|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Wrażenia ze stożka... |
Autor |
Wiadomość |
mrk69
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 12-04-2007, 17:08 Wrażenia ze stożka...
|
|
|
Na początku od razu piszę, że nie jest to po to by niby zwiększyć moc silnika, bo wiem, że z 1.4 nigdy rakiety nie zrobię, ale sprawdzić zawsze warto No więc dziś zamontowałem w seryjne miejsce obudowę i stożek odkupione od marcin-real. Na początku poszedł on w miejsce gdzie stara "rura" łapała powietrze do filtra, ale po przejechaniu się po ulicy zauważyłem, że silnik się strasznie dusi powyżej 60 km/h i postanowiłem doprowadzić zimne powietrze do stożka z tego miejsca:
Dawna rura idąca do filtra łapie teraz powietrze prosto z grilla i zapodaje je centralnie na stożek. Po ponownym przejechaniu się, żauważyłem, że silnik działał bardziej elastycznie (prawie zawsze szarpał - może to przez brudny filtr) i szybciej łapał wyższe obroty. Po dojechaniu do domu sprawdziłem, czy rura, którą wstawiłem do zapodania powietrza na stożek działa i działa..cały stożek był chłodny. Działanie mojego auta na stożku wyraźnie się poprawiło Przydało by się jeszcze tylko odgrodzić stożek od reszty silnika.
P.S. Silnik chodzi o wiele lepiej, ale i sporo głośniej. |
|
|
|
KRT
Wiek: 38 Dołączył: 31 Sty 2007 Posty: 397 Skąd: Kraków - NH
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 12-04-2007, 19:15
|
|
|
No odgródż stożek od reszty jak go juz wrzuciłeś ja do swojego niewrzucam bo to głupi pomysł w moim przypadku gdyż moj wydech i silnik tak ryczy że już bardziej sie nieda , ale taki pro mógłbym se zapodać tylko szkoda pieniędzy |
_________________ NieCh MoC BędZie Z waMi WaRiAtaMi Tipo 2.0 8v <-rozbity Calibra C20NE |
|
|
|
|
gepard
Pomógł: 2 razy Wiek: 43 Dołączył: 21 Sty 2006 Posty: 306 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 12-04-2007, 19:21
|
|
|
Ja mam stożek zamontowany zamiast obudowy starego filtra w nadkolu po prawej stronie za pomocą trzech kolanek pcv. Niestety nigdzie indziej nie dało się go upchać. Stożek nie ma żadnego dodatkowego dolotu powietrza, ponieważ konstrukcja mojego silnika nie daje mi zbyt wielkiego pola do popisu ale kto wie jeżeli tylko czas pozwoli to coś się pomyśli. Mam zamiar założyć wlot powietrza w błotnik.
Powiem szczerze, że gdy założyłem stożek to praktycznie nie zauważyłem różnicy, ale po paru dniach gdy usunąłem zapchany katalizator i dwa pierwsze tłumiki, a na koniec poszedł tłumik przelotowy wm sport to różnica jest i to bardzo odczuwalna. Nawet słychać pracę stożka - przepiękny świst co w połączeniu z turbiną daje ciekawy efekt dzwiękowy.
Stożek kupiłem z uwagi na dławienie na wolnych obrotach myśląc że stary filtr już ma dość i ten coś poprawi, ale dławienie zostało może trochę mniej ale pewnie to wina przytkanych wtrysków albo filtra paliwa. |
_________________ Moja duma: Tipo 1.9 TD-sprzedane
Coupe 2.0 16V+, Audi A3 1.6 też
Jest Czarne A6 1.8T i tego się trzymamy
http://forum.tempra.org/t...ard-vt11007.htm |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 12-04-2007, 20:56
|
|
|
hehe, mrk, ja z tego samego miejsca prawie, konkretnie okolicy dziury na hak w temperce zimne powietrze biorę co prawda mam na rurce mega prowizorkę a filtr zwykły a nie stożek, ale wszystko dla edukacji , więc prowizora kiczowata może być... czy cokolwiek żwawiej na zimym powietrzu...? może... trudno powiedzieć, bo jak chciałem by pęd auta wciskał do filtra zimne to i gaźnik wtedy podreperowałem i nie tylko, więc ogólna poprawa mogła być sumą wszystkiego... na pewno warto się bawić, dla samej zabawy choćby... |
|
|
mrk69
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 01-08-2007, 13:55
|
|
|
Nakręciłem tłumik to i stożek się załapał na sesję. Po zamontowaniu stożka nie czułem specjalnej różnicy, ale gdy pojeździłem na nim parę miesięcy i przesiadłem się na w pełni seryjnego Tipola dziadka (też 1.4 monowtrysk) to myślałem, że jadę czołgiem...mało się zbierał i zalulony, wiec jednak różnica jest, ale w sumie może to być efekt wszystkich przeróbek silnika i układów jakich dokonałem.
Jeżeli ktoś mógłby mi wrzucić to na uploada to był bym wdzięczny (plik ma ponad 2 Mb)
Tym czasem plik jest TU |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|