Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Dodatkowy STOP dla wszystkich :-)
Autor Wiadomość
unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 13-06-2005, 14:48   Dodatkowy STOP dla wszystkich :-)

Ano witam wszystkich, nudziłem się wczoraj na uczelni :-)
a, że chodził mi po głowie pomysł na dodatkowe światło STOP jak to nowsiejsze autka mają to coś postanowiłem opracować (porysowałem schematy zamiast słuchać wykładów :-P ).
Jest to prosty układzik mojego autorstwa, który każdy z Was może sobie złożyć za ok kilkanaście zł, zależy jakie różne graty w domu np na obudowę znajdziemy, jak wykonamy itp.

Nowsze autka mają dodatkowy środkowy STOP jako jedna linijka żarówek lub diód LED;
pomyślałem , by coś takiego zrobić sobie do Temperki i umieścić np u góry tylnej szyby (po namyśle - z dołu może być źle widoczne, na półce, ale to się okaże, raczej dam u góry).

Zwykłe stopy - to zwykła linijka; mój 'patent', co widać na obrazkach ma w miarę czasu hamowania (a więc siły hamowania itp) zapalać się kolejno, taki świetlny bajerek który ma fajnie wyglądać, jeszcze takich nie widziałem. Mam zamiar dziś złożyć.

Układ jest dość prosty, starczy troszkę wiedzy n/t elektroniki by go złożyć.
Co do samych diód - można ułożyć w typową linijkę (opcja 1),
można ułożyć nietypowo - w 'paski' (opcja 2), gdzie diody są po bokach -*> <*-
wtedy trzeba by je wcisnąć w jakieś przezrozyste 'coś' (każdy ma swój patent),
np w rurkę plastykową którą najlepiej wypełnić klejem termotopliwym przezroczystym i wnim zatopić diody póki jest ciekły.
Można też diody np w 'opcji 1' ułożyć w linijkę ale linijkę zrobić z 'przegródkami' na diody, a przegródki też np zalać w/w klejem by światło bardziej się rozchodziło (wrażenie większych), wtedy jednak lepiej y same czubki diód nie były zalane (tylko 'boki') a wystawały.

Można też zastosować oczywiście większe diody, nawet powyżej 10mm. Ale to już nieco inne koszty (diód).
Tyle uwag do 'montażu'. Sam układ po złożeniu i zrobieniu jakieś obudowy, ułożeniu diód starczy podłączyć tylko pod jedną z żarówek stop równolegle (pod 12V) - gdy układ dostanie zasilanie (12V z żarówki) koleno zapala diody aż wszystkie świecą; gdy normalne światła stop gasną - układ też gaśnie do 0.
na 'animacji' - przykład zapalania i gaśnięcia w kółko (jakby normalne światła stop migały).
jako 'linijka'

... i jako opcja2:

Znaczy się - gdy zaczynamy hamować (- im mocniej czy porządniej :-) - tym dłużej)
to kolejno diody się zapalają i jak wszystkie świecą to tak zostają (świeci cała linijka dopóki nie puścimy hamulca - dopóki nie zgasną normalne STOPy).

Sam układzik jest dość prosty - 2 rysunki do objaśnienia:

...i drugi - to samo pokazane inaczej :-)

Tam gdzie jest włącznik [space] to było do testu :-), tu bez włącznika wpinamy wprost do żarówki od STOPu, równolegle (na próbę można do 12V).
Resystorek wejściowy 1ohm w zasadze niepotrzebny, można ew. coś dawać do ograniczenia prądu czy do wytworzenia spadków napięcia gdy mamy za duże w instalacji :-) i coś źle świeci ale w takich wypadkach, jak ktoś chce mieć super stabilne napięcie lepiej zamiast rezystorka dać stabilizator monolityczny, np na 9V, ale wtedy układ trza by pozmieniać - znaczy wartości rezystorków na mniejsze... nie liczyłem tego...
ew skoki w instalacji czy napięcie zbytnio odbiegające od 12V - po prostu słabiej/mocniej diody by świeciły, czy inna szybkość zapalania się. Tu można ten wejściowy rezystorek jakiś dobrać w zakresie 1 do powiedzmy 100ohm bodajże...

'Oscyloskopek' na zdjęciu to było do testu ofkozz...

Ważne: Potencjometr 22k, ten między + zasilania a kondensatorkiem - ustala szybkość z jaką zapalają się diody kolejno - można regulować.

Dioda przy kondensatorku do zasilania to dodatkowe szybsze rozładowanie go przy wyłączaniu STOPu, gdybyśmy migali światłami.. nieważne :-)

Wszelkie tranzystory tu na schemacie - dowolne typowe NPN, np BC238, 547... są po ok 15groszy/szt
Diody LED - dowolne, polecam czerwone superjasne......
wszystkie diody prostownicze (te -|>|- ) to 1n4148.. też za grosze.......
rezystorki - jak widać.

To co na schemacie 2 jest zaznaczone jako ukł STOP to po prostu część 'elektroniczna' właściwa, do sterowania diodami, ze scheamtu 1 wybrana i zebrana w kwadracik by łatwiej zilustrować schemat 1;

W autku nie trzeba nic przerabiać. Wszystko co obejmuje schemat jest do złożenia na płytce kilkucentymetrowej, z niej wychodzą tylko druciki/tasiemka drutków na diody (do diód świecących).... z całości idą w zasadzie tylko 2 przewody - na +12 i na masę. Masa to masa, +12 równolegle do żarówki STOP i tyla

Jak złożę sam - może dam zdjęcia. To takie odbiegnięcie od zaniebieskowywania Tempry :-)
(swoją drogą zdemontowałem niebieskie bajery, będę inne robił...)

Powodzenia wszystkim konstruktorom :-)
Pomysł na ułożenie diód - jaka to będzie 'linijka' - każdy jak chce.

Macie kolejny bajerek dla Waszej Temperki/Tipka, każdemu powinno się udać złożyć bez większych problemów, ew. męczcie jakiegoś elektronika w okolicy. :P
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl

assistance   Moneta

Sh4rKy 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 13-06-2005, 14:59   

Eeee z czym to się je? Chyba sobie wydrukuje ten układzik i pojade z tym do jakiegoś elektryka bo za cholery nie wiem z której strony na to patrzeć :P :D

--

Wyhoduj własnego Chomika! Udostępniaj i pobieraj pliki!
     assistance

unknown 

Wysłany: 13-06-2005, 15:05   

....już wiesz z czym to się je.... rozszerzyłem pierwszy post....... wrzuciłem zdjęcia i krótki opis, potem myślałem co EDITem dopisać :-) by było jaśniej :-)

[ Dodano: Pon 13 Cze, 2005 16:22 ]
....aaa ; szkoda jechać do elektryka, prędzej elektronik jak naprawdę nic z tej materii nie wiesz...... złożyć dość prosto i tanio.... podłączasz potem całość tylko do żarówki STOPu..... jednakże do złożenia trzeba wiedzieć np gdzie tranzystor ma którą nogę :-) (B,C,E) itp..... ale to możesz znaleźć opisane wszędzie w necie i nie tylko..... w razie czego mogę jeszcze pomóc......
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 13-06-2005, 17:11   

Chmm ciekawy pomysl, ja juz w sumie zaadaptowalem diody led na 3cie swiatlo stop, ale very thx za opis, przyda sie!

Sh4rKy 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 13-06-2005, 20:52   

Ło matko nadal nic nie kumam, no ale nic, znajomy bardziej w układzikach obiegany to może pomoże i coś stworze, heh :D
Dzięki za pomysł ;)

BTW: Ta pierwsza opcja ułożenia diod przypomina samochód "KIT" z "Nieustraszonego" :D Taki fajny oldschool :)

--

Wyhoduj własnego Chomika! Udostępniaj i pobieraj pliki!
     assistance

MupiK 

Wysłany: 14-06-2005, 15:43   

Hehe widze kolega po fachu :-)
Kurcze session sie zaczal uczyc sie niechce a pomysl z 3 swiatlem stopu jest niczego sobie ... Zaczynam myslec jak to u siebie rozwiazac i gdzie zamontowac

pzdr
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

unknown 

Wysłany: 14-06-2005, 22:46   

złożyłem sobie toto, jako taki bajerek, wieczorkiem/w nocy dość widoczne, a o to chodzi i co najważniejsze działa - zapalają się po kolei (mam jak opcja 1).

assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu