|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Olej ELF START - olej z odzysku ? |
Autor |
Wiadomość |
Landmen
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
Wysłany: 02-11-2009, 19:05 Olej ELF START - olej z odzysku ?
|
|
|
Witam
Sorry że zaczynam dwa tematy naraz ale właśnie mi sie przypomniało co powiedział mój znajomy mech, mianowicie że oleje multigrade to oleje powstałe przerafinowaniu zużytych olejów np ELF START Multigrade który na przekór jemu zalałem do swojego Tipka. Co wy na to ?
Landmen |
_________________ Fiat Tipo 1.6i.e SX.1993r |
|
|
|
|
egon
Pomógł: 57 razy Wiek: 42 Dołączył: 17 Paź 2007 Posty: 5516 Skąd: Pleszew
Województwo: Wielkopolskie
Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: 03-11-2009, 08:33
|
|
|
Landmen, osobiscie pierwsze słysze |
_________________ VW Polo 9N 1,2 12V - żony
LANCIA LYBRA 1,9 JTD 115KM
Tak mało, a tak może pomóc Składka Klubowa |
|
|
|
|
GrzesiekK.
Pomógł: 43 razy Wiek: 43 Dołączył: 17 Paź 2006 Posty: 1290 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 03-11-2009, 08:38
|
|
|
Olej MULTIGRADE to olej zawierajacy polimery, dzięki ktorym można go stosować w szerszym zakresie temperatur, polimery rozszerzaja sie pod wplywem temperatury, dzieki temu olej ma inna lepkosc na zimno niz na cieplo. Powoduje to ze nie trzeba zmieniac oleju z bardziej "gestego" w lecie na bardziej "rzadki" na zime. Ten typ oleju jest gdzies juz od lat 60tych uzywany, wczesniejsze oleje to byly oleje monograde czyli zmienialy sie warunki atmosferyczne trzeba bylo zmienic rodzaj oleju. |
_________________ FIAT TIPO 2.0 SEDICIVALVOLE - sprzedane ... pozostały miłe wspomnienia ...
ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]
ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy |
|
|
|
|
Landmen
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
Wysłany: 03-11-2009, 09:00
|
|
|
Tez tak uwazam, ale najbardziej zabawne było pytanie gościa z działu technicznego elfa w warszawie( zadzwoniłem bo już sam zgłupiałem) cytuję: " A z jaką firm tenże mechanik ma podpisaną umowę ?" To ja mu mówię : " Z Vallvoline ", a on na to : " no to wszystko jasne " |
_________________ Fiat Tipo 1.6i.e SX.1993r |
|
|
|
|
egon
Pomógł: 57 razy Wiek: 42 Dołączył: 17 Paź 2007 Posty: 5516 Skąd: Pleszew
Województwo: Wielkopolskie
Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: 03-11-2009, 09:05
|
|
|
Landmen, kazdy pracownik danej firmy bedzie chwlił swoje, a a towar innej firmy bedzie odradzał, to przeciez normalne |
_________________ VW Polo 9N 1,2 12V - żony
LANCIA LYBRA 1,9 JTD 115KM
Tak mało, a tak może pomóc Składka Klubowa |
|
|
|
|
Leśniczy
Pomógł: 65 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 1711 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 03-11-2009, 11:47
|
|
|
Landmen napisał/a: | Tez tak uwazam, ale najbardziej zabawne było pytanie gościa z działu technicznego elfa w warszawie( zadzwoniłem bo już sam zgłupiałem) cytuję: " A z jaką firm tenże mechanik ma podpisaną umowę ?" To ja mu mówię : " Z Vallvoline ", a on na to : " no to wszystko jasne " |
przecież to normalne że pracownik vallvoline powie że elf,lotos czy castrol to olej pozyskiany z odpadów, że to śmieć itp.
nie chce być złośliwy ale np. w dziale technicznym elfa musieli mieć niezły ubaw po tym telefonie
to tak jakbyś kupił castrola i pojechał do elfa zapytać czy dobry olej kupiłeś po co takie akcje?
chcesz kupić i zalać elfa ? to zrób tak. jak będzie kicha to sam o tym bedziesz wiedział i przy następnej wymianie wlejesz co innego. a nie o opinie na temat elfa pytasz pracownika vallvoline |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|