa...) czujnika klapy z przodu i tyłu. Reszta całkiem ok, oczywiście nie obeszło się bez myślenia nad tym schematem od alarmu, bo jakbym tak podpinał to już by było po sterowniku albo bezpiecznikach kilku.
W każdym razie syrena działa, migacze mrugają, czujnik wstrząsowy działa (muszę go do karoserii przykręcić, teraz do skrzynki bezpiecznikow jest zamocowany ale mi to się nie podoba) i zamek centralny też śmiga. Słowem jestem zadowolony.
Dziura na kable się znalazła nad serwem, taka nieźle duża więc kabelki przeszły bez problemu. Przy okazji coś mi musi nie stykać masa na skrzynce bezpieczników chyba, albo plus, bo jak miałem ją odblokowaną i "wisiała" to jak ruszałem żeby przestawić samochód to mi mrugać zaczęło wsio...tiaaa...
Aby ułatwić sobie dostęp do kabli odkręciłem obudowę kierowicy i zdjąłem przednią ściankę deski przed nogami kierowcy co umożliwiło mi odczepienie skrzynki bezpieczników i wygodny do niej dostęp:)
Z alarmu jestem bardzo zadowolony, montaż banalny jeśli się to najpierw w domu na podłodze uruchomi żeby wiedzieć co potrzebne a co nie i od razu kable pozawija co niepotrzebne.
Jeszcze pytanie, na kontrolki drzwiowe wchodzi plus czy minus?
** Dodano: 09-03-2008, 20:40 **
Więc, ponieważ dzisiaj słonko świeciło i było 15 stopni postanowiłem trochę zrobić bajerów.
Założyłem nowe audio do samochodu przy okazji poprawiając partacką elektrykę tego co zrobił poprzednik, no comment - z samochodu wyszło jakieś 10m kabli niepotrzebnych zupełnie a walających się gdzie popadnie.
Oprócz tego zrobiłem alarm:)
Zajęło mi to 3h niecałe łącznie z szukaniem przyczyny niedziałania szyb elektrycznych - na końcu zobaczyłem dyndającą się złączkę czerwoną która się "wypięła" z plusa wchodzącego na skrzynkę, ot psikus.
W alarmie podpięte wszystko oprócz wyłączników drzwiowych (znalazłem przyczynę niedziałania kontrolek w electronic check - ktoś jakiś debil na przewody zamontował diody prostownicze w kierunku zaporowym i ot nie działa...) czujnika klapy z przodu i tyłu. Reszta całkiem ok, oczywiście nie obeszło się bez myślenia nad tym schematem od alarmu, bo jakbym tak podpinał to już by było po sterowniku albo bezpiecznikach kilku.
W każdym razie syrena działa, migacze mrugają, czujnik wstrząsowy działa (muszę go do karoserii przykręcić, teraz do skrzynki bezpiecznikow jest zamocowany ale mi to się nie podoba) i zamek centralny też śmiga. Słowem jestem zadowolony.
Dziura na kable się znalazła nad serwem, taka nieźle duża więc kabelki przeszły bez problemu. Przy okazji coś mi musi nie stykać masa na skrzynce bezpieczników chyba, albo plus, bo jak miałem ją odblokowaną i "wisiała" to jak ruszałem żeby przestawić samochód to mi mrugać zaczęło wsio...tiaaa...
Aby ułatwić sobie dostęp do kabli odkręciłem obudowę kierowicy i zdjąłem przednią ściankę deski przed nogami kierowcy co umożliwiło mi odczepienie skrzynki bezpieczników i wygodny do niej dostęp:)
Z alarmu jestem bardzo zadowolony, montaż banalny jeśli się to najpierw w domu na podłodze uruchomi żeby wiedzieć co potrzebne a co nie i od razu kable pozawija co niepotrzebne.
Jeszcze pytanie, na kontrolki drzwiowe wchodzi plus czy minus? |
|
|
|
|
|