Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Playstation 3
Autor Wiadomość
Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 06-01-2011, 23:52   

No i stałem się posiadaczem tej zabawki :)
Mam pytanie techniczne, czy jeśli mój tv (plazma Panasonic) nie ma FullHD, a jedynie HDReady to jest sens inwestować w kabel HDMI czy odpuścić sobie (na chwilę obecna mam połączone za pomocą zwykłych kabli).
Czy będzie różnica w jakości, czy też nie?

assistance   Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 07-01-2011, 08:34   

Będzie. Ja mam TV bez Full HD, a jedynie HD Ready i mam HDMI. Play działa w 720p czyli tym HD Ready.
Jest różnica. Po drugie HDMI idzie też dźwięk, więc masz tylko 1 kabel i nim idzie audio i video.

Tylko co do kabla. Nie daj się tam nabrać na te kable po 100zł. Ja kupiłem najzwyklejszy kabel w supermarkecie (za poradą znajomego - też posiadacza PS3). Kosztował chyba z 15zł. Kolega dał jeszcze mniej ;) Może nie bierz takiego ultracienkiego, bo te już faktycznie mogą być "lewe".

W moim podpisie masz mój nick z PSN, więc jak chcesz dodaj mnie do znajomych ;)

Co do konsoli, co kupiłeś? W jakimś packu?
Dobra rada kupuj gry od kogoś (np. allegro), przejdź i sprzedawaj.

Z bestsellerów na PS3 są to tytuły:
God Of War 3 (jest też 1 i 2, ale to remake z PS2 - 3ka jest typowo pod PS3 - polecam przejść jednakże też 1kę i 2kę) - gra to hack&slash, ale efekty są nieziemskie i ogólnie gra jest wysokich lotów. Polecam wersje PL!
Gran Turismo 5 (nowość, więc nie będzie tanio) - najbardziej realistyczne wyścigi ;)
Little Big Planet - dla dzieci świetna zabawa. Steruje się takimi pluszakami i przemierza krainy. Fajne wykorzystanie pada w grze
Heavy Rain - gra w filmie... gra ma 18 zakończeń. Musisz rozwiązać zagadkę "Origami killer". Grafika powala, gra również ;)
Assassin's Creed 1/2/Brotherhood - polecam 2kę i BH... ładna grafika, wątki historyczne, duży nacisk położony na styl walki - nie klepiesz bezmyślnie klawiszy, trzeba się trochę napocić :)
Fallout 3 - klasyka ;)
Różne Call of Duty, Medal of Honor - wiadomo ;)

Oczywiście tych gier jest dużo dużo więcej.

Warto szukać i grać w exclusivy. Zazwyczaj te gry są dobrze zrobione. Sony macza też w tym łapska, a jak ma to być exclusive to wiadomo chce się pokazać.

Bdm 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 07-01-2011, 15:31   

Emf, HDMI obowiązkowo! Tylko jakieś dobre z pozłacanymi końcówkami, w media jest "hama" za chyba 60zł i to już jest dobrej jakości, co do kabli za 15 zł, to lepiej wydać raz na lepszy niż potem kupować drugi...

SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE
     Moneta

Emf 

Wysłany: 09-01-2011, 11:28   

Dzięki za rady :)
No właśnie zauważyłem, na Fifie 2010, że jakość gry jest ..... średnia.
Mój tv jakość obrazu ma naprawdę dobrą pomimo, że to nie FullHD ale spojrzałem na jego specyfikację i przez zwykły kabel jakość jest bodajże w rozdziałce 528, a przez HDMI 720.
Kurcze tylko muszę kupić kabel z jednym wtykiem kątowym (niestety Panasonic nie pomyślał, że jeśli ktoś powiesi tv na ścianie to będzie miał problem z podłączeniem kabli bo wtyki Panasonic umieścił na tylnej ściance zamiast od dołu tv), mam nadzieję, że te kable nie odbiegają jakością od zwykłych - prostych :roll:
W przejściówki kątowe (są takie) nie chcę się bawić bo pewnie będzie większe badziewie.
Czy po połączeniu HDMI tv sam dostosuje rozdziałkę, czy ręcznie muszę mu pomóc poprzez konfigurację PS-ki?
miszko, właśnie poluję dla Żony na Little Big Planet albo Ratchet & Clank.
Co do PSN to powiedz mi, czy wystarczy, że kabel LAN od kablówki wepnę do PS-ki?
Czy muszę w niej coś konfigurować?
Router wifi mi coś się chrzani (D-Link) często zrywa połączenie i nie korzystam z niego.
Na razie zakup[iłem sobie Killzone 2 ale jeszcze nie testowałem :)

** Dodano: 09-01-2011, 11:35 **
Co myślicie o takim kabelku:
http://allegro.pl/kabel-h...1386805951.html

assistance   Moneta

grabarz 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 09-01-2011, 11:40   

Emf napisał/a:
Czy po połączeniu HDMI tv sam dostosuje rozdziałkę, czy ręcznie muszę mu pomóc poprzez konfigurację PS-ki?

powinien automatycznie ,w Panasonicu masz taką opcje gdzie wybierasz AV,AV2/S,AV3/S,COMPONENT,PC,HDMI1,HDMI2,HDMI3,TV dajesz na któryś HDMI zależy w które wejście podpiąłeś ,i sam daje taką rozdzielczość ,tak u mnie jest ;) :nietoperz:

miszko 

Wysłany: 09-01-2011, 13:32   

Też mam Panasonica. Po podpięciu PS3 przez HDMI przejdź proces rozpoznawania połączenia. W ustawieniach wideo w PS3 zrób to. PS automatycznie wybierze największą dostępną rozdzielczość. Ja nie mam Full HD więc PS3 wybrał 1080i (z full hd wybrałby 1080p).

Co do kabla, każdy jest dobry. Ja bym jednak się przeszedł do jakiegoś rtv/agd i zobaczył przed kupnem ten kabel. Weź jakiś grubszy ;)

Co do gier ostatnio na alledrogo widziałem zestaw wszystkich ratchetów (3) do licytacji. Poszukaj.
Pamiętaj, że "Quest for booty" to samodzielny dodatek do pierwszej części. Jest dosyć krótki i stąd tani. Tools of destruction i ten drugi to są "pełne" wersje.
Emf napisał/a:
Co do PSN to powiedz mi, czy wystarczy, że kabel LAN od kablówki wepnę do PS-ki?

Tak, wystarczy to.Wpinasz, w ustawieniach wejdź w konfigurację sieci i wybierz sieć przewodowa. Później możesz dać automatyczne ustawienia i sam wykryje resztę.

Emf 

Wysłany: 10-01-2011, 12:34   

Zacząłem grać w Killzona, jak na razie MASAKRA, nie potrafię się przestawić na kierowanie tymi dwoma "dżinglami" ;)
Inne gry typu Fifa, czy jazda autkiem jest wygodniejsza na padzie ale strzelanka jak na razie mnie zmasakrowała ;)
Do tego nie chce mi słuchawka bluetooth na grach działać, a przy małych dzieciach to zestaw obowiązkowy ;)

assistance   Moneta

grabarz 

Wysłany: 10-01-2011, 12:37   

Emf napisał/a:
Zacząłem grać w Killzona, jak na razie MASAKRA, nie potrafię się przestawić na kierowanie tymi dwoma "dżinglami" ;)

spróbuj strzałkami i przyciskami ,wygodniej w strzelaninach ;)

Emf 

Wysłany: 10-01-2011, 12:43   

grabarz, najgorsze jest to obracanie tym drugim pokrętłem.
Kurcze nie jest w stanie tego "strawić" :|
Będę z tym walczył ;)

assistance   Moneta

grabarz 

Wysłany: 10-01-2011, 12:51   

Emf, musisz przywyknąć i ćwiczyć ,a będzie dobrze ;) ,ja na grach z autami nie potrafię tymi dźwigniami prowadzić ,tylko strzałki ,a moi kolesie na odwrót ,nie wyobrażają sobie jazdy autem bez tych gałek :D ,to zależy wszystko jak przywykniesz i będzie ci wygodnie ;)

miszko 

Wysłany: 10-01-2011, 13:46   

Mi też na początku nie szło. Kwestia przyzwyczajenia. Teraz wolę grać padem niż klawiaturą! :) Mysz faktycznie jest precyzyjniejsza, można kupić do PS3 specjalnie myszy, ale czy warto... dla maniaków owszem ;)

Emf 

Wysłany: 11-12-2011, 22:36   

Nie chce mi się zakładać nowego tematu.
Poproszę Was konsolowcy z PS3 o jakąś propozycję strzelanki, która ma spełniać dwa kryteria:
- tylko PL i to najlepiej w "gadce" bo mnie denerwują gry z napisami ale ostatecznie jakoś przeżyję i napisy PL.
- nie nowość bo nie zamierzam na nią wydać dużo kasy bo w zasadzie w żadną nie grałem więc wole zacząc od jakiś wcześniejszych.
Do tej pory męczyłem InFamousa i Uncharted 2.
I jedna i druga mi się zaj..... podoba, choć ostatnio Uncharted mnie nieco znudził przy planszy gdzie skacze się po górach za jakimś Indianinem i wieje straszną nudą.
Grałem w Resistance 2 ale ma napisy i na razie poszedł na bok.
Myślałem o kultowych już MoH lub CoD ale nie widzę ich po polsku :(

** Dodano: 19-02-2012, 14:17 **
Czy grał ktoś w Far Cry 2?
Mogę kupić w sklepie sony za 36zł i się zastanawiam czy warto.
Te gry pobrane na dysk mają dwie zalety, chodzą o niebo lepiej niż z płyty bo nie ma przycinek (napęd nie musi się męczyć) oraz to, że można sobie to zassać na spółkę z kimś :)

assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu