Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problemy z odpalaniem Fiat Uno 1.4 i.e s
Autor Wiadomość
Nowakwloc 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 05-10-2011, 18:21   Problemy z odpalaniem Fiat Uno 1.4 i.e s

Witam wszystkim po długim czasie:) kupiłem nie dawno uno 1.4 i.e s w samej benzynie i zaczął się problem z odpalaniem. Na zimnym odpala za pierwszym razem gdy już jest ciepły i go zgaszę na jakiś czas silnik odpali ale nie zawsze, czasami trzeba go kręci dość długo żeby załapał. Samochód trzyma odpowiednia temperaturę i się nie przegrzewa wymieniłem świece, przewody, płyn chłodniczy. Wczoraj jadąc zgasł sam tak jakby odcięło paliwo mimo że jest zatankowany i znów musiałem kręci rozrusznikiem ale bez skutku nie odpalił. Dzisiaj rano wsiadam odpalił za pierwszym.
Może to być wina pompy paliwa czy filtra paliwa???
Proszę o pomoc!!!
Chcesz Poczuć Prędkość, Chcesz Poczuć Adrenalinę - Kup Fiata Tipo!!! :)
     assistance

JAM_BELFEGOR 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 05-10-2011, 19:35   

To wygląda jak klasyczny objaw padniętego czujnika położenia wału - CPW. Jak zgubi sygnał tego czujnika przestaje podawać iskrę i auto ci zgaśnie lub nie odpalisz. Sprawdzić można ściągając obudowę z przepustnicy i zobaczyć czy podaje paliwo przy kręceniu. Jeśli tak to drugą rzecz jaką należy sprawdzić to czy jest iskra na świecy. Jak nie ma to na 99% CPW. Jeśli nie podaje paliwa można zacząć od sprawdzenia pompy, profilaktycznie wymiany filtra paliwa. W skrajnych przypadkach czasem może być to wina alarmu immobilizera lub samego kompa, miałem tak w sejku wszystko wskazywało na CPW a winowajca okazał się alarm który wariował i uruchamiał immobilizer kiedy mu się u widziało, ale to ten 1% wypadków.
     assistance   Moneta

Nowakwloc 

Wysłany: 06-10-2011, 16:17   

Dzisiaj się temu bardziej przyjrzałem i wtryskiwacz na ciepłym silniku nie podaje paliwa. Mówiono mi też ze może by walnięty moduł, sam wtryskiwacz albo właśnie czujnik tylko w jaki sposób sprawdzić co na pewno jest popsute
     assistance

JAM_BELFEGOR 

Wysłany: 06-10-2011, 19:02   

Nowakwloc, trzeba było jeszcze sprawdzić czy jest iskra. Jeśli była by iskra to przyczyny trzeba było by szukać w układzie paliwowym, jeśli jednocześnie brakło by iskry i benzyny to tak jak ci pisałem wcześniej może być problem z komputerkiem lub wszelakimi alarmami o ile masz. Samo CPW można też sprawdzić mierząc jego rezystancje w chwili wystąpienia usterki, niestety nie pamiętam wartości właściwej. Postaram ci się poszukać lub ktoś inny ci wklei.
     assistance   Moneta

dspmatrix 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 06-10-2011, 21:03   

a ja ci powiem tyle miale uno 1,0 ie na monowtrysku i juz przerabialem to u siebie oraz u 2 innych kolegow ktorzy mieli te same objawy..i zadne CPW wybijcie to sobie z glowy lecz Na 100 % walnięty moduł zapłonowy modul zaplonowy uno a prostym sposobem na sprawdzenie modulu jest metoda "mokrej szmaty" jak zagrzeje ci sie auta i zagsnie albo nie zapali po zgaszeniu połóz na radiator modułu zapl. mokra szmate <ZIMNA WODA> poczekaj chwile zeby lekko temp. zbilo i sproboj odpalic autko a nawet ze szmata na module sproboj zapalic...ja juz to przerobilem w 3 uniakach i uwiez mi ze pomogło nowy mod€l kosztuje ok.40 zl modul uno 1,4 powodzenia i napisz co i jak z uniaczkiem a jesli chcesz wiecej wiedziec o uniaczku to wpadnij UKP uno klub polska potrafia pomoc tak jak i tu na naszym forum...trzym sie

JAM_BELFEGOR 

Wysłany: 06-10-2011, 21:12   

dspmatrix, a co ma moduł zapłonowy do braku paliwa ? Oczywiście to co piszesz jest możliwe ale jak wytłumaczysz zanik paliwa?

** Dodano: 06-10-2011, 22:16 **
Rezystancja dla sprawnego CPW to 680 do 920 om'ów to tak sobie możesz profilaktycznie zmierzyć.
     assistance   Moneta

Nowakwloc 

Wysłany: 07-10-2011, 06:28   

dspmatrix to samo wczoraj powiedział mi jeden z mechaników i był przekonany że to właśnie moduł jednak nie przywiązałem większej uwagi do tego. Dzisiaj zrobię test ''mokrej szmaty'' i dam znać jaki był efekt. No i oczywiście zmierzę rezystancję CPW.
Dzięki wam za jakiekolwiek wskazówki.

** Dodano: 08-10-2011, 13:36 **
Panowie dzisiaj się przejechałem uniaczem ok.10km i pod blokiem mi zgasł bez żadnego szarpnięcia itp. temperatura było w normie. Chciałem go odpalić ale nie mogłem, zrobiłem test mokrej szmaty i nie pomogło. Jak jechałem przy dodawaniu gazu miał takie przydławienia jakby dostawał mniej paliwa. Z tego co czytam na różnych forach to stawiają właśnie na moduł albo pompę paliwa.

** Dodano: 15-10-2011, 18:48 **
Panowie wymieniłem cały wtryskiwacz i jest wszystko ok:)
     assistance

Odpowiedz do tematu