|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Rozpórka dolna |
Autor |
Wiadomość |
kamyk0077
Pomógł: 4 razy Wiek: 37 Dołączył: 02 Lis 2008 Posty: 407 Skąd: Żary
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 13-07-2010, 10:05 Rozpórka dolna
|
|
|
Tak sobie pomyślałem i zrobiłem. A mianowicie zrobiłem sobie rozpórkę dolną do Tipo Na pewno się przyda szczególnie przy moich alu 16"
|
_________________ AHS założone w Tipo 1.4 ;p;p |
|
|
|
|
Rajek
Pomógł: 4 razy Wiek: 35 Dołączył: 05 Lip 2008 Posty: 453 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 13-07-2010, 10:09
|
|
|
Brawo! Opowiedz jak i z czego zrobiłeś? A jak efekty podczas jazdy? |
|
|
|
|
kamyk0077
Pomógł: 4 razy Wiek: 37 Dołączył: 02 Lis 2008 Posty: 407 Skąd: Żary
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 13-07-2010, 10:15
|
|
|
Rajek, A z czego zrobiłem, Rurka 1" Do przykręcenia do wahaczy ale trzeba przyspawać taką podkładkę aby śrubę przykręcić i do tego otwór 8 lub 10 mm. Już nie pamiętam. Przykręca się na sucho do wahaczy. Przykładasz rurkę np 3/8 lub 1/2" Ja zastosowałem rurkę 3/8". Docinasz na wymiar rurkę spaważ przykładaż czy jest wszystko dobrze bo wiadomo że po spawaniu metal się odkształca. Malujesz i przykręcam. A efekt o niebo lepszy i świetnie trzyma na zakrętach. Koszt jaki mnie to wyniosło to ok 25-30zł. Bo jeśli masz tylko górną a np masz nisko profilowe opony to czasami nie wystarcza ale tanim kosztem można zrobić dolną i na zakrętach jest bardziej sztywniejszy i trzyma się pewnie drogi |
_________________ AHS założone w Tipo 1.4 ;p;p |
|
|
|
|
schab
Pomógł: 25 razy Wiek: 66 Dołączył: 13 Paź 2006 Posty: 616 Skąd: Radziszów k. Krakowa
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 13-07-2010, 20:50
|
|
|
kamyk0077 napisał/a: | Rajek, A z czego zrobiłem, Rurka 1" Do przykręcenia do wahaczy ale trzeba przyspawać taką podkładkę aby śrubę przykręcić i do tego otwór 8 lub 10 mm. Już nie pamiętam. Przykręca się na sucho do wahaczy. Przykładasz rurkę np 3/8 lub 1/2" Ja zastosowałem rurkę 3/8". Docinasz na wymiar rurkę spaważ przykładaż czy jest wszystko dobrze bo wiadomo że po spawaniu metal się odkształca. Malujesz i przykręcam. A efekt o niebo lepszy i świetnie trzyma na zakrętach. Koszt jaki mnie to wyniosło to ok 25-30zł. Bo jeśli masz tylko górną a np masz nisko profilowe opony to czasami nie wystarcza ale tanim kosztem można zrobić dolną i na zakrętach jest bardziej sztywniejszy i trzyma się pewnie drogi |
Rozpórka w żaden sposób nie poprawia trzymania się drogi na zakrętach , a jedynie zmienia sztywność skrętną nadwozia . Tego jednak nie da się wyczuć nawet przy ostrej jeździe autem wyposażonym w silnik taki jak twój ... Nawiasem mówiąc jeżeli przykręciłeś rozpórkę "na sucho do wahaczy" - to znaczy , że masz z przodu sztywną oś ? Chyba nie , bo mnie się wydaje , że przykręciłeś tą rurkę do ramy pomocniczej ( tzw. "sanek" ) , która to rama sama z siebie ma sztywność wielokrotnie większą niż calowa rurka , którą można wygiąć na kolanie . A jeżeli już chcesz poprawić prowadzenie auta to zmień sprężyny na niższe a zarazem koniecznie dużo twardsze i amortyzatory o zwiększonej sile tłumienia . Równocześnie odwiedź dentystę aby zweryfikował plomby w zębach , a zamiast zakładać kawałek wodociągu pod auto - załóż pod silnik i skrzynię - stalową , albo aluminiową blachę osłaniającą spód przed uszkodzeniami .
Sprawdzone w dwóch moich autach o konstrukcji zbliżonej do Tipo : Lanci Dedrze 1,8 i Delcie 2,0 16V . Żadne z nich nie ma rozpórek , a traktowane brutalnie przeżyły już ze mną odpowiednio 4 lata i rok. |
|
|
|
|
ubek
Pomógł: 50 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Sie 2007 Posty: 3790 Skąd: Heilbronn
Województwo: Other
|
Wysłany: 13-07-2010, 21:17
|
|
|
schab napisał/a: | załóż pod silnik i skrzynię - stalową , albo aluminiową blachę osłaniającą spód przed uszkodzeniami . |
dokładnie najlepsze usztywnienie |
_________________ K.W.A. - Kamikaze Wariaty Alkoholicy
Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
Raku
Pomógł: 18 razy Wiek: 40 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 2622 Skąd: \/\/ \/\/ /\
|
|
|
|
|
ubek
Pomógł: 50 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Sie 2007 Posty: 3790 Skąd: Heilbronn
Województwo: Other
|
Wysłany: 13-07-2010, 21:19
|
|
|
Raku, to ponad połowa aut które startują w różnych imprezach amatorskich ( KJSy, Sprinty itd ) by się paliła. Tam nie ma jakiś wychuchanych aut a w dupę dostają ostro. |
_________________ K.W.A. - Kamikaze Wariaty Alkoholicy
Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
EASYKATO
Pomógł: 3 razy Wiek: 101 Dołączył: 13 Kwi 2006 Posty: 353 Skąd: Bielany Wrocławskie
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 13-07-2010, 21:45
|
|
|
ubek napisał/a: | Raku, to ponad połowa aut które startują w różnych imprezach amatorskich ( KJSy, Sprinty itd ) by się paliła. Tam nie ma jakiś wychuchanych aut a w dupę dostają ostro. |
płyty są profilowane
i "dziurawe"
a propos rozpórki dolnej w tipo
ładnie można zebrać wystającą studzienkę |
_________________ Sedicivalvole 3d '93
(Wytrzymał już ze mną 20 lat) |
|
|
|
|
Raku
Pomógł: 18 razy Wiek: 40 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 2622 Skąd: \/\/ \/\/ /\
|
|
|
|
|
EASYKATO
Pomógł: 3 razy Wiek: 101 Dołączył: 13 Kwi 2006 Posty: 353 Skąd: Bielany Wrocławskie
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 13-07-2010, 21:56
|
|
|
Raku napisał/a: | znacie jakieś firmy zajmujące się robieniem płyt? |
wujek google zna
z all..ro:
rozpórki
nie polecam OMP do tipo 16V
zbliża auto do gleby o kilka cm |
_________________ Sedicivalvole 3d '93
(Wytrzymał już ze mną 20 lat) |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|