|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Dławi się, chyba zalewa... |
Autor |
Wiadomość |
Raku
Pomógł: 18 razy Wiek: 40 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 2622 Skąd: \/\/ \/\/ /\
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 19-02-2005, 14:14 Dławi się, chyba zalewa...
|
|
|
Niestety znowu dopadła mnie ta dolegliwość. Po jakimś czasie normalnej jazdy zaczyna tracić moc, nie wchodzi na wyższe obroty ( pomimo pedału w podłodze max 2.5 - 3.0 tys.). No i coraz gorzej, coraz słabiej, coraz wolniej, aż w ogóle traci stabilność obrotów i gaśnie. Nawet w czasie jazdy czuć smród wachy z wydechu. I co ciekawe - postoi trochę i przechodzi na jakiś czas.
Właśnie miałem tak w drodze do Łodzi. Najpierw na trasie katowickiej 120/130 podróżnej, od Rawy Maz. mordęga i ledwo dojechałem. Postał w Ł. ponad godzinę i wróciłem bez problemu!
- przewody wysokiego napięcia, świece - nowe (ok. 2 tyg.),
- przewody i kopułka suche,
- zbiorniczek odprowadzający nadmiar paliwa z gaźnika i jego przewody czyszczone przed miesiącem,
- poluzowany korek wlewu, żeby się podciśnienie w zbiorniku nie robiło,
- warunki drogowe super - sucho, -1 C.
Sądzę, że pływak w gaźniku się utopił, albo w ogóle mam w nim szlam...
No i co sądzicie??? |
_________________ klik, klik
*TempRa 2.0 8v dłubane N/A ---> 3.0 v6 w trakcie
*Tipo 2.0 16v ---> 1.6 8v HF Turbo, 200KM+ |
|
|
|
|
GRAFIT
Pomógł: 4 razy Wiek: 40 Dołączył: 17 Gru 2004 Posty: 719 Skąd: Poznań
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 19-02-2005, 15:05
|
|
|
Albo stożek daje za dużo powietrza !! i się dławi mi się chyba też lekko dławił na nim miałem identyko!! |
_________________ Była Tempra gaźnik 1.6 jest BMW coupe 318i
Było Bmw jest Mondeo |
|
|
|
|
Raku
|
|
|
|
|
GRAFIT
|
Wysłany: 19-02-2005, 21:45
|
|
|
A może kanały są zanieczyszczone gaźnika ?? to by pasowało że mu braknie paliwa.A może pompa paliwa ?? kto wie?? |
Było Bmw jest Mondeo |
|
|
|
|
Raku
|
|
|
|
|
Raku
|
Wysłany: 23-02-2005, 18:29
|
|
|
tempra-grafitmetalic napisał/a: | Albo stożek daje za dużo powietrza !! |
No, byłeś blisko... rzeczywiście było za dużo powietrza!!! Jako wróg stożka, chciałeś zwalić to na niego, a to nie to!!!!!!!!!
Okazło się, że jest nieszczelność na podkładce pod gaźnikiem - brał powietrze bokiem i stąd za uboga mieszanka!!!
Teraz znów ma oddech, znów słychć ten cudowny charchot powietrza zasysanego przez STOŻEK, znów ma MOC!!!! |
_________________ klik, klik
*TempRa 2.0 8v dłubane N/A ---> 3.0 v6 w trakcie
*Tipo 2.0 16v ---> 1.6 8v HF Turbo, 200KM+ |
|
|
|
|
Jacacenty
Pomógł: 13 razy Wiek: 39 Dołączył: 26 Lis 2004 Posty: 991 Skąd: Dillenburg
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 23-02-2005, 21:03
|
|
|
Raku napisał/a: | tempra-grafitmetalic napisał/a: | Albo stożek daje za dużo powietrza !! |
No, byłeś blisko... rzeczywiście było za dużo powietrza!!! Jako wróg stożka, chciałeś zwalić to na niego, a to nie to!!!!!!!!!
Okazło się, że jest nieszczelność na podkładce pod gaźnikiem - brał powietrze bokiem i stąd za uboga mieszanka!!!
Teraz znów ma oddech, znów słychć ten cudowny charchot powietrza zasysanego przez STOŻEK, znów ma MOC!!!! |
Ktoś kiedys pytał co to odma. Właśnie to. |
_________________ *** \=/ *** |
|
|
|
|
mkaminski100
Wiek: 44 Dołączył: 17 Gru 2004 Posty: 672 Skąd: Basingstoke
Województwo: Other
|
Wysłany: 27-02-2005, 13:47
|
|
|
Ja wiem że ODMA to odpowietrzenie korpusu silnika gdzie jest olej. W Fiatch z przodu silnika idzie taki gumowy wąż który jest wprowadzony do gardzieli i gaźnika lub mieszalnika. Opary oleju i benzyny które sie z tamtad wydostają sa później spalane z silniku. Nie wiem tylko po co odchodzi od niego mały wężyk który jest podpięty pod podstawkę gaźnika.
Możliwe że tak ktoś również nazwał nieszczelność w gaźniku, ale szczerze to się pierwszy raz z tym spotkałem. |
|
|
|
|
GRAFIT
|
Wysłany: 28-02-2005, 12:27
|
|
|
Warto wspomnieć o sitku w tym przednim weżu ,należy je raz po raz wypłukać benzyną i przedmuchać. |
Było Bmw jest Mondeo |
|
|
|
|
slawek
|
Wysłany: 01-06-2005, 20:00
|
|
|
co za sitko ,gdzie ono siedzi? |
_________________ TEMPRA 1.6 m p i 1994rok SW |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|