Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z routerem
Autor Wiadomość
manieek133 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 30-05-2012, 21:42   Problem z routerem

Panowie pomóżcie bo wypie..... routerem to ino zagrzmi.
Mam neostradę 6 mega i na początku nie było problemu(czyli jakiś rok bezawaryjnie)
Przez ostatni czas zaczęło mi mulić neta,patrzę na test łącza,a tam ledwo 2 mega wypluło.
Komputer wyczyściłem,router zresetowałem,ustawiłem wszystko od nowa i dalej max 2 mega.
Router http://allegro.pl/router-...2353087512.html
dokładnie taki,już nie wspomnę że zasięg wifi o kant dupy rozbić,ale tak było od początku.
Przeszukałem dziesiątki stron ale nie znalazłem odpowiedzi,dodam że jak założę zwykły modem, który dostałem razem z neostradą,to tam jest ponad 4 mega spokojnie.I teraz nie wiem czy jest możliwe że router wysiada?

romano 

Wysłany: 01-06-2012, 10:25   

Maniuś, wgraj nowego softa do sprzętu i zobacz czy pomoże, jak nie to na hasiok z nim.
http://www.tp-link.com/en...=TD-W8901G#down
Tylko ściągnij do swojej wersji ;D

Moneta

Leśniczy 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 01-06-2012, 10:31   

a ja bym całą operację zaczął od telefony do kochanego tepsa z pytaniem się czy oby napewno "dociera" do ciebie 6mb ....
lub czy w twoim rejonie nie trwa np. modernizacja infrastruktury bo takie przypadki też widziałem ....
technik po stronie TP może sprawdzić czy linia na pewno ma przepustowość 6mb i jak ci to potwierdzi wtedy będziemy myśleli

lukasz16v 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 01-06-2012, 11:32   

Leśniczy napisał/a:
a ja bym całą operację zaczął od telefony do kochanego tepsa z pytaniem się czy oby napewno "dociera" do ciebie 6mb ....
lub czy w twoim rejonie nie trwa np. modernizacja infrastruktury bo takie przypadki też widziałem ....
technik po stronie TP może sprawdzić czy linia na pewno ma przepustowość 6mb i jak ci to potwierdzi wtedy będziemy myśleli

Właśnie..też mam neta orange i router axesstel..z 5 miesięcy temu też miałęm problem bo net mi zwolnił tak że aby gg dało rade odpalić nic więcej..(net bez limitów) gdy pojechałęm do salonu powiedzieli mi że faktycznie coś robili i zostawili mi tylko 64kb/s...ale zaraz na drugi dzień naprawili to...tak że może wszystko u cb jest w porządku tylko oni coś popier**li;p

manieek133 

Wysłany: 01-06-2012, 14:08   

romano napisał/a:
Maniuś, wgraj nowego softa do sprzętu i zobacz czy pomoże, jak nie to na hasiok z nim.

Zapomniałem napisać że już wgrałem dawno najnowszy firmware.
Leśniczy napisał/a:
technik po stronie TP może sprawdzić czy linia na pewno ma przepustowość 6mb

tylko tak jak pisałem,na standardowym modemie(jakiś Combo ZTE) spokojnie jest 4 mega,ale dzwoniłem do nich, powiedzieli że w ciągu 48 godzin zajmą się tą sprawą technicy.Teraz jest jeszcze pytanie,czy może się router trochę zepsuć :badgrin: że jest 2 mega :?:

Leśniczy 

Wysłany: 01-06-2012, 16:28   

manieek133 napisał/a:
.Teraz jest jeszcze pytanie,czy może się router trochę zepsuć :badgrin: że jest 2 mega :?:

nie widziałem nigdy takiego przypadku ... widziałem za to

a czy możesz wejść sobie na ustawienia routera i w zakładce status na dole masz podane takie parametry jak

SNR Margin:
Line Attenuation:
Data Rate:

napisz jak to u ciebie wygląda
p.s wartość data rate pokazuje jakiej prędkości masz połączenie z centralą i tak dla 6mb powinno wynosić mniej więcej
downstream: 7400 kbps i upstream 640kbps

manieek133 

Wysłany: 01-06-2012, 16:32   

Więc panowie tak:byli technicy,stwierdzili że na lini były jakieś 2 problemy.Naprawili,sprawdzali u mnie i na tych ich sprzętach wychodziło że jest lux malina.Ale na routerze 4 mega,i powiedzieli żebym sobie router wymienił.Teraz nie mam czasu,ale wieczorem sprawdzę jeszcze raz ustawienia.oraz zrobię reseta i dam znać :?

** Dodano: 01-06-2012, 19:22 **
Pany reset zrobiony,ustawione jak ma być i dalej 4 mega
Tutaj zrobiłem screena z danymi(po tym jak zobaczyli właśnie te dane,powiedzieli że router do wymiany):
Leśniczy napisał/a:
p.s wartość data rate pokazuje jakiej prędkości masz połączenie z centralą i tak dla 6mb powinno wynosić mniej więcej
downstream: 7400 kbps i upstream 640kbps
tą wiedzę tajemną już zgłębiłem ;D

i co wy na to?czy goście z tepsy mają rację?

** Dodano: 01-06-2012, 19:35 **
Chyba goście dobrze mówią,tutaj screen ze zwykłego modemu:

Leśniczy 

Wysłany: 02-06-2012, 13:08   

yhym wygląda na to, że faktycznie cos nie halo z routerem .... dziwne tylko że jak oni coś porobili na linii to z 2 mega skoczyło na 4 ...

spróbuj zmienić modulacje z ADSL2+ na G.DMT tak jak u mnie ....
próbuj adsl1, adsl2+ lub g.dmt ( nie próbuj adsl2 bo ta modulacja pozwala tylko na trasfer 3mb )
.w każdym razie popróbuj z modulacją i enkapsulacje z PPPoE LLC na PPPoE VC-MUX. na koniec resetowanie routera do ustawień fabrycznych, wgranie innego softu ( np. starszego ) jesli nic nie pomoże wymiana routa ....

manieek133 

Wysłany: 06-06-2012, 21:30   

Leśniczy napisał/a:
spróbuj zmienić modulacje z ADSL2+ na G.DMT tak jak u mnie ....
próbuj adsl1, adsl2+ lub g.dmt ( nie próbuj adsl2 bo ta modulacja pozwala tylko na trasfer 3mb )
.w każdym razie popróbuj z modulacją i enkapsulacje z PPPoE LLC na PPPoE VC-MUX. na koniec resetowanie routera do ustawień fabrycznych, wgranie innego softu ( np. starszego ) jesli nic nie pomoże wymiana routa ....

Wszystkie opcje wyczerpane,na G.DMT w ogóle nie łączy.Widocznie nadszedł jego czas.Szkoda tylko że miesiąc temu gwarancja minęła.Mam jeszcze pytanie co do nowej sztuki jaką będę nabywał.Jaki zakupić(tańszy,żeby mi go znowu nie było szkoda),tylko potrzebne mi są 4 wyjścia + dobre wi-fi.Czy takie cudo da radę? http://allegro.pl/router-...2372359572.html Dzięki wszystkim za pomoc :D

Leśniczy 

Wysłany: 06-06-2012, 22:40   

jeśli chodzi o tańsze sprzęty to wielokrotnie robiłem sięci na tp-link'ach i edimax'ach, zdarzały się też D-linki i pentagramy ( na pentagramie obecnie mam sięc i nie polecam, po 2 latach zaczął sam siebie 2 razy dziennie walić disconecty )
największe zaufanie ( z tych tańszych ) mam do tp-linka jednak ty chyba już nie chcesz tego sprzętu ....
netgeara robiłem może ze 2 razy i raczej nie mam ich temat opinii. moge polecić edimaxa ale to raczej to ta sama półka co netgear czy tp-link ... made in china, gwarancja 2 lata, a dalej to loteria

jeśli chodzi o D-linki ( ciut droższe ) to miałem okazje diagnozować hotel w moim mieście ( 10 pięter ) na każdym po 2 routery d-linka z dwiema antenkami i dużym wzmocnieniem sygnału,
w ciągu 5 lat padł jeden .....
generalnie nie ma zasady, wszystko jest z chin i po okresie 2 lat może paść. lepiej kupic najtańszy w lokalnym sklepie ( żeby w razie problemów nie bawić się w odsyłanie go gdzieś tam ) i mieć pewność, że 2 lata podziała (80zł na 2 lata to akceptowalny kompromis )

Odpowiedz do tematu