|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Słaby odbiór stacji radiowych |
Autor |
Wiadomość |
Adonay
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 25-09-2007, 07:48 Słaby odbiór stacji radiowych
|
|
|
Powiedzcie mi jak to jest, że u żonki w Astrze, przy złamanej antenie teleskopowej (jedna część po prostu jest wciśnięta w drugą), radio odbiera bez żadnych problemów, zakłóceń i praktycznie trzeba do studni wjechać, żeby stacja osłabła. Natomiast w moim Tipolku jest taka plastykowa antena na dachu - no wiadomo, chyba standart i wystarczy, że przejeżdżam koło większego budynku i już zakłócenia jak cholera :/ Połączenie z radiem jest ok - przynajmniej sam wtyk, podłączenie kabla do samej anteny nie sprawdzałem. Co to jeszcze może być ? Jak stoję sobie spokojnie w "szczerym polu" to odbiór jest idealny. Antenę mam wymienić czy jak ?? |
_________________ był : Tipo 1.4
są : Ford Fiesta 1.3
Opel Astra 1.4 16V |
|
|
|
|
radexon
Pomógł: 1 raz Wiek: 37 Dołączył: 14 Wrz 2005 Posty: 221 Skąd: Grudziądz
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 25-09-2007, 09:58
|
|
|
Ja w TEMPRZE mojej miałem taki przypadek i się okazało że przy łączeniu anteny w dachu było pordzewiałe i po wymianie i dokręceniu działa ok sprawdź to |
www.lechelektronik.pl
----------------------------- |
|
|
|
|
konikks
Pomógł: 43 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lis 2006 Posty: 2755 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 25-09-2007, 10:11
|
|
|
zmień sobie przewód antenowy. po tylu latach mógł się uszkodzić. ekran mógł już nie wytrzymać i są jakieś przebicia. |
_________________ Prawdziwy Zdrajca Włoskiej Marki
HAM RADIO |
|
|
|
|
Adonay
|
Wysłany: 27-09-2007, 17:41
|
|
|
radexon napisał/a: | Ja w TEMPRZE mojej miałem taki przypadek i się okazało że przy łączeniu anteny w dachu było pordzewiałe i po wymianie i dokręceniu działa ok sprawdź to |
sprawdziłem, nie widzę tam zardzewiałych części
konikks napisał/a: | zmień sobie przewód antenowy |
no mogę to zrobić. Chciałbym jednak wiedzieć, czy to normalne co ujrzałem
Po zdjęciu plastykowej zasłonki na mocowaniu anteny, odkręciłem śrubkę i została mi w rękach antena - znaczy kabel nie idzie bezpośrednio do niej ? Oprócz tego jakiś metalowo - plastykowy cosik (taki płaski).
Wszystko gra tak ? Kabel antenowy wkręcany jest od dołu a z anteną łączy go to cosik i śrubka ? |
Opel Astra 1.4 16V |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 28-09-2007, 19:29
|
|
|
o ile pamiętam to chyba tak; antena jest ruchoma na śrubce-zawiasie i środkowa żyła kabla antenowego poprzez śrubkę czy 'cosik' do niej jest mocowana i to starczy;
problemy z odbiorem to najczęściej uszkodzony kabel antenowy jeśli antena sama jest ok albo leci powoli głowica w radiu; dobra głowica w radiu na kawałku drutu miedzianego nawet ladnie odbiera; może jakoś się uszkodziła, rozstroiła, coś siada albo w radiu same elementy sterujące strojeniem (już tylko elektronicznym , bo pewno nie masz radia z gałką kręcącą trymerem/cewką) czy przemianą...
najlepiej - dać sobie porządny kabel z grubą wewnętrzną żyłą a nie jakąś ćwierćmilimetrową i możesz inne radio podpiąć by sprawdzić... poza tym od kąta położenia anteny też dużo zależy.... bardziej ją podniesiesz - lepiej zbiera, inna sprawa, że jest pewien zakres kąta pochylenia, przy którym już przy niewielkiej prędkości okropnie piszczy i gwiżdże antena, no i ciężko wpaść na to, że to ona jak rozcina powietrze... |
|
|
Adonay
|
Wysłany: 29-09-2007, 10:14
|
|
|
unknown napisał/a: | dobra głowica w radiu na kawałku drutu miedzianego nawet ladnie odbiera |
no zgadza się, radyjko odbierało najbliższe stacje nawet jak anteny nie podpiąłem
unknown napisał/a: | bo pewno nie masz radia z gałką |
nie nie mam
unknown napisał/a: | poza tym od kąta położenia anteny też dużo zależy.... bardziej ją podniesiesz - lepiej zbiera, inna sprawa, że jest pewien zakres kąta pochylenia, przy którym już przy niewielkiej prędkości okropnie piszczy i gwiżdże antena, no i ciężko wpaść na to, że to ona jak rozcina powietrze... |
to co, nie mogę mieć anteny pionowo w górę postawioną ?
A tak btw może się uda scalić oba tematy tzn ten i "usuawanie szumów radia" bo chyba w sumie poszło o to samo
Moderowany: | myślałem o scaleniu, ale w sumie tu wałkujemy i pewno będziemy jeszcze kiedyś sprawę radia samochodowego co by ładnie grało i co się znim może dziać; CB zaś to czasami inna bajka i inne możliwości i sposoby 'dogrania' całości z autem |
|
Opel Astra 1.4 16V |
|
|
|
|
delfinek20
Wiek: 38 Dołączył: 10 Gru 2007 Posty: 15 Skąd: Busko Zdrój
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 10-04-2008, 15:39
|
|
|
W zwiazku z wasza dyskusja mam pytanie czy ktos probowal stosowac wazmacniacze antenowe np takie jak sa szeroko dostepne na allegro. Mam ten sam problem i zastanawialem sie nad kupnem tekiego wzmacniacza. .. |
_________________ Tipo 1.4 benzyna 90' |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 10-04-2008, 16:13
|
|
|
miej tylko to na uwadze, że taki wzmacniacz zbiera wszystko jak leci... więc może i wzmocni Ci sygnał właściwy jakoś, ale także doskonale wzmocni wszelkie zakłócenia z okolicy, nakładające się fale i odbite, zakłócenia z alternatora w aucie etc
więc kto wie jaki da efekt - będzie lepiej albo gorzej...
ja wpierw bym spróbował orginalną instalację przejrzeć w aucie i tam podziubać, np nowy kabel dobry od radia pociągnąć i do anteny, złącze przy antenie - ten zawias etc... |
|
|
look.toronto
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 11-04-2008, 14:00
|
|
|
delfinek20 napisał/a: | Mam ten sam problem i zastanawialem sie nad kupnem tekiego wzmacniacza. |
Ja takowy wzmacniacz posiadam. Kupiłem w hipermarkecie za 20zł. działa elegancko a bez niego każda stacja charczała. |
_________________ Pozdrawiam :-)
Gość -
Tipo 1,4s 1994r. 205kkm
LPG Tomasetto |
|
|
|
|
Stivi
Pomógł: 5 razy Wiek: 33 Dołączył: 14 Cze 2006 Posty: 812 Skąd: Sanok
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 12-04-2008, 09:57
|
|
|
ja rownierz mam ten problem... i tez zaiwestuje w wzmaka. |
_________________ było Tipo 1.4 AGT 5D 160A1.046 LPG
Tipo 1.4ie 3D 160A1.046 LPG
Bravo 1.6 16v 182AB LPG
Stilo 1.6 16v LPG
jest.. Peugeot 106 s16 TU5J4 |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|