|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Rozwiazanie problemow z wahaczami... :) |
Autor |
Wiadomość |
Kamitchi
Pomógł: 2 razy Wiek: 40 Dołączył: 23 Lis 2004 Posty: 317 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 12-03-2006, 13:17 Rozwiazanie problemow z wahaczami... :)
|
|
|
Witam
Moze komus sie przydadza te namiary. ( http://www.carhard.pl/ ).
Gosciu robi poliurytanowe elementy do wahaczy.
Sa praktycznie nie zniszczalne...
pzdr. |
_________________ cuoresportivo 2.0 16v |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 12-03-2006, 13:26
|
|
|
dla mnie to by była super sprawa zrobić sobie takie solidniejsze wahacze, ale niestety to chyba nie tak... co z tego, że tuleje będą super jak na naszych drogach sworznie zaraz szlag trafi... w moim przypadku już było nie raz, że prędzej sworzeń miał dość i był wybity niż tuleje... gdyby całe wahacze były takie, tuleje jak i sworzeń jakieś mega wytrzymałe nawet kosztem komfortu (na naszych drogach? ) to tak... |
|
|
Kamitchi
Pomógł: 2 razy Wiek: 40 Dołączył: 23 Lis 2004 Posty: 317 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 14-03-2006, 18:07
|
|
|
A jak czesto sworzen ma dosc?
I od czego to jest uzaleznione? Nie mam pojęcia.... U mnie wahacze po przebiegu ponad 30 tys. miały wybite tuleje, a sworznei sa jak nowe. Nie wiem, moze dlatego, ze to produkt "Fiat Lancia"? Podobnie jest z modelami alf 155 (niemal takie samo zawieszenie), w ktorych po wymianie w/w elementow na produktu z poliurytanu zapominaja o problemie z wahaczami .
pzdr. |
_________________ cuoresportivo 2.0 16v |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 14-03-2006, 22:16
|
|
|
to jakieś inne czary mary u mnie w 90% przypadków jak był przegląd techniczny i tam już kręcili nosem nawet po znajomiści i krzyczęli o wymianę wahacz(a/y) to powodem był wybity mocno sworzeń a o dziwo tuleje jeszcze znośniejsze... może to jakieś wyjątki mi się trafiały |
|
|
picek
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 14-03-2006, 22:39
|
|
|
Może kupujesz te same w tym samym miejscu.Moje już przeszło 40 tyś a tłuką na większych dziurach.Na drogach w miarę przyzwoitych jest ok.Kupiłem dwa lata temu w salonie fiata i za sztukę płaciłem prawie 180pln{alfa romeo} |
_________________ Audi |
|
|
|
|
mkaminski100
Wiek: 44 Dołączył: 17 Gru 2004 Posty: 672 Skąd: Basingstoke
Województwo: Other
|
Wysłany: 05-05-2006, 19:50
|
|
|
Te poliuretanowe sa dobre, i niedrogie. Problemem jest to, że często treszczą, piszczą lub wydają ine dzwięki podczas pracy wahaczy.
Zastanawiam się tylko jaki wpływ mają twarde gumy na pracę zawieszenia lub jego trwałość.
Ja niestety mam 80.000 km więc pewnie trzeba wymienić całe wahacze. Może przy kolejnych wymianach skuszę się na te fajne... |
|
|
|
|
moley
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Gru 2005 Posty: 486 Skąd: Gdynia
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 05-05-2006, 23:53
|
|
|
Z tymi tulejami to tylko w wahaczach z zdejmowanymi sworzniami byłoby świetne
np grupa VW ma sworznie w cenach 12zł i wiecej
octavia 15, fabia 15, ibiza, 17, superb 12, golf 4 14, passat b5 16.
u mnie to padły tuleje a raczej zauważyłem brak jedenj a sworzeń był ok i to był wahacz od nowości a jego zmiana było przy 160tkm |
_________________ Fiat Tempra 1,6S ' 94 - sprzedane
Peugeot 205 1,8d aka Tygrys '85 |
|
|
|
|
MarcinWrocław
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 15-06-2006, 12:08
|
|
|
Hmm, u mnie były jeszcze inne jaja... Tłukło z prawej strony niemiłosiernie... a nawet na trzepakach nie wyszło ze to tuleje. Dobrze ze sam mam głowe na karku i stwierdziłem ze to na pewno tuleja. Wymieniłem cały wahacz kosztował mnie 115 zł . A z ciekawosci spytałem o tuleje.. po 40 za szt chcieli....
Teraz doliczcie jeszcze wymiane....
Czyli wychodzi ze kupując cały kpl. wahacz, sworzeń dostajecie gratis.... A co do tych tulei z poliuretanu.... Czy aby nie jest auto wtedy twardsze....?? Bo i tak komfort na dziurach nie jest najwyższy... A ja taczką bez zawieszenia jeżdzic nie lubie....... |
_________________ była.... Temperówka, 92 1.6
była.... Vectra A '95 1.6 + LPG
była Vectra X18XE - nareszcie z klimą!!
C5 FL 2,0 HDI Break Exclusive |
|
|
|
|
saigon
|
Wysłany: 08-11-2006, 01:38
|
|
|
No właśnie sobie takie zapodałem, i zobaczymy co to za licho? Tak sobie myślę że jak tulejki będą lepsze, to swożnie ch..j strzeli szybciej...prawem: kto słabszy to do piachu...eghhh... |
_________________ Gdyby Tipo było takie gówniane jak SMART, to ludzie nie zostawiliby suchej nitki na nim... |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|