Zasilanie wzmacniacza |
Autor |
Wiadomość |
akj3

Pomógł: 26 razy Wiek: 38 Dołączył: 15 Lut 2007 Posty: 1108 Skąd: Orońsko
Województwo: Mazowieckie
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 13-04-2007, 21:45
|
|
|
To zależy tylko od tego kto czego oczekuje od sprzętu który kupi. Jeśli chce tanio kupić coś takiego żeby mu blacha na dachu falowała to nigdy nie będzie zadowolony ale jeśli nie ma zbyt dużych wymagań na pewno firm no-name będzie wystarczająca. Ja sam miałem skrzynkę Pioneer z głośnikiem 306c i wiem że teraz w cenie do 200zł nigdy nie trafię czegoś co by tak grało. Pomyślałem sobie że kupię sobie tubkę Pyle Toobz. Tanio a gra przyzwoicie. Jak będą pieniądze to kupię sobie znów Pioneera... |
_________________ banda złego |
|
|
|
 |
unknown

Pomógł: 66 razy Wiek: 42 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 13-04-2007, 21:50
|
|
|
ja w czasach drogich CD robiłem różne samoróbki i dobrze wiem jak wqr potrafi nakładający się na muzykę dźwięk, w sumie pisk średnio-wysokiej częstotliwości z alternatora... poniekąd alternator sieje falami radiowymi, ale to minimalne przy tym co się przenosi po masie...
więc by nie mieć niespodzianek porządnym kablem sobie tak + jak i - osobno podciągnąć z akku najlepiej to raz, a jeśli nawet jakimś cudem się nakładać coś by miało (czytaj wzmacniacz budowano z 'zaoszczędzeniem' na filtrach zasilania) to starczy sobie na zasilanie wzmacniacza w szereg zamontować filtr zbudowany z ceweczki i ew kilku pojemności, gotowe filtry nawet na allegro teraz są po kilka zeta, warto to mieć na uwadze; a jeśli naprawdę piszczące duchy jkeszcze by straszyły w aucie to można zrobić dodatkowo separację (ale to ostateczność, nie powinna się zdarzyć) wejścia AUDIO (nie zasilania!) wzmacniacza i wyjścia z radia też za pomocą gotowego filtru za kilka zeta; jak ktoś jest bardzo ciekaw niech sobie poczyta o pętlach masy... ale chyba nic ciekawego zawze w każdym razie można jakoś to zwalczyć, byle jeśli już filterek to nei przesadny i o dobrych parametrach/dobrej jakości co by nie ograniczał pasma przenoszenia audio z radia do wzmaka... tyla... |
|
 |
avenger85

Pomógł: 6 razy Wiek: 40 Dołączył: 18 Lut 2007 Posty: 571 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 13-04-2007, 21:57
|
|
|
i kolejna rzecz która mi się naprawde podoba to fakt że na zewnątrz auta nie słychać tego grania ( słychać tylko stukające blachy rejestracji ... ale kiedy się wsiada do środka jest masakra ...czuje że przez parę kolejnych dni będę łaził ze śrubokrętem i dokręcał różne śrubki |
_________________ Fiat Tipo 2.0 8V |
|
|
|
 |
grabarz

Pomógł: 18 razy Dołączył: 30 Mar 2007 Posty: 1685 Skąd: Zielona Góra
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 13-04-2007, 22:01
|
|
|
avenger85, i właśnie o to chodzi,aby ludzie z zewnątrz zadawali sobie pytanie coś ty w tym aucie taki roztańczony |
|
 |
akj3

|
Wysłany: 13-04-2007, 22:01
|
|
|
avenger85 napisał/a: | czuje że przez parę kolejnych dni będę łaził ze śrubokrętem i dokręcał różne śrubki |
i nie tylko... Jeśli masz szpachlę na klapie to bardzo ładnie będzie pękać w przyspieszonym tempie, rejestracja notorycznie się odkręca (od razu polecam podłożyć gumę pod rejestrację). Mi pod koniec zaczęły grać zderzaki, szyby i coś przy przedniej szybie... |
|
|
|
 |
grabarz

|
Wysłany: 13-04-2007, 22:05
|
|
|
akj3, to taka tuba dobra rzecz wychodzą wszystkie mankamenty auta |
|
 |
avenger85

|
Wysłany: 13-04-2007, 22:08
|
|
|
unknown powiem ci że kupując dobry wzmacniacz nie trzeba sie przejmować że coś w aucie "sieje" ... nie pamiętam też czemu ale np w instrukcji obsługi od wzmaka jest napisane żeby masę podłączyć ze szkieletu auta a nie z aku ...a jeśli już coś sieje zakłada sie ( na kablu zasilającym filtr) dobrze się sprawdza taki czarny metalowy z zieloną naklejką ( jutro jak będę u siebie w sklepie to zrobie fotke takiego fiterka ...kosztuje on 18zl ( w sklepie w którym pracuje ) i sprawdza się super w cb -radiach oraz wzmacniaczach ( minus jest taki że wytrzymuje on do ok 20A a przy mocniejszych wzmakach to może być problem
kolejna sprawa to dobre kable cinch (rca) ja np zamiast kupowac gotowe zrobiłem sobie sam z kabli mikrofonowych podwójnie ekranowanych i dobrych końcowek cinch ( jutro na fotkach będzie to widoczne ) |
|
|
|
 |
akj3

|
Wysłany: 13-04-2007, 22:09
|
|
|
Cytat: | akj3, to taka tuba dobra rzecz wychodzą wszystkie mankamenty auta |
no tak... Teraz czekam aż przyjdzie moja i znów będę miał czego słuchać |
|
|
|
 |
grabarz

|
Wysłany: 13-04-2007, 22:16
|
|
|
Ja to chyba do MTV napisze żeby odpicowało mi brykę,wtedy już chyba w niej zamieszkam |
|
 |
unknown

Pomógł: 66 razy Wiek: 42 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 13-04-2007, 22:46
|
|
|
a mi przy samoróbkach pierwsze grały i skakały lusterka... nawet zabawnie, czekając na światłach dać głośniej i popatrzeć jak w lusterku cały świat tańcuje i skacze... |
|
 |
avenger85

|
Wysłany: 14-04-2007, 16:11
|
|
|
o to fotki
 |
|
|
|
 |
grabarz

|
Wysłany: 14-04-2007, 16:22
|
|
|
avenger85, Dzięki za fotki,troszkę bagażnik ci sie pomniejszył ,ale jak tu sie niepoświęcić ,jak zrobię u siebie też zademonstruje tylko jak te fotki wrzucić tak jak ty dałeś |
|
 |
avenger85

|
Wysłany: 14-04-2007, 17:23
|
|
|
w górnej części strony tuż pod napisem TEMPRA TIPO TEAM masz opcje upload... tam wrzucasz fotki a potem podczas pisania posta wciskasz "IMG" ( widoczne po prawej stronie)
i dajesz link.... i tyle |
|
|
|
 |
grabarz

|
Wysłany: 14-04-2007, 18:42
|
|
|
avenger85, bardzo |
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|