Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wzmacniacz nie zawsze się wyłącza
Autor Wiadomość
Gramatyk 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 19-12-2010, 10:46   Wzmacniacz nie zawsze się wyłącza

Witam,
w swojej Delcie mam radio LG 500UR i podłączony mam do niego aktywny subwoofer. Problem tkwi w tym, że wzmacniacz w subwooferze nie zawsze się wyłącza wraz z radiem i nie wiem dlaczego tak jest ponieważ podłączenie mam prawidłowe czyli:
do "+12V" kabel(+) od akumulatora
do "GND" masa(-)
do "REM" kabel(+) wzbudzający od radia
I teraz w radiu mam kabel niebiesko-biały opisany jako "remote"(kabel nr 3) czyli ten od wzbudzania wzmacniacza (w domyśle anteny wysuwanej).

Wygląda to tak że w 90% wszystko działa jak należy czyli włączam radio i wzmacniacz się załącza, wyłącza to i wzmacniacz się wyłącza ale ostatnio zauważyłem że zdarza się tak(rzadko bo rzadko ale jednak) że wyłączam radio a dioda we wzmacniaczu sygnalizuje że jest włączony(sprawdzałem miernikiem i faktycznie na kablu "remote" jest wtedy +12v którego być nie powinno).
Z racji tego że dostrzegłem to niedawno nie jestem jeszcze w stanie powiedzieć czy jeśli wzmacniacz się nie wyłączy razem z radiem to czy nie wyłącza się po jakimś czasie może. Auto nie odpalane stoi u mnie raczej nie dłużej niż 15-16h także problemów z akumulatorem nie dostrzegłem bo to chyba zbyt krótki czas żeby mógł się rozładować od samego wzmacniacza albo faktycznie napięcie gaśnie po kilkunastu minutach ale chyba powinno znikać od razu z wyłączeniem radia tak jak ma to miejsce za prawie każdym razem?
Podsumowując wszystko byłoby ok gdyby nie to że czasami wzmacniacz po prostu nie wyłączy się razem z radiem choć mimo wszystko jest to mniejszy odsetek. Jakieś pomysły dlaczego się tak dzieje?

Pozdrawiam
     assistance   Moneta

Stivi 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 19-12-2010, 11:07   

kabel wysuwanej elektrycznie anteny a remote to dwa rozne kable w radiu. Dlatego poczytaj dobrze ten opis radia a jak nie to wyjdzie za kostką iso do Remote ;)
Stilo 1.6 16v LPG

jest.. Peugeot 106 s16 TU5J4
     assistance

Gramatyk 

Wysłany: 19-12-2010, 11:26   

no ok ale remote podaje napięcie w chwili włączenia radia także powinien działać na takiej samej zasadzie jak ten od wysuwanej anteny prawda?
     assistance   Moneta

Stivi 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 19-12-2010, 11:32   

moglby ale moze byc np zbyt mały prąd podawany czy cos etc.. skoro jest napisane ze jest do anteny to nei do wzmacniacza skoro pompka jest do pompowania powietrza to nei bedzie robiła za alkomat :D Podstawą jest poprawne podpięcie jak wtedy nei bedzie sie wyłączał to bedziemy sie martwić :)
Stilo 1.6 16v LPG

jest.. Peugeot 106 s16 TU5J4
     assistance

Gramatyk 

Wysłany: 19-12-2010, 12:19   

Tak jak napisałem w pierwszym poście podłączenie jest poprawne więc nie odbiegajmy od tematu czy to jest od anteny czy od wzmacniacza. Zasada jest prosta kabel opisany jako remote powinien podawać +12 w chwili włączenia radia i +12 powinno znikać z chwilą wyłączenia radia i tak jest w prawie każdym przypadku ale nie zawsze, pytanie proste: dlaczego?

** Dodano: 19-12-2010, 15:29 **
mam nowe spostrzeżenie:
remote działa prawidłowo, problem polega na tym że po wciśnięciu przycisku w schowku od otwierania tylnej klapy na kablu remote pojawia się napięcie mimo wyłączonego radia i dlatego wzmacniacz się włącza. Ktoś ma jakieś pomysły bo mi nic nie przychodzi do głowy. Przecież nawet w skrzynce bezpieczników te dwie rzeczy nie są powiązane... po za tym zamek z tyłu otwiera chyba masa więc skąd +12?
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu