Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Podniesienie mocy silnika... [rozdzielone]
Autor Wiadomość
Raku 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 10-12-2005, 16:49   

Pele_Tipo napisał/a:
Raku to juz w ogole jest cfaniak bo pewnie widzial juz ten wykres na innych forach 8)

Oczywiście :!: :D
Dodam że z zaciekawieniem śledziłem ten projekt od samego początku...
Dlatego nie będe nic mówił!
Cytat:
Pytanie tlyko ile kolega zabulil za przerobke ?:>

Dużo zaoszczędził bo robił wszystko we własnym garażu... 8)

BTW Pele po co wkleiłeś tu Coobciowy wykres? :;>
     Moneta

Pele_Tipo 

Wysłany: 10-12-2005, 18:26   

zeby pokazac ze da sie, tylko trzeba umic i miec cierpliwosc, a nie bezmyslnie gderac, gdy jeden przez drugiego sie przekrzykuje bo jeden ogladal TVNStyle, drugi TopGear, trzeci czytal AutoSwiat, a czwarty MotoMagazyn...

BTW: nie kazdy: czego najlepszym przykladem Mupik jestes, bo sprecyzuje : chodzi mi o interpretacje przebiegu i o to co w danym przypadku moglo byc zrobione, jak wielkie sa przerobki, zamiast pytac ile kosztowaly.

MupiK 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 10-12-2005, 20:15   

Hmm nie zczailem czytalem pele 2x twojego posta i kurcze niewiem:/ to dobrze czy zle ze spytalem o koszta?:>Moze dlatego ze z knajpy wrocilem :/
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

romano 

Wysłany: 11-12-2005, 13:14   

Pele_Tipo napisał/a:
Romano i Marcin zakladam ze to nic dziwnego dla was jak i dla mnie

No jasne, że nic dziwnego - świstak to moje ulubione zwierzątko :lol:

Moneta

Pele_Tipo 

Wysłany: 11-12-2005, 19:30   

No to juz do drugiego kolegi jestem pewien.

Kto jeszcze ?? (dobrze Romano ze zostawiles to niedopowiedziane)

Raku 

Wysłany: 11-12-2005, 20:11   

Ja słyszałem że to jest wynik po zmianie cipa i włożeniu strumienicy posiadającej homo zamiast kata. Wszystko potwierdzone na hamo! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Pozdro
     Moneta

romano 

Wysłany: 11-12-2005, 20:20   

Pele_Tipo napisał/a:
(dobrze Romano ze zostawiles to niedopowiedziane)

Jak ktoś siedzi w temacie to i bez mojej podpowiedzi będzie wiedział, ale z drugiej strony nie chciałem psuć zagadki :?:

Moneta

Pele_Tipo 

Wysłany: 11-12-2005, 22:10   

O to wlasnie mi Romano chodzilo, bardzo dobrze. :D Dla kogos kto w temacie nie siedzi nie powinna wiele powiedziec, a przynajmniej nic oczywistego tak jak dla nas. :roll:

Raku nie siej zametu - dezinformator. :lol:

Raku 

Wysłany: 12-12-2005, 00:24   

Pele_Tipo napisał/a:
Raku nie siej zametu - dezinformator

A co nie prawda?? :;>
Chyba musze zmienić informtorów! ;) :lol:
     Moneta

Jacutek 
witamy nowego

Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Wysłany: 13-01-2006, 11:35   

Raku napisał:"Ja słyszałem że to jest wynik po zmianie cipa i włożeniu strumienicy posiadającej homo zamiast kata. Wszystko potwierdzone na hamo!"

+ oczywiście zestaw magnetyzerów (na paliwo, powietrze, chłodziwo, wydech i olej w silniku, skrzyni i głowie) oraz piękny chromowany komin :)
Mam nadzieję, że Pan G. tylko hamował to auto :) ??
Ten wykres jest dowodem na to, że "się da", pozostaje pytanie jakim kosztem i na jak długo? ... ale przyrosty piękne, byleby układ korb-tł. wytrzymał :) . Czy przy częściowych otwarciach nie ma dziur w momencie? Wolne obroty O.K.?? :-({|= :roll: Chodzi o to aby auto nadawało się do codziennej ekspl. a nie było jeżdżącym prototypem.

unknown 

Wysłany: 15-01-2006, 14:32   

no właśnie..... chciałoby się autko troszkę poprawić, ale bez przesady, by kiedyś podczas jazdy nei zacząć gubić elementów silnika :)

jak kiedyś (hmmm... czy to jest realne i prawdopodobne :D ) będę miał więcej czasu i funduszy to korci by nieo poprawić sobie autko, ale właśnie bez większej ingerencji; zwykły gaźniczkowy, więc z jednej strony łatwiej, ale za dużo też nie chciałbym cudować;

wylot - tu by się coś niecoś dało, przede wszystkim normalny tłumik, nie pospawany dogorewający jak w tej chwili :D
kata nie mam, zastanawiam się czy strumienice, niby fizycznie podparte rzeczywiście mają szansę coś dodać, pomóc wysysać spaliny.... jaki byłby koszt znośnej (bo samoróbka myślę prędzej zaszkodzi niestety) i efekty....
przy dolocie - czy filtr aż tyle by dał stożkowy.... tu się waham, nie chcę właśnie zbytnio brumbrum i hałasu, więc czy da coś odczuwalnego czy tylko ten hałas...
może wkład prędzej inny, by nie zmieniać zbyt budowy całości, w koncu tam też niby fabrycznie jest w temperce cyrkulacja odpowiednia spalin itp zwężka śmieszna przy filtrze itd.
gaźniczek - tu tak, można poczyścić, popolerować, dysze dać ciut inne, wypięknić cały kanał - przelot między podstawą dolną gaźnika a silnikiem, by był równiutki... no i tyla.

Nie chciałbym w sumei zbyt ingerować, chciałbym trochę poprawić parametry ale niekoniecznie drastycznie, i by nigdy nie przeciążać skadowych silnika by nic nie strzeliło, a wszystko oczywiście tanio, czyli same sprzeczności :D

może kiedyś ew dałbym komuś głowicę do wypięknienia, wypolerowania, by samemu nie grzbeać, zastanawiam się tylko jaki może by koszt takiej imprezy - podjechać i - 'zdemontujcie, splanuyjcie/wypolerujcie - załóżcie'; najlepiej przy okzazji ew remontu, ale samodzielnie - jaki koszt....

ogólnie nawet nie chciałbym brumbrum, znaczy się hałasu większego uzyskać, może to zbyt wieśnieackie by było jak na to autko, a jedynie troszkę w miarę rozsądku i oczywiście tanim kosztem podnieść moc, może moment przenieść na ładniejsze przyspieszenie... ale to kiedyś - może - kto wie....

trzeba wygrać w totka chyba :D bo nie ma czasu na to ale by się chciało mieć, a tak to się zapłaci i będzie.
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Pele_Tipo 

Wysłany: 17-01-2006, 01:15   

1. tak, Pan G. tylko hamowal to auto :D

2. na dosc dlugo jesli chodzi o trwalosc jednostki... generalnie byla robiona ta glowica prawie 2 lata temu, ale nie nalezy traktowac tego jako remont, ale glownie jako doprezenie. :D

3. co do zastosowania auta na codzien jest ono od dluzszego czasu bardziej prototypem ze wzgledu na awaryjnosc podzespolow (oszczednosci) oraz zapal do przeprowadzania kolejnych ewolucji :idea:

4. co do osiagow w codziennym uzytkowaniu to myslalem ze wyraznie to widac - wystarczy sie przyjrzec :roll:
No ktory z momentow i mocy jest wieksza przy obrotach 1,6k czy 2k czy 3k, tak samo jak i wyzej ;D

matt214 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 03-07-2011, 14:12   

Cytat:
Wiemy, że wydłubano z tego silnika coś ok. 120 km, ale czy wytrzyma więcej?

Skoro to jest takie same, to ile możnaby wydłubać?

Ja w swojej Temperowce spokojnie wyciskam 160km przy zamknietym prawie zamknietym odparowniku. Tylko wiadomo, musze troche przejechac zanim dojdzie do tej predkosci.

Bdm 

Wysłany: 03-07-2011, 14:17   

matt214, chyba mylisz jednostki oni mówią o mocy a ty chyba o prędkości :lol:

** Dodano: 03-07-2011, 15:17 **
po za tym nie odkopuj 5 letnich tematów ;)

SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE
     Moneta

matt214 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 03-07-2011, 14:25   

sorry, nie zauwazylem daty

Odpowiedz do tematu