|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
skrzypienie przy skrecie i hamowaniu |
Autor |
Wiadomość |
rocktonante82
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 13-06-2006, 14:01 skrzypienie przy skrecie i hamowaniu
|
|
|
Witam wszystkich!
Moj problem jest nastepujacy: gdy skrecam mocno w prawo przy jednoczesnym hamowaniu, slysze z tylu pojazdu dzwiek przypominajacy skrzypienie. Podejrzewam, ze to tylne prawe kolo...
Czy to cos z lozyskiem?
Jesli bede musial wymieniac lozysko, wraz z nim musze wymienic piaste?
Dziekuje za wszystkie uwagi!
Pozdrawiam
rocktonante82 |
_________________ FIAT TEMPRA 2.0 |
|
|
|
|
Chiquita
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 13-06-2006, 14:41
|
|
|
Witam. Miałem podobny problem. Nie wiem czy dźwięk u Ciebie jest podobny do mojego. U mnie brzmiało to ja srzeszczenie starych zawiasów. Następowało to podczas skręcania i hamowania jednocześnie. Powodem był kończący się klocek hamulcowy, który jakoś tam się blokował i tarł w momencie hamowania i skręcania.
Jeśli to łożyska to nie musisz wymieniac piasty. |
|
|
rocktonante82
|
Wysłany: 13-06-2006, 15:09
|
|
|
Tak, ten dzwiek przypomina trzeszczace stare zawiasy, ale czy to na pewno klocki hamulcowe? Byly niedawno wymieniane, wiec mysle ze chodzi raczej o lozysko....
Pzdr
claudio |
_________________ FIAT TEMPRA 2.0 |
|
|
|
|
Chiquita
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 13-06-2006, 15:33
|
|
|
No ok ja nie mówię że to na bank to. Podpowiadam Ci tylko że może być to. U mnie właśnie klocek dawał taki efekt.
Nie wiem co jest u Ciebie....ty też się nie dowiesz jeśli nie rozbierzesz i nie zaczniesz sprawdzac |
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 13-06-2006, 17:43
|
|
|
Podnieś tylnie koło i złap je (jak na godzinę 9-15 oraz 12-18) i poruszaj poziomo i pionowo. Jak kolo bedzie mialo jakies luzy to juz wiesz ze lozysko. Mozliwe tez ze lożyskowanie wachaczy - temat poruszany i wałkowany z 100 raz na forum |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
BYQ
Pomógł: 1 raz Wiek: 41 Dołączył: 12 Cze 2005 Posty: 88 Skąd: Kraków/Jasło
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 13-06-2006, 18:55
|
|
|
Czasem też może to być poduszka pod silnikiem, Lubi czasem pozgrzytać przy ruszaniu lub hamowaniu. |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 13-06-2006, 19:54
|
|
|
no, no... tu się zgodzę... jak poduszka się całkiem zerwie (a nawet może tego na oko nie być widać) to niekoniecznie zgrzyta przy jeździe, ale postukać też może na zakręcie jak silnik przeskakuje/przemieszcza się nieco...
by się co do poduch upewnić - jak było na forum - zaciągnij ręczny, daj gaz i rzuć sprzęgło by szarpnąć autkiem, może nie tyle by opony zedrzeć w miejscu (bez pisku, bez przesady) ale by szarpło, a ktoś niech patrzy pod maskę wtedy jak silnik jest, czy nie przemieszcza się zbyt... |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|