Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
uklad wydechowy....
Autor Wiadomość
uki 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 05-10-2006, 09:22   

siema mam pytanko odnosnie katalizatora czy jak go wymienie na strumienice to czy nie bede mial problemow z gazem a bo mam Tipo 1.4 ie+gaz

UKI 8)

Tip_top 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 05-10-2006, 10:04   

Uki nie polecam zamiany kata na strumienicę... swego czasu sporo o tym czytałem i większość opinii była taka, że jak katek jest dobry to lepiej go zostawić, a strumienicę wstawić w miejsce środkowego tłumika... jednak, żeby strumienica dobrze działała przydałby się tłumik pełnego przelotu dla dobrej "wentylacji"...

uki 

Wysłany: 05-10-2006, 10:23   

[b]tlumik juz mam dzieki za odpowiedz. To teraz musze poczekac jak mi sie tłumik srodkowy przepali.

** Dodano: 06-10-2006, 09:36 **
Siema to znowu ja niewie ktos ile kosztuje strumienica :?:

Lipton 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 08-10-2006, 19:12   

strumienica kosztuje od 50zl - 100zl na alegro nawet sa taniej
     Moneta

unknown 

Wysłany: 09-10-2006, 16:55   

tylko z tych całkiem najtańszych zaraz wydmucha Ci albo ew 'watę' wytłumiającą albo blacha się ... ne będą najlepsze po czasie.... bierz już jakieś z gwarancją rok, dwa lata minimum.
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Tip_top 

Wysłany: 11-10-2006, 07:09   

Na allegro są strumienice SPEEDER firmy bodajże Michael... Według testów jedne z lepszych na rynku. dopasowywane pod pojemność. U posrednika ponad 300zł, a na allegro widziałem po 179zł + koszt wysyłki. Przestrzegam przed strumienicami Jonesa - to kompletny pic na wodę. A jak ktoś ma jakieś "ale" to niech poczyta dokładnie na stronie "www.tuningbaja.pl" - to sklep tuningowy, ale na ich stronie jest dużo porad dotyczących układów dolotowych i wylotowych - filtrów stożkowych, strumienic, przelotów itp. Polecam też www.godula.cc.pl - jak się dobrze poszuka to można znaleźć testy strumienic i filtrów stożkowych z dokładnymi wykresami i opisem.

Niestety nigdzie nie znalazłem układów dedykowanych do Tipo :/ jeżeli ktoś znalazł coś takiego to niech zarzuci linkiem. Z góry dzieki.

Ostatnio upaliła mi się końcówka tłumika, a już od jakiegoś czasu jeżdżę z dziurą w środkowym :/ i też zastanawiam się nad wymianą środkowego na strumienicę i końcowego na całkowity przelot.

Raku 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 11-10-2006, 14:32   

Tip_top napisał/a:
przelotów

Co to są przeloty :?:
     Moneta

Lipton 

Wysłany: 11-10-2006, 14:54   

raku przelot to jest gola rura bez katalizatorw strumienic tlumikow srodkowych itp.
po prostu gola rura od kolektora do samego wylotu czasem z jakas koncowa czasem bez :D
     Moneta

romano 

Wysłany: 12-10-2006, 16:57   

Tip_top napisał/a:
Niestety nigdzie nie znalazłem układów dedykowanych do Tipo :/ jeżeli ktoś znalazł coś takiego to niech zarzuci linkiem. Z góry dzieki.

proszę bardzo :lol:
link

Moneta

Gaszek 

Wysłany: 25-12-2006, 16:13   

ja nie potrzebuje sportowego przepaliła mi sie rura przed katalizatorem i efekt zajeb..... :badgrin:

Wujek 

Wysłany: 26-12-2006, 08:51   

Ja naprzykład nie posiadam katalizatora, chociaż fabrycznie był zamontowany - efekt głośniej w środku, jakby troszkę ale podkreślam tylko troszkę lepiej zbierał się podczas jazdy na wyższych obrotach...może jakby faktycznie trochę pogrzebać przy kolektorze to jakieś mierne efekty by były

Pawel_M 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 26-12-2006, 16:07   

Co do wydechów to jestem tylko za dedykowanymi tłumikami, a co do końcówki ozdobnej uważam że nie może być większa niż średnica tłoka :badgrin: końcówka 80, 90 max. Tłumiki uniwersalne oprócz wyglądu nic nie dają, moim zdaniem lepiej już wywalić tłumik i zamiast tłumika wstawić kawałek rury i końcówke ozdobną...

Końcowy dedykowany Remusa do Sedicivalvole znalazłem za 800zł nowy ( po znajmomości )

Środkowy + końcowy OMP znalazłem za około 1200-1300zł + przesyłka z anglii

Narazie mam fabryczny i jezeli będe zmieniał a zamierzam to w moim Tipku wyląduje dedykowany :fufu:

jacplac2 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 20-09-2010, 14:42   

Powracając do starego tematu . Mam w domu strumienice AWG w obudowie katalizatora czy coś doda silnikowi montując ja w miejsce tłumika środkowego , mój model nie posiada katalizatora,a tłumik końcowy oryginalny chciałbym założyć w taki sposób .

(silnik)=(kolektor wydechowy)==========<Strumienica>====<końcowy>=\

Dźwięk się bardzo zmieni ?
Przybierze mocy czy straci?
Moment obrotowy nie ulegnie zmianie?
Aha i strumienica łuskowa :lol:

Bdm 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 20-09-2010, 15:08   

100km jak nic dojdzie... Przy takiej konstrukcji i tym silniku ta strumienica doda co najwyżej trochę buczenia...

SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE
     Moneta

jacplac2 

Wysłany: 20-09-2010, 16:44   

Nie chodzi mi o przyrost mocy bardziej o to żeby nie spadła :lol: . Będzie strzelało w wydech ?

Lipton 

Wysłany: 21-09-2010, 00:53   

Bdm napisał/a:
100km jak nic dojdzie...

heh :D

jacplac2 napisał/a:
Będzie strzelało w wydech ?

raczej nie
     Moneta

Leśniczy 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 21-09-2010, 10:39   

jacplac2 napisał/a:

(silnik)=(kolektor wydechowy)==========<Strumienica>====<końcowy>=\

Dźwięk się bardzo zmieni ?
Przybierze mocy czy straci?
Moment obrotowy nie ulegnie zmianie?
Aha i strumienica łuskowa :lol:

w takiej "konfiguracji" masz zagwarantowane że pasażerowie na tylnych siedzeniach po godzinie jazdy będą chcieli wyskoczyć przez okno ... z przodu będzie nie lepiej.
mocy ani momentu na pewno ci nie przybędzie, a wręcz przeciwnie na wolnych obrotach może byc odczuwalne jakby silnik był ospały.

jacplac2 

Wysłany: 21-09-2010, 18:00   

To w jaki sposób przerobić wydech żeby nic nie zepsuć i poprawić osiągi w tym fiacie?

tymek 

Wysłany: 21-09-2010, 19:29   

jacplac2, wytnij kata wstaw rure tej samej srednicy srodkowy zostaw a koncowy to juz twój wybór bo ja mam przelotówke mulona i nie narzekam jest lepiej
:lol:

jacplac2 

Wysłany: 22-09-2010, 19:10   

W tym problemik ze ja nie mam Kata tylko środkowy i końcowy a strumienica się marnuje mam jeszcze trochę w domu złączeń elastycznych i się to marnuje. Najlepszym rozwiązaniem jest założenie końcowego przelotowego według was lub "wybebeszenie" seryjnego? ;D Nie chciałbym w środku auta mieć głośno tylko za samochodem :lalala:

Maciek 

Wysłany: 22-09-2010, 19:13   

jacplac2, jeśli Tipo masz na gaźniku , to środkowy jest przelotowy .
Nouva Delta 1/6 mjet - taty
Fiat Tempra SW 1.8 LPG - moja
Fiat Tempra SW 2.0 4x4 - na części
     Moneta

Leśniczy 

Wysłany: 22-09-2010, 22:58   

jacplac2 napisał/a:
To w jaki sposób przerobić wydech żeby nic nie zepsuć i poprawić osiągi w tym fiacie?

jak przerobić wydech żeby poprawić osiągi w 1.4 ? wymienić kolektor wydechowy na tzw. barany lub "dorzucić" tam turbinę :P

a tak poważnie wszelakie zabiegi typu rura, strumienica zamiast kata czy środkowego tłumana to efekt, który poprawi osiągi twojej "psychiki" :) najlepiej w tej kwestii zadziała zastąpienie tłumika końcowego jakimś sportowym/przelotowym

nie obraź się ale z gówna miodu nie wyciśniesz :) wiem coś o tym bo w swoim układzie wydechowym wycinałem juz każdy tłumik, łącznie z katem i śmiało stwierdzam że to wszystko nic nie daje, jedyny sens to zastąpienie końcowego jakiś sportowym wtedy będzie łądnie buczał zaś osiągi nie spadną ani nie ulegną poprawie :)

brynol69 

Wysłany: 23-09-2010, 11:50   

ludziska, chcecie mieć sportwy wydech który poprawi osiągi? to kupcie dedykowany tłumik/ zestaw albo udajcie się do zakładu który się tym zajmuje na poważnie. Ponieważ KAŻDA przeróbka wydechu, czy to jest strumienica, czy przelotówka czy inne badziewie pchane tam na siłe tylko pogorszy osiągi. A Wam, tak jak napisał kolega Leśniczy bedzie się zdawało że to +15hp, tylko dlatego że bedzie bardziej ryczeć, albo dlatego ze będziecie go wyżej kręcić. Każdy silnik a nawet model ma swoje parametry, z pewnym ciśnieniem wypluwa spaliny i to ciśnienie musi być zachowane aby silnik pracował optymalnie wydajnie. Tyle o tym sądze.
     assistance

jacplac2 

Wysłany: 23-09-2010, 16:52   

wydech jest w 100% szczelny strumienica wspawana zamiast środkowego ,nie chodzi dożo głośniej chodzi tak jakby miał większą średnice wydechu nic poza tym . Za kasę z praktyki kupie WM sport na allegro polecacie go? :) Wszystkie opinie mile widziane i propozycje także :)

Leśniczy, Wiem że z gówna miodu nie wycisnę, ale chociaż zapach gówna zniknie :badgrin: ,nie obraziłem się ;D

Leśniczy 

Wysłany: 23-09-2010, 17:03   

no ja mam wm sport i nie narzekam :P , wcześniej miałem montii za ponad 200zł , mruczał fajniej bo miał "komorę" ale rozleciał się po 2 latach :/

także bardziej polecam tego wm sporta :)

http://allegro.pl/tlumik-...1207549492.html

http://allegro.pl/tlumik-...1234828779.html

Odpowiedz do tematu