|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Mam dość Visty! |
Autor |
Wiadomość |
konikks

Pomógł: 43 razy Wiek: 43 Dołączył: 16 Lis 2006 Posty: 2756 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 18-04-2009, 16:51
|
|
|
spoko zrobione.
XP Sp2 widzi partycję ukrytą. podobno niektóre SP1 jej nie widzą. poszło bezboleśnie.
wywaliłem robala |
_________________ Prawdziwy Zdrajca Włoskiej Marki
HAM RADIO |
|
|
|
 |
yoyo

Pomógł: 44 razy Wiek: 42 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 2256 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 18-04-2009, 22:01
|
|
|
konikks napisał/a: | SP1 jej nie widzą. poszło bezboleśnie.
|
SP1 to już relikt nie widzi nawet większych dysków twardych
** Dodano: 18-04-2009, 22:03 **
troszkę po fakcie ale ja mogę polecić cos co się zwie win xp pro 2008 by saper - w necie do pobrania
to xp z wygladem visty i wieloma uzytecznymi programami, bezposrednio po zainstalowaniu mamy już nero, mozille, winrara, multimedia, p2p itd. |
_________________ Niegdyś: Tempra S.W. 1,6 SX i.e LPG DGT "Grigio Nickel M.S."
Aktualnie: Marea 1.9 TD 100 ELX |
|
|
|
 |
mariuszm

Pomógł: 1 raz Wiek: 46 Dołączył: 06 Lis 2007 Posty: 46 Skąd: Brzeszcze
|
Wysłany: 18-04-2009, 22:14
|
|
|
kolego wez włuz płyte xp uruchom w biosie first start czy jakos tak na cd rom lub F-10 zalerzy od biosu zacznij instalowac xp wyswietli ci wszystkie partycje wybierasz c na której masz system i format tylko musisz miec xp z sp3 pod sata inaczej wyskoczy ci ze nie masz dysków stałych chyba ze masz w biosie na przełączenie ide jak chcesz prosciej to na gg napisz |
_________________ Ford mondeo 1.8 kombi |
|
|
|
 |
unknown

Pomógł: 66 razy Wiek: 42 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 20-04-2009, 00:47
|
|
|
Nieraz instalowałem w miejsce Visty XPki; da się, nawet na HPkach 4xxx i podobnych wsio poszło;
partycje, nawet ukryte można różnymi narzędziami wywalić, np Partition Magic czy innymi;
problemem jest czasem to, że syki SATA nie będą przez wiele narzędzi widoczne, przez instalator XP prof też zresztą;
najlepiej taki dysk, nawet notebookowy podpiąć przez przelotkę do kompa z działającym systemem i spod windows sobie partycje poustawaić tzn narzędzia administracyjne-zarządzanie kompem - zarządzanie dyskami; zrobić na nowo partycje, dać jedną aktywną i ok;
da się SATA dyski spod DOSa odpalić i narzędzia ale nie będę opisywał więcej zabawy;
co do XP Prof'a - na wielu sprzętach nei zobaczy dysków w ogóle; zależy to od rodzaju chipsetu , kontrolera dyskw, wielu SATA'owych nie widzi; starczy użyć narzędzia NLite, poczytać wpierw o nim, i sobie przygotować nową płytę instalacyjną XP Prof'a przez zgranie obrazu orginalnej płyty XP Prof/Home, wrzucienie NLite'm brakujących sterowników do danego sprzętu jaki posiadamy w odpowiedni sposób (opisywane na necie są przyklady do NLite'a) i wypalenie zmodyfikowanej płyty instalacyjnej XPka. Ten już wtedy zobaczy wreszcie dyski i można śmiało na czystym dysku od zera XP zainstalować. Ja tak nawet XP Home SP1 przerabiałem i szło (ale w Home np pliki dodatkowe np pci.sys trzeba podmieniać bo wysypie się, nie tylko dodać sterowniki);
zazwyczaj starczy dodać tylko sterowniki NLite'm.
Druga sprawa - fakt, wiele sprzętów mających orginalnie Vistę nie ma niby sterowników pod XP, w tym notebooki HP niby;
ale sterowniki są, można dopasować po sprzęcie z innych modeli, do niektórych elementów znajdowałem np na FTP intela czy w innych serwisach, wszędzie się da, wszystko uruchomić, w HP nawet czytniki linii papilarnych, kamerki i inne pierdoły dodatkowei działa wsio cacy; podobnie nowe kompy stacjonarne; kwestia tylko szukania sterów i przygotowania sobie płytki z XP.
Ja mam w tym momencie przygotowaną już płytkę niejedną z XP pod dane sprzęty jak komuś czasem coś zrobić mam, takie że wkłada się tylko płytkę, komp się z niej bootuje, instalator XP leci normalnie, widzi dyski i zainstaluje system, część opcji sam zaznacza (ustawia się w NLite co ma robić z automatu), ma już sterowniki do kart sieciowych, czytnikw i innych pierdół, nie tylko HP ale Della i innych i system wsio wyszuka i zainstaluje; więc spoko, jak dotąd miałem szczęście i nie trafiłem na kompa na którym XP by nie poszedł pełną parą, nie trafiło się, że coś pracuje w trybie zgodności bo się nie da sterowników znaleźć, więc śmiało vistę można żegnać bo faktycznie wydajnością to..... |
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|