Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Mam dość Visty!
Autor Wiadomość
konikks 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 18-04-2009, 16:51   

spoko zrobione.

XP Sp2 widzi partycję ukrytą. podobno niektóre SP1 jej nie widzą. poszło bezboleśnie.

wywaliłem robala :badgrin:

yoyo 

Wysłany: 18-04-2009, 22:01   

konikks napisał/a:
SP1 jej nie widzą. poszło bezboleśnie.

SP1 to już relikt nie widzi nawet większych dysków twardych

** Dodano: 18-04-2009, 22:03 **
troszkę po fakcie ale ja mogę polecić cos co się zwie win xp pro 2008 by saper - w necie do pobrania
to xp z wygladem visty i wieloma uzytecznymi programami, bezposrednio po zainstalowaniu mamy już nero, mozille, winrara, multimedia, p2p itd.

mariuszm 

Ostrzeżeń:
 3/3/5
Wysłany: 18-04-2009, 22:14   

kolego wez włuz płyte xp uruchom w biosie first start czy jakos tak na cd rom lub F-10 zalerzy od biosu zacznij instalowac xp wyswietli ci wszystkie partycje wybierasz c na której masz system i format tylko musisz miec xp z sp3 pod sata inaczej wyskoczy ci ze nie masz dysków stałych chyba ze masz w biosie na przełączenie ide jak chcesz prosciej to na gg napisz

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 20-04-2009, 00:47   

Nieraz instalowałem w miejsce Visty XPki; da się, nawet na HPkach 4xxx i podobnych wsio poszło;

partycje, nawet ukryte można różnymi narzędziami wywalić, np Partition Magic czy innymi;
problemem jest czasem to, że syki SATA nie będą przez wiele narzędzi widoczne, przez instalator XP prof też zresztą;
najlepiej taki dysk, nawet notebookowy podpiąć przez przelotkę do kompa z działającym systemem i spod windows sobie partycje poustawaić tzn narzędzia administracyjne-zarządzanie kompem - zarządzanie dyskami; zrobić na nowo partycje, dać jedną aktywną i ok;

da się SATA dyski spod DOSa odpalić i narzędzia ale nie będę opisywał więcej zabawy;

co do XP Prof'a - na wielu sprzętach nei zobaczy dysków w ogóle; zależy to od rodzaju chipsetu , kontrolera dyskw, wielu SATA'owych nie widzi; starczy użyć narzędzia NLite, poczytać wpierw o nim, i sobie przygotować nową płytę instalacyjną XP Prof'a przez zgranie obrazu orginalnej płyty XP Prof/Home, wrzucienie NLite'm brakujących sterowników do danego sprzętu jaki posiadamy w odpowiedni sposób (opisywane na necie są przyklady do NLite'a) i wypalenie zmodyfikowanej płyty instalacyjnej XPka. Ten już wtedy zobaczy wreszcie dyski i można śmiało na czystym dysku od zera XP zainstalować. Ja tak nawet XP Home SP1 przerabiałem i szło (ale w Home np pliki dodatkowe np pci.sys trzeba podmieniać bo wysypie się, nie tylko dodać sterowniki);
zazwyczaj starczy dodać tylko sterowniki NLite'm.
Druga sprawa - fakt, wiele sprzętów mających orginalnie Vistę nie ma niby sterowników pod XP, w tym notebooki HP niby;
ale sterowniki są, można dopasować po sprzęcie z innych modeli, do niektórych elementów znajdowałem np na FTP intela czy w innych serwisach, wszędzie się da, wszystko uruchomić, w HP nawet czytniki linii papilarnych, kamerki i inne pierdoły dodatkowei działa wsio cacy; podobnie nowe kompy stacjonarne; kwestia tylko szukania sterów i przygotowania sobie płytki z XP.

Ja mam w tym momencie przygotowaną już płytkę niejedną z XP pod dane sprzęty jak komuś czasem coś zrobić mam, takie że wkłada się tylko płytkę, komp się z niej bootuje, instalator XP leci normalnie, widzi dyski i zainstaluje system, część opcji sam zaznacza (ustawia się w NLite co ma robić z automatu), ma już sterowniki do kart sieciowych, czytnikw i innych pierdół, nie tylko HP ale Della i innych i system wsio wyszuka i zainstaluje; więc spoko, jak dotąd miałem szczęście i nie trafiłem na kompa na którym XP by nie poszedł pełną parą, nie trafiło się, że coś pracuje w trybie zgodności bo się nie da sterowników znaleźć, więc śmiało vistę można żegnać bo faktycznie wydajnością to.....
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu