Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
słabe tylko jak zimne?!
Autor Wiadomość
lukaswisniewski 

Wysłany: 18-09-2006, 18:06   słabe tylko jak zimne?!

witam
moj problem polega na tym ze moje hamulce zaczynają w miare poprawnie działać dopiero jak sie (nagrzeją) po przejechaniu kilku kilometrow (wtedy strasznie piszczą przy kazdym hamowaniu i sie nagrzewają-na forum znalazlem ze sa to zatarte prowadnice tloczkow czy cos takiego) ale jak sa zimne to prawie nie hamuja tzn ja mu cisne a on ledwo zwalnia-----mial ktos taki objawy lub wie co to jest bo moj mechanik mowi ze 1 raz spotkal sie z takim czyms ze (rano) jak zimne nie działają a jak gorące to działaja(moze nie idealnie ale 10 razy lepiej niz jak zimne
to na tyle co wy na ????

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 18-09-2006, 18:40   

Zrób po koleji takie cos.

1) wymień płyn hamulcowy na zupełnie nowy. Czyli odręć odpowietrznik i pedałuj (bez skojarzeń) kilka razy pamiętając aby dolewać nowego płynu.

2) zrób to na wszystkich kołach, odpowietrz dobrze układ

3) sprawdz jak chodzą hamulce zimne

4) nic nie pomogło, spróbuj wymienić klocki, możliwe że masz jakieś trefne. Oczywiście wymień na inna markę

5) jeżeli to nic nie da, prawdopodobnie tłoczki w zaciskach będa do wymiany.

** Dodano: 18-09-2006, 19:41 **
Możesz się też pokusić o przetoczenie tarcz hamulcowych, ale to jak będziesz zakładał nowe klocki to wtedy to zrób.

MiKuS 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 18-09-2006, 19:12   

miszko napisał/a:
Możesz się też pokusić o przetoczenie tarcz hamulcowych, ale to jak będziesz zakładał nowe klocki to wtedy to zrób.

Ja tez tak chciałem zrobić mechanik mowił, ze po przetoczeniu tarcze beda jeszcze na 1 kpl klocków no to mysle ze chyba nie warto, ide sie opytac i w warsztacie chcieli 50 za przetoczenie jednej !! :szok: no to jade do sklepu i patrze tarcze FSO za 65 to kupilem nowki a stare odsprzedałem za 20 zł kpl :) (wiem ze nie mozna handlowac uzywanymi tarczami/klockami, ale jak chcieli to dostali :) )
Wiec warto sie zastanowić nad przetaczaniem tarcz/ nie wiem po ile u was to robia
a klocki polecam jurida/ sa nacinane, rewelacyjna skuteczność - naprawde porownywalna róznica jak u mnie (tylko na początku sa bardzo miekkie)

lukaswisniewski 

Wysłany: 18-09-2006, 19:24   

tez myslałem ze zapowietrzone ale 3 dni temu pękł mi przerdzweialy przewod i jest nowy płyn i odpowietrzone tarcze niby ok bo sprawdzane były klocki tez niedawno zmienione nawet jezeli trefne to raczej nie ich wina
a co do tych tłoczkow w zaciskach to moze cos wiecej powiesz (to jest przyczyną piszczenia i nagrzewania sie felg????)czy właśnie slabych hamulcow przed rozgrzaniem?

ego 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 18-09-2006, 20:32   

jeśli grzeją Ci sie felgi to sprawa jest jasna,że nie odbijają klocki od tarcz,a jeśli nie odbijają to albo zapowietrzony układ,albo zapieczone tłoczki czy cylinderki,tak czy owak jak nie rozbierzesz to nie zobaczysz w czym tkwi problem...
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

kubuś 

Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Wysłany: 20-09-2006, 11:36   

Jeśli miałbyś zapieczone prowadnice od szczęk hamulcowych to by ci słabiej hamował :( . A jeśli ci się fele grzeją to moze warto pomyśleć nad wymianą całych szczęk-jeśli masz zapieczone tłoczki(a tak pewnie jest sądząc po objawach) to raz że ciężko będzie je ruszyć, a dwa, że nawet jeśli ci się uda to dlugo one nie pochodzą(zaraz będą wycieki płynu na tłoczkach). Najlepsza rada:rozbierz szczęki sprawdż tłoczki i cylinderki-po oględzinach będziesz wiedział.Roboty przy tym nie dużo a w ten sposób najłatwiej sprawdzisz co im dolega. :)

Robert-k 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 26-09-2006, 20:26   

Zgadzam się z Kubuśem ma napewno rację :D

Odpowiedz do tematu