Polerowanie autka... / Porady wyboru past do polerowania |
Autor |
Wiadomość |
gulczas
Pomógł: 3 razy Wiek: 38 Dołączył: 28 Cze 2005 Posty: 171 Skąd: Częstochowa
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 22-09-2005, 11:03 Polerowanie autka... / Porady wyboru past do polerowania
|
|
|
Witam !!!
Mam pytanko, a mianowicie jak polerować autko tak żeby nie spartolić lakieru. Pastę do polerki mam - AUTOMAX (ponoć dobra) i teraz zapytanko do was, jak krok po kroku elegancko wypolerować auto.... Bo drobne ryski mnie troche irytują....
Pozdro! Dzięki z góry.... |
_________________ FIAT Tipo 1.4ie 1994r SREBRNY a jest BRAVO 1.8 GT
|
|
|
|
|
muflonek
Pomógł: 2 razy Wiek: 38 Dołączył: 14 Sie 2005 Posty: 84 Skąd: Ciechanów
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 22-09-2005, 15:04
|
|
|
Wyrzuc AUTOMAX!!! ta pasta jest do bani!!!. o ile poczatkowy efekt jest dobry to po czasie lakier wyblaknie!!!. Ja polecam paste G3 czy G4 (nie pamietam dokladnie jak sie nazywa, to jest w takiej zoltej tubce). Ta pasta jest drozsza bo ok. 35zl, ale starczy na cale autko.
Teraz do wyboru masz polerowanie polerka (ktora sporo kosztuje), lub nakladka na wiertarke (koniecznie z regulacja obrotow), albo wiadro wody stare przescieradlo (ten sposob polecam, choc jest czasochlonny, poniewaz nie bedzie widac "kolek" od polerki mechanicznej). Wszystkimi sposobami musisz to robic na mokro tzn. oblewasz kawalek elementu ktory polerujesz, moczysz szmatke (ew. gabke), robisz kleksa na ww "nosniku" i smarujesz. potem scierasz pozostalosci pasty, woskujesz i masz lakier nowke.
ps. musisz uwazac na plastiki bo jesli pasta dotknie plastiku to bedziesz mial brzydkie biale plamu ktore ciezko sie potem usuwa |
|
|
|
|
Piterro
Pomógł: 2 razy Wiek: 46 Dołączył: 29 Lis 2004 Posty: 181 Skąd: Scunthorpe - UK
Województwo: Other
|
Wysłany: 22-09-2005, 16:10
|
|
|
G3 i G4 to są pasty polerskie firmy Fareckla (tak sie chyba pisze, a czyta się Farekla).
Mi ją polecił znajomy lakiernik. Faktycznie kosztowała 32 zł rok temu. Ja akurat kilka rys musiałem zjechać, zeszły tak, że nic nie widać. Musiałem się troche namęczyć przy tym.
W chwili obecnej używam pasty z woskiem Carnauba (ok.11 zł). I po wypolerowaniu świeci się jak psu jajka na wiosnę
A wszystkie przejaśnienia, które powstały po zetknięciu pasty/wosku z plastikami i uszczelkami, schodzą specjalistycznym czernidłem do zdeżaków w płynie.
Pucu - pucu .... skąd ja to znam. Lubie mieć czyste autko. |
_________________ In UK at this moment - workin'
Fiat Tipo 1.4 S 1995r., LPG - Forever |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 22-09-2005, 16:59
|
|
|
Popieram Muflonka.
Automax nie jest najlepszy.
Ja korzystalem z niemieckiego srodka ale zapomnialem nazwy. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
GRAFIT
Pomógł: 4 razy Wiek: 40 Dołączył: 17 Gru 2004 Posty: 719 Skąd: Poznań
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 22-09-2005, 17:20
|
|
|
Johnson
Car plan
A takze polecam całą game kosmetykow samochodowych firmy K2 bdb produkty w rozsądnej cenie .
Ps ja co drugie mycie robie cały lakier pastą lub woskiem tempre tez robiłem tak na błysk i tego tez |
_________________ Była Tempra gaźnik 1.6 jest BMW coupe 318i
Było Bmw jest Mondeo |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 22-09-2005, 17:58
|
|
|
Ale ja mam najlepsza metode z was. Wpierw jade sobie do jakiegos dobrego burdelu, pozniej najmuje laski, daje im pierwszy lepszy plyn, wosk i scierke, biore krzeselko siadam i patrze jak poleruja mi auto
A powaznie, to uzywam najzwyklejszego wosku dostepnego w sklepie motoryzacyjnym. Sprawdza sie. A do usuwania rys dobry jest AutoWax (! nie automax !). Sprawdzone i dobre efekty daje. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
jabko
Pomógł: 4 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1012 Skąd: dolny śląsk
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 22-09-2005, 18:35
|
|
|
....yyyy...hmmm...eeee...
nigdy nie polerowałem lakieru, mojemu biednemu zanidbanemu autku jest chyba u mnie nie najlepiej.
Ale na pewno kiedyś go wypoleruje. Obiecuje. |
_________________ Tipo 1.6i.e '92
Ogromnie lubię kobiety, zwłaszcza te
piękne i uległe |
|
|
|
|
piotras
Pomógł: 2 razy Wiek: 40 Dołączył: 24 Lip 2005 Posty: 260 Skąd: Trzebnica
|
Wysłany: 22-09-2005, 19:09
|
|
|
Chyba tez bede musial o tym pomyslec, chociaz nie bardzo mi sie chce po tym jak zaczalem
planowac, ze na wiosne mam zrobic caly lakier. ( Marzy mi sie czarna Tempra ) |
|
|
|
|
gulczas
Pomógł: 3 razy Wiek: 38 Dołączył: 28 Cze 2005 Posty: 171 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 22-09-2005, 19:28
|
|
|
Dzieki za odpowiedzi, automaxa nie bede urzywał, kupie coś droższego ale pewnego
Miszko, z tym burdelem to niezły pomysł, ale wiesz dziewczyny kosztuja...
Takze w sobote zabieram sie do roboty (sam ) Pozdro! |
_________________ FIAT Tipo 1.4ie 1994r SREBRNY a jest BRAVO 1.8 GT
|
|
|
|
|
Basteq
Pomógł: 2 razy Wiek: 45 Dołączył: 23 Lis 2004 Posty: 115 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 22-09-2005, 20:43
|
|
|
Piterro napisał/a: | A wszystkie przejaśnienia, które powstały po zetknięciu pasty/wosku z plastikami i uszczelkami, schodzą specjalistycznym czernidłem do zdeżaków w płynie.
|
A dokładniej, jakim?? Niestety jakiś czas temu użyłem jakiegoś taniego gówna i teraz mam takie zacieki, plamy itp. |
|
|
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 22-09-2005, 21:24
|
|
|
AutoWax jest dobry,ale podobno Tempo też nie najgorsze,lakiernicy tego używają |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: 22-09-2005, 21:31
|
|
|
Basteq, najlepsze jest czernidlo do zderzakow polskiej firmy, ktorej butelka jest podobna do pasty kiwi tzn. tez ma taka gabke, ktora bez problemu nakladasz na zderzak.
Kiedys kupilem, takie badziewie innej firmy polskiej i nie dosc, ze dobrze nie pokrywalo to jeszcze wlasnie sie cholerne zacieki robily.
Tylko ten badziew to byla buteleczka z osobna gabka. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
muflonek
Pomógł: 2 razy Wiek: 38 Dołączył: 14 Sie 2005 Posty: 84 Skąd: Ciechanów
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 23-09-2005, 00:18
|
|
|
TEmpo to moze sie nadaje, ale do polerowania aluminium. Wszystkie szanujace sie firmy w moim okregu uzywaja G3 (szanujace sie bo za pomalowanie mojej tempry chcieli 5000zl!!!, w koncu sam pomalowalem i jest troche mandaryna ) |
|
|
|
|
Basteq
Pomógł: 2 razy Wiek: 45 Dołączył: 23 Lis 2004 Posty: 115 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 23-09-2005, 06:32
|
|
|
Emf najpierw musze usunąć to, co jest, bo niestety zawsze wyłazi, najbardziej na słupkach miedzy drzwiami. |
_________________ Była 159.A3.046 Tempra, była Honda Accord F20B3; CE2; AERO DECK jest Mazda 6 kombi |
|
|
|
|
myszaty3
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 24-09-2005, 22:19
|
|
|
ego napisał/a: | podobno Tempo też nie najgorsze,lakiernicy tego używają |
Jasne - efekt po tempo jest, ale jak użyjesz jej kilka razy (pamiętajmy, że jest to pasta lekko ścierna) to zetrzesz warstwę ochronną lakieru i "po zawodach"... tzn. robi Ci się matówka. A jeżeli mowa o plastikach to najlepszą (moim skromnym zdaniem) rzeczą jest coś co nazywa się silicon spray - specyfik w sprayu oparty właśnie na silikonie - miałem leciutko zszarzałe zderzaki i lusterka - psssyt... pssssyyt ... rozprowadziłem szmatką i nie dość, że odzyskały czerń jak po prostu nóweczki to jeszcze takiego przyjemnego (lekko matowego) połysku dostały. Osobiście używam silcon spray albo firmy wurth albo forch, obie dobre, choć wurth jest jednak lepszy w te klocuszki (mowa o chemii samochodowej - pielęgnacyjnej). |
_________________ Myszaty Tipo 1.4 DGT cat. i. e. BORDO METALIZOWANE - ROZSTANIE
TERAZ JEST MONDEO KOMBI....
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów... A z drugiej strony, mleko w sumie też nie.. |
|
|
|
|
andrzejdg
Wiek: 41 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 139 Skąd: Dąbrowa Górnicza
|
Wysłany: 29-09-2005, 21:57
|
|
|
Właśnie dzisiaj przerabiałem ten temat na dwóch autkach. A wszystko zaczęło sie od tego że porysowałem lekko tacie auto i musiałem pomalować :/ Dzisiaj kupiłem farecle załatwiłem polerkę i wziołem się do roboty. Pogoda mi nawet przypasowała bo troszeczkę kropiło więc nie musiałem zbyt często namaczać elementów Jutro jeszcze woskiem potraktuję autko i na jakiś czas będę miał spokój
Pozdrówka. |
_________________ FIAT TEMPRA 1.6 gaźnik. 1994, benzyna + inst LPG "BRC" |
|
|
|
|
Jarek 5TT
Pomógł: 4 razy Wiek: 62 Dołączył: 20 Lis 2005 Posty: 297 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 03-12-2005, 21:09
|
|
|
miszko napisał/a: | Wpierw jade sobie do jakiegos dobrego burdelu |
Hej ! Miszko ja myślałem że to jest poważnie ! a nie jakieś szlifowanie lakieru
Rzeczywiście G 3 do lakieru a tempo do aluminium i porysowanego starego białego TT sprawdzałem , reaktywacja |
|
|
|
|
thaas
Wiek: 44 Dołączył: 21 Mar 2006 Posty: 35 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 04-05-2006, 21:55
|
|
|
Ja od dawien dawna traktowałem wszystko plastmalem (czerwona stara butelka) - idealny srodek do czyszczenia wszelkich rys, otarć pozostalosci po krzakach, gumach, robalach itp. Jednak butelka sie skonczyla a naszlo mnie ostatnio na przejechanie całej karoserii (biały) czyms do odnawiania lakieru. W sklepie szpec wcisnal mi wosk carplan ktory niby rowniez czyscil, ale g to dalo bo stare rysy i pozolknięcie lakieru zostalo. Przypadkiem na shelu kupilem czeskie Tempo do starszych lakierów i to jest to, o co mi chodziło. Wszystke rysy, syfy itp zniknęły, klapa tylna która była już zwyczajnie żółta nabrała kolory jak by wyjechala wprost z fabryki. Ogólnie auto odżółkło, wybieliło się, a lakier zaczał błyszczeć tak, że mozna się w nim przejrzeć (92 rok!). Efekt jest super, a auto nie do poznania. :dance: |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 04-05-2006, 22:27
|
|
|
Tempo firmy K2.Kiedyś mojego dużego Fiata tym wyczyściłem to sam nie mogłem uwieżyć w taki połysk.Aż się ludzie oglądali czy to z salonu czy co.Ale trzeba się zdrowo omachać. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
DzIki
|
Wysłany: 08-05-2006, 21:11
|
|
|
ja dzisiaj polerowałem sobie drzwi,bo jakis frajer pod dyskoteką zostawił mi ryske i kupiłem pastę G3 bo taką mi poleciał znajomy lakiernik pożywczyłem polerkę od niego i jedziemy.Przejechałem 2 razy i nie ma śladu tak więc polecam śmiało,zapłaciłem za nią 32 zł,taka w tubce wydaje mi sie ze jakbym chciał całe auto poleroważ to powinna styknąć śmiało. |
|
|
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 09-05-2006, 07:40
|
|
|
kilka dni temu "przeleciałem" sobie furaka pasta K2 K-21 i całkiem fajnie to wszystko wyszło,więc śmiało polecam,zwłaszcza po zimie |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
Kondzior92
Województwo: Zachodniopomorskie
|
Wysłany: 09-05-2006, 18:53
|
|
|
Najlepiej chyba zastąpić AUTOMAX na K2 |
_________________ TTT |
|
|
|
|
mac
|
Wysłany: 29-05-2006, 11:31
|
|
|
Panowie, pytanko:
Czy taka jazda z polerowaniem jest bezkarna (tj. czy lakier się w końcu nie zetrze)
Niektórzy z was piszą, że robią to często (nie koniecznie w burdelu ).
Nie wytarliście jeszcze dziur?? |
_________________ Tipo 2.0 ie cat 8V GranTurismo |
|
|
|
|
ManiekPIM
Wiek: 42 Dołączył: 17 Kwi 2006 Posty: 120 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 04-06-2006, 09:59
|
|
|
Ja używam Tempo- tania i dobra a do zszarzałych platików UWAGA!!! WD 40 bierzesz na szmatke i wycierasz zderzak klamki i inne badziewia plastikowe. Wpadłem na to przez przypadek gdy mi sie psikło przypadkiem na deske, kropki nie chciały zejść żadnym płynem więc postanowiłem całość przjechać . Juz 2 miesiace od tego minęło a dalej wygladają jak nowe. Smaruj bardzo cienko zeby się nie lepiło. Do kokpitu też uzywam juz wd40, jak i również zlikwidowałem skrzypienia plastików wpsikując we wszystkie szczeliny w kokpicie jakie tylko udało mi odnależc. |
_________________ W Temprze pokochałem moją Żonę raz pierwszy . |
|
|
|
|
Zarazzz
witamy nowego
Wiek: 36 Dołączył: 13 Mar 2009 Posty: 9 Skąd: Zielona Góra
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 21-05-2009, 14:28
|
|
|
Czy zna ktoś dobry środek który trzyma naprawde długo?
Jak użyłem pasty Tempo to po około 1 miesiącu lakier zrobił się znowu matowy, a z 2/3 roku temu jak brat pojechał do mechanika i gość nałożył szmatką próbke to do tej pory trzyma. Z tego co wiem robił to jakimiś 2 pastami jedna po drogiej.
pozdro i z gory dzieki za pomoc. |
_________________ Fiat Tempra 1.6 benzynka 1991r.
Silnik : 159A3.046
Wersja : 159AE54A
kolor: Marchewkowy |
|
|
|
|
|