|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Wzmacniacz nie zawsze się wyłącza |
Autor |
Wiadomość |
Gramatyk
Pomógł: 1 raz Wiek: 34 Dołączył: 10 Kwi 2010 Posty: 188 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 19-12-2010, 10:46 Wzmacniacz nie zawsze się wyłącza
|
|
|
Witam,
w swojej Delcie mam radio LG 500UR i podłączony mam do niego aktywny subwoofer. Problem tkwi w tym, że wzmacniacz w subwooferze nie zawsze się wyłącza wraz z radiem i nie wiem dlaczego tak jest ponieważ podłączenie mam prawidłowe czyli:
do "+12V" kabel(+) od akumulatora
do "GND" masa(-)
do "REM" kabel(+) wzbudzający od radia
I teraz w radiu mam kabel niebiesko-biały opisany jako "remote"(kabel nr 3) czyli ten od wzbudzania wzmacniacza (w domyśle anteny wysuwanej).
Wygląda to tak że w 90% wszystko działa jak należy czyli włączam radio i wzmacniacz się załącza, wyłącza to i wzmacniacz się wyłącza ale ostatnio zauważyłem że zdarza się tak(rzadko bo rzadko ale jednak) że wyłączam radio a dioda we wzmacniaczu sygnalizuje że jest włączony(sprawdzałem miernikiem i faktycznie na kablu "remote" jest wtedy +12v którego być nie powinno).
Z racji tego że dostrzegłem to niedawno nie jestem jeszcze w stanie powiedzieć czy jeśli wzmacniacz się nie wyłączy razem z radiem to czy nie wyłącza się po jakimś czasie może. Auto nie odpalane stoi u mnie raczej nie dłużej niż 15-16h także problemów z akumulatorem nie dostrzegłem bo to chyba zbyt krótki czas żeby mógł się rozładować od samego wzmacniacza albo faktycznie napięcie gaśnie po kilkunastu minutach ale chyba powinno znikać od razu z wyłączeniem radia tak jak ma to miejsce za prawie każdym razem?
Podsumowując wszystko byłoby ok gdyby nie to że czasami wzmacniacz po prostu nie wyłączy się razem z radiem choć mimo wszystko jest to mniejszy odsetek. Jakieś pomysły dlaczego się tak dzieje?
Pozdrawiam |
|
|
|
|
Stivi
Pomógł: 5 razy Wiek: 33 Dołączył: 14 Cze 2006 Posty: 812 Skąd: Sanok
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 19-12-2010, 11:07
|
|
|
kabel wysuwanej elektrycznie anteny a remote to dwa rozne kable w radiu. Dlatego poczytaj dobrze ten opis radia a jak nie to wyjdzie za kostką iso do Remote |
_________________ było Tipo 1.4 AGT 5D 160A1.046 LPG
Tipo 1.4ie 3D 160A1.046 LPG
Bravo 1.6 16v 182AB LPG
Stilo 1.6 16v LPG
jest.. Peugeot 106 s16 TU5J4 |
|
|
|
|
Gramatyk
|
Wysłany: 19-12-2010, 11:26
|
|
|
no ok ale remote podaje napięcie w chwili włączenia radia także powinien działać na takiej samej zasadzie jak ten od wysuwanej anteny prawda? |
|
|
|
|
Stivi
Pomógł: 5 razy Wiek: 33 Dołączył: 14 Cze 2006 Posty: 812 Skąd: Sanok
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 19-12-2010, 11:32
|
|
|
moglby ale moze byc np zbyt mały prąd podawany czy cos etc.. skoro jest napisane ze jest do anteny to nei do wzmacniacza skoro pompka jest do pompowania powietrza to nei bedzie robiła za alkomat Podstawą jest poprawne podpięcie jak wtedy nei bedzie sie wyłączał to bedziemy sie martwić |
_________________ było Tipo 1.4 AGT 5D 160A1.046 LPG
Tipo 1.4ie 3D 160A1.046 LPG
Bravo 1.6 16v 182AB LPG
Stilo 1.6 16v LPG
jest.. Peugeot 106 s16 TU5J4 |
|
|
|
|
Gramatyk
|
Wysłany: 19-12-2010, 12:19
|
|
|
Tak jak napisałem w pierwszym poście podłączenie jest poprawne więc nie odbiegajmy od tematu czy to jest od anteny czy od wzmacniacza. Zasada jest prosta kabel opisany jako remote powinien podawać +12 w chwili włączenia radia i +12 powinno znikać z chwilą wyłączenia radia i tak jest w prawie każdym przypadku ale nie zawsze, pytanie proste: dlaczego?
** Dodano: 19-12-2010, 15:29 **
mam nowe spostrzeżenie:
remote działa prawidłowo, problem polega na tym że po wciśnięciu przycisku w schowku od otwierania tylnej klapy na kablu remote pojawia się napięcie mimo wyłączonego radia i dlatego wzmacniacz się włącza. Ktoś ma jakieś pomysły bo mi nic nie przychodzi do głowy. Przecież nawet w skrzynce bezpieczników te dwie rzeczy nie są powiązane... po za tym zamek z tyłu otwiera chyba masa więc skąd +12? |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|