Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytanie o centralkę
Autor Wiadomość
radexon 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 29-01-2008, 17:14   

a piloty jak wykonane jakościowo?dobre?czy tani plastik? :)

Fiat Tempra 1.6 ,1991r. ;)
Fiat Bravo 1.6 16V ,1998r. ;D
www.fiatgrudziadz.pl
www.lechelektronik.pl
-----------------------------

tipacz 

Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 5
Wysłany: 29-01-2008, 17:27   

Cytat:
a piloty jak wykonane jakościowo?dobre?czy tani plastik?

Chodzi Ci o moje?

Plastik nawet nie najgorszy i metal

I to co tygryski lubią najbardziej - niebieska dioda

jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...

assistance   Moneta

radexon 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 29-01-2008, 18:01   

No to ślicznie ,podoba mi sie pilocik własnie wizualnie :D

Fiat Tempra 1.6 ,1991r. ;)
Fiat Bravo 1.6 16V ,1998r. ;D
www.fiatgrudziadz.pl
www.lechelektronik.pl
-----------------------------

yoyo 

Wysłany: 29-01-2008, 20:48   

No i przyszło, wszystko wygląda tak jak na fotkach z allegro, i pilociki tez takie jakie chciałem tylko nazwa chyba sie zmieniła, bo dostałem magicalarm 820, zamiast magicar 820, ale wg instrukcji jest to sterownik zamka taki jak w opisie aukcji.

Instrukcją w jęż polskim to mogę sobie co najwyżej dziury w oknach poupychać :( opis jest mniej więcej taki:
czerwony----------WO
niebieski-----------WN
czarny-------------CG
fioletowy------------WI
tak jakbym coś z tego rozumiał :sciana:

na szczęście jet też angielska książeczka a tam jasno jest opisane który kolor gdzie idzie.

No i teraz mam prośbę o pomoc:
1. po pierwsze gdzie zacząć szukać centralki ( w poprzednim aucie miałem np. za zegarami), czyli gdzie standardowo była w temprze?
2. wyjście na kierunek lewy i prawy to 2 kable gdzie je wpiąć? w bezpiecznik kierunkowskazów, gdzieś koło przerywacza ?
3. w instrukcji są 4 warianty podłączeń, jeden jest do pneumatyków więc zostają 3, najbardziej podoba i się ten w którym po prostu wpinam się w kable przy samej centralce, bez rozłączania starej instalacji, reszta wariantów przewiduje przecięcie oryginalnych kabli, a tego asekuracyjnie wolę uniknąć :) (jeśli się da)
4. czy coś eszcze powinienem wiedzieć zanim zacznę?

tipacz 

Wysłany: 29-01-2008, 21:01   

yoyo,

Centralki nie musisz szukać bo nie jest to potrzebne, wpinasz sie poprostu w instalacje.

Kierunkowskazy

Plus po stacyjce

Zamykanie/otwieranie

Masz taką instrukcje?

A dokładny opis który kabel od czego jest w fiacie masz >>> TU <<<

assistance   Moneta

yoyo 

Wysłany: 29-01-2008, 22:14   

dzięki za materiały - jutro sobie wydrukuję :)
instrukcje mam całkiem inną (niestety nie mam skanera) wygląda jak 1 strona wyrwana z jakiejś książki i skserowana (coś jak u Ciebie) u mnie z tego modułu wychodzą tylko dwie wtyczki, czarna i biała, i jest jeszcze zworka zmieniająca czasy impulsu, nie ma diody, wyłącznika serwisowego i niczego związanego z alarmem, w sumie 12 przewodów:
2 na wyjścia na kierunkowskaz
1 zasilanie
1 masa
1 drugi kanał (do 200mA) na domykanie szyb
1 trzeci kanał (do 200mA) dla bagażnika

i dodatkowe 6 przewodów po 3 dla otwarcia drzwi i 3 dla zamknięcia
z tych 6 według opcji która wygląda najprościej muszę podpiąć tylko 4, w linie między centralką, a siłownikiem master:
zielony do kabla "down"
niebieski do "up"
róż i pomarańcz do "main line" (tego w wykazie kabli nie widzę :? )

wygląda prosto jak będzie w rzeczywistości to okaże się w weekend

tak a propos, to nie zamierzam podłączać osobno bagażnika ( i tak otwiera się z drzwiami), macie może jakieś oryginalne zastosowanie dla tego impulsu? z tego co tu pisze mogę go wywołać z pilota

tipacz 

Wysłany: 30-01-2008, 18:56   

yoyo napisał/a:
macie może jakieś oryginalne zastosowanie dla tego impulsu?

Np tzw "klapa na guzik" otwierana za pomocą siłownika. .. TU .. masz o tym posta.

assistance   Moneta

yoyo 

Wysłany: 30-01-2008, 21:00   

rzecz w tym, że klapę i tak mam pod centralnym i otwiera sie gdy otworzę drzwi (choć sama się nie podnosi ale w taki bajer to mi się nie chce bawić)
zastanawiałem sie np. nad uruchomieniem klaksonu z pilota (np. gdy widzę że ktoś mi się kręci koło auta), czy zdalnym gaszeniem i/lub odpalaniem silnika, ale to na razie zbędne bajery, najważniejsze to podłączyć drzwi.

Wiesz może o co chodzi z tym przewodem "main line" ??
na schemacie wygląda to tak:
jest siłownik master (ma pięć kabli) które idą do centralki i z tych kabli mam wybrać 3: "up" "down" "main line". up i down to będzie zamknij i otwórz tylko ni mam pojęcia co to będzie to "main line", mam do tego podłączyć 2 przewody z nowego sterownika.

czy z naszych oryginalnych siłowników przednich też wychodzi pięć przewodów i z tylnych po dwa ??

tipacz 

Wysłany: 30-01-2008, 21:09   

yoyo,

Nie pamietam ile z przednich wychodzi ale możliwe ze wlasnie 5 bo są to siłowiki "master" czyli sterujące a z tyłu są "slave" ale chyba jest wiecej niż 2 kable.

assistance   Moneta

yoyo 

Wysłany: 31-01-2008, 16:08   

w uniwersalnym zamku który kiedyś montowałem było pięć przewodów w master'ach i dwa w slave'ach, zastanawia mnie tylko ten "main line" ale jakoś dojdę, najwyżej oskóruję kable i będę delikatnie zwierał :P

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 31-01-2008, 22:37   

main line to będzie współna żyła do krańcowych kontaktów w siłowniku master, zwierana konaktem do up gdy siłownik wysunięty a zaiwerana do down gdy schowany...

siłownik master ma 5 kabli bo jest master, czyli zwraca do centralki sygnał o swym położeniu góra (up) / dół (down), po to, bo gdy kluczykiem ręcznie zamek więc i podpięty siłownik przesuniesz, to siłownik musi przekazać jakoś zmianę swego położenia by w tym samym momencie centralka podniosła/opuściła pozostałe siłowniki; w masterze masz 2 kable na zasilanie siłownika, +/- lub -/+ na nich jest odawane na moment by spowodować ruch siłownika w daną stronę; pozostałe 3 kable to właśnie wspólny styk dwóch krańcówek/włączników wbudowanych w siłownik i 2 osobne styki, w zależności od położenia siłownika tylko jeden ze styków, więc jego kabel , jest zwierany do wspólnego - dzięki tem ucentralka wie czy siłownik jest schowany (zamek zamknięty) czy wysunięty (otwarte)...

main line więc to będzie ten wspólny;

zazwyczaj - zielony i niebieski - na nich jest podawane na czas ruchu zasilanie +/- lub -/+ zależnie od kierunku ruchu, czarny jest wspólny (main / common line) i zazwyczaj jest w centralce zapięty jako masa, a biały i brąz to są kable do stykow krańcowych siłownika, więc albo biały jest zwarty do czarnego albo brązowy w zależności od położenia... centralka sprawdza którym wraca masa i to wsio...

chyba już wszystko jasne?
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

dakota 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 01-02-2008, 00:14   

1. Nie kupujcie tych tandetnych scyzoryków za 60zł... w środku jest konstrukcja plastikowa i po miesiącu użytkowania się wszystko sypie. Jeżeli nie to się zepsuje, to szybko będziecie musieli kupić nowy grot, który się wyrobi. Zresztą to jest loteria, jednemu się w ręku rozsypie, a drugiemu będzie służyć z 6mc

2. Jeżeli zmontujecie centralkę pod maską, w okolicach akumulatora, (jak to mówią poradniki) a samą maskę zabezpieczycie takim czujnikiem:

to dajcie sobie spokój... szanujcie swoje pieniądze.
Złodziej szybciej "obezwładni" alarm i odjedzie Waszym autem niż Wy, używając do tego oryginalnych kluczyków.
     Moneta

yoyo 

Wysłany: 01-02-2008, 17:03   

wg, mnie dobre miejsce na centralkę jest np. za zegarami, tak miałem seryjny alarm w poldku zamontowany - jest tam ciężki dostęp więc i złodziejowi jest trudniej

tipacz 

Wysłany: 01-02-2008, 17:11   

yoyo,

nad panelem bezpieczników jest bardzo dużo miejsca i dostep też jest trudny bo żeby sie dostac do tej luki trzeba odkrecić plastik pod kierownicą

assistance   Moneta

dcfan 

Województwo: Pomorskie
Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 02-02-2008, 14:44   

U mnie nad skrzynką bezpieczników już niewiele upchniesz:) Chyba że sterownik czujnika ruchu od alarmu:)

tipacz 

Wysłany: 02-02-2008, 14:57   

dcfan,

Ale nie bezpośrednio nad nią tylko jak siedzisz to po lewej stronie i troche w głąb

assistance   Moneta

yoyo 

Wysłany: 02-02-2008, 20:48   

Misja wykonana :)
dzięki wielkie Tipacz i Unkown - bez Was by mi si e nie udało, kolory kabli si e zgadzały i jakoś tak gładko poszło ok 3h :)
Teraz podzielę się spostrzeżeniami:

-nie odłączyło mi zamka z kluczyka tak jak pisał Tipacz, działa zarówno z pilota jak i z kluczyka

-nie podpiąłem domykania szyb, nie bardzo kumałem jak jednym kablem domykać obie szyby (no chyba, że rozdzielić) zresztą i tak by nie działało bo mam wrażenie że na obu dodatkowych kanałach nic się nie dzieje (próbowałem podpiąć tylko do jednej szyby)

-nie działało mi programowanie pilotów tak jak było w instrukcji, ale jakoś się zaprogramowały bo działąją :)

- ogólnie łatwo szło a jak się zna kolory przewodów to zadanie jest proste, choć jest ciasno i całe ręce mam podrapane :(

- przy okazji znalazłem jakąś nie podpiętą czarną kostkę z jednym przewodem ale nie wiedziałem gdzie ją wpiąć :(

- znalazłem też rozpięte złącze pod siedzeniem i okazało się, że mam kontrolkę zapięcia pasów :)

- znalazłem też jeden przytopiony kabel (gruby czerwono-czarny) z którego wystawały druty, jak się okazało był pod napięciem bezpośrednio z aku, więc skorzystałem z miejsca przetarcia i wziąłem z tamtąd zasilanie :)

- centralkę wepchnąłem pod osłone plastikową i niestety będe miał ciężkie dojście do jej bezpieczników :/

dcfan 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 02-02-2008, 21:07   

A ja sie przymierzam wlasnie do zakupu alarmu z centralem, od tego samego sprzedającego. I tutaj pytanie do wszystkich, szczególnie do tipacz96vc: w t/t zamek jest sterowany dwoma masami tak? Żebym nie kupił jakiegoś szrotu:)

tipacz 

Wysłany: 02-02-2008, 21:11   

yoyo,

Ciesze sie że mogłem udzielić pomocy. Jak ja zakładałem to nikt mi nic nie napisał "bo tego nie robili" i musiałem sam do tego dojść. Ale sie udało i mogłem sie doświadczeniami podzielić.

assistance   Moneta

dcfan 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 03-02-2008, 15:19   

Więc, lejdis ent dżentelmęs, zakupiłem TAKIE CUDO i w weekend zobaczymy co to warte i jak to się montuje. Wg sprzedającego powinno wszystko być OK - zobaczymy, opiszemy :zolta:

Jeszcze mam do zamontowania cudo o nazwie "Auto-Scan" marki Tilly - dobre bo niemieckie:) Mikroprocesorowy klucz elektroniczny, sterowanie czterema wyjściami. Odciąć można wszystko, od instalki LPG po rozrusznik :badgrin:

yoyo 

Wysłany: 03-02-2008, 18:19   

Powiem tak:
gdybym wiedział, że to tak łatwo pójdzie to bym kupił komplet razem z alarmem, zapomniałem tylko założyć tej gumowanej szmaty nad bezpieczniki, ale tak to już jest, że jakieś części zostają :)
latem to rozbiorę i pokombinuję jeszcze z domykaczem szyb.

dcfan 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 03-02-2008, 18:36   

A ja ci powiem, że domykania nie mam zamiaru podpinać. Na silnikach nie ma czujników przeciążeniowych i na kocu biegu jak sie szyba zamknie to prąd na 15A wzrasta prawie i leci to jak psu w d...

yoyo 

Wysłany: 03-02-2008, 19:05   

też się nad tym zastanawiałem, że to powinno być jakoś tak zrobione, że napięcie ostanie odcięte i jestem średnio do tego przekonany - zawsze ten 30s sygnał można puścić przez przekaźnik (żeby go skrócić) do syrenki, żeby oprócz mignięcia lampami auto zrobiło kwik kwik :) (to oczywiście opcja dla takich jak ja, czyli bez alarmu)

tipacz 

Wysłany: 03-02-2008, 19:10   

dcfan,

Ja mam praktycznie to samo poza czujnikami ruchu i uderzeniowymi i montarz napewno bedzie banalny jak skorzystasz z całego tematu i zdjeć. A z wiekszości funkcji zapewne nie bedziesz korzystał :-)

assistance   Moneta

dcfan 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 03-02-2008, 21:02   

yoyo bo w normalnych instalacjach z szybkami elektrycznymi tak masz. I to wcale nie dlatego, że się silnik spali czy prądu szkoda (2 dni jeździłem zanim zobaczyłem,że mi się rozwalił sterownik szyb i cały czas szybę pasażera chce zamykać... był tym temat) tylko prosta kwestia bezpieczeństwa - żeby komuś czegoś nie zgniotło albo wręcz odcieło jak dobrze działa. No ale makarony jak to oni, nie pomyśleli, albo nie we wszystkich instalacjach - może w "lepszych" sterownikach jest ten czujnik a i dorobić go można w prosty sposób. No ale po co... lepsze jest wrogiem dobrego. Ogólnie z tymi szybami to przegięli nieco, ale to temat rzeka.

tipacz96vc no dokładnie,mam zamiar sobie wydrukować i jechana pod blok montować. Jeszcze pytanie, gdzie najłatwiej puścić kable do komory silnika i jak wyjąć czujnik drzwiowy z drzwi przednich, bo mi już chyba syfem zalazł cały od strony kierowcy bo nie kontaktuje, a działał - po elektrycznych szybkach to widzę, jak drzwi otworzę nie działają, a od pasażera owszem. A światełka w kabinie od kupna żarówki nie wymieniłem:)

Odpowiedz do tematu