|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Radio Tempra + mp3 player |
Autor |
Wiadomość |
VEndriuV
Pomógł: 9 razy Wiek: 33 Dołączył: 18 Cze 2006 Posty: 737 Skąd: Katowice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 11-07-2006, 12:29 Radio Tempra + mp3 player
|
|
|
Witam mam radio w temprze na kostke chyba jak większość:P Ale nie w tym sęk chodzi mi oto żebym mógł radia używać jako wzmacniacz czyli żebym mógł podłączyć jakoś mp3 playera lub coś w tym stylu... mam wszytko zrobione tak że wystają 4 kabeli z odtwarzacza mp3 na dwa głośniki i teraz pytanie gdzie je mam podłączyć i czy wogóle m.żna tak zrobić aby używać radia jako wzmacniacz..?Widziałem na allegro kasyety przez które można połączyć różne odtwarzacze lecz mi kasety w radiu nie działają;/ niby leci ale nic nie słychać :/..
Może pod antene ? |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 11-07-2006, 13:20
|
|
|
Poszukaj na tyle auta wejsc Chinch (czincz). Moga byc w samym radiu, albo na wyprowadzonym kablu. W mp3 masz pewnie wyjscie mini-jack, wiec kup kabel mini-jack -> chinch, podlacz, wybierz zrodlo dzwieku w radiu i wtedy bedzie chodzilo. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
bronek
Pomógł: 1 raz Dołączył: 31 Paź 2005 Posty: 284 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 11-07-2006, 14:18
|
|
|
Niekoniecznie - te chinche mogą być od zmieniarki. Wówczas sprawa jest dużo bardziej skomplikowana - trzeba zamontować sterownik imitujący zmieniarkę aby móc wybrać odpowiednie źródło dźwięku. Albo inne rozwiązanie - zainstalować starą zmieniarkę a przewody audio podłączyć do MP3.
Jeśli oczywiście ktoś ma inny patent to chętnie poczytam o tym - sam borykam się z podobnym problemem.
Endriu64, poprzatrz na transmitery FM - koszt ok 20-40 zł a jakość dźwięku całkiem znośna. Jedyny mankament to szybkie zużycie baterii, dlatego polecam Ci transmitery podłączane pod instalacje elektryczną (a nie ciągnące zasilanie z baterii). |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 11-07-2006, 15:16
|
|
|
bronek, dobrze mowisz. Zapomnialem o tym. W domu mam starego soniacza i on ma wlasnie takie cos, ze musi byc zmieniarka podlaczona. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
lordabarth
Pomógł: 33 razy Wiek: 43 Dołączył: 09 Sie 2005 Posty: 582 Skąd: Wolbrom
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 11-07-2006, 17:44
|
|
|
Proponuje zajzec TUTAJ .Opisy wyjsc w radiach dedykowanych do konkretnej marki,schematy pilotow itd. |
_________________ Włoskie samochody są ja Media Markt...nie dla idiotów. |
|
|
|
|
VEndriuV
|
Wysłany: 12-07-2006, 11:34
|
|
|
miszko napisał/a: | Poszukaj na tyle auta wejsc Chinch (czincz). Moga byc w samym radiu, albo na wyprowadzonym kablu. W mp3 masz pewnie wyjscie mini-jack, wiec kup kabel mini-jack -> chinch, podlacz, wybierz zrodlo dzwieku w radiu i wtedy bedzie chodzilo. |
Więc tak ... W radiu nie ma żadnych chinczy tylko jest miejsce na kostkę :/ tj. 3 wejścia na kostki zapełnione mam dwa bo tylko dwie kostki wychodzą z samochodu.
Tym mp3 moge nawet zastąpić jakoś kasety bo i tak nie działają :/ ale żeby FM działało.
Dzięki za rady, macie jesscze jakieś propozycje ?
Na kostkach jest napisane że kable sa od głośników ale nie moge podłączyć do 4 głośników 20W. mp3 na 6 W
lordabarth napisał/a: | Proponuje zajzec TUTAJ .Opisy wyjsc w radiach dedykowanych do konkretnej marki,schematy pilotow itd. |
A co do tej stronki to nie zabardzo widze tam potrzebne mi układy:/ jeżeli bede miał czas zrobie fotki jak wygląda sprawa z radiem u mnie.Mniej więcej wtyczki wyglądają tak jak miejsce na kostke w radiu(mam takie 3 miejsca jeden pod drugim) u mieszko na drugim zdjęciu.
Jeszcze dodam że radio jest niemieckie.Myślałem że ta sprawa bedzie łatwiejsza tak jak w np. wieży :p Kupuje kabele dwa Chinche i jeden Jack i wszystko działa Mp3 + Wieża.. |
|
|
|
|
mario2612
witamy nowego
|
Wysłany: 16-07-2006, 11:04
|
|
|
witam co do podłaczenia mp3 do sam. sam nad tym teraz mysle mam radio pionka na kasete -wiec kupie mp3 1g za ok 140zł i transmiter za ok 17 zł na alegro ( tylko z zasilaniem z zapalniczki ) wszystko chowasz w schowku i juz po problemie . znajomy uzywa juz trans. i wszystko ok .wiec osobiscie polecam takie rozwiązanie. |
|
|
|
|
ciepiera
Wiek: 40 Dołączył: 13 Wrz 2006 Posty: 16 Skąd: Ząbkowice Śl.
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 22-11-2006, 11:08
|
|
|
chyba też tak zrobie |
_________________ Kamil .:CiepierA:.
Tipo 1,9 Turbo Diesel |
|
|
|
|
RaV
Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 07 Paź 2005 Posty: 539 Skąd: Gdańsk
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 22-11-2006, 11:27
|
|
|
A ja ostatnio kupilem na allegro wlasnie transmiter do zapalniczki, ale mam zamiar zamontować go... uwaga... w podsufitce - pod instalację lampki. Planuje jakoś wyprowadzić mini włącznik no i gdzieś pociągnąc kabelek. Jak wszystko zamontuje to się pochwalę |
|
|
ciepiera
|
Wysłany: 22-11-2006, 11:29
|
|
|
Ja się zastanawiam nad tym transmiterem. Ale jaka jakośc tego jest?? Nie gubi fal itp? |
Tipo 1,9 Turbo Diesel |
|
|
|
|
RaV
Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 07 Paź 2005 Posty: 539 Skąd: Gdańsk
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 22-11-2006, 11:44
|
|
|
Obecnie mam taki transmiter na małą pastykową baterie.
Fal raczej nie gubi, jakoś do auta wystarczająca (chociaż ja słyszę, że niektóre piosenki brzmią ciut inaczej - jakby nieprzenoszenie niektórych pasm - ale może to się tyczy jedynie mojego modelu), ale ma dwa podstwowe minusy - bateria działa bardzo krótko oraz każde puknięcie transmitera słychać w radiu.
Teraz kupiłem taki do zapalniczki za 8zł - zobaczymy jak zadziała *] |
|
|
ciepiera
|
Wysłany: 22-11-2006, 11:45
|
|
|
Oka. To czekam na info. Jak zatrybi w 100% podaj jakiego kupiłeś. Z góry dzieki |
Tipo 1,9 Turbo Diesel |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 22-11-2006, 13:44
|
|
|
robiłem w aucie wiele audio-samoróbek, włącznie z samodzielnie składanymi wzmakami itp więc co nieco mogę Ci powiedzieć;
tak w skrócie:
*jakie konkretnie masz radio, podaj model i fotki wszelkich złącz, czy może jesteś pewien, że ma typowe kostki ISO, jak nie to podaj wszystko;
*jeśłi miałbyś nawet jakieś dodatkowe kable z radia prócz zasilania i wy na głośńiki to bez pewności czym są NIE EKSPERYMENTUJ bo możesz omyłkowo np podłączyć wyjście z mp3player'a np do wyjścia 12V na automatyczną antenę z radia czy do wyjścia na subwoofer z radia czy do zmieniarki czy... więc w najlepszym wypadku spalisz tylko albo wyjście audio z mp3player'a (końcowkę) albo końcówkę mocy wzmacniacza radia albo...
*kasety adaptery działać muszą, jeśli to kaseciak (radio) i wszystko z magnetofonem OK a adapter sprawny; działa to na tej zasadzie, że '
'kaseta' z kablem wsadzana do radia ma głowicę jak ta w radiu, ta 'kasetowa' głowica emituje pole magnetyczne jak podajesz na nią sygnał udio, a ta w radiu wbudowana odczytuje to pole identycznie jak z taśy magnetofonowej; jakość jest jaka jest, szkoda tyle tracić, zwłaszcza, że mp3 masz jakości 'około' CD; magnetofon, głowice i jego wzmak mają ograniczenia do ok 22khz próbkowania, więc poprzez adapter będzie słyszalna strata, dodaj do tego stratę między głowicą 'zamieniającą' na pole i 'odczytującą' w magnetofonie i masz co masz;
*przenośny nadajnik FM zwykły, małej mocy, czyli szumny transmiter to coś jak zwykły nadajniczek FM czy podsłuch, zamiast mikrofonu ma wejście na sygnał 'z kabla', a na radiu dostrajasz się do tego; jest to jakaś opcja, ale tu też masz ograniczenie pasma FM i jakość niewiele lepszą niż kaseta, więc tak czy tak coś tracisz; jeszcze niech Ci dojdą zakłócenia jakieś radiowe po drodze to na mp3kę się radio maryja nałoży przesadzam ale może się czasem zdażyć coś nie tak;
*inna opcja - trudniejsza, jak nie znasz elektroniki to byś musiał kogoś kto trocvhę zna dorwać - jeśli radio nie ma żadnego wejścia zewnętrznego na sygnał audio, to możesz takie wejście 'dorobić' podłączając się na wejście wzmacniacza, czy może wcześńiej przedwzmacniacza, np w miejscu gdzie fabrycznie na płytce radia wchodzi sygnał z tunera radiowego; do tego albo gniazdko typu mini jack z przełącznikiem automatycznym źródła sygnału (odłączy Ci kable z radia jak włożysz wtyczkę i na wtyczkę przłączy) ale takie gniazdko może Ci się wyrobić, niełatwo też dobrze i estetycznie je zamocować często; możesz dorobić sam przełącznik jak Ci nie żal obudowy radia... c.d.n. [piszę z pracy na szybko]
** Dodano: 22-11-2006, 13:54 **
[c.d.] a prócz przełącznika dać normalne gniazdko, czy np gniazda Cinch wyprowadzić na kablu sobie gdzieś z radia; ręcznie wybierasz czy jak włączysz w radiu radio to ma brać jego wzmak sygnał z tunera radiowego czy z tych gniazd Cinch; przeróbka do zrobienia, robiłem to i często proste, straty najmniejsze, ale troszkę zabawy; jednakże tu też jest zonk, nie musisz ale możesz trafić na taki zonk, że jeśli zasilisz ten sam mp3player z tego samego źródła z którego idzie radio (czyli np player z zapalniczki, nie z baterii) a radio nie ma dobrych filtrów na zasilaniu i/lub mp3 player nie ma i/lub na kablu audio nie zrobisz to możesz mieć zjawisko pętli masy czyli będzie Ci się cichy pisk z np alternatora nakładał (zakłócenie); choć nie musi; może będzie super i nie trza będzie nic dodawać już;
to są twoje dostępne opcje; każda wymaga trochę prowizorki, choć możesz osiągnąć dobry efekt; jednakże - jeśli to radio to zwykły kaseciak to i tak jego wzmacniacz może mieć pasmo ograniczone pod kątem góra tunera radiowego, więc pełnej jakości CD z mp3'ki na tym radiu i tak nie osiągniesz; może nie usłyszysz różnicy i Ciebie to zadowoli (przy bezpośrednim łączeniu kablem do wzmacniacza) ale niektórych to nie bawi;
może bardziej opłaci się kupić jakieś zwykłe z używanych nawet radyjko 'mniejszej marki' z cd/mp3 już, z wejściem usb itp itd; teraz nawet za ok 120 zeta można złapać fajne radia czytające CD/RW, CD-r, mp3 na CD, mp3 na pendrivie (radia mają gniazdo usb), maj RDS i spoko tuner i wiele opcji; niektóre Teviony _nowsze_ są OK czy mediony, bo starsze ciut medion/tevion/microstar/micromaxx (to to samo, tylko naklejka je różni na serio) są o tyle tandetnie wykonane, że części mają spoko, ale luty do D i ścieżi i na np mrozie/przy polskiej pogodzie może je szlag trafić; DB Tronic radyjka są bardzo fajne, i jeszcze parę mniejszych marek, nie totalnych no-name'ów;
nawet jeśłi je zarżniesz byle jakimi płytami i za 3 lata Ci laser szlag trafi to nie będziesz go wymieniał bo radio za tyle zeta to nowe kupisz też... a może działąć długo;
może warto się zastanowić? chyba, że masz naprawdę dobre pioneer czy kenwood czy niektóre blaupunkty ew panasonic, czy już markowe np jbl denon to wtedy może warto się do takiego kaseciaka podłączać ale to i tak hmmm... co kto lubi; przemyśl sprawę; jak Ci nie żal kabli robić to dorób sobie wejście (a może radio już ma?? i trzeba je znaleźć) a jka nie chcesz prowizorek to kup z cd/mp3/wma/usb...
** Dodano: 22-11-2006, 13:58 **
więc pooglądaj dokładnie co to za radio, jaki model itp wszystko co wiesz, a potem przemyśl czy warto i co i jak chcesz robić; może ma wejście, a jak chcesz dorobić to daj znać, może się uda Cię pokierować i będzie to wykonalne (ale musiałbyś mieć dobry skan elektroniki jeśli nie znajdzie się na necie schematu)
** Dodano: 22-11-2006, 14:00 **
ja Ci powiem, że w czasach gdy było to drogie to sam sobie wzmaki złożyłem, odtwarzacz CD z resztek i chodziło to; potem miałem radio kaseciaka , połączyłem z moimi wzmakami i z tym CD i też chodziło, ale to taka biedna prowizorka zawsze jest; jak tylko radia staniały to kupiłem z odczytem CD-RW/mp3 i jest OK; tak może być lepiej chyba, że chcesz próbować z tamtego coś wykrzesać dla tych stuparu zeta
** Dodano: 22-11-2006, 14:03 **
a! tak jak Ravi pisał i może inni wyżej (nie czytałem całego, z pracy kukam na szybko) tak, transmitery też mają ograniczenie pasma FM radiowego, gdzie z założenia próbkowanie jest 22khz nie 44khz jak CD/mp3, w efekcie do niecałych 12khz przenosi, basy tak się nie stracą ale wysokei tony częściowo, toteż piosenki brzmią inaczej, a na kasecie-adapterze jeszcze gorzej; nie przeskoczycie tego, a ponadto wzmacniacz w radiu też może być projektowany tylko do pasma dźwięku 'góra jak w radiowej jakości'
** Dodano: 22-11-2006, 14:04 **
więc póki co się chyba wsio wyjaśniło mam teraz zaj... z uczelnią (zadania i inne zakuwania na ten weekend) ale coś mogę odpisać może, po weekendzie więcej/prędzej |
|
|
VEndriuV
|
Wysłany: 24-11-2006, 19:10
|
|
|
No tak jest to dośc stare niemieckie radio i ma złącze ISO, a z adapterem nici, bo ma coś zwalone z głowicą i nie odtwarza kaset.
Widziałem dzisiaj u kumpla w golfie, ale zapomniałem spytać.
Poprostu podłączył tak że bez problemowo maił tylko kabel co wystawał i mógł do niego wszystko podłączyć, a na jakim modzie w radio tż nie zwróciłem uwagi ... jakieś inne pomysły ? jak mona by było podłączyć w sensie tak tylko żeby radio miało działać jak wzmacniacz. Ale nie tracąc radia FM, lecz na kasetach mi nie zależy z znanego poodu jak w/w.
Dodam że wolałbym mieć kabelkami wszystko podłączone, na stałe. Jak bede miał okaze popytam kumpla jak ma podłączone i zobaczymy. |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 24-11-2006, 20:07
|
|
|
zobacz np tu jeśli ma kostkę ISO
http://elektron.pol.lubli...ble/isoshop.htm
ale raczej stawiałbym, że ma zwykłą kostkę ISO (jeśli taką) i nie ma w niej żadnego wejścia sygnału; ewentualne wejście jak to bywały "CD IN" to byłoby gniazdo mini jack stereo z przodu zapewne; jak nie ma to nie ma;
"jest to stare niemieckie radio" to mówi mi tyle co prognoza pogody "jak nie będzie lało to będzie ładnie"; poodpisuj markę, model, oznaczenia, wszystko co możesz to wtedy można Ci ewentualnie z nim pomóc, jeśli Ci rzeczywiście na nim zależy;
jedynym twoim wyjściem prócz nadajnika FM jest dorobienie sobie wejścia audio do tego radia, w najprostszym przypadku poprzez dolutowanie się3ma kabelkami w określonym punkcie na płytce i zrobienie sobie przełącznika; którędy (panel, może tył radia) wyprowadziłbyś kabeli i na jakie gniazdka to twoja sprawa, podobnie czy przełącznik założyłbyś w panelu czy osobno; wtedy nic nie stracisz z funkcji radia; a może załatw sobie jakikolwiek strojony ndajnik FM 87-107mhz z wejściem;
opisałem Ci już możliwości; musisz sam wybrać; poszukaj co to konkretnie za radio; musi coś pisać; a potem jak nei ma w kostce ISO złącza we (pewno nie ma) to albo nadajnik FM albo dorobienie wejścia; do tego musiałbyśzrobić jakiśskan/fotkę płytki elektronicznej/wnętrza radia to Ci może uda się wskazać gdzie się dopiąć |
|
|
sosen86
Pomógł: 1 raz Wiek: 38 Dołączył: 24 Wrz 2006 Posty: 345 Skąd: Dąbrowa Górnicza
|
Wysłany: 24-11-2006, 21:35
|
|
|
Ej w moim tipku tesh niedawno zmienialem radyjko na mp3 pioneer 2820 mialem takie zamieszanie ze pojechalem do elektryka za 50pln przerobil mi instalke na zlacze iso i teraz moge przebierac w radjach jak chce wystarczy tylko wyjac jedno i wlozyc drugie musi miec tylko zlaczke iso |
_________________ FIAT TIPO 1.4 S 93r 78Km 120 000km
BMW E46 320D 98r 136Km 228 000km
VW CADDY 1.9D 96r 63Km ze 600 000km
SPRZEDAŻ CZĘŚCI DO SAMOCHODÓW
WARSZTAT SAMOCHODOWY :
sklep.automotive@gmail.com
warsztat.automotive@gmail.com |
|
|
|
|
Adonay
|
Wysłany: 16-09-2007, 20:20
|
|
|
Czy w tej kwestii pojawiło się coś nowego ? Mam na myśli podłączenie jakiegoś adaptera do kabelków z radia lub do kostki z wejściem audio (jack) |
_________________ był : Tipo 1.4
są : Ford Fiesta 1.3
Opel Astra 1.4 16V |
|
|
|
|
chudy1.6s
Wiek: 41 Dołączył: 11 Lip 2007 Posty: 91 Skąd: Dobromierz
|
Wysłany: 17-09-2007, 00:05
|
|
|
Endriu64 jeśli lubisz sie bawić takimi sprawami to możesz sygnał z MP3 podłonczyć do głowicy,najpierw sprawdz czy sygnał jest tam dobry,podkręć głos włóż kasete i jakimś drucikiem dotykaj kabelków przy głowicy jak bedze buczeć albo inne dzwienki to możesz swobodnie odłoczyć kable od głowicy i do nich podłonczyć sygnał z MP3 i po robocie jak włonczysz kasete zacznie grać MP3 |
_________________ ducato 2.5TDi 98r-brak mocy
TIPO mania 1.6s 94r jeszcze sie kula
będzie KAPPA 2.o |
|
|
|
|
Hipo
Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 17-09-2007, 07:51
|
|
|
chudy1.6s, nie bardzo to za działa ze wzgledu na różnice poziomu sygnałów z mp3 playera i tych z głowicy. Żeby jako tako chodził taki AUX to trzeba wpinać się bezpoośrednio do procka radia pomijajać cały tor kasety. |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
chudy1.6s
|
Wysłany: 17-09-2007, 13:42
|
|
|
grać bedzie na pewno a jakość dzwienku to nie mam pojencia,kiedyś podłanczałem tam mikrofon i chodził i w stereo a przecież są MP3 wygląndajonce jak kaseta i taką zapodajesz do radia jak zwykłą kasete, i leci muza z MP3 wienc jest to do zrealizowania |
będzie KAPPA 2.o |
|
|
|
|
Adonay
|
Wysłany: 17-09-2007, 16:23
|
|
|
Eeee to nie mp3 tylko adaptery do podłączenia pod mp3 |
Opel Astra 1.4 16V |
|
|
|
|
chudy1.6s
|
Wysłany: 17-09-2007, 17:05
|
|
|
Adonay ,nie kolego to jest zwykłe MP3 przenośne ze słuchawkami tam jest taki bajer że odłanczasz słuchawki i wsadzasz do radia jak zwykłą kasete,fajny gadzet ale ma małą pamięć,na pewno słyszeliście o takim czymś,do brata przyjeżdza kumpel i on to ma podobno pare złoty kosztuje,no i czyściutko gra |
będzie KAPPA 2.o |
|
|
|
|
tipacz
Pomógł: 85 razy Wiek: 38 Dołączył: 07 Cze 2007 Posty: 3093 Skąd: Andrychów/Zagórnik
Zaproszone osoby: 5
|
Wysłany: 17-09-2007, 19:34
|
|
|
A nie łatwiej było by kupic jakieś radyjko z mp3? np TAKIE |
_________________ Tipo 1,4 SX LPG 1994r quartz metalic engine 160A1.046 - odjachało...
jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...
|
|
|
|
|
Adonay
|
Wysłany: 17-09-2007, 19:35
|
|
|
Jeśli takie coś jest to zwracam honor - ale pierwsze słyszę
** Dodano: 17-09-2007, 20:36 **
Kurde wskoczyłeś tipacz96vc przede mnie Odpowiedź była do chudego
Co do zakupu, to w moim przypadku chciałbym wykorzystać radio jakie mam i mp3 jaką mam, bez dodatkowych kosztów. Stąd kombinowanie. Mam transmitter, ale szukam innych sposobów |
Opel Astra 1.4 16V |
|
|
|
|
|
tipacz
Pomógł: 85 razy Wiek: 38 Dołączył: 07 Cze 2007 Posty: 3093 Skąd: Andrychów/Zagórnik
Zaproszone osoby: 5
|
Wysłany: 17-09-2007, 19:37
|
|
|
Adonay napisał/a: | Kurde wskoczyłeś tipacz96vc przede mnie Odpowiedź była do chudego |
TAK PRZYPUSZCZAłEM |
_________________ Tipo 1,4 SX LPG 1994r quartz metalic engine 160A1.046 - odjachało...
jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|