|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Delikatny tuning |
Autor |
Wiadomość |
arti
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 11-05-2007, 09:01 Delikatny tuning
|
|
|
Przeczytałem gdzieś, że można zwiększyć nieco moc silnika a tym samym moment obrotowy, zakładając rure o większej średnicy w miejsce gdzie jest zasysane powietrze znad kolektora i wyprowadzając ją gdzieś tak aby łapała tylko zimne. Oczywiście musi za tym iść modyfikacja wydechu, czyli brak katalizatora, tłumik końcowy i środkowy musi być sportowy, a wkład filtra także wymieniony na sportowy np. K&N, w standardowej obudowie filtra. Może ktoś wie ile można zyskać? Warto inwestować w takie przeróbki? |
|
|
|
|
mrk69
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 11-05-2007, 10:28
|
|
|
Spróbować można. Słyszałem o tym rozwiązaniu i o tym, że w zależności od jakości wykonania (czyt. jakości podzespołów) można zyskać od 7-12 PS. Czy się opłaca? niby nie (nakłady mogą się okazać wysokie, a przyrost znikomy...choć niekoniecznie ), ale zawsze jak masz np. 90 PS i zrobisz taką przeróbkę to możesz mieć ponad 100. Z tą rurą to nie wiem tak do końca, bo chodzi przecież o zasysanie większej dawki powietrza - za czym pójdzie większe spalanie oczywiście, bo na samym powietrzu przecież nie jeździmy i była by za uboga mieszanka. Z wydechem to jasna sprawa, że jak zrobisz przelot to lepiej gazy są odprowadzane, a i silnik po takich przeróbkach zyska większy moment obrotowy. Równie dobrze zamiast tej rury co zasysa z nad kolektora można by po prostu zaślepić ten otwór na obudowie filtra, ale w tej modyfikacji chodzi jednak o zwiększenie dawki zimnego powietrza. Trzeba pamiętać, że ta rura nie może być za długa, bo też nie będzie dobrze. Ogólnie taka instalacja może się okazać bardziej wydajna, niż niejeden chałupniczo zamontowany stożek na kombinowane obudowy i rury. A czy warto? Pewnie, że warto- chociażby dla zaspokojenia ciekawości. Co naszych fiacików nie zabije to je wzmocni |
|
|
picek
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 11-05-2007, 10:32
|
|
|
Z wydechem lepiej samemu nic nie kombinować bo można narobić gorzej{wiem bo narobiłem}{jedynie ostatni zastapić sportowym}.Kata można wypróżnić ale go nie usuwać.Można dorobić kopułkę na wtrysk zamiast obudowy i rurą 70mm dojechać do wnęki nadkola i zakończyć ją stożkiem.Silnik napewno będzie troszke mocniejszy bo bedzie ssał zimne powietrze a co za tym idzie bogatsze w tlen-z tym że pod nogą to tego nie odczujesz. |
_________________ Audi |
|
|
|
|
arti
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 11-05-2007, 10:45
|
|
|
Może spróbuje. Spalanie napewno wzrośnie bo czujnik temperatury zasysanego powietrza będzie podawał więcej paliwa. Ale może będzie fajnie, może coś zyskam. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|