|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Problem z routerem |
Autor |
Wiadomość |
manieek133
Pomógł: 5 razy Wiek: 41 Dołączył: 01 Sty 2009 Posty: 233 Skąd: Jaworzno
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 30-05-2012, 21:42 Problem z routerem
|
|
|
Panowie pomóżcie bo wypie..... routerem to ino zagrzmi.
Mam neostradę 6 mega i na początku nie było problemu(czyli jakiś rok bezawaryjnie)
Przez ostatni czas zaczęło mi mulić neta,patrzę na test łącza,a tam ledwo 2 mega wypluło.
Komputer wyczyściłem,router zresetowałem,ustawiłem wszystko od nowa i dalej max 2 mega.
Router http://allegro.pl/router-...2353087512.html
dokładnie taki,już nie wspomnę że zasięg wifi o kant dupy rozbić,ale tak było od początku.
Przeszukałem dziesiątki stron ale nie znalazłem odpowiedzi,dodam że jak założę zwykły modem, który dostałem razem z neostradą,to tam jest ponad 4 mega spokojnie.I teraz nie wiem czy jest możliwe że router wysiada? |
_________________ "Nie jestem Pinokio, żebym się pier**ł z pajacami" |
|
|
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 01-06-2012, 10:25
|
|
|
Maniuś, wgraj nowego softa do sprzętu i zobacz czy pomoże, jak nie to na hasiok z nim.
http://www.tp-link.com/en...=TD-W8901G#down
Tylko ściągnij do swojej wersji |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
Leśniczy
Pomógł: 65 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 1711 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 01-06-2012, 10:31
|
|
|
a ja bym całą operację zaczął od telefony do kochanego tepsa z pytaniem się czy oby napewno "dociera" do ciebie 6mb ....
lub czy w twoim rejonie nie trwa np. modernizacja infrastruktury bo takie przypadki też widziałem ....
technik po stronie TP może sprawdzić czy linia na pewno ma przepustowość 6mb i jak ci to potwierdzi wtedy będziemy myśleli |
_________________ Było - Tipo 2.0 8V 115HP GranTurismo
Jest - Honda Civic MB6 1.8 VTi 182HP |
|
|
|
|
lukasz16v
Wiek: 30 Dołączył: 24 Kwi 2012 Posty: 55 Skąd: Wielkolas/LLB/LPU/LU
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 01-06-2012, 11:32
|
|
|
Leśniczy napisał/a: | a ja bym całą operację zaczął od telefony do kochanego tepsa z pytaniem się czy oby napewno "dociera" do ciebie 6mb ....
lub czy w twoim rejonie nie trwa np. modernizacja infrastruktury bo takie przypadki też widziałem ....
technik po stronie TP może sprawdzić czy linia na pewno ma przepustowość 6mb i jak ci to potwierdzi wtedy będziemy myśleli |
Właśnie..też mam neta orange i router axesstel..z 5 miesięcy temu też miałęm problem bo net mi zwolnił tak że aby gg dało rade odpalić nic więcej..(net bez limitów) gdy pojechałęm do salonu powiedzieli mi że faktycznie coś robili i zostawili mi tylko 64kb/s...ale zaraz na drugi dzień naprawili to...tak że może wszystko u cb jest w porządku tylko oni coś popier**li;p |
_________________ Auto: FIAT TEMPRA 1.6 i.e SEDAN 1994r.-26.09.....sprzedana...;( Poszła do sąsiadów ze wschodu...na części... |
|
|
|
|
manieek133
|
Wysłany: 01-06-2012, 14:08
|
|
|
romano napisał/a: | Maniuś, wgraj nowego softa do sprzętu i zobacz czy pomoże, jak nie to na hasiok z nim. |
Zapomniałem napisać że już wgrałem dawno najnowszy firmware.
Leśniczy napisał/a: | technik po stronie TP może sprawdzić czy linia na pewno ma przepustowość 6mb |
tylko tak jak pisałem,na standardowym modemie(jakiś Combo ZTE) spokojnie jest 4 mega,ale dzwoniłem do nich, powiedzieli że w ciągu 48 godzin zajmą się tą sprawą technicy.Teraz jest jeszcze pytanie,czy może się router trochę zepsuć że jest 2 mega |
|
|
|
|
Leśniczy
|
Wysłany: 01-06-2012, 16:28
|
|
|
manieek133 napisał/a: | .Teraz jest jeszcze pytanie,czy może się router trochę zepsuć że jest 2 mega |
nie widziałem nigdy takiego przypadku ... widziałem za to
a czy możesz wejść sobie na ustawienia routera i w zakładce status na dole masz podane takie parametry jak
SNR Margin:
Line Attenuation:
Data Rate:
napisz jak to u ciebie wygląda
p.s wartość data rate pokazuje jakiej prędkości masz połączenie z centralą i tak dla 6mb powinno wynosić mniej więcej
downstream: 7400 kbps i upstream 640kbps |
|
|
|
|
|
manieek133
|
Wysłany: 01-06-2012, 16:32
|
|
|
Więc panowie tak:byli technicy,stwierdzili że na lini były jakieś 2 problemy.Naprawili,sprawdzali u mnie i na tych ich sprzętach wychodziło że jest lux malina.Ale na routerze 4 mega,i powiedzieli żebym sobie router wymienił.Teraz nie mam czasu,ale wieczorem sprawdzę jeszcze raz ustawienia.oraz zrobię reseta i dam znać
** Dodano: 01-06-2012, 19:22 **
Pany reset zrobiony,ustawione jak ma być i dalej 4 mega
Tutaj zrobiłem screena z danymi(po tym jak zobaczyli właśnie te dane,powiedzieli że router do wymiany):
Leśniczy napisał/a: | p.s wartość data rate pokazuje jakiej prędkości masz połączenie z centralą i tak dla 6mb powinno wynosić mniej więcej
downstream: 7400 kbps i upstream 640kbps | tą wiedzę tajemną już zgłębiłem
i co wy na to?czy goście z tepsy mają rację?
** Dodano: 01-06-2012, 19:35 **
Chyba goście dobrze mówią,tutaj screen ze zwykłego modemu:
|
|
|
|
|
Leśniczy
|
Wysłany: 02-06-2012, 13:08
|
|
|
yhym wygląda na to, że faktycznie cos nie halo z routerem .... dziwne tylko że jak oni coś porobili na linii to z 2 mega skoczyło na 4 ...
spróbuj zmienić modulacje z ADSL2+ na G.DMT tak jak u mnie ....
próbuj adsl1, adsl2+ lub g.dmt ( nie próbuj adsl2 bo ta modulacja pozwala tylko na trasfer 3mb )
.w każdym razie popróbuj z modulacją i enkapsulacje z PPPoE LLC na PPPoE VC-MUX. na koniec resetowanie routera do ustawień fabrycznych, wgranie innego softu ( np. starszego ) jesli nic nie pomoże wymiana routa .... |
|
|
|
|
manieek133
|
Wysłany: 06-06-2012, 21:30
|
|
|
Leśniczy napisał/a: | spróbuj zmienić modulacje z ADSL2+ na G.DMT tak jak u mnie ....
próbuj adsl1, adsl2+ lub g.dmt ( nie próbuj adsl2 bo ta modulacja pozwala tylko na trasfer 3mb )
.w każdym razie popróbuj z modulacją i enkapsulacje z PPPoE LLC na PPPoE VC-MUX. na koniec resetowanie routera do ustawień fabrycznych, wgranie innego softu ( np. starszego ) jesli nic nie pomoże wymiana routa .... |
Wszystkie opcje wyczerpane,na G.DMT w ogóle nie łączy.Widocznie nadszedł jego czas.Szkoda tylko że miesiąc temu gwarancja minęła.Mam jeszcze pytanie co do nowej sztuki jaką będę nabywał.Jaki zakupić(tańszy,żeby mi go znowu nie było szkoda),tylko potrzebne mi są 4 wyjścia + dobre wi-fi.Czy takie cudo da radę? http://allegro.pl/router-...2372359572.html Dzięki wszystkim za pomoc |
|
|
|
|
Leśniczy
|
Wysłany: 06-06-2012, 22:40
|
|
|
jeśli chodzi o tańsze sprzęty to wielokrotnie robiłem sięci na tp-link'ach i edimax'ach, zdarzały się też D-linki i pentagramy ( na pentagramie obecnie mam sięc i nie polecam, po 2 latach zaczął sam siebie 2 razy dziennie walić disconecty )
największe zaufanie ( z tych tańszych ) mam do tp-linka jednak ty chyba już nie chcesz tego sprzętu ....
netgeara robiłem może ze 2 razy i raczej nie mam ich temat opinii. moge polecić edimaxa ale to raczej to ta sama półka co netgear czy tp-link ... made in china, gwarancja 2 lata, a dalej to loteria
jeśli chodzi o D-linki ( ciut droższe ) to miałem okazje diagnozować hotel w moim mieście ( 10 pięter ) na każdym po 2 routery d-linka z dwiema antenkami i dużym wzmocnieniem sygnału,
w ciągu 5 lat padł jeden .....
generalnie nie ma zasady, wszystko jest z chin i po okresie 2 lat może paść. lepiej kupic najtańszy w lokalnym sklepie ( żeby w razie problemów nie bawić się w odsyłanie go gdzieś tam ) i mieć pewność, że 2 lata podziała (80zł na 2 lata to akceptowalny kompromis ) |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|