Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Moja nowa Lancia
Autor Wiadomość
RobertWroc 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 26-06-2007, 20:27   Moja nowa Lancia

No i jednak pożegnałem Dedrę.miałem nie sprzedawać,ale przyszedł człowiek,i wziął.W niedzielę.Już w poniedziałek kupiłem....Delte...Lancie delte II. Troszkę uboższa wersja,nie ma rolet,ale ma szyberdach,a tak w sumie wszystko to samo,troszkę nowocześniejszy wygląd,wewnątrz również,coprawda na stalowch felgach,ale alu,oryginalne Lancii mam w bagażniku,muszę tylko opony dokupić,Najlepsze jest to że pomimo że jest to rocznik 1993 jestem--3 właścicielem,2 w Polsce.Wóż jest na czarnych tablicach!!!!!!
Silnik zwykły 1.6 pełny wtrysk, chyba nawet OHC 75KM nigdy nie skalany gazem,chodzi idealnie.,ale wnętrze zadbane,ja myślałem ze mam w dedrze zadbane-myliłem sie.lekka korozja podłogi,oczywiście przy lewym kole,wahacz do wymiany,i to wszystko.Parę rysek,
a tak mam:
elektryczne szyby przód
elektryczne lusterka,podgrzewane
el szyberdach
podgrzeane fotele(podobno,kabelek pod fotelem jest,bezpiecznik jest,napięcie na bezpieczniku też -ale nie czuje zeby grzało-ile czasu treba na odczuwalne nagrzanie?W dedrze ok 2 min i ciepełko było w d...)
ABS
ciemne szyby wszystkie,standard chyba
oczywiscie tapicerka alcantra-straszne dziadowstwo
CD KENWOOD,ładny ale jakis praworzadny-czyta tylko oryginały,do wymiany
wycieraczka tylnej szyby,brakowało mi tego
a teraz nadszedł czas nauki jazdy,siłą żeczy wymuszam na nim parametry jak w poprzedniczce 1.8,oczywiście kosztem spalania-nie mam ekonomizera.Pierwszy raz widzę coś takiego,Włosi zawsze dają
chromowana końcówka wydechu.
autko serwisowae i dbane całe woje zycie w Polsce,czuli ok 10 lat.Ale nie ostatni rok jak sam właściciel przyznał nie cały rok-ok 8 miesięcy jak już wiedział ze zmienia poprostu ją olał,i to widać,
Na szczęście zdążył zrobić rozrząd-kompletny ma ok 20.000km,wymienic kompletne tłumiki,komputer,i parę drobiazgów.W d..dało jeżdżenie z walniętym wahaczem koło stoi \ prawie legło więc dość pilna sprawa dla mnie. Tak przy okazji jaki jest koszt wymiany wahacza w Tipo? I czy jak kółeczko się kładzie to tylko wahacz czy łożysko także?Nigdy w życiu nie widziaółem wahacza na żywo.Jak juz ja domyję zmienię felgi zapodam parę fotek.ładna jest ta nuowa delta...

konikks 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 26-06-2007, 20:39   

to jest ten sam silnik co w moim tipo? (patrz opis)

Alfista 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 26-06-2007, 20:41   

szkoda ze taki slaby silnik, w tych lanciach mozna ciekawe wersje poszukac..

no i w 2,0 16v recaro w standardzie :D

RobertWroc 

Wysłany: 26-06-2007, 20:50   

owszem można ale i ta moc w Lancii jest wystarczająca,odpowiednie manewrowanie skrzynią i mozna całkiem dynamicznie jechać.Poza tym zbieżność 100% z Tipo a co za tym idzie koszty eksploatacji.
Fakt celowałem w wóz conajmniej 2.0, brałem pod uwagę scorpio 2.9 ale w koncu zwyciężył rozsądek.
Co mi po 300KM jeżeli 80% czasu jazdy stoję w korku albo powoli posuwam się od światweł do świateł?
Tym razem poszedłem w stronę funkcionalności.Mały ale chatback-pies ma gdzie jeździć,bagaznik po zdięciu półki wystarczający.
Wewnątrz wygodny
jak na miasto wystarczająco dynamiczny,nie wiem jak przy max obciążeniu będzie w trasie.
Alfista ale do 2.0 16V zakładać gaz to barbarzyństwo,tankować benzynę-bankructwo.Sorry ale wiem coś o tym miałem taką cromę. Fajna była ile jej wlałem tyle spaliła,zawsze głodna.
Tani w exploatacji,serwisowaniu i opłatach.Poprostu użyteczny.Qrcze fakt chyba się starzeję bo następna będzie już kappa...

konikks 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 26-06-2007, 21:02   

a wiecie że ja się lekko napaliłem na omegę... ale "gaz to dobro" ;D

RobertWroc napisał/a:
Qrcze fakt chyba się starzeję

też mam coś takiego. marzy mi się jakieś wielkie autko do podróżowania... :roll:

Alfista 

Wysłany: 26-06-2007, 21:16   

RobertWroc napisał/a:
owszem można ale i ta moc w Lancii jest wystarczająca,odpowiednie manewrowanie skrzynią i mozna całkiem dynamicznie jechać.Poza tym zbieżność 100% z Tipo a co za tym idzie koszty eksploatacji.
Fakt celowałem w wóz conajmniej 2.0, brałem pod uwagę scorpio 2.9 ale w koncu zwyciężył rozsądek.
Co mi po 300KM jeżeli 80% czasu jazdy stoję w korku albo powoli posuwam się od światweł do świateł?
Tym razem poszedłem w stronę funkcionalności.Mały ale chatback-pies ma gdzie jeździć,bagaznik po zdięciu półki wystarczający.
Wewnątrz wygodny
jak na miasto wystarczająco dynamiczny,nie wiem jak przy max obciążeniu będzie w trasie.
Alfista ale do 2.0 16V zakładać gaz to barbarzyństwo,tankować benzynę-bankructwo.Sorry ale wiem coś o tym miałem taką cromę. Fajna była ile jej wlałem tyle spaliła,zawsze głodna.
Tani w exploatacji,serwisowaniu i opłatach.Poprostu użyteczny.Qrcze fakt chyba się starzeję bo następna będzie już kappa...

no jesli chcesz miec gaz i byc spokojnym czlowiekiem to rzeczywiscie dobrze zrobiles.. bo jeszcze znowu byloby kolejne 2,0 16v +LPG :badlos:

ja mam ten silnik w temprze i wiem ze calkiem niezle sie zbiera, ale moim zdaniem w delcie nie powinni w ogole tego silnika montowac bo samej legendarnej nazwie delta ten silnik w ukladzie OHC nie przystoi :)

PS. u mnie w miescinie jezdzi taka, tez 1,6 ale strasznie dojechana, az sie serce kraje jak mozna taki samochod tak traktowac ;D

RobertWroc 

Wysłany: 26-06-2007, 21:18   

starzejemy się albo poprostu dojrzewamy.Dorastamy do roli mężów i ojców,Ninja pierwszy poszedł w klasę ,wygodę i komfort.
Ja musze brać pod uwagę wrocławski tłok.Fajna ta Jego Omka ale we Wrocku by zginął tragicznie.Jak wielu innych w wielkich autach,szczególnie w centrum gdzie czasem cięzko rower zaparkować.A delta jak i Tipo wygodna,zwinna i stosunkowo niewielka,zawsze znajdzie się miejsce by mogła się przytulić między słupkiem a klombem.

** Dodano: 26-06-2007, 22:23 **
Alfista, czy to jest OHC,wyglada dokładnie jak OHC w Tipo czyli wielka pokrywa filtra powietrza nad silnikiem,wiec chyba jednak ohc.Zadne posiadane źródło nie podaje czy to jest OHC czy DOHC.Ale chyba w deltach po liftigu szły tylko OHC.
Jednak muszę zajrzeć pod tąobudowę,ale wątpię by były tam dwie pokrywy.

Alfista 

Wysłany: 26-06-2007, 21:28   

byly tez 1,6 16v z fiata bravy ale to po 96, wiec napewno masz ten z tempry ale na wielopunkcie jak mialy pozniejsze modele TT

RobertWroc 

Wysłany: 26-06-2007, 21:39   

włąśnie sprawdziłem po VINie i o dziwo epeer zidentyfikował w pełni,nawet kolor tapicerki się zgadza(turkusowa alcantra) i z całą pewnością 1.6 OHC pełny wtrysk 74KM.
Poprzedniej Dedrze twierdził że numer błędny ale ona była z przed jego pamięci.
I o to chodzi,proste,dostępne części,tanie zamienniki,koniec z wkładaniem kasy tylko po to by kiedyś sprzedać i nawet nie odebrać swojego.

A zegaru a raczej kształt wskaźników juz z Brawy,duże i czytelne.

Alfista 

Wysłany: 26-06-2007, 21:50   

RobertWroc napisał/a:

I o to chodzi,proste,dostępne części,tanie zamienniki,koniec z wkładaniem kasy tylko po to by kiedyś sprzedać i nawet nie odebrać swojego.

oj ta starosc jest straszna :D

RobertWroc 

Wysłany: 26-06-2007, 21:52   

no niech będzie-DOJRZAŁOŚĆ.

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 26-06-2007, 22:17   

74KM to trochę mułowate to jest :(
Zapakujesz rodzinkę i psa i Cię skuter made in China wyprzedzi ;)

assistance   Moneta

Radke 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 27-06-2007, 07:02   Re: Moja nowa Lancia

RobertWroc napisał/a:
Jak juz ja domyję zmienię felgi zapodam parę fotek.ładna jest ta nuowa delta...

Nie mogę się doczekać tych fotek!
"Zapodawaj" je jak najszybciej :D

Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:

* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d

zapraszam na: www.trade-r.pl
     assistance   Moneta

RobertWroc 

Wysłany: 27-06-2007, 08:28   

Emf, i tak z rodziką jeżdzę niezwykle kulturalnie i stosunkowo wolno,przeważnie zgodnie z przepisami.Za duża odpowiedzialnośc.W końcu nie chciał bym żeby przez moją głupotę coś się stało.
przykład.Zeszły rok.Wycieczka do Książa.Piękna pogoda,cieplo ale nie upalnie.Wszyscy jadą ok 60-70km/h.Nikt nie wyp[rzedza,nikt nie pogania.Naraz obok coś białego przemyka,nawet dokładnie nie zauważyłem co,tak śmigło.
Jakoś nikt się nie przejął,wszyscy dalej spokojnie jadą rekreacyjnie.Po drodze zatrzymuję się na postój,piesio rozprostowywuje łapki,jedziemy dalej.Ostatnia krzyżówka,znak Zamek Ksiaż 5km,a tu qwa objazd-droga zamknięta,policja pogotowie,i biała audica wklejona w golfa.Już wiem co tak śmigło-to ta audica.Na tym skrzyżowaniu był wcześniej odemnie,ale ja dojechałem do celu.
Karetka stała spokojnie więc chyba juz nie była potrzebna-nie wiem.
Wracałem jeszcze spokojniej.

maro 

Wysłany: 27-06-2007, 08:54   

I tu się zgadzam na całej linii. Ja tak samo podchodzę do sprawy. Bezpieczeństwo i delektowanie się wycieczką. Mam w temperówce 1,6 na monowtrysku i po nr silnika też się dowiedziałem że ma jakieś 75KM. Jak trzeba to przeredukuję i się nieźle zbiera ale zasadniczo zależy mi na bezpiecznym i wygodnym dotarciu do celu. Dla mnie ważny jest komfort (pełna elektryka) a nie 300KM do świrowania po mieście bo nie mam "sponsora" na paliwo i części jak co poniektórzy moi znajomi.

Alfista 

Wysłany: 27-06-2007, 10:11   

Panowie ale wy troche za bardzo czarno widzicie poruszanie sie mocniejszym autem, przeciez ciagle nie trzeba wstawiac jak sie ma troche mocy pod butem, baaa, powiem wiecej, ze jesli sie ma te 150-200koni to nawet nie chce sie zawsze szybko jezdzic bo zawsze sie ma swiadomosc ze i tak sie wiekszosc autek na codzien spotykajacych objedzie :D duza moc sie przydaje napewno podczas wyprzedzania co u nas jest ciągłym zjawiskiem podczas poruszania w trasie..

co do spalaniem to tez nie jest az tak tragicznie, moja alfa 2,0 16v chleje 7,3 przy srednim bucie w trasie..

jesli chodzi o czesci to zgoda, eksploatacja jest bezporownywalnie drozsza, jak cos nawali to juz trzeba szykowac sporo siana...

maro 

Wysłany: 27-06-2007, 10:44   

Oczywiście zdaję sobię z tego sprawę że parę koni więcej nie zawadzi i 2,0l to jeszcze nie taki "smok" ale zarówno ja jak i RobertWroc mykamy w większości po mieście. Gdybyś mieszkał w dużym mieście to spalanie wyszłoby powyżej 10l (możliwe że nawet sporo powyżej).

Ja mam motor 1,6 na monowtrysku + gaz (220000km). W cyklu tylko miejskim spala mi gazu jakieś 12,5l a na trasie 9. Przy czym gaz mam tak ustawiony żeby mieć minimalną różnicę mocy między trybem pracy gaz - benzyna. Nie jeździłem nigdy długo na samej benzynie ale spalanie by spadło o jakieś 3l/100km.

P.S. Może znawcą nie jestem ale chyba Alfista zaniżyłeś nieco to spalanie. 7,3l/100km na trasie przy silniku 2,0l to wynik dla jazdy delikatnej (bądź ostrożnej,z w miarę stałą prędkością) a nie przy "średnim bucie" :) albo dla silnika "młodego" w super stanie.
To w takim razie mój by spalił z 6l/100km (jak nie mniej). Tyle tylko że mój ma przejechane 220000km :roll:

avenger85 

Województwo: Świętokrzyskie
Ostrzeżeń:
 10/3/5
Wysłany: 27-06-2007, 11:55   

maro napisał/a:

P.S. Może znawcą nie jestem ale chyba Alfista zaniżyłeś nieco to spalanie. 7,3l/100km na trasie przy silniku 2,0l to wynik dla jazdy delikatnej (bądź ostrożnej,z w miarę stałą prędkością) a nie przy "średnim bucie" :) albo dla silnika "młodego" w super stanie.
To w takim razie mój by spalił z 6l/100km (jak nie mniej). Tyle tylko że mój ma przejechane 220000km :roll:

no jeśli o chodzi o trasę to raczej nie zawyżył ... mi przy "średnim bucie" czyli większość trasy 60-90km/h a od czasu do czasu 140-180km/h spala 8L
tylko w mieście jest mniej ciekawie 12-13 L łyknie i to bez większego pałowania no i z tym że ja mam 8V zaś alfista 16V ale nie sadzę żeby różnice w spalaniu były duże

a odnośnie samego tematu a gdzie fotki tej delty ??? :)

maro 

Wysłany: 27-06-2007, 12:00   

To może faktycznie, ale na mieście jest gorzej niż myślałem...
16V daje znikomą oszczędność paliwa (w gramach) to ma wpływ na moc silnika. Chodzi tu o prędkość i precyzję napewłniania cylindra mieszanką w wyniku czego polepszają się parametry. Więcej zaworów to mniejsze straty na przepływie i zawirowaniu ładunku w cylindrze.

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 27-06-2007, 12:17   

RobertWroc, a miała być Croma jeśli dobrze pamiętam. ;D
     assistance   Moneta

Alfista 

Wysłany: 27-06-2007, 13:05   

no w miescie nie pisze bo alfą ciezko wolno jezdzic jak ciagle ktos podjezdza na swiatlach i robi przygazowke, zenujące... zycie alfisty nie jest ze wszechstron przyjemne ;D

co do spalania to jest to faktyczne spalanie jakie zanotowalem ale silnik w alfie mam prawie cały nowy..

tempra mi bierze 5,9 tez przy takiej sredniej jezdzie, bez zadnego obciazenia w aucie, tylko kierowca... dziewczyna z boku troche podwyzsza spalanie :lol:

maro 

Wysłany: 27-06-2007, 13:32   

Cytat:
no w miescie nie pisze bo alfą ciezko wolno jezdzic jak ciagle ktos podjezdza na swiatlach i robi przygazowke, zenujące...

To fakt - żenujące
Ja się z takich śmieję bo głupota nie zna granic i od razu widać że taki koleś jeździ służbowym albo "rodzice" dają na paliwo :roll:

Jak kogoś tak korci to prędzej czy później będzie potencjalnym bohaterem takiej akcji jak pisał RobertWroc

Cytat:
Ostatnia krzyżówka,znak Zamek Ksiaż 5km,a tu qwa objazd-droga zamknięta,policja pogotowie,i biała audica wklejona w golfa.Już wiem co tak śmigło-

P.S.Czekamy na zdjęcia Lanci (w środku też) :lol:

TiP016V;) 

Wysłany: 27-06-2007, 14:11   

Alfista napisał/a:
co do spalaniem to tez nie jest az tak tragicznie, moja alfa 2,0 16v chleje 7,3 przy srednim bucie w trasie...

ehe ehe... nikt Ci nie powiedział Black, że jazda na lawecie się nie liczy? :lol:

** Dodano: 27-06-2007, 15:24 **
Alfista napisał/a:
tempra mi bierze 5,9 tez przy takiej sredniej jezdzie, bez zadnego obciazenia w aucie, tylko kierowca... dziewczyna z boku troche podwyzsza spalanie :lol:

:lol: :lol: :lol: no proszę...

opti 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 27-06-2007, 16:49   

TiP016V;) napisał/a:
:lol: :lol: :lol: no proszę...

taa portfel nauczyl black'a jak jezdzic oszczednie :lalala:

miszko 

Wysłany: 27-06-2007, 17:33   

Robert, a co z Cromą?

Czekamy na fotki!