Wielki bałagan w kablach. |
Autor |
Wiadomość |
15Hz
witamy nowego
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 14-03-2010, 20:15 Wielki bałagan w kablach.
|
|
|
Witam!
Mam problem z fiacikiem mojego kolegi który zakupił 2 dni temu tipka 1.6 w gazie. Chciałem pomóc mu z podłączeniem radia w tym autku ale problem zaczął się juz na samym początku kiedy dostałem się do wiązki kabli. Kabelki zostały brutalnie ucięte przez poprzedniego własciciela w niewiadomo jakim celu... Nie mam zielonego pojęcia do czego są kable przedstawione na zdjęciu ( http://img688.imageshack....344/1003071.jpg ). Wiem tylko ze te dwa podwójne brązowe kable z lewej strony są do głośników tylnych, jeśli dobrze pamietam to biały i czerwony do lewego głosnika i któres dwa do prawego przedniego (ale nie pamietam teraz). Zostają mi pozostałe kable które nie wiem do czego są (te dwa z metalowymi to zasilanie anteny i sygnal anteny?), do czego ta kostka z prawej? Jeszcze byl tam jeden czerwony kabel który był urwany i nie wiadomo gdzie się zaczynał i gdzie konczył |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 14-03-2010, 20:25
|
|
|
Zależy od wersji, widocznie Twoja była uboższa i ma jedną kostkę (bogatsze wersje miały też instalację pociągniętą na tył).
Bynajmniej poproś kogoś z VIPowców, aby Ci ściągnął z downloadu ten plik
http://forum.tempra.org/d...detail&df_id=12
Ostatni slajd pokazuje instalację do radia. Zaś gdzieś w legendzie odnajdziesz kolory kabli.
Generalnie czerwony to plus, czarny masa. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
15Hz
witamy nowego
|
Wysłany: 14-03-2010, 20:33
|
|
|
Nie no to że czarny minus czerwony to plus to wiem tylko gdzie co i jak z takimi kablami to trudno sie połapac. Nie zależy mi żeby wrocic do oryginalnych kostek czy cos bo i tak pewnie potrzebowal bede kostek ISO bo mam zamiar kupic radio. Ale po co kupowac skoro najpierw trzeba ogarnac tą szajke
PS. nie moglbys mi udostepnic jakos tego pliku? |
|
|
|
|
Leśniczy
Pomógł: 65 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 1711 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 14-03-2010, 20:43
|
|
|
no więc tak ta większa wtyczka metalowa to oczywiście kabel od anteny CB zaś sama wtyczka nazywa się BNC, ta mniejsza metalowa to również antena tyle że od radia "grającego". zaś ta biała kostka to żeby cię nie skłamać wygląda jak od klamki - sterowanie elektrycznymi szybami. w każdym razie oryginalna wtyczka "fiatowska" przeznaczona do radia wygląda inaczej. |
_________________ Było - Tipo 2.0 8V 115HP GranTurismo
Jest - Honda Civic MB6 1.8 VTi 182HP |
|
|
|
|
15Hz
witamy nowego
|
Wysłany: 14-03-2010, 21:52
|
|
|
Leśniczy, z tą kostką chyba strzliłeś w dziesiątke bo koledze własnie prawa szyba nie działa w takim razie co z kostkami do radia (o ile mi wiadomo są 2) jedna z 4 pinami to chyba powinna byc z tymi kablami od tylnych głosników, tak?
pozdrawiam |
|
|
|
|
polansky
Pomógł: 20 razy Wiek: 38 Dołączył: 17 Mar 2007 Posty: 1007 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 14-03-2010, 21:56
|
|
|
Leśniczy napisał/a: | zaś ta biała kostka to żeby cię nie skłamać wygląda jak od klamki - sterowanie elektrycznymi szybami. |
Jeśli dobrze widzę to jest na 8 pinów, więc mnie to bardziej wygląda na kostkę od sterowania el. lusterkami |
_________________ Traktuj innych tak, jak byś chciał żeby Ciebie traktowano
|
|
|
|
|
15Hz
witamy nowego
|
Wysłany: 14-03-2010, 22:19
|
|
|
Lusterka nie są elektrycznie |
|
|
|
|
maidun
Pomógł: 6 razy Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 197 Skąd: Alwernia
|
Wysłany: 14-03-2010, 22:25
|
|
|
Sterowanie szyby prawej ma zdaje się trochę mniejszą wtyczkę (zresztą żeby sprawdzić czy wtyczka od prawej szyby jest na miejscu wystarczy odkręcić jedną śrubkę), a co do radia, to polecam tą stronę:
http://elektron.pol.lubli...le/podlacze.htm
Ja z tego korzystałem u siebie w 1.4 (też miałem pocięte kable i nawet ktoś dosztukował do tych kabli taką wtyczkę jak u Ciebie na foto, ale nie mam pojęcia po co ) i wszystko się zgadzało, łącznie z kolorami kabli które tam gościu podaje, także warto zajrzeć przydałby się też jakiś miernik żeby sprawdzić ciągłość danego przewodu |
_________________ Było:
Tipo 1.4 AGT
Tipo 2.0 16V Sedicivalvole
Tipo 1.4 S
Jest:
Lancia Kappa 2.0 20VT |
|
|
|
|
15Hz
witamy nowego
|
Wysłany: 14-03-2010, 23:37
|
|
|
Hmm ok jutro popatrze na te kabelki i poczytam artykuł. Jakie kostki ptrzebne mi będą żeby podłączyc radyjko w tym samochodzie? http://img01.allegroimg.p...10/35/949103565 kostka taka jak ta po lewej jest od tylnych głosników? Bo wydawało mi sie ze tak wyczytałem z forum gdzies w jakims temacie. |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 15-03-2010, 07:57
|
|
|
15Hz, tak to jest ta kostka.
Tak większa to zasilania plus 2 głośniki (przód) zaś ta mniejsza to głośniki na tył. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Leśniczy
|
Wysłany: 15-03-2010, 09:57
|
|
|
no kostka niby taka powinna być ale mam przeczucie, że u ciebie jej nie będzie ( ktoś obciął ? ) . w każdym razie jesli nie będzie to wtedy od tej "przejściówki" na fotce odcinasz te białe i zostaje ci samo ISO, przewody przy kostce ISO są opisane więc nie bedziesz miał większych problemów z ich "dosztukowaniem". i upewnij się że w radiu które chcesz podłączyć wchodzi właśnie ISO.
|
|
|
|
|
polansky
Pomógł: 20 razy Wiek: 38 Dołączył: 17 Mar 2007 Posty: 1007 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 15-03-2010, 13:28
|
|
|
15Hz napisał/a: | Lusterka nie są elektrycznie |
Ale wiązka do nich może być |
_________________ Traktuj innych tak, jak byś chciał żeby Ciebie traktowano
|
|
|
|
|
15Hz
witamy nowego
|
Wysłany: 15-03-2010, 20:18
|
|
|
Leśniczy, kolega nie posiada jeszcze radia ale łatwiej będzie dokupic radio pod ISO niż bawic się w jakies oryginalne kostki. Dzieki za pomoc i leci 'pomógł'. Jak będę miał problem z tą kostką to jeszcze się odezwe pozdrawiam |
|
|
|
|
Leśniczy
|
Wysłany: 15-03-2010, 23:42
|
|
|
nie ma sprawy, w razie problemów pisz śmiało postaram się pomóc i wytłumaczyć co jak podłączyć. |
|
|
|
|
pawelF1
Województwo: Zachodniopomorskie
|
Wysłany: 18-03-2010, 23:05
|
|
|
ja proponuje jeszcze zbys zakupil sobie neoowke na CPN-ie kolo 4 zl i podpinasz zabke pod kluczyk w stacyjce tam masz bankowo minus a sama neonowka sprawczasz gdzie jest prad w kablach a gdzie nie sprawdz ze ponownie kable na przekreconym zaplonie bo ktos moze mial podpiete radio pod zaplon |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|