|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
[Tempra][Wnętrze] Odrestaurowanie wnętrza |
Autor |
Wiadomość |
lukasz93081
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 22-03-2012, 22:44 [Tempra][Wnętrze] Odrestaurowanie wnętrza
|
|
|
Witam!
Z racji tego że mają Temperówkę zakupiłem w nie najlepszym stanie a słonko od czasu do czasu grzeje a wiec więcej chęci do pracy to mam pytanie do was odnośnie niedoskonałości mojej Temperówki w jaki sposób mogę je wyprostować na ludzi ze tak powiem.
A mianowicie:
* (Półeczka) pod licznikiem jest cała porysowana i nie wygląda to najlepiej
* Czarny materiał improwizujący chyba skórę na drzwiach przy szybie niestety w każdych drzwiach odkleja się co nie za ciekawie wygląda
* Popielniczka (jestem osobą nie paląca a wiec za bardzo potrzebna mi nie jest) podczas jazdy po wybojach potrafi niejednokrotnie wypaść.
Jak na razie to chyba tylko tyle
O "Półeczce" myślałem aby potraktować ją drobnoziarnistym papierem ściernym i pomalować pytanie brzmi czym SPRAYEM ?
Mam nadzieję ze posiadacie jakieś złote środki niezbyt drastyczne aby naprawić te niedoskonałości |
|
|
|
|
JAM_BELFEGOR
Pomógł: 111 razy Wiek: 42 Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 3717 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 23-03-2012, 06:35
|
|
|
Zdemontuj zegary z samochodu odzieli licznik od obudowy, spłukaj wodą. Zakup sobie papiery do szlifowania, najlepiej wodne o gradacji 400-640, na mokro wyszlifuj obudowę. Po przejechaniu ręką powierzchnia ma być gładka ale matowa to jest ważne. Jeśli zostaną jakieś wyczuwalne rysy trzeba poprawić papierkiem 800tką. Teraz dopiero myjesz dokładnie deskę pod bierzaącą woda suszysz i odtłuszczasz np benzyną ekstrakcyjną. Potem zakup sobie farbę gruntująca, najlepiej do plastików, dalej zwykły sprej w wybranym przez ciebie odcieniu Gruntu natryskujesz 2-3 warstwy w 30min odstępach po czym po 1-2h lekko szlifujesz 800tką farbę. Wycierasz całość np benzyną ekstrakcyjną i całość malujesz 3-4 warstwy farby docelowej. Warstwy cienkie kładzione w 30min odstępach to ważne. Jak rypniesz raz a grubą to ci się porobią zacieki i inne śliczności i cała robota psu na buty. lukasz93081 napisał/a: | * Czarny materiał improwizujący chyba skórę na drzwiach przy szybie niestety w każdych drzwiach odkleja się co nie za ciekawie wygląda | Zakup sobie skórkę ekologiczną dotnij na wymiar i połóż w miejsce starego obicia na bardzo mocnym kleju. Poczytaj sobie na googolach o klejach tapicerskich.
lukasz93081 napisał/a: | * Popielniczka (jestem osobą nie paląca a wiec za bardzo potrzebna mi nie jest) podczas jazdy po wybojach potrafi niejednokrotnie wypaść. | Zobacz czy coś nie pękła w mechanizmie lub w samej popielniczka. Proponuję zakupić używkę ale sprawną. Ceny raczej śmieszne wiec bym się nawet nie zastanawiał. |
_________________ FIAT TIPO 1.4 - (78HP) Typ : 159A2.000 (P/LPG) SPRZEDANY
RENAULT MEGANE III - 1.6 16V (110HP) - K4M 858
LANCIA DELTA II - 2.0 16V (139HP) - 836A3.000 |
|
|
|
|
|
lukasz93081
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 23-03-2012, 08:53
|
|
|
JAM_BELFEGOR napisał/a: | Cytat: | O "Półeczce" myślałem aby potraktować ją drobnoziarnistym papierem ściernym i pomalować pytanie brzmi czym SPRAYEM ? | hehehe ubawiłem się, gatki jak się wywinie na lewa stronę to też są jasno brązowe Co ma piernik do wiatraka? W papierze liczy się gradacja a nie kolor |
A czy ja pisałem coś o kolorze papieru ściernego kolego czytaj dokładniej |
|
|
|
|
VEndriuV
Pomógł: 9 razy Wiek: 33 Dołączył: 18 Cze 2006 Posty: 737 Skąd: Katowice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 24-03-2012, 09:21
|
|
|
popielniczka jak dobrze pamiętam trzyma się na blaszkach, więc wystarczyłoby je troche odgiąć i z głowy. |
|
|
|
|
Bdm
Pomógł: 39 razy Dołączył: 26 Lip 2007 Posty: 1999 Skąd: RDM
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 24-03-2012, 22:10
|
|
|
Popielniczka trzyma sie na bolcach z takimi wypustkami trzeba sprawdzić czy siedzą do końca, a jak jest cos po motane t ona śruby skręcić, będzie ciężko chodzić, ale nie będzie trzeszczeć i wypadać, boczków nie opłaca sie obklejać bo bez umiejętności wyjdzie kupa, a za grosze można kupić używki w dobrym stanie ( mam takie tylne, przednie w trochę gorszym ) Co do deski tylko szlifowanie + malowanie, albo flokowanie - ta metoda teraz jest powszechna i tania, za deske z tempry około 150zł, np. cała deska z focusa - 300zł a jest sporo większa... |
_________________ Pomoc Drogowa Radom okolice, możliwe dłuższe wyjazdy, holowanie + naprawa w warsztacie, zabudowa 4.60 łagodna, długie najazdy, atrakcyjne ceny tel: 531-165-551
SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|