Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Spryskiwacz
Autor Wiadomość
Tomasz 

Wysłany: 15-03-2005, 17:46   Spryskiwacz

postanowilem, ze cos naprawie....mianowicie spryskiwacz tylnej szyby-nie dziala...Co moze byc przyczyna skoro przdni dzila,moze cos sie gdzies zatkalo??

Jacacenty 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 15-03-2005, 18:16   

Musisz sprawdzić.

dziura.arek 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 15-03-2005, 18:42   

Ja bym stawiał na zatkany zaworek zwrotny Który znajduje się przy kewej kopule pomiędzy kablami. Idź po wężyku. Koszt 4 zł.
     assistance   Moneta

Pele 

Wysłany: 16-03-2005, 10:03   

Zgadzam sie z przedmowca. U mnie co prawda dziala, ale sam zawor jest nieszczelny i niedlugo przestanie dzialac. Od cinquecento pasuje.

Tomasz 

Wysłany: 16-03-2005, 11:00   

A mozesz tak jakos powiedziec jak wyglada ten zaworek bom go nie moge znalesc...A czy na tylna szybe jest drugi zbiorniczek na plyn czy to ten sam co jest od przedniej...Pytania mam rtendencyjne ale skad mam niby to wiedziec #-o

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 16-03-2005, 11:01   

Jest 1 zbiorniczek. Przez cale auto biegnie w wiazce elektrycznej gumowa gruba rurka na tyl auta.

Pele 

Wysłany: 16-03-2005, 15:10   

TomciuHerba napisał/a:
A mozesz tak jakos powiedziec jak wyglada ten zaworek bom go nie moge znalesc...A czy na tylna szybe jest drugi zbiorniczek na plyn czy to ten sam co jest od przedniej...Pytania mam rtendencyjne ale skad mam niby to wiedziec #-o

U mnie w Tipo ten zawor jest mniejwiecej na wysokosci akumulatora. Blisko zbiorniczka z plynem. Takie male (pare cm)czarne. Z obu stron wchodza przewody gumowe.

Tomilee 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 16-03-2005, 18:16   

U mnie jest jeden rozdzielacz na przednie spryskiwacze i jeden zaworek zwrotny na tył - zaworek zlokalizowany jest po lewej stronie podszybia nie daleko ramion wycieraczek.
Zaworek zwrotny kosztuje w ASO 4 zł w sklepach prywatnych widziałem po 6 ](*,) Pasują od wzekich fiatów z tych lat tj. CC Punto itd.

[ Dodano: Wto Mar 29, 2005 22:59 ]
Jeżeli podczas zmiany zaworków zwrotnych istnieje problem ze zdjęciem przweodu ze starego zaworka to należy podgrzać miejsce połączenia najlepiej suszarką do włosów, lub odrazu żeby praca była łatwiejsza wpierw podgrzać i potem zdejmować i zakładać te czarne ustrojstwa.

memo 

Wysłany: 11-05-2005, 17:22   

Objawy:
- ostanio przestało spryskiwać tylną szybę

Diagnoza:
- otwieram klapę silnika i widzę, że z zaworka zwrotnego po ustaniu pracy pompki wylewa sie płyn przez otworek w zaworku

Co robię ?
- odpinam wężyk przed tym zaworkiem włączam pompkę spryskiwacza : płyn pięknie wypływa
- zdejmuję zaworek zwrotny i gruszką gumową wtłaczam powietrze w wężyk : przewód i dyszka spryskiwacza są drożne
- rozbieram więc zaworek zwrotny: dekielek jest wciskany można go wyciągnąć podważając nożem, dodam, że zaworek sprawdzany sprężonym powietrzem działał prawidłowo czyli puszczał jednokierunkowo
- wycinam z rękawicy gumowej (do prac kuchennych) kółko odpowiedniej średnicy i wkładam w dolną część zaworku, na to idzie dekielek z ruchomym tłoczkiem
- podłączam naprawiony zaworek

Efekty:
- bardzo dobre, wydajne i natychmiastowe tłoczenie płynu na szybę

Dodatkowo zregenrowałem w ten sposób zaworek zwrotny/ rozdzielacz szyby przedniej efekt : po prostu super żadnego opóźnienia i duża siła natrysku płynu

Opis ten może być przydatny dla osób, które z różnych względów nie mają możliwości/ chęci zakupu takiego zaworka

piotras 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 14-04-2006, 10:13   

A jak nie dziala mi jeden ze spryskiwaczow przedniej szyby to od czego mam zaczac ?
Bo nawet nie wiem w ktorym miejscu sa te zaworki
     assistance

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 14-04-2006, 10:48   

Zaworek zwrotny jest w jednej obudowie z trójnikiem.A znajdziesz je pod czarnym plastikiem pod szybą,Musisz zdjąć wycieraczki,żciągnąć uszczelke maski,odkręcić pare wkrętów od podszybia i masz wszystko jak na dłoni.
     assistance   Moneta

piotras 

Wysłany: 14-04-2006, 11:16   

ok, rozebralem ten plastik pod szyba, odpialem wezyk ktory dochodzi to niedzialajacego
spryskiwacza i widze, ze plyn leci jak wlaczam wycieraczki.

EDIT:
Trzeba bylo wyjac ta dysze od spryskiwacza (jest na zatrzask) i porzadnie ja przedmuchac
(ja to zrobilem sprezarka) bo normalnie nie szlo tego wyszyscic.
Po zalozeniu wszystko wrocilo do normy, nie trzeba nic kupowac.
     assistance

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 15-04-2006, 22:49   

bez wyjmowania tej dyszy, jakby Ci nie szło, możesz pogrzebać (w wylotowych dyszach) igłą czy lepiej dość twardszym ale pozwalającym się ukształtować drucikiem; przepchaj dyszę i może pójdzie, b.dobry efekt też jak masz kompresor gdzieś pod ręką (albo podjedź na stację benz., tam kompresory do pompowania kół są za free :D ) i podczep kompresor pod wlot dysz i dawaj max, jak dmuchnie mocno to może przepcha syfy; jak to wszystko nie pomoże i wiesz, że to dysza zapchana (z wężyka wychodzi, ale przez dyszę nie) to wtedy musisz ją wyciągnąć i dłubać...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

ciepiera 

Wysłany: 22-11-2006, 11:38   

A jak się wyjmuje dysze z przodu? Jedną na bank mam zatkaną.?

ego 

Wysłany: 22-11-2006, 16:06   

trzeba wcisnąć z boku takie dwa zaczepy,albo odkręcić plastikowe podszybie
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

popekpl666 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 20-12-2006, 01:05   

A co by było jak bym nie podłączył tego głupiego zaworka zwrotnego?? to prawie nic nie zmienia tyle ze sie płyn wróci. to chyba nie szkodzi, a tak bedzie sie zapychał ciągle.

konikks 

Wysłany: 20-12-2006, 09:37   

popekpl666 napisał/a:
A co by było jak bym nie podłączył tego głupiego zaworka zwrotnego?? to prawie nic nie zmienia tyle ze sie płyn wróci. to chyba nie szkodzi, a tak bedzie sie zapychał ciągle.

będzie większe opóźnienie w działaniu spryskiwacza. u mnie też nie dziala na tylnią szybę - mam do wymiany cały wężyk bo nie wiem co może być przytkane...

Odpowiedz do tematu