Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Powiem o tym....Niech każdy błyszczy
Autor Wiadomość
Adonay 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 08-11-2007, 22:17   

ja też zapodam małego off topa - qbk Ty masz na gg tylko maniaków GSM + jednego gostka od części z Tipo ? :badgrin:
     Moneta

qbk 

Wysłany: 08-11-2007, 22:36   

Adonay, hehe takie życie :) jestem elektronikiem i naprawiam telefony kom :)

zakładam centrale i bramki gsm, naprawiam laptopy, PDA, navi itd itp

czesci tipo to ziom z mojego miasta który ma kilka(nascie tipo) rozebranych na czesci ;)

** Dodano: 08-11-2007, 22:38 **
a co do gadzetów to komp mi mówi co jest 5 zamiast klikac brzdękać itp

RobertWroc 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 08-11-2007, 22:42   

Panowie istnieje coś takiego jak programik Tune-Up dla XP.jedną z wielu możliwości,pomijajac głowne czyli optymalizacja systemu , jest styling.Pozwala na zmiane ekranu logowania,botowania menu start,wyglądu folderów,kolorów itp.Dziesiątki wzorów,do pobrania ze specjalnej stronki.Wsystkie opracowane przez artystów specjalnie dla tego programu.
Mam teraz Viste ale to co Tune Up robił z kiedyś z XP to szok -VBista wysiada.I nie muli kompa,nic złego nie robi

Adonay 

Wysłany: 09-11-2007, 07:45   

RobertWroc napisał/a:
Panowie istnieje coś takiego jak programik Tune-Up dla XP

pamiętam jak był sprzedawany na allegro razem z "www speeder" czy jakoś tak :lalala:
     Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 09-11-2007, 08:23   

qbk, o to miło wiedzieć. Ja kiedyś bawiłęm się też w naprawę telefonów. Głównie soft,simlock,kody. Posprzedawałem boxy i kable, bo mi się już nie chciało, ale miałem plan kupić hota i inne pomocne rzeczy bo chciałem troche pobawić się też przy hardware.

** Dodano: 09-11-2007, 08:23 **
HKW nadal jest "scrakowane"?:)

** Dodano: 09-11-2007, 08:33 **
Speedry czy inne programiki to wszystko jest dla ludzi którzy nie znają "totalnie" systemu. Wszystkie te funkcje można sobie ustawić lub wyłączyć z poziomu administracji systemem (Zasady Grupy).

Po drugie unikać instalowania co chwilkę jakiś pierdół.
Połowa ze wszystkich programów, a zwłaszcza jakieś odtwarzacze, kodeki zawieraja dużo oprogramowania 3cich firm. Nawet nie wiesz, a instaluje się takie coś w systemie i sobie grasuje.

Dlatego warto czytać to co wyskoczy podczas instalacji. Sprawdzać procesy które startują z systemem i wyłączyć te które nie są potrzebne. Np. Asystent Nero, Asystent Adobe, ikonka od Winampa, ikonka od QuickTime. To są tylko przykłady, ale każdy program zjada kolejną porcję ramu.

Ja miałem - nie chwalę się - system od około 8 miesięcy nie instalowany, praktycznie od czasu kupna laptopa. Ostatnio postanowiem postawić go na nowo z ciekawości odpaliłem jakiś program do szukania "bakcyli". I co... znalazło tylko "traking cookies" czyli pliki tekstowe cookies.

Jako przeglądarki używam Opery z wyłączoną obsługą wtyczek (flash), dzwiękami. Jave mam włączoną. A dlaczego, bo 3/4 reklam to teraz flash ;) Wystarczy wejść na Onet to odrazu coś wyskoczy. Włączam jak chce cos obejrzeć np. na youtube. F12-> włączam wtyczke i tyle ;) Obejrzałem to sobie wyłączam.

Do poczty używam zaś The Bat. Outlook Expres czy inne jego wersje... do piachu...

Adonay 

Wysłany: 09-11-2007, 11:33   

miszko napisał/a:
Ja miałem - nie chwalę się - system od około 8 miesięcy nie instalowany

ja nie miałem od stycznia ;D no, ale to głównie przez to, że zakupiłem oryginalną windę i boję się, żeby się sprawa nie rypła i żeby 3 stówki nie poszły sobie tak ło
     Moneta

Hipo 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 09-11-2007, 11:41   

avenger85 napisał/a:
kolejna sprawa to odpowiednia optymalizacja ustawień systemu ...
usługi systemowe, autostart , defrag dysku i rejestru + narzędzia do tweak'owania = XP 512mb ram działający lepiej niż xp z 1GB ramu świeżo po instalacji ....

Tutaj bym polemizowal bo niestety ale najlepiej działajacy Win to Win zaraz po instalacji, najszybciej się ładuje, szybko działa. Doinstalowanie aplikacji zmula już sys, poza tym tweakowie ma do siebie to że wydłuża realny czas ładowania systemu i nikt mi nie powie że nie, bo mi z tego że sys przewóci jedną belke na ekranie ładowania i odrazu wskoczy do trybu graficznego jak później trzeba czekać zanim będzie zdatny do pracy.

miszko napisał/a:
to XPek?

Tak, XP SP2 z patchem do styli pozwalajacy zamieniać Lune na inne style, zaleta taka że nie trzeba dodatkowych aplikacji do obslugi styli no i nie pozera ramu bo siedzi po prostu zamiast Luny.

JCB 3CX Contraktor

miszko 

Wysłany: 09-11-2007, 11:45   

Adonay, ja też mam oryginał, ale za free ;) Z MSDNAA. Dziewczyna, brat mają też. Chociaż można się bać jeżeli komputer używasz w firmie. Tak w domu to po co będą kogoś ścigać. Musieliby zrobić jakiś zorganizowany nalot, a żeby zrobić to by musieli mieć podejrzenie.

Ogólnie prawo jest takie, jak ściągasz to nie mogą Cię zamknąć. Karalne jest udostępnianie!

Adonay 

Wysłany: 09-11-2007, 14:46   

miszko napisał/a:
Ogólnie prawo jest takie, jak ściągasz to nie mogą Cię zamknąć. Karalne jest udostępnianie!

oj nie wiem nie wiem, karalne jest też posiadanie.

miszko napisał/a:
ja też mam oryginał, ale za free Z MSDNAA

no czytałem właśnie licencję MSDN... nie wiem czym to się różni od tego, że miałbyś normalnego pirata :P
     Moneta

miszko 

Wysłany: 09-11-2007, 17:16   

Adonay napisał/a:
oj nie wiem nie wiem, karalne jest też posiadanie.

To też fakt, ale policja i tak głównie ściga tych którzy udostępniają. Po co będą ścigali którzy wszystkich ściągneli skoro lepiej dotrzeć do źródła i je zamknąć ;)

Co do posiadania, to zawsze to co się ściągnie lepiej nagrać na płytkę i schować gdzieś sobie. A na dysku mieć tylko to co potrzebne

Adonay napisał/a:
no czytałem właśnie licencję MSDN... nie wiem czym to się różni od tego, że miałbyś normalnego pirata

Oj słabo czytałeś ;) Np. otrzymujesz z programu MSDNAA oryginalny klucz którym możesz bez obaw aktywować sobie Windowsa. Dodatkowo rejestrujesz się w Microsoft. Więc jeżeli by przyszli ONI to poprostu powiadamiasz ich o tym fakcie.

** Dodano: 09-11-2007, 17:18 **
Dotyczy to dużej ilości oprogramowania np. Visual Studio, Win Serwer 2003, Win XP, Win Vista czy innych pomniejszych aplikacji.

Adonay 

Wysłany: 09-11-2007, 20:58   

miszko napisał/a:
Adonay napisał/a:
no czytałem właśnie licencję MSDN... nie wiem czym to się różni od tego, że miałbyś normalnego pirata

Oj słabo czytałeś Np. otrzymujesz z programu MSDNAA oryginalny klucz którym możesz bez obaw aktywować sobie Windowsa. Dodatkowo rejestrujesz się w Microsoft. Więc jeżeli by przyszli ONI to poprostu powiadamiasz ich o tym fakcie.

ale tam to jakoś tak było napisane, że musisz być studentem tak ? I że to jest jakby Twoje narzędzie nauki ?
Aplikacje fakt są fajne, na szczęście można mieć Visual Studio Express za free z Microsoftu (no, ale chyba trzeba przejść test legalności windy) i kilka innych bajerków.
Jednak najważniejsze w tym wszystkim jest to, żeby mieć "coś", że masz legala :)
Z tym, że na dzień dzisiejszy jak nie będziesz szalał z p2p to nikt sie Tobą nie zainteresuje (mówię o użytkownikach domowych)
     Moneta

qbk 

Wysłany: 09-11-2007, 21:39   

miszko napisał/a:
HKW nadal jest "scrakowane"?:)

HWK ;) tak jest tylko do wersji 2.0.3 suite'a nowsze potrzebują hardwarowego HWK ale sa klony za stówke ;)

miszko, mam podobne zdanie, stąd sam poprzerabiałem wyglad windy a nie wrzucalem jakies schematy czy skiny :) BTW zajzyjcie czasem do "msconfig" ;D

Odpowiedz do tematu