Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zatrzasniete drzwi Tipo
Autor Wiadomość
Krzychu-SC 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 13-12-2016, 22:30   Zatrzasniete drzwi Tipo

Witam
Od paru dni mam problem z moim Tipolotem a mianowicie w ostatnim czasie przez mrozy nie chciały mi się otwierać drzwi od kierowcy a gdy pociąglem za klamkę od wewnątrz to zerwała się linka.. I drzwi otwieraly się tylko od zewnątrz a wczoraj natomiast drzwi nie Chciały się zamknąć a gdy po kilku próbach zamknięcia w końcu się udało je zamknąć to już nie nie chcą otwierać klamka w ogóle nie reaguje są zatrzasniete na amen :( i pozostało mi wchodzić do auta od strony pasażera jest to ni ukrywam uciążliwe :/

Czy miał ktoś podobny problem czy da się to naprawić od środka? I czy taki zabieg jest bardzo skomplikowany? Z góry dziękuję za pomoc

Pozdrowiam
.

ciechu 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 16-12-2016, 22:23   

trochę się narobiło... żeby dotrzeć do przyczyny musisz ściągnąć tapicerkę drzwi, ale żeby to zrobić z kolei drzwi trzeba otworzyć. Teraz jedynym sposobem jaki widzę jest powykręcanie wszystkich śrub do których masz dostęp, czyli bodaj 2x w rączce, podważenie wewnętrznej klamki i ściągnięcie górnej części z zaczepów. Z tym ostatnim ostrożnie bo pękać lubią ze starości. Jak już będziesz miał na górze szparę, wymacaj cięgno od klamki wewnętrznej do zamka i pociągnij. Po otwarciu będziesz mógł rozebrać dolną część tapicerki (chyba 4-5 śrub pod schowkiem) i obadać przyczynę. Jak znajdę książkę to wrzucę foto rozebranych drzwi
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

Krzychu-SC 

Wysłany: 17-12-2016, 22:39   

Dzięki za odp. Ostatnio gdy psikalem drzwi tylnie przednie same sie otworzyły hehe.. Nie wiem jakim cudem ale otworzyły się same po dwóch dniach i ciężej się otwierają ale od środka się w ogóle nie da otworzyć

mikee72 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 17-12-2016, 23:34   

Zamarznięte drzwi i zamki w Tipo - można by książkę napisać.. Oto moje historie:

ROZDZIAŁ PIERWSZY
W pierwszym Tipo notorycznie zimą miałem zamarznięte wszystkie zamki + dokładane siłowniki centralnego też poddawały się i nie dawały otworzyć żadnych drzwi. Kluczyka nie szło przekręcić. Brałem gumową rękawiczkę z gorącą wodą i wygrzewałem przez kilka minut okolice zamka. Z przednimi trzeba było obracać tak ze trzy razy bo woda szybko się wychładzała.. Z zamkiem klapy szło szybciej - potem wjazd od tyłu do przodu.. odpalenie.. grzanie i po 30 minutach można było otworzyć auto. Ale następnego dnia to samo. Raz Kasia wyrwała tylna klamkę, bo drzwi przymarzły na uszczelce i myślała że siłowo da radę.
ROZDZIAŁ DRUGI
O dziwo z drugim Tipo nie pamiętam zimą większych problemów, miałem go tylko przez jedną zimę i tamta zima 2014/15 była dosyć lekka..
ROZDZIAŁ TRZECI
Obecne Tipo - ostatniej zimy 2015/16 codziennie przymarzał zamek w drzwiach kierowcy, centralny otwierał i zaraz odbijał zamykając wszystkie drzwi. Trzeba było szybko otworzyć drzwi tylne, a potem ręcznie delikatnie przednie - delikatnie, bo nawet przycisk w klamce był zamarznięty. To było w okolicach Świąt i Sylwestra w Olsztynie, mrozy były po kilkanaście stopni na na minusie. Co się udało otworzyć i wygrzać auto, to następnego dnia zamarznięte. Zalałem od zewnątrz grzybka, zamek i to co widać (bez zdejmowania tapicerki) olejkiem silikonowym i chyba pomogło. W tym roku w Poznaniu kilka razy auto było od rana zamarznięte, ale za każdym razem ładnie się otwierało. No ale u nas było najgorzej od rana -5 na minusie, więc to jeszcze nie mrozy.

Moje doświadczenia jeśli chodzi o zamki - najważniejsze to pozbyć się z nich wilgoci - są do tego specjalne środki w sprayu wypierające wodę, potem zalać wszystko czymś na bazie silikonu. Pewnie lepiej to zrobić bezpośrednio, ale jak pisałem - ja zalałem lejąc po grzybku i też sporo się polepszyło. Uszczelki drzwi też warto przesmarować. Odradzam mycie auta w tym okresie.
Wszystkie próby otwarcia auta robić DELIKATNIE! Kluczyk w zamku, wciskanie przycisku zewnątrz, pociąganie klamki wewnętrznej trzeba robić z wyczuciem, żeby czegoś nie uszkodzić. Lepiej odpuścić niż szarpać.

A jak coś już się uszkodziło to gotowej recepty nie ma - trzeba rozebrać tapicerkę drzwi i obejrzeć cięgna.. Mechanizmy wyglądają dosyć prosto, trzeba sprawdzić czy dobrze działają.
     Moneta

Krzychu-SC 

Wysłany: 18-12-2016, 13:58   

Mikee72 dziękuję :) ja właśnie zrobiłem za mocno i prawdopodobnie zerwałem linkę.. Co jakiś czas psikam zamek i w środku sprayem z K2 do zamków..

W zeszła zimę nie miałem takich problemów czasem jak nie szło to lalem do butelki gorąca wodę i kładlem na zamku i pomagało..

Ale ostatni Tipo przechodzi ludzkie pojęcie.. Już kilka razy się zepsuł że głowa boli :/ :)

MARIOVIRUS 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 19-12-2016, 16:16   

Krzychu-SC, jak otworzysz drzwi to zdejmij tapicerkę i zapsikaj smarem porządnie cięgna i mechanizmy przy zamku oraz otworami ile się da do środka ,ja ostatnio miałem podobny problem centralny kluczykiem otworzył ładnie natomiast podczas otwierania drzwi zaciął się mechanizm otwierania i nie szło zamknąć drzwi musiałem jechać trzymając je żeby się nie otwierały nasmarowałem wszystko smarem miedzianym w sprayu i jak na razie problem znikł , a jak masz gdzie zostawić otwarte auto to sam zamek do domu na pół dnia na grzejnik żeby odparowała z wnętrza wilgoć i dopiero wtedy porządnie nasmarować ,samego zamka nigdy nie rozbierałem więc nie wiem dokładnie co i jak żeby bebechy nasmarować
BMW E34 2.0 vanos był
Golf II 1.3 90r. był
Vento 1,8 LPG 94 był
Audi 80 2.6 94 było
Audi 100c4 2.8 quattro bylo
Fiat Tipo 1.8 92 jest
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu