Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kolejny HOpel w stajni, i po Hoplu... A teraz.....??
Autor Wiadomość
maxi 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 13-05-2012, 20:17   

[quote="Tak samo jak mit o rdzewieniu Opla[/quote]

Uważasz to za 'mit' Swego czasu szukałem dla siebie Opla Tigry i po prostu ręce opadają. Rdzą praktycznie dotyka wszystkiego, zaczynając od nadwozia na podłużnicach kończąc. Przyjrzyj się Astrą I lub Corsy B dosłownie właściciele imają się różnych sposóbów, by jak najlepiej ochronić samochód, efekt = mizerny. Znajomy musiał wymienić przednią szybę a Astrze Classc I i co pojechał do szklarza, na następny dzień dostał telefon, by zabierać autko do blacharza bo słupki dosłownie nie istniały, pod plastikami i nie było do czego kleić szyby. Ople do 2003 r. muszą być garażowane inaczej daleko nie zajedziesz. Znajomy ma Corse C pod chmurką i co progi już się zalewają rudą, także nie sądzę, iż to był aż taki mit.

MarcinWrocław napisał/a:
Dziękuje za życzenia "długiej i bezawaryjnej jazdy"..

Popytaj mechaników, jakie są koszty wymiany tego rodzaju zawieszenia to się przekonasz, co miałem na myśli. No chyba, że sam sobie z tym poradzisz :lol: Tak czy inaczej, bezawaryjnościiii ;)

FIAT TIPO 1.4i.e DGT 70 HP

RENAULT THALIA 1.4i RN 75 HP ( 81 milage diagnostic process )

Części do Tipo 1.4 i.e DGT :
http://forum.tempra.org/t...sci-vt24251.htm

Luczu 

Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 13-05-2012, 20:19   

a to nowa c5 :D Jaki silnik ?
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

Bdm 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 13-05-2012, 20:22   

Miałem jednego hydro woza i wiem co to znaczy, ten przebieg juz wymaga wymiany płynu hydraulicznego - koszt około 40zł - za litr oczywiście a wchodzi chyba coś koło 6, wycieków jeszcze pewnie nie ma bo to niby 4 lata dopiero, ale jak się zaczną to już po całości, Gruchy nabija się co około 60tyś. więc jeśli jeszcze jakimś cudem nie byly nabijane - wymieniane to kolejny już dość spory koszt.

Mimo wszystko komfort jest nie porównywalny, dodam tylko że w c5 zawias jest trochę twardszy niż w xantii...

SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE
     Moneta

MarcinWrocław 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 13-05-2012, 20:37   

maxi napisał/a:
[quote="Tak samo jak mit o rdzewieniu Opla

Uważasz to za 'mit' Swego czasu szukałem dla siebie Opla Tigry i po prostu ręce opadają. Rdzą praktycznie dotyka wszystkiego, zaczynając od nadwozia na podłużnicach kończąc. Przyjrzyj się Astrą I lub Corsy B dosłownie właściciele imają się różnych sposóbów, by jak najlepiej ochronić samochód, efekt = mizerny. Znajomy musiał wymienić przednią szybę a Astrze Classc I i co pojechał do szklarza, na następny dzień dostał telefon, by zabierać autko do blacharza bo słupki dosłownie nie istniały, pod plastikami i nie było do czego kleić szyby. Ople do 2003 r. muszą być garażowane inaczej daleko nie zajedziesz. Znajomy ma Corse C pod chmurką i co progi już się zalewają rudą, także nie sądzę, iż to był aż taki mit.

[/quote]

ehh, piszesz o Oplach które mają po naście lat. Moja VA miała 15, VB 14 i jakoś ich nie "jadło".
A ja piszę o 4 letniej C5.

Zapytam inaczej - czy ktoś z moich szanownych oponentów użtkował C5 FL ?? Bo z postów wnioskuję że albo piszemy o kilkunastoletnich pordzewiałych ( zapewne od napraw blacharskich ) Oplach lub o Xantii, czyli praktycznie modelu starszym o jakieś 10 lat. Bardzo proszę w dyskusji o uwagi wnoszace coś do całości sprawy i o fakty potwierdzające te uwagi..

Ale po co ja się denerwuje... - w końcu jest niedziela... ;)
C5 FL 2,0 HDI Break Exclusive
     assistance   Moneta

maxi 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 13-05-2012, 20:43   

MarcinWrocław, odniosłem się tylko do twojej wypowiedzi, co zostało potwierdzone odpowiednim cytatem. Nie napisałeś, iż masz na myśli młodsze roczniki, tylko odniosłeś się do całości. A zabrałaś się za demontaż podłogi w swojej VA, bo jeśli tak nie wierze, że nie napotkałeś tam niespodzianek.

FIAT TIPO 1.4i.e DGT 70 HP

RENAULT THALIA 1.4i RN 75 HP ( 81 milage diagnostic process )

Części do Tipo 1.4 i.e DGT :
http://forum.tempra.org/t...sci-vt24251.htm

Bdm 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 13-05-2012, 20:52   

c5 użytkowałem ale przed fl, zawias w c5 nawet po fl to to samo co xantia tylko dodana elektronika, zasada działania ta sama i podzespoły identyczne, auto zajebiste, ale jedynie jeśli kupisz w salonie i wymieniasz wszystko regularnie, albo z dość pewnego źródła, te zawieszenie bardzo łatwo "skrzywdzić"...

SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE
     Moneta

MarcinWrocław 

Wysłany: 13-05-2012, 21:05   

maxi napisał/a:
MarcinWrocław, odniosłem się tylko do twojej wypowiedzi, co zostało potwierdzone odpowiednim cytatem. Nie napisałeś, iż masz na myśli młodsze roczniki, tylko odniosłeś się do całości. A zabrałaś się za demontaż podłogi w swojej VA, bo jeśli tak nie wierze, że nie napotkałeś tam niespodzianek.

a zdziwię Cię, bo tak. Miała wtedy dokładnie 14 lat i jakieś ~ 400 tys km. Od góry 2 początki rudej ( w sumie nalot, a nie wżer ) a z dołu z tyłu rudawy nalot i 3 wżery. Jak na 14 letnie auto to nieźle...

he he.. nie zdąrzyłem napisać dokładnie co i jak o aucie, gdyz komentarze poszły wcześniej... :) :)
     assistance   Moneta

Mosior 

Wysłany: 13-05-2012, 21:23   

mój kolega kupił C5 w dieslu 2009 rok i nie jest zadowolony, auto pewne bo w rodzinie od nowości i ciągle jakieś pierdoły się sypią a rozwiązania francuskie są mało sympatyczne w obsłudze (5-cio kątne śruby itp).

Zadowolenia życzę ale ja bym takiego auta nie kupił ze strachu ;D
     assistance

shwax 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 13-05-2012, 23:16   

MarcinWrocław, automat? Masz tam już odpowiednik DSG czy jeszcze jakiś francuski Tiptronic? Miałem okazję jeździć nowszym C5 w kombiaszu, ale z większym dieslem na pokładzie (2.2) oraz w manualu :) Auto znajomego. Muszę przyznać, że gdyby nie ta hydraulika, to chyba sam zastanowił bym się nad takim autem mając odpowiednie fundusze. Wyposażenie ekstra, niejedno Audi, BMW, czy inne zachodnie toczydło w podobnej cenie nie ma nawet połowy tych bajerów co ta C5. Komfort jazdy niesamowity, choć ja jednak wolę twardsze auta, a C5 nawet w nastawach SPORT jest ciut za miękki. Jedyne do czego mógłbym się naprawdę przyczepić to ilość miejsca z tyłu. Auto nie jest wcale małe, a jednak miejsca za wiele nie ma. Tak czy inaczej fajny wozik, bezawaryjności życzę :)

MarcinWrocław 

Wysłany: 04-12-2012, 23:25   

I 7 miesiąc Cytryny w moim garażu minął nieuchronnie... I przy okazji ponad 16 tys km.. :)

Zmartwie co po niektórych, ale..... nic sie nie popsuło... :) . Ale bądźcie dobrej myśli.

Przyszedł czas na rozrząd, i tu muszę przynać, że ceny są zaskakujące.... Za kpl zestaw ( pasek, pompa napinacz, rolka prowadzaca ) - 280 zł... W Vectrze było drozej....

Zdrówka życzę.. :)

** Dodano: 06-04-2013, 12:49 **
heh, Cytryny ciąg dalszy.

ja nie wiem jak to jest, ale najechałem już 30 tysi od maja..... I w sumie poza wymianami eksploatacyjnymi tylko rope wlewam.

Dzienne LEDy udało się założyć własnymi siłami, bo szkoda xenów :P
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu