Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Podwyższenie zawieszenie
Autor Wiadomość
ManiekPIM 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 29-04-2006, 12:51   Podwyższenie zawieszenie

Witam, chciałbym sobie podnieść troszkę zawieszenie w Temprze. Jak dla mnie autko nieco za nisko zawieszone i nie wszędzie mogę spokojnie wjechac. Wczoraj np. chciałem przejechać przez zalaną drogę i niestety autko mi staneło i zgasło (woda pouszczelki do drzwi) :( . dziwne bo koleś seicento przejechal bez problemu przedemna. Jak tozrobić?? Co trzeba kupić?? i czy zrobić to przed wymianą amorów z przodu i czy7 z tyłu będą się nadawać te co mam (są nowe wraz z wahaczami) Pozdrawiam

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 29-04-2006, 14:47   

Skąd znam ten problem ;)
Większość krawężników, a w zimę każda zaspa "jest moja"
Powinienem pobierać opłaty za odśnieżanie miasta ;)

assistance   Moneta

moley 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 29-04-2006, 18:52   

potrzebował byś chyba dłuższych sprężyn . skocz do kowala na rozciągnięcie , może to coś pomoże tylko ze nie będą już tak trwałe

ManiekPIM 

Wysłany: 29-04-2006, 19:37   

A jakieś dłuższe zaminniki istnieją?? Nie chce się potem zastanawiać czy mi pęknie czy jeszcze co gorszego sie przytrafi. Wolałbym nowe zakupić.

marcin_m 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 29-04-2006, 20:39   

A ja i tak wolałbym mojego Tipka zglebić :lol:

unknown 

Wysłany: 29-04-2006, 21:22   

hmm.. w zimie to się zgodzę, ale krawężniki jakoś można wybierać gdzie parkować a gdzie nie :D ; a ja kiedyś bodajże przez Łódź z wakacji jechałem jak tak zaj.. padało, że na jakiejś drodze płynęło wszystko, ruch w zasadzie stał, woda miejscami była prawie po uszczelki drzwi (sprawdzone :? ) a temperka przejechała; oczywiście nie za szybko by nie zalać autka ale przebrnęła ... a wiele autek się zalało w trupa :D

na zbyt wysokim podejrzewam się może dziwnie zachowywać, ja tam wolę normalne lub ciut niższe, poza sytuacjami zasp/krawężników;
jedyne co mnie kiedyś rajcowało :D choć przeszło to zrobienie zawieszenia a'la Citroen.
znaczy się pompka i amorki inne, co by w razie potrzeb na chwilę nieco podnieść autko lub nieco obniżyć, a tak to jeździć jak seryjny....
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

ManiekPIM 

Wysłany: 30-04-2006, 09:26   

unknown napisał/a:
hmm.. w zimie to się zgodzę, ale krawężniki jakoś można wybierać gdzie parkować a gdzie nie :D ; a ja kiedyś bodajże przez Łódź z wakacji jechałem jak tak zaj.. padało, że na jakiejś drodze płynęło wszystko, ruch w zasadzie stał, woda miejscami była prawie po uszczelki drzwi (sprawdzone :? ) a temperka przejechała; oczywiście nie za szybko by nie zalać autka ale przebrnęła ... a wiele autek się zalało w trupa :D
....

No ja też próbowałem powolutku ale mam jakąś nieszczelność w ukladzie wydechowym bo mi autko zgasło. Zbyt niskie obroty i chyba woda w rurze stawiała za duży opór i silnik zgasł. Ptrząc na zdjęcia waszych pociech to moja temperka jest w miarę wysoko ale dla mnie to za mało. Muszę ją podnieść i tyle. Słyszałem że są jakieś gumy które sie pod czy nad sprężyne montuje i można pare centów zyskać na tym. Pozdrawiam

unknown 

Wysłany: 30-04-2006, 21:35   

hmm... o gumach nie słyszałem... chyba, że coś na górę spręzyny, możliwe, że by się udało... albo też do tego jakieś nieco inne amorki jakbyś założył, by minimalnie dłuższe też były, przy mocowaniu do zwrotnicy... może takim sposobem prócz sprężyn byś podniósł nieco...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

romano 

Wysłany: 01-05-2006, 12:48   

Można spróbować zastosować sprężyny z cięższych wersji(diesel, kombi, 4x4), trochę powinien pójść do góry ale jakiś super efektów bym się niespodziewał.

Moneta

ego 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 01-05-2006, 13:56   

włóż te gumy usztywniające do sprężyn i troszke sie podniesie,ale nie za dużo,stanie sie też troszke twardszy,powiedzcie mi gdzie wy tymi autami jeździcie? ja mam tipo obniżone i jeszcze nigdzie nawet nie otarłem spodem ani zderzakiem :roll:
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

Młody 

Wysłany: 01-05-2006, 14:39   

Miałem założone gumy usztywniające w Seacie Ibiza bo padły mi amory i koła ocierały o nadkola (15 cali) i zawieszenie utwardziło się super ale nic się nie podniosło. Dla usztywnienia zawieszenia gumy są rewelacyjne ale teraz mam Tipo i gumy nie pasują bo zwoje sprężyn są szerzej roizstawione.

[ Dodano: 01-05-2006, 15:41 ]
Tzn. rozstawione a nie roizstawione :D .

lincoln_ 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 01-05-2006, 21:21   

ego napisał/a:
dużo,stanie sie też troszke twardszy,powiedzcie mi gdzie wy tymi autami jeździcie?

Zapraszam w okolice Zlotoryji;) Dzisiaj wlasnie obtarlem podloga:/
www.rajdowy.info | gg#1135336
"Mamy swój świat, w którym...zapach palonej gumy"

ManiekPIM 

Wysłany: 02-05-2006, 08:46   

ego napisał/a:
,powiedzcie mi gdzie wy tymi autami jeździcie? ja mam tipo obniżone i jeszcze nigdzie nawet nie otarłem spodem ani zderzakiem :roll:

Na rybki :) !! Kurde miałem malacza i jakoś sobie radziłł. W czwartek musze isć do mechanika, po ostatnim musowym hamowaniu prawy wahacz z przodu padł ( na hamowaniu wpadłem w dziurę) to będzie okazja wypróbować sprężyny twardsze. Pozdrawiam

marcin 

Wysłany: 21-05-2006, 15:28   

Kiedyś miałem katalog Jacky i tam o ile dobrze pamiętam możesz kupić klamry które sie montuje w sprężyny i można podnieść auto. www.jacky.pl
Ale to chyba za dobre rozwiązanie nie jest.
W Poznaniu jest firma, która produkuje sprężyny na zamówienie, napewno zrobiliby Ci takie jakie oczekujesz, ceny w miarę rozsądne z tego co pamiętam.
Jeżeli szukasz kontaktu- poszukaj na forum.tuning.pl kiedyś coś o tym było..
     assistance

Stalin 

Wysłany: 21-05-2006, 21:13   

nie w góre a dół.. :)

http://www.fotosik.pl/pok...t681c6ifgb.html - w dieselku w dieselku..:)

marcin1209 

Wysłany: 28-06-2006, 13:52   

Też miałem to samo, byle krawężnik i haczył dołem przedniego zderzaka chociaż pewnie wina zużycia amorków i sprężyn też w tym spora była. Kupiłem używane kompletne mcpersony z dwulitrowej temperki i przód stoi teraz elegancko (po zakupie sprawdzone na wytrząsarce czy jak to sie zwie do kontroli amorków mają z obu stron po 73% sprawności). a do tyłu proponuje sprężynki z temperki kombi i też się elegancko podniesie. teraz mi nie straszne żadne dziury. :lol:

EASYKATO 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 30-06-2006, 23:03   

Stalin napisał/a:
nie w góre a dół.. :)

opcja w góre też jest,
klamry rozciągające sprężyny
kosmos dla desperatów i samobójców :|

żeby podnieść auto
-trzeba zmienić sprężyny na takie od modelu z większym dop. obciążeniem (np td)
-można założyć opony o większej średnicy
+ napompować mocniej koła

acha desperaci podcinają zderzaki :D

Odpowiedz do tematu