Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
NAJSILNIEJSZE SERCE FIATA
Autor Wiadomość
ego 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 06-10-2005, 21:17   

sloneczna powiedz mi czy ta maska to twoja wirtualna wyobraźnia czy rzeczywistosc? mnie sie to podoba! I co to za felgi masz? jaki to rozmiar? SORY ZE NIE NA TEMAT [-o<
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

Pele_Tipo 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 06-10-2005, 23:18   

sloneczna napisał/a:

Np widziałem gdzieś w tv audi miało 500KM a gość mówił ,że musi dojść do 700KM .Normalnie bezsens ,lecz ja go rozumiem i to jest właśnie to co rajcuje.

zapewne mowisz o Bullicie... plany sie zmieniaja i nie dojdzie do 700 na tym silniku co bardzo chcial... jednak bedzie wiekszy z planem na przekroczenie nawet tysiaca koniuf O:)

to jest wlasnie uliczna polityka, po prostu jest wiele bzikow ktorzy chcieliby by auto jezdzilo jak ferrari, ale niekoniecznie wygladalo

a no i pytanko... na jakiej zasadzie az 50% sztywniejsza karoseria ?? i skad te info ??

BTW>> jest do wziecia FC z 98r za 20pareK..... 20VT !!!!!

Radicz 
witamy nowego

Wysłany: 10-10-2005, 23:16   

Witam szanowne grono!!! 8)
Jako szczęśliwy posiadacz Fiata Coupe pragnę nanieść parę sprostowań do tego tematu... Postaram się robić to zgodnie z chronologią zamieszczanych postów :rolleyes:

Na początek moc- fabryczna to 220KM :D

Nie spotkałem się jeszcze z tym, by ktoś wpakował silnik 20VT do Tipo/ Tempry. Do Bravo/ Brava/ Marea- owszem. Ale do Tipo wydaje mi się on po prostu za duży! Poza tym mocowania, skrzynia... wszystko inne! Bliższy sercu Tipo jest silnik 2.0 16VT- również montowany w Fiatach Coupe. Jeździłem taką Coupetą i również konkretnie się zbiera. Poza tym posiada większe możliwości tuningu, niż silnik 20VT. Silnik ten znany jest przecież chociażby z Lancii Delty!!! A to juz klasa sama w sobie! 8) 8) 8)

Potencjał w 20VT także spory- jak widać samym chipem można zdziałać sporo więcej :P A kultura pracy? Zupełnie inna, niż w 4- cylindrowym 16V(T). Sam silnik bardzo ciężko jest kupić...

Jeśli chodzi o skrzynię, to... nie do końca jest, jak piszą szanowni koledzy. Skrzynia od 16V absolutnie nie pasuje do 20VT!!!

Nieprawdą jest, iż skrzynie w 20VT są wadliwe- osobiście nie spotkałem się z jej uszkodzeniem, a znam co najmniej kilkunastu właścicieli 20VT. Nieprawdą jest także, że Visco było montowane tylko w wersji z 6- biegową skrzynią. Mechanizm ten posiadały wszystkie wersje Fiata Coupe z silnikami turbo, a więc 2.0 16VT, 2.0 20VT (zarówno ze skrzynią "piatką", jak i "szóstką".

Mój moment obortowy (352,6 NM) jeszcze jakoś nie wykończył mojej skrzyni- a mam tę "starszą" wersję i "tylko" 5 biegów :bambam:

Co do zużycia paliwa nie będę się wypowiadał, bo i tak nikt nie uwierzy! Wszystko zależy od stylu jazdy.Ale 20l/ 100km jest wynikiem chyba po... :weedman:

Poza tym myślę ,że każdy z "NAS" czyli posiadaczy Tempr i Tipo jakby zasiadł za sterami FC to już by go na TIPO .nawet 200 konne nie zamieniał. Trafna uwaga :-P

Tylko powiem tyle kumpla FC 1,8 z 95r W '95 nie robili FC 1.8 [-X 8) Produkcję rozpoczęto latem '96. Gratuluję wygranej! Jak jednak ktoś wspomniał porównanie mas Tipo i FC jest stanowczo po stronie tego pierwszego. Jeśli więc postawimy obok siebie te dwa auta z podobnymi silnikami (pojemność, moc, moment) to FC dostaje niezłego klapsa w pupę :lol: :lol: :lol:

Pozdrawiam serdecznie wszystkich Klubowiczów i proszę o wybaczenie, że właśnie w ten sposób zawitałem na Wasze Forum 8) Tipo i FC są mocno ze sobą spokrewnione 8)

Radicz.

Pele_Tipo 

Wysłany: 11-10-2005, 17:44   

dluga ale bardzo tresciwa wypowiedz =D>

jedyne co mnie zastanowilo to produkcja 1.8 dopiero od 96 roku ale mozliwe ze tak bylo

PZDR
PS: 13k postow na FCKP sie znudzilo ?? :P

Radicz 
witamy nowego

Wysłany: 17-10-2005, 08:12   

Łoł... jaka cisza nastała... :| Aż mi głupio #-o :D

Podrawiam, Radicz.

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 17-10-2005, 08:18   

Ja moze nie na temat, ale kiedys mialem fajny filmik bylo 5 autek na dluugim lotnisku i po koleji kazdy sobie startowal, w tym FC z Turbo.
Bardzo ladnie to szlo no i odglos tez mialo niczego sobie.... A ty masz z turbo?

Radicz 
witamy nowego

Wysłany: 18-10-2005, 00:28   

Hmmm... a możesz opisać tego FC? Jest silna grupa, która bierze udział w tego typu zabawach 8) 8) 8)
Tak, ja mam turbo... Ale jak to Fiacik, usterka goni usterkę, więc pewnie na wiosnę wszystko będzie odpowiednio latać :| :| :|

Pozdrawiam, Radicz.

narcyz 84 
witamy nowego

Województwo: Śląskie
Wysłany: 22-11-2005, 22:04   

witam wszystkich i sorki ze sie wtracam ale wydaje mi sie ze niema sensu robic takich przerobek dlatego ze kumpel mial podobnie i mocowania silnika co jakis czas siadaly az do momentu kiedy to na stacji diagnostycznej juz niepodbili przegladu :( a jesli chodzi wam o naprawde szybka jazde to kupcie sobie lancie theme i do tego silnik 3.5l v6 24v z podwujna turbina sa to specjalne silniczki na zamowienie bylo ich troche i ten silniczek ma 300km a ze skrzynia z trybem sportowym hjest podobno 320km ale widzialem juz na jakims forum ze koles z gdanska dodal mu chip i nitro i wyciagnal ponad 400km ale szcze rze mowiac po co wam takie autka ludzie przeciez i tak to nie na nasze drogi:(chociaz pomysl z przerobka mi sie podoba:)

Pele_Tipo 

Wysłany: 22-11-2005, 22:50   

Ale 16vt po zakuciu tak na lajcie ma potencjal do 500-600KM... :idea:

...sa pewne po 700-800KM... =D>

...a licze tylko te bez nitro, po ktorym na upartego mozliwosci sa jeszcze wieksze, no ale coz poki co kazdy laik sie podnieca lekko zakutym 2.7Bi-Turbo z wyzylowaniem na Nitro, zamiast drozszej ale rozwojowej drogi w cisnienie

A i trzeba brac pod uwage ze taki silniczek wazy polowe tego co w Themie [-X

A i tak poza tym to mowa jest o 20vt ktore jest elastyczniejsze w lekkich modach, mimo ze w serii mocniejsze z tej samej pojemnosci, no ale 5 cylinderkow i moze dlatego malo jezdzi potworkow z tym, a moze kolejnym powodem sa mocowania pasujace tylko do FWD co wytraca motywacje grzebania.

Raku 

Wysłany: 22-11-2005, 23:43   

Robią po to że jest to ich hobby!
Ale najlepiej jest założyć LPG na mikserze i tak sobie jeździć! :lol:
     Moneta

Odpowiedz do tematu