|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Montaż el. Szyb |
Autor |
Wiadomość |
adik1989
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 16-05-2010, 16:29 Montaż el. Szyb
|
|
|
Zamierzam kupić od jednego kolegi z forum komplet elektrycznych szyb przód i oto moje pytanie z tego co widziałem, potrzebny jest sterownik ( sprzedający również go dołącza) dodatkowo posiada moduł komfort wszystko niby wyglądało by ok tylko w moich planach było założenie elektrycznych szybek również z tyłu jak wyglądało by podłączenie tego wszystkiego. Zaznaczam, że ów moduł nie musi działać mi na tyle z reszta wogóle jest zbędny
Do tyłu kupił bym ten sam mechanizm co do przodu możliwe jest podłączenie szyb bez sterownika ? Lub ewentualnie podpięcie się pod ten co dostane od przodu ?
Rozkminiłem pewną sprawę co do podłączenia el. szybek z tyłu, a więc skoro sam silniczek można podłączyć bezpośrednio pod akumulator i on chodzi tzn. że przekaźnik jest nie potrzebny bo się nie spali (przynajmniej nie do tego ) ale z silniczka wówczas powinny wychodzić 3 przewody 1. Masa, 2. Plus od opuszczania, 3. Plus od podnoszenia wówczas przyciskiem można sterować doprowadzając plus z zasilania. Jeśli bym tak zrobił mógłbym całkowicie ominąć ten sterownik ? |
_________________ ...:::DlaZiomówSzacunekDlaFrajerówPogarde:::.. |
|
|
|
|
lorgbow
Pomógł: 9 razy Wiek: 35 Dołączył: 09 Lut 2008 Posty: 309 Skąd: Krosno Odrzańskie
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 16-05-2010, 21:49
|
|
|
Ja dzisiaj kładłem elektrykę na tył, z tym że miałem ori komplet - w tygodniu mogę dokładnie opisać co i jak wyglądało. Ogólnie lepiej jest mieć sterownik - i jest on praktycznie taki sam jak z przodu. |
_________________ Była:
Tempra 1.6+LPG '90 | Tempra 2.0 '91 | Lancia Delta II 1.6 '94 | Ford Mondeo '98 1.8 zetec | Ford Fiesta '96 1.25 zetec | Lancia Dedra 2.0 8vT | Opel Corsa B 1.0 '99
Jest:
Kia Picanto 1.0+LPG '05 |
|
|
|
|
maidun
Pomógł: 6 razy Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 197 Skąd: Alwernia
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 16-05-2010, 23:29
|
|
|
adik1989, nie możesz sterować bezpośrednio zasilaniem tego silniczka i wogóle jakiegokolwiek odbiornika o większej mocy w samochodzie bez przekaźnika, bo spalisz sam przełącznik.
Tzn.przełącznik jest w stanie "wytrzymać" prąd ~ 3A, a przekaźnik może przełączać prądy rzędu 30 A. Dla przykładu zwykła żarówka H4, o mocy 55W przy instalacji samochodowej 12V bierze prądu ponad 4,5 A, więc nawet żeby załączyć taką jedną żarówkę potrzebowałbyś przekaźnika.
Co do silniczka szyb, to ma on chyba 2 przewody, jako że to jest silnik prądu stałego: jeden to "+", a drugi to "-". I podłączając np."+" z akumulatora na "+" silniczka, "-" z akumulatora na "-" silniczka uzyskasz np.obroty prawe - załóżmy że to będzie opuszczanie szyby. Żeby szybę podnieść musisz podłączyć "+" z akumulatora na "-" silniczka, a "-" z akumulatora na "+" silniczka (czyli na odwrót), wtedy silniczek ma obroty lewe
Czyli teoretycznie da się zrobić instalację bez sterownika, ale trzeba pamiętać że np. sterownik posiada jakieś swoje zabezpieczenia, typu przeciążeniówka, etc - jak szyba dojedzie już do góry, to sterownik odłączy silnik nawet jeśli trzymasz przycisk podnoszenia, przy instalacji "na krótko", jeśli będziesz trzymał ciągle przycisk podnoszenia, silnik będzie "chciał" kręcić, ale już nie będzie miał możliwości przez co można spalić albo przekaźnik właśnie albo nawet sam silniczek
(to tak jakbyś wiercił wiertarką otwór i "chwyciłoby" wiertło, na chwilę nic się nie stanie ale jeśli wiertarka by tak chwilkę pochodziła spalisz silnik ) |
_________________ Było:
Tipo 1.4 AGT
Tipo 2.0 16V Sedicivalvole
Tipo 1.4 S
Jest:
Lancia Kappa 2.0 20VT |
|
|
|
|
lorgbow
Pomógł: 9 razy Wiek: 35 Dołączył: 09 Lut 2008 Posty: 309 Skąd: Krosno Odrzańskie
|
Wysłany: 17-05-2010, 11:13
|
|
|
Dobra: żeby mieć el szyby na tył bez sterowania w tunelu i blokady(zestaw ori) potrzebujesz:
podnośniki, przyciski w drzwi, przekaźnik, okablowanie(najlepiej wyjąć w całości z auta)
kładziesz instalację analogicznie jak z przodu, sterownik najwygodniej pod kanapę, do przodu ciągniesz tylko 3 kabelki: główny + i dwa kable żeby wpiąć się w bezpiecznik(ja wpiąłem się w od tyłu w skrzynkę bezpieczników razem z szybami przednimi)
Dodatkowo żeby mieć sterowanie w tunelu(nieoryginalne) wpinasz drugi komplet przycisków od strony kierowcy i ciągniesz go do tunelu
Wadą takiego rozwiązania jest to że z tyłu pasażer za kierowcą ma przyciski jak kierowca(obie strony), chyba że wyjmiesz i zaślepisz jedną stronę(przeróbka pasażera to dla mnie za wysoka szkoła jazdy - a i tak trzeba byłoby kleić rączkę)
Ogólnie polecam poszukać dedry na allegro na części - bardzo często miały el szybki x4 - wtedy możesz mieć wszystko w całości i jedyne co będzie do podłączenia to te 3 kabelki idące do przodu |
_________________ Była:
Tempra 1.6+LPG '90 | Tempra 2.0 '91 | Lancia Delta II 1.6 '94 | Ford Mondeo '98 1.8 zetec | Ford Fiesta '96 1.25 zetec | Lancia Dedra 2.0 8vT | Opel Corsa B 1.0 '99
Jest:
|
|
|
|
adik1989
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 17-05-2010, 21:42
|
|
|
lorgbow
CHyba rzeczywiscie kupić od razu komplet na 4 el. szybki bo szkoda zachodu , dzięki za wypociny |
_________________ ...:::DlaZiomówSzacunekDlaFrajerówPogarde:::.. |
|
|
|
|
kamyk0077
Pomógł: 4 razy Wiek: 37 Dołączył: 02 Lis 2008 Posty: 407 Skąd: Żary
|
Wysłany: 17-05-2010, 23:04
|
|
|
lorgbow, mozesz podesłać jakieś zdjęcia jak to wygląda zamontowane co i jak i do czego/?? będzie łatwiej trochę z montażem :P |
_________________ AHS założone w Tipo 1.4 ;p;p |
|
|
|
|
lorgbow
|
Wysłany: 18-05-2010, 03:16
|
|
|
adik1989, możesz spokojnie najpierw zakupić komplet na przód(łatwiej) a potem dopiero szukać tyłu, kłaść wszystko na raz sporo zachodu a mając ogarnięty przód tył to pikuś
kamyk0077, foto dokładne dopiero w weekend będę mógł wrzucić, dederka została w domu, po Wro chwilowo śmigam temprą |
_________________ Była:
Jest:
|
|
|
|
kamyk0077
Pomógł: 4 razy Wiek: 37 Dołączył: 02 Lis 2008 Posty: 407 Skąd: Żary
|
Wysłany: 18-05-2010, 23:28
|
|
|
lorgbow, Dzięki wielkie. Ja właśnie też chce zrobić z tyłu elektryki. Wiem już co gdzie i jak podłączyć. Ale zdjęcia też bardzo dużo pomagają. A możesz mi jeszcze powiedzieć albo też zrobić zdjęcie jak wygląda sterownik do elektrycznych?? Bo ja nie mam pojęcia hehe :P |
_________________ AHS założone w Tipo 1.4 ;p;p |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|