Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Radio nie działa po przekręceniu kluczyka
Autor Wiadomość
n-e-o 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 28-09-2008, 13:48   Radio nie działa po przekręceniu kluczyka

Witam.
Mam taki problem.
Ustawiłem sobie jeden program w swoim radyjku. Robiłem to na zgaszonym silniku i zapłonie. Wszystko było ok, aż do przekręcenia kluczyka. Nagle radiostacja zniknęła i nastały szumy. Radio nie odnajduje żadnego programu. Po zgaszeniu zapłonu/silnika program radiowy powraca i gra bardzo czysto.
Jak naprawić takie coś? Antene nie dawno kupiłem nową, ale idzie na starym kablu, bo kupiony z nią był za krótki i musiałem podłączyć do starego.
Jest:
Vectra B 2.0 16V LPG Lovato
(1998r)

Gość, Twoje auto jest najładniejsze :)

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 28-09-2008, 14:22   

Niewiele na to poradzisz, chyba że założysz profesjonalną instalację radiową.
Na siłę fal radiowych wpływ ma wiele czynników, najbardziej inne urządzenia emitujące fale.
Widocznie stacja, którą ustawiłeś ma słabiutki zasięg i po włączeniu silnika masz ZONKA.
Żebu zobrazować Ci wpływ innych urządzń na fale radiowe podam Ci przykład:
ja w kuchni mam radio (bardzo dobrej jakości), które fale "zbiera" poprzez wbudowaną wysuwaną antenę (trudno żebym do kuchni ciągnął kablówkę ;) )
Gra super aleeeee........ wystarczy, że włączę halogeny w okapie kuchennym i szumi jak cholera 8)
Zaznaczam, że to Radio o mocnym zasięgu Zetka, albo RMF ;)

assistance   Moneta

ToudiQn 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 28-09-2008, 14:23   

n-e-o, Zmien Antene, jezeli wszystko wczesniej bylo ok, to usterka wiadoma niedokladnie zlutowales kabel z antena, ja bym od tego zaczał :)
     assistance

n-e-o 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 28-09-2008, 14:30   

Stacja radiowa to RMF. Inna mi nie odbiera w moim rejonie, no może jeszcze ZET`ka, Program I i Radio Ojca ;) , ale to nie zawsze da się złapać.

ToudiQn napisał/a:
n-e-o, Zmien Antene, jezeli wszystko wczesniej bylo ok, to usterka wiadoma niedokladnie zlutowales kabel z antena, ja bym od tego zaczał :)

Wcześniej było jeszcze gorzej, dlatego zmieniłem antene.

Chciałbym jeszcze nadmienić, że radio jest z Holandii i ma nie standardowe wejście antenowe. Musiałem je troche przerobić. Tzn., wyprowadziłem 2 kabelki bezpośrednio od lutów wejścia antenowego i do nich podpiąłem wtyczke antenową.
Jest:
Vectra B 2.0 16V LPG Lovato
(1998r)

Gość, Twoje auto jest najładniejsze :)

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 28-09-2008, 22:03   

mocno sieje alternator w T/T jeśli o radyjko chodzi...
jeśli po włączeniu silnika masz problemy z odbiorem to - nowy, dobry, _dobrze ekranowany_ kabel antenowy do anteny poprowadź i __ewentualnie__ nową antenę też jak masz gdzieś zwarcie kabla antenowego gdzie zwarcia ma nie być, a dodatkowym środkiem - bezpośrednie zasilanie grubymi kablami prosto z akumulatora do radyjka sobie zrób, jak się to np przy CB robi, no i jeszcze filtr na zasilanie możesz dać (nowe radia, nawet no-name mają takie filterki w standardzie, nawet jako zewnętrzne puszeczki na kablach zasilających);
prosty test - weź kabel antenowy z wtykiem antenowym i podłącz normalnie do gniazda odcinając wszystkie badziewia, nie niszcz ekranu, nie przerabiaj gniazda, no i jak na tym kablu samym idzie; potem na kabel antenę doczep jakąś - jak idzie ok - to twoja instalacja antenowa w autku jest do D...
jak dalej szumi - urok auta i radia - zabawa z zasilaniem + lepsza instalka antenowa _może_ pomóc
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu