|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Radio nie działa po przekręceniu kluczyka |
Autor |
Wiadomość |
n-e-o
Pomógł: 2 razy Wiek: 38 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 332 Skąd: Pułtusk
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 28-09-2008, 13:48 Radio nie działa po przekręceniu kluczyka
|
|
|
Witam.
Mam taki problem.
Ustawiłem sobie jeden program w swoim radyjku. Robiłem to na zgaszonym silniku i zapłonie. Wszystko było ok, aż do przekręcenia kluczyka. Nagle radiostacja zniknęła i nastały szumy. Radio nie odnajduje żadnego programu. Po zgaszeniu zapłonu/silnika program radiowy powraca i gra bardzo czysto.
Jak naprawić takie coś? Antene nie dawno kupiłem nową, ale idzie na starym kablu, bo kupiony z nią był za krótki i musiałem podłączyć do starego. |
_________________ Był:
Fiat Tipo 1.6 KAT (1990r)...
Opel Astra 1.6 @ 2.0 (1993r)
Jest:
Vectra B 2.0 16V LPG Lovato (1998r)
Gość, Twoje auto jest najładniejsze |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 28-09-2008, 14:22
|
|
|
Niewiele na to poradzisz, chyba że założysz profesjonalną instalację radiową.
Na siłę fal radiowych wpływ ma wiele czynników, najbardziej inne urządzenia emitujące fale.
Widocznie stacja, którą ustawiłeś ma słabiutki zasięg i po włączeniu silnika masz ZONKA.
Żebu zobrazować Ci wpływ innych urządzń na fale radiowe podam Ci przykład:
ja w kuchni mam radio (bardzo dobrej jakości), które fale "zbiera" poprzez wbudowaną wysuwaną antenę (trudno żebym do kuchni ciągnął kablówkę )
Gra super aleeeee........ wystarczy, że włączę halogeny w okapie kuchennym i szumi jak cholera
Zaznaczam, że to Radio o mocnym zasięgu Zetka, albo RMF |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
|
ToudiQn
Pomógł: 1 raz Wiek: 36 Dołączył: 28 Sie 2007 Posty: 139 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 28-09-2008, 14:23
|
|
|
n-e-o, Zmien Antene, jezeli wszystko wczesniej bylo ok, to usterka wiadoma niedokladnie zlutowales kabel z antena, ja bym od tego zaczał |
_________________ ByŁo :-Fiat Tipo 1.4S 1994r-
ByŁo -Fiat Tipo 2.0 16V- 1992r- Sedicivalvole
Jest: -Subaru Legacy 2.0 Turbo 260HP 1996r |
|
|
|
|
n-e-o
Pomógł: 2 razy Wiek: 38 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 332 Skąd: Pułtusk
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 28-09-2008, 14:30
|
|
|
Stacja radiowa to RMF. Inna mi nie odbiera w moim rejonie, no może jeszcze ZET`ka, Program I i Radio Ojca , ale to nie zawsze da się złapać.
ToudiQn napisał/a: | n-e-o, Zmien Antene, jezeli wszystko wczesniej bylo ok, to usterka wiadoma niedokladnie zlutowales kabel z antena, ja bym od tego zaczał |
Wcześniej było jeszcze gorzej, dlatego zmieniłem antene.
Chciałbym jeszcze nadmienić, że radio jest z Holandii i ma nie standardowe wejście antenowe. Musiałem je troche przerobić. Tzn., wyprowadziłem 2 kabelki bezpośrednio od lutów wejścia antenowego i do nich podpiąłem wtyczke antenową. |
_________________ Był:
Fiat Tipo 1.6 KAT (1990r)...
Opel Astra 1.6 @ 2.0 (1993r)
Jest:
Vectra B 2.0 16V LPG Lovato (1998r)
Gość, Twoje auto jest najładniejsze |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 28-09-2008, 22:03
|
|
|
mocno sieje alternator w T/T jeśli o radyjko chodzi...
jeśli po włączeniu silnika masz problemy z odbiorem to - nowy, dobry, _dobrze ekranowany_ kabel antenowy do anteny poprowadź i __ewentualnie__ nową antenę też jak masz gdzieś zwarcie kabla antenowego gdzie zwarcia ma nie być, a dodatkowym środkiem - bezpośrednie zasilanie grubymi kablami prosto z akumulatora do radyjka sobie zrób, jak się to np przy CB robi, no i jeszcze filtr na zasilanie możesz dać (nowe radia, nawet no-name mają takie filterki w standardzie, nawet jako zewnętrzne puszeczki na kablach zasilających);
prosty test - weź kabel antenowy z wtykiem antenowym i podłącz normalnie do gniazda odcinając wszystkie badziewia, nie niszcz ekranu, nie przerabiaj gniazda, no i jak na tym kablu samym idzie; potem na kabel antenę doczep jakąś - jak idzie ok - to twoja instalacja antenowa w autku jest do D...
jak dalej szumi - urok auta i radia - zabawa z zasilaniem + lepsza instalka antenowa _może_ pomóc |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|