Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Tipo 1.6 Suite.. czyli śliwkowy Złomek
Autor Wiadomość
mikee72 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 23-11-2015, 22:36   Tipo 1.6 Suite.. czyli śliwkowy Złomek

Pewnie co bardziej spostrzegawczy zorientowali się, że pojawił się nowy członek rodziny TTT.
Śliwkowe Tipo jest u mnie od ponad dwóch tygodni, przyjechało z Niemiec. Pierwsza rejestracja 23.12.1994 (prezent na Gwiazdkę?).
Od nowości (przez 17 lat) był jeżdżony przez Panią Margot (rocznik 1928). Potem kolejny właściciel jeździł jeszcze 4 lata. Łącznie Fiacik zrobił nieco ponad 120tys. km.
Do Polski trafił zapuszczony, mocno brudny - ale technicznie zupełnie ok. Silnik 75KM czysty i cichy, pracuje równo.
Sprzedawca myślał, że pójdzie na części - bo takiego starocia nie opłaca się rejestrować..
Jak przyjechałem do Wrocławia, to odpalaliśmy go na kablach.. w ogóle nie był przygotowany do sprzedaży.

Jest to wersja Suite, ma na wyposażeniu chyba wszystko co Fiat montował w Tipo:
elektryczny szyberdach, elektryczne przednie szyby, el. + podgrzewane lusterka zewn.,
klima, halogeny, 4 tarczowe hamulce, abs, auto-poziomowane reflektory, tapicerka alcantara, skórzana kierownica i gałka dźwigni;
firmowe radio kasetowe blaupunkt (już zmienione na mp3 sony) + 4 głośniki (naprawdę nieźle grają).

Prawie wszystko jest sprawne.. co nie działa? Klima jest do sprawdzenia i nabicia, prawe lusterko ma ułamane mocowania i chodzi tylko góra-dół,
autopoziomowanie lamp nie funkcjonuje.. a reszta? no naprawdę działa :)

Auto dostało trochę w kość od słońca: na dachu i na masce schodzi klar w kilku miejscach.
Korozji w zasadzie nie ma, są dwa małe ogniska: jedno na masce i jedno na tylnych drzwiach. Na dniach będą zabezpieczone.
Od spodu wszystko ok, wiadomo że nie nowe ale żadnych powodów do niepokoju nie ma.

Dwa tygodnie temu zaliczony został przegląd techniczny - jedyna uwaga dotyczyła zużytego wahacza.
Potem wjechały ze starego Złomka: felgi, radio z joystickiem, wycieraczki pod nogi..
W ubiegłym tygodniu prana była tapicerka i boczki, co znacznie poprawiło wygląd wnętrza.
W zasadzie wewnątrz stan bdb+: kierownica jak nowa, fotele po praniu bardzo ładne, tylko obudowa zegarów ma pęknięcie..
Ostatnie dni to "pakiet startowy" u mechanika, czyli: rozrząd, oleje, wahacze, świece, płyny itd.
Jakieś gumki od tłumika, osłony gumowe.. za dużo nie było - mechanik powiedział, że dawno nie miał u siebie auta w tak dobrym stanie.
Formalności rejestracyjne zakończymy w przyszłym tygodniu, a kosmetyka zewnętrzna to chyba po zimie.
     Moneta

KrzychuB 

Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 23-11-2015, 22:44   

mikee72, oj gratuluje :) piękny rarytasik się trafił :) tylko pozazdrościć :D Z ciekawości ile wyszło CIę całkiem auto tzn koszty kupna i rejestracji ? :D

mikee72 

Wysłany: 23-11-2015, 22:57   

Koszty.. no niemałe :)
Zakup auta 1650zł, wyjazd do Wrocka i powrót na dwa auta 200zł, ubezpieczenie na 30 dni 50zł,
akcyza (cło) 39zł, przegląd 98zł, rejestracja (dopiero będzie) jakieś 700-800zł.
Takie koszty ok. 1tys zł przy zakupie za granicą to standard (akcyza 3,1% od wartości - przy pojemności do 2.0).
Opony zimowe (bdb stan) z założeniem 360zł, pranie tapicerki 120zł, wahacze + inne części 550zł, robota u mechanika 450zł.
Nawet boję się sumować :) i nie wiem czy czegoś nie pominąłem..

Acha na pokładzie jest jeszcze oryginalny autoalarm sterujący centralnym zamkiem - z pilotem podczerwieni.
Ale pilot kiepsko łapał i jest tyko 1szt, więc dołożyłem radiolinię do sterowania centralnym i nie używam alarmu.
Jest też fabryczny immobilizer z pastylką (mam tylko 1 szt.), ale to niezbyt wygodne i raczej zrobię obejście.
     Moneta

shagger78 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 24-11-2015, 21:38   

Ja podsumowalem z ciekawosci i wyszlo 4317.Odpowiednia kwota jak za takie ladne autko :)ktore napewno dlugo jeszcze posluzy.Konfiguracja podobna jak u mnie (klar tez zaczal schodzic z dachu i maski tego lata)Mam tez ten alarm na podczerwien ale brak pilota.Jak mozesz podeslij jak taki pilot wogole wyglada.U gory przy swiatelku podsufitki sa dwa takie male przyciski.Nie wiem co sie nimi robi ale slyszalem ze ponoc paruje pilota z samochodem.
- FIAT TIPO 1.6 I.E. 8V 75 KM 1994 BLEU PETROL
-SMART F2 0.8 cdi 41 KM rok 2001 BLACK
-BMW E46 TOURING 2.0 D 136 KM 1999 SILVER
     assistance   Moneta

Bdm 

Wysłany: 25-11-2015, 08:41   

mikee72, Poczekaj z rejestracją miesiąc, to wyniesie Cię 256zł a nie 756, bo odejdzie 500zł recyklingu (od 1 stycznia 2016 opłata ma być zniesiona) , zostanie 256zł za tablice, dowód, i nalepki.

SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE
     Moneta

mikee72 

Wysłany: 26-11-2015, 16:27   

Bdm, już zapłacone - jak dowiedziałem się, że ta opłata jest tylko do końca roku to było za późno..
Czyli koszty rejestracji dokładnie 256 + 500 za ten recykling, tfu!
Teraz walczę z urzędem komunikacji w Olsztynie (tam Tipek będzie rejestrowany), bo chcą tłumaczenia dokumentów samochodu.
Papiery są względnie nowe - z 2011 i zunifikowane w ramach EU. W Poznaniu nie żądają tłumaczenia takich papierów.
Jakby nie patrzeć - prawie 100zł musiałbym wydać.. Wysłałem zapytanie do ministerstwa infrastruktury i czekam na odpowiedź.

Shagger, tu masz zdjęcie pilota:

Ja ma tego jednego i chociaż go nie używam to nie oddam :) Poszukaj - może uda się znaleźć, ale prościej chyba zamontować radiolinię?
Z programowaniem tego masz rację - w lampie jest przycisk i dioda. Jakby co, skan z niemieckiej instrukcji do Tipo:

Z ciekawostek:
- jak przekładałem z białego Tipo felgi, to ze śliwkowego wyjąłem lewarek.. on nigdy wcześniej nie był używany :!:
- z bagażnika usunąłem resztki folii od tylnych siedzeń

Z kosztów, których wcześniej nie ująłem:
- lakier dorabiany w puszce (z numeracji i lekko postarzony, żeby pasował) plus przezroczysty: razem 70zł;
lakier był potrzebny, bo z listewek nad tylnymi oknami oblazł lakier, poza tym trzeba jeszcze będzie psiknąć parę rzeczy.
- lusterko prawe elektryczne (dzisiaj kupiłem): 35zł - do lakierowania
- teleskopy tylnej klapy: 70zł za komplet
- nowa wycieraczka kierowcy: 45zł z wysyłką
- nowa tylna wycieraczka (ta była kupiona już wcześniej za chyba 35zł)
uzbierało się.. a to jeszcze nie koniec..
     Moneta

KrzychuB 

Wysłany: 29-11-2015, 22:54   

mikee72, kiedy jaka foto sesja za dnia ? ;D

mikee72 

Wysłany: 16-12-2015, 09:33   

Wczoraj przyszły prezenty świąteczne dla Złomka - jeszcze przed wigilią filtr kabiny i osuszacz klimy wjadą na pokład :)

Klimatyzacja była sprawdzona niedawno na azocie i okazało się, że osuszacz jest nieszczelny.
Poza tym układ prawdopodobnie ok, a sprężarka zaskoczyła i co ważne - pracuje bardzo cicho.
Na zdjęciu Odi - szczęśliwa, bo ona szczególne nie lubi upału w aucie he he..

** Dodano: 28-12-2015, 13:53 **
[28.12.2015]
Dzisiaj byłem w Olsztynie u znajomego speca od chłodzenia i klimatyzacji.

Osuszacz wymieniony. Troszkę przydała się specjalistyczna wiedza i narzędzia.
Gwinty na nowym osuszaczu nie pasowały zbyt dobrze do złączek w Tipo, niby rozmiar ten sam ale skok jakby inny. Ostatecznie poddały się (nagwintowały).
Poza tym na nowym osuszaczu były dodatkowe złączki serwisowe - jedną trzeba było ściąć i zaspawać dziurę po niej bo przeszkadzała w montażu.

Filtr kabiny też wymieniony - stary był z 1994 roku :roll:

Do tego ozonowanie.. Ostatecznie klima jest szczelna i działa \:D/ 5st C na wylocie, no ale w taką pogodę to nie sztuka he he..
     Moneta

KrzychuB 

Wysłany: 16-01-2016, 15:34   

mikee72, jak sie ma tipolot ?

mikee72 

Wysłany: 16-01-2016, 16:17   

Kilka wpisów do kalendarium :ttt:
Tipek przetrwał noworoczne mrozy :happy:
W Olsztynie było minus kilkanaście. Prawy zamek przymarzał i odbijało centralny co było strasznie irytujące - po przekręceniu kluczyka od razu się znowu zamykał. Potraktowałem temat zewnętrznie: zalałem zamek, kluczyk i grzybka z każdej strony odmrażaczem do zamków a potem jakimś olejkiem silikonowym i od tamtego jest ok. Z zapalaniem nie było problemu, chociaż rozrusznik mi skleja i zawsze na dzień dobry kręci z ogromnym oporem.

Tipek tańczy na ulicy :eee:
Przód lata jak wściekły zwłaszcza na koleinach, przy większych prędkościach ciężko go utrzymać. Luzów w układzie raczej nie mam.
Podejrzewam amortyzatory, chociaż jeden mechanik powiedział że są ok, a znajomy na stacji diagnostycznej oglądał na tych platformach i też mówił że są ok. Tak czy owak nie zaszkodzi wymienić.. zastanawiam się czy te mocowania w kielichach też od razu kupić.. Poczekam jeszcze z tym, jeździć się da tyle że trzeba pracować kierą.

Tipek ma nowe wycieraczki \:D/
Kupiłem zestaw nowych wycieraczek Champion, ponieważ wycieraczka pasażera miała goownianą gumkę i do tego połamane łapki. Zbierała tragicznie. Mam teraz wszystkie wycieraczki nowe, do tego jeszcze wycieraczkę kierowcy w zapasie.

Tipek ma obwieszony katalizator [-(
Coś jest nie tak, katalizator jest dobrych kilka cm za nisko, przy hopkach obejma trzymająca kata lubi przeszurać. Facet od tłumików mówił że trzeba rozciąć układ przed katem, tam wstawić nowe łączenie elastyczne i może uda się wszystko podnieść do góry.

KrzychuB prosiłeś kiedyś o foto Tipka za dnia. Proszę bardzo:
     Moneta

KrzychuB 

Wysłany: 16-01-2016, 16:26   

mikee72, a przypadkiem poduszki amorów nie są już zużyte i nie trzymają jak trzeba amorów ? może przez to Ci gania ?

mikee72 napisał/a:
rzychuB prosiłeś kiedyś o foto Tipka za dnia

ale śmieszne :lalala:

mikee72 

Wysłany: 22-01-2016, 18:13   

Tipek już nie tańczy na ulicy \:D/

Rozmawiałem o tym tańczeniu z kilkoma specjalistami i dwóch uznało, że winne będą opony.
Coś w tym było, bo jak wracałem autem po zakupie z Wrocka (na stalówkach 14 z jakimiś starymi łysawymi oponami),
to nie zwróciłem uwagi żeby auto nadmiernie latało.. Dobiłem je na 2.4 żeby były twardsze, ale to niewiele pomogło.
Z bezradności w tej sytuacji szykowałem się już do wymiany całego przedniego zawieszenia (w listopadzie wymienione były tylko wahacze)..

Ale spróbowałem najpierw prostszego rozwiązania.
Wziąłem ze sobą opony zimowe barum polaris 3 195/55 r15, które dostałem do skody i które jeździły tylko z 3 miesiące jakieś 2 lata temu.
Nie zakładałem ich ubiegłej zimy bo w Poznaniu były tylko dwa śnieżne dni i latałem na letnich, teraz zresztą też.
No i dogadałem się z oponiarzami, którzy sprzedali mi na początku listopada opony zimowe że je oddaję.
To były jakieś pneumant winter 185/60 r15, w niezłym stanie i w sumie to na śniegu na też ładnie się sprawdzały.

Chłopaki wymienili oponki, oddali kasę (no.. większość kasy) i jazda!
I co? I zajebiście! Auto pewne w prowadzeniu, żadnego pływania na boki.
W życiu bym nie uwierzył, że opona może mieć aż taki wpływ na prowadzenie się auta.
Na razie sprawdzałem w mieście, ale zaraz się kopnę na krajową 92 skatowaną przez TIRy :drive:

** Dodano: 24-01-2016, 20:20 **
W sobotę wjechała nowa bateria.. takie coś za 260zł:

Marka TUBORG niewiele mi mówi (zdaje się, że to polski produkt AUTOPART) ale nazwa każdemu :piwko: powinna dobrze się kojarzyć..
Aku wg specyfikacji ma 62Ah i prąd rozruchowy 510, ma 3 lata gwarancji. Sprzedawca twierdził, że to dobry zakup.
Od zakupu Tipek z rana baaardzo ciężko kręcił i w końcu odpalał - ale dwa razy ostatnio mi się zdarzyło, że pokręcił ciężko.. bez sukcesu.
Dodam, że w okolicach Nowego Roku odpalał (z problemami) przy -16, a teraz przy -5 nie dał rady.
Po wymianie, dzisiaj po lekkiej nocy bez problemu zakręcił i odpalił - czas pokaże czy to był dobry zakup.
Zmierzone napięcie z altka (przy włączonych światłach) to 13,7-13,8 i jest to akceptowalne minimum.
Wkrótce Tipka czekają kolejne drobne podmianki..

** Dodano: 24-01-2016, 21:25 **
to może jeszcze parę fotek dla tych, co lubią zaglądać pod maskę..
     Moneta

Luczu 

Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 08-02-2016, 13:36   

mikee72 napisał/a:
W życiu bym nie uwierzył, że opona może mieć aż taki wpływ na prowadzenie się auta.

przecież opona to jedyny element samochodu łączący go z podłożem więc jak może nie mieć kolosalnego wpływu na prowadzenie auta

co do auta - bardzo ładne. Jakbym miał takiego zamiast swojego tipka byłbym wniebowzięty :)
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

shagger78 

Wysłany: 08-02-2016, 13:57   

mikee72, widze ze silnik taki sam jak u mnie 835C1.000 :)Niezbyt czasto byly montowane bo to byla najbardziej elektroniczna jednostka.Nawet aparatu rozdzielaczowego brak.Ja na tym silniczku zrobilem 50 tys km i powiem ze jak na 94 rok fajna jednostka.Malo pali i chetnie wkreca sie na obroty az do odciecia :) Ile Ci to pali?
     assistance   Moneta

egon 

Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 08-02-2016, 14:33   

No powiem, ze ładniutki jest :D Jeszcze troche i na żywo zobaczę :D
Co do aku, to za tą cene miałbys spokojnie Centre, Varte itp. dlaczego :?: nie mowie,m ze zły kupiłes, bo moze sie okazac lepsze niz markowe, ale zawsze to jakies ryzyko.

Tak mało, a tak może pomóc ;) Składka Klubowa
     assistance   Moneta

mikee72 

Wysłany: 08-02-2016, 14:56   

shagger78, śliwkowy na razie zrobił dla nas 3tys km, póki co jest ok.
Miasto 10-12l/100km przy czym jest zima, autem jeździ głównie Kasia i to na odcinkach 10km rano i 10km popołudniu,
do tego stoi często w korkach albo przed szlabanem.
W trasie prędkość podróżna 100-110kmh spalanie nieco ponad 7l/100km, przy prędkości 130-140 nieco ponad 8l/100km.
Następny dłuższy kurs postaram się pojechać wolniej, to sprawdzę jak nisko da się zejść ze spalaniem.
     Moneta

shagger78 

Wysłany: 09-02-2016, 01:58   

mikee72, powiem Ci ze moj 1.6 w zasadzie nigdy nie spalil 10 l.Srednia w miescie 8.5l.W trasie 90-100 km/h wychodzilo 6l/100 a podejrzewam ze dalo zejsc nizej (jechalem normalnie 90-100 bez zwracania uwagi na ekojazde)wiec wynik w trasie jest fajny jak na samochod sprzed ponad 20 lat.
     assistance   Moneta

mikee72 

Wysłany: 30-03-2016, 09:24   

W Niedzielę Wielkanocną w końcu stało się to, co musiało się stać..
Podczas wyjazdu na spacer zahaczyłem obejmą trzymająca katalizator o brukowany garb i rozerwało układ wydechowy.
Tak to mniej więcej wyglądało od spodu - to wystające coś to obejma kata,
po lewej katalizator a z prawej łącznik do rury kolektorowej. Obok na foto rozerwany łącznik po demontażu.
Wydech był robiony wcześniej w Niemczech - niestety źle to było poskładane i wisiało dobre 8cm niżej, niż powinno.

Jazda autem wrc ze spalinami bezpośrednio z rury kolektorowej to jednak nie moja bajka,
dlatego we wtorek byłem u znajomego speca w Olsztynie, trzeba było trochę porzeźbić:
wyciąć stare łącze, kupić i wspawać nowe - w taki sposób, żeby całość już nie wisiała pod autem..
No i niespiesznie w 2 godzinki udało się wszystko elegancko, jest cichutko i nic nie wisi - ale zdjęcia zapomniałem zrobić :doubt:

** Dodano: 12-04-2016, 22:37 **
Dzisiejszy poranny wypad na Stary Rynek..

a popołudniu.. mój lekko spóźniony prezent urodzinowy :fiufiu:

** Dodano: 26-04-2016, 22:41 **
Znalazło się dzisiaj trochę czasu na przygotowanie autka do Zlotu :happy:

Wleciały nowe lampy i nowe migacze,
poza tym zrobiłem kilka drobnych wyprawek lakierniczych i taka zwykła kosmetyka..
Jeszcze parę godzin uwagi by się Tipkowi przydało, może znajdę przed wyjazdem.
     Moneta

Maciek 

Wysłany: 07-05-2016, 14:36   

zajebi*te masz to Tipo :D
Nouva Delta 1/6 mjet - taty
Fiat Tempra SW 1.8 LPG - moja
Fiat Tempra SW 2.0 4x4 - na części
     Moneta

KrzychuB 

Wysłany: 07-05-2016, 14:44   

Zakochałem się :fiufiu: :fiufiu: :fiufiu: mikee72, nie chcesz sprzedać ??? :lalala:

vego21 

Wysłany: 07-05-2016, 16:16   

Świetne auto :) Trochę szkoda, że nie 3D :D Daję Ibizę i dopłacam za niego :P

mikee72 

Wysłany: 07-05-2016, 17:35   

Dzięki chłopaki za miłe słowa i za zainteresowanie. Na tą chwilę mogę Wam powiedzieć, że go nie sprzedam i nie zamienię..
Zresztą, mam jeszcze sporo planów związanych z Tipo i będę je realizować małymi kroczkami.
     Moneta

Maciek 

Wysłany: 07-05-2016, 19:40   

mikee72, i bardzo dobrze, nie sprzedawaj ;)
     Moneta

mikee72 

Wysłany: 08-05-2016, 20:58   

Zdarzyło się kilka razy podczas jazdy nocą, że zamiast zapalić światło omyłkowo otwierany był dach..
Chodziło to za mną od dawna, więc zaopatrzyłem się w dwie zielone diody, rezystor, rurki termokurczliwe
i polutowałem sobie zestaw podświetlający przełączniki lampek sufitowych:

Napięcie wzięte z szyberdachu, więc podświetlenie jest podczas załączonej stacyjki.
Mały mod w cenie puszki piwa.. a cieszy :)
     Moneta

Maciek 

Wysłany: 08-05-2016, 21:28   

No i bardzo fajnie to wygląda :D . Oj widzę, że będę musiał się do Ciebie uśmiechnąć o zrobienie kilku podświetleń :P
     Moneta

Odpowiedz do tematu