Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wahacze
Autor Wiadomość
dziura.arek 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 04-03-2006, 20:53   Wahacze

Mam takie pytanko czy wy też wymieniacie to dziadostwo 15000 Km.
Strasznie mnie to irytuje.

Teraz zakupiłem firmy FEBI ciekawe ile zrobię Km.
     assistance   Moneta

Chiquita 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 04-03-2006, 20:59   

Witam....

Ja swoje wymienie za jakiś czas, najszybciej jak tylko się da tzn. jak budżet pozwoli :)
Wszyscy piszą że wachacz ma nie wymienną gałke, nawet w książce tak jest, a ja mam wymienną gałke :) Tylko że nie wiem czy dokupie takie cudo :)

A co do trwałości wachacza i nie tylko wachacza, ale całego zawieszenia to jego którki okres eksploatacji jest w znacznym stopniu spowodowany stanem naszych dróg....

assistance

bob96 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 04-03-2006, 21:01   

ja po 20 Km dwa lata temu, na wiosne znowu mnie to czeka :( stuka mi całe zawieszenie :sciana:
P.Walker+ Sirio ML145
Uniden 78 elite
     assistance

dziura.arek 

Wysłany: 04-03-2006, 21:17   

Te auta są chore.

Teraz wahacze zakupiłem w niemczech. Wyszły mnie po 120PLN Mam naszieje że się więcej nacieszę.
     assistance   Moneta

jabko 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 04-03-2006, 21:39   

Ja nie wymieniam bo to nie ma sensu.
Wahacz można załatwic jedną dużą dziurą przy 80km/h.

Teraz są takie dziury że nowego wahacza nie zakładałbym aż do lata.
Oczywiscie jeden mi stuka.
     Moneta

dziura.arek 

Wysłany: 04-03-2006, 21:48   

Niejestem pedantem ale mnie zalewa czerwona ciecz jak coś stuka......

Znam na to sposób zmienić markę.
     assistance   Moneta

bob96 

Wysłany: 04-03-2006, 22:01   

dziura.arek napisał/a:

Znam na to sposób zmienić markę.

to nie takie proste [-X ja podpisalem cyrograf do kańca naszych dni, moich lub Temperki więc na razie dbamy o siebie
P.Walker+ Sirio ML145
Uniden 78 elite
     assistance

dziura.arek 

Wysłany: 04-03-2006, 22:03   

Ja już jednego tipolca pociołem i nie chce tak postąpić z drugim. Serduszko boli. Żonie kupiłem Corse to dopiero auto. Może małe ale i tak super.

[ Dodano: 04-03-2006, 22:04 ]
I wahacze nie lecą. :lol: :lol: :lol:
     assistance   Moneta

unknown 

Wysłany: 05-03-2006, 00:40   

:doubt: niestety ale to takie jest;
orginalne wahacze jakieś super może i wytrzymają dłużej, do np 25kkm jak się jeździ bardzo grzecznie i omijając większość dziur (w zasadzie niewykonalne), a tak to wahacze za 90zł czy 120zł ( w zasadzie to samo) lubią już się tłuc po 10 - 15kkm, przynajmniej u mnie, u kolegi (tempra) i paru innych znajomych co to tempry mieli...
wszyscy mówią to samo...

niestety sworznie są w całości, niewymienialne, tylko cały wahacz, regeneracja na siłę się nie opłaca, lepiej kupić wahacz nowy zamiennik ale taki i tak po 2 latach na PL drogach zacznie znów się tłuc...

:crazy: :powieszony:
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 05-03-2006, 00:49   

Wymieniałem dokładnie rok temu prawy i zrobiłem na nim około 16tyś KM,i jak narazie spox.Lewego jeszcze nie tykałem i nie mam zamiaru tam nic ruszać bo jest cicho.Ale te "otwory" w jezdni są zabójcze dla naszy samochodzików. :sciana:
     assistance   Moneta

Emf 

Wysłany: 05-03-2006, 01:15   

Hehehe jak ktoś twierdzi że trzeba zmienić markę to z lekka się myli ;)
Z moich znajmych każdy zmienia wachacze, co zreszta przy stanie naszych dróg nie jest dziwne :(

Nie ma wachaczy które wytrzymałyby nasze drogi i sorry ale niech nikt nie pieprzy mi głupot, że jakieś inne wytrzymają bo są made in japan, german albo france. :doubt:

assistance   Moneta

picek 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 05-03-2006, 01:31   

Miałem 10 lat Kaszlaka i wachaczy nie wymieniałem.Zwrotnice ale to inny temat.126 górą.

Emf 

Wysłany: 05-03-2006, 01:40   

Picek ja kaszlaka też miałem ale tam wachacze są tylko wachaczami z nazwy bo tłumienie w tym "aucie" jest na poziomoie roweru :lol:

assistance   Moneta

picek 

Wysłany: 05-03-2006, 01:43   

To fakt ,ale jaka oszczędność.

unknown 

Wysłany: 05-03-2006, 01:54   

ale kaszlak to całkiem co innego, maszyna tocząca (się) prędzej :D a zawieszenie bardziej może pisane pod nasze obecne drogi (tam np gdy pióro z przodu zaczęło pękać to i kij od miotły można by wsadzić bez większej różnicy :D )

nie zmienia to niestety faktu, że niezależnie od ceny w T/T wahacze nie są o długotrwałej żywotności...
zresztą w obecnych autkach różnych marek jeżdżących po drogach nie tylko T/T to tylko kwestia różnicy czasowej po jakim okresie kupujemy nowe zawieszenie...

chyba, że jeździ się okazjonalnie, tylko z domu do kościółka i to na jakiejś wsi co jak wylali keidyś równy asfalt to do dziś nic po nim zbytnio nie jeździ...

[ Dodano: 05-03-2006, 01:58 ]
BTW:
w TV się ostatnio tłumaczyli już nie tylko tym ,że nasze głupie prawo nakazuje robić jezdnie z jak najtańszych suowców, wybierać jak najtańsze oferty (chyba konstytucja daje taki prikaz) toteż drogi budują jak najgorsze,
ale też tym, że nie są przewidziane na takie natężenie ruchu, a prędzej na PRLowskie...
więc za niedługo kto wie, może wjedzie też podział - w dni parzyste jeżdża Ci co mają blachy parzyste :D
jeszcze inna sprawa - chyba nawet do 60% kasy jaką zabierają w akcyzie, podatkach i innych śmieciach, licząc tylko kasę co to ma iść na budowę i naprawy dróg, to z tej kasy na drogi te 60% czy więcej idzie na pkp... :crazy:

może naależy zmienić prawo; zamiast płacić w paliwie na naprawy dróg i PKP te kwoty będą odkładane na m.in. wahacze :)
Masz swoje konto np u ubezpieczyciela i z odłożonej kasy dają Ci wahacze :D
:crazy:
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

picek 

Wysłany: 05-03-2006, 02:03   

Moim wychodzi mi ok.20 tyś rocznie.Wiadomo że po kupnie trochę więcej teraz "oszczędniej"A co do wachaczy to wielka kicha.Wymieniłem 2 lata temu i problem wrócił jak bumerang.Reparaturka tylnych rok temu i koła na dzień dzisiejszy też zaczynają odchodzić od normy.Że jakiś gamoń nie wymyśli lepszych materiałow do produkcji.Kupowałem też ni takie po 90pln a 180pln za sztukę.Na niektórych markach to te okresy są dużo dłuższe-moim zdaniem.

[ Dodano: 05-03-2006, 02:09 ]
Z drogami to też racja.Trzeba wystosować wniosek aby to nam-kierowcom dopłacać za to że jesteśmy zmuszeni korzystać z takiego badziewia jak nasze trasy.

dziura.arek 

Wysłany: 05-03-2006, 11:10   

Kupiłem żonie Corse B zrobiła 30 tyś. i nie pamiętam kiedy ostatnio pod nią w kanale grzebałem, auto rewelka. Elementy metalowo-gumowe niemcy robią rewelacyjne. Podobnie kolega ma w golfie. On na wiosne zakłada alusy a ja nowe wahacze. I to mnie strasznie irytuje.
     assistance   Moneta

Emf 

Wysłany: 05-03-2006, 12:43   

Dziura.arek wszędzie trzeba doszukiwać się plusów ............. pomyśl, że jemu moga ukraść te alusy, a Tobie wachaczy nie wykręcą :D

;)

assistance   Moneta

romano 

Wysłany: 05-03-2006, 12:56   

dziura.arek napisał/a:
Mam takie pytanko czy wy też wymieniacie to dziadostwo 15000 Km

Na razie nastukane 26tys od poprzedniej wymiany, ale powoli coś zaczyna stukać z lewej strony.

Moneta

dziura.arek 

Wysłany: 05-03-2006, 13:29   

Emf napisał/a:
............................., a Tobie wachaczy nie wykręcą :D

;)

Bo śruby zardzewiały.............. :D
     assistance   Moneta

marcin_m 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 05-03-2006, 22:08   

W moich prawie po 10 tys. padły przednie silent blocki :red_kartka: . Podejrzewam że w lecie
czeka mnie wymiana. pozdrawiam

elvis-78 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 05-03-2006, 22:17   

ja swoje zmieniałem w tamtym roku, dałem za nie 150 zl nie pamietam firmy ale przejechały 20 tys i na razie cisza.Jak cos wali to mnie drażni tak więc jestem na to wyczulony.Chociaż nie wiem jak to bedzie po tej zimie , bo drogii to tragedia:(

koper 

Wysłany: 06-03-2006, 11:09   

Witam.Wachacze wymieniłem po 130 tys(od nowości nie były zmieniane) tuleje były prawie jeszcze ok ale gałka się dość mocno wyrobiła.

wglogowski 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 07-03-2006, 14:10   

Jak kupiłem auto miało na liczniku 138 tys km wachacze byłyoryginalna fiata ale nie wiem czy od nowości zmieniłem je na używane po 70zł/szt. Wyglądały całkiem nieżle. Przejechałem na nich raptem z 1 tys km i były do wyżucenia. nigdy juz nie kupie używanych cześci zawieszenia bo to strata pieniedzy. Założyłem nowe DELPHI. Po ok 15tys. nie zauważyłem jakichś nieprawidłowości. Na przeglądzie w styczniu diagnosta mówił że wachacze nie mają żadnych luzów.

toro30 
witamy nowego

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 13-03-2006, 20:35   

a gdzie wahacze delphi mozna nabyć ?????????

Odpowiedz do tematu